Herkese merhabalar,
Yaþar holdinge ait olan borç uzun yýllardýr bir þekilde ödeniyordu ve yine yeniden ödemesi yeni bir borç ile yapýlacak ,
bu cümlede petun yatýrýmcýsýný ilgilendiren en önemli cümle, borcun holdinge ait olmasýdýr bence .
Bu borcun pýnar et ile yada diðer grup þirketleri ile en ufak bir alakasý yoktur , yoktur derken pýnar et'in ödemesi gereken veya ödemeye çalýþtýðý veya ödeyemediði için borçlandýðý ve þirket finansallarýný sýkýntýya sokan bir durum asla söz konusu deðildir.
bilakis bu borca kefil olduðu için her dönem holdingden bir kefillik ücreti almaktadýr, yani kefaleti sürerken bu borçdan kazanç saðlamaktadýr .
Bir arkadaþýnýz borcuna kefil olduðunuzu düþünün , arkadaþýnýz borcunu ödedikçe sizin için sorun (eðer ödeme ile ilgili bir risk görüyorsanýz ) sadece psikolojik olabilir.
Bu durumda açýklanan haber ile þirket gruplarý en az 7 sene psikolojik olarak rahat edeceklerdir .
diðer taraftan yatýrýmcý olarak psikolojik olarak rahatmýyýz ?
7 yýl sonra ödenecek bir borç bugün yatýrýmcýsýný neden rahatsýz etsin?
Hangi yatýrýmcý bir hissede 7 yýl kalacak ?
Dolayýsýyla gereksiz bulduðum bir tartýþma aslýnda ,ama yinede söylemek isterim bizim için büyük ama holding için küçük bir borçtur.
Daha yakýn zamanda petun'unda önemli oranda ortak olduðu holding þirketi, yaþar birleþik pazarlama 25milyon euroluk bir yatýrým yaptý(https://www.yasar.com.tr/tr/medya/de...tirim/44/274/0 ), istanbul'da bir açýlýþ yaptý, bu yatýrým þirketin ne kadar büyük olduðunu hakkýnda bir ipucu verirken holdingin ne kadar büyük olduðununda bir iþareti bence ,
bu borcu ödemeyerek en kýymetli varlýklarý olan petun ,pnsut ,dyo gibi þirketleri borç bataðýna sokarak batýracak deðillerdir herhalde .
Þu anda petun'un satýþý söz konusu olsa 1 milyar üzerinde fiyatlama yapýlýr diye düþünüyorum , bu kadar kýymetli olan varlýklarýný borç bataðýnda beþ para etmez hale getirecek deðillerdir sanýyorum , onun yerine eðer ödeme ile bilgili bir risk öngörürler ise þirket satma yolunu seçerler ki bu da petun yatýrýmcýsý için yine kýymetli bir haber olur .
Þirket satýþý petun için olsa mesela , þu an 400 milyon piyasa deðeri olan firmanýn piyasa deðeri 1 milyarýn üzerine çýkar .
Demek istediðim bu borç bir þekilde mutlaka ödenir ve kefil þirketlere kalmaz , çünkü kalýrsa en büyük zararý yaþarlar görür.
3-5 miktar hissemiz için deðeri düþer ,yok olur diye biz korkuyoruz da , þirketin yarýsýndan fazlasýna sahip olan yaþar hisseleri için korkmaz da ,holding için küçük sayýlabilecek bir borç için hisslerini çöpe atacak deðildirler sanýyorum,
Neyse dedim ya bu arada yazdýðým paragraf hisseyi 7 yýl taþýyacak olan varsa onun içindi . dolayýsýyla büyük çoðunluðumuzu ilgilendirmiyor .
Özetle borcun petun'a bir zararý yok faydasý var bence ...
Herkese bol kazançlar...
Ben bana kandým bir þey kazanamadým, siz SÝZ olun sakýn bana kanmayýn.
Yer Ýmleri