Emin misin yarýn son gün olduðuna?
Emin misin yarýn son gün olduðuna?
Emirhan abi nasýl bir bilanço bekliyorsun, abi Holdingin YBP kar aktardýðý görüþüne katýlýyor musun sen daha iyi okuyorsun bilançolarý örneðin pýnar süt 500 milyon satýþ yapsada afaki söylüyorum 35-40 milyon kar açýklýyor 1 milyar satýþ yapsada burada bir türlü aklým almýyor.. Yatýrýmcý iliþkilerine yine mail atacaðým bu durumu sizde atýn lütfen..
YBP hakkýndaki görüþlerimi daha önce söylemiþtim. Bence YBP'ye kar aktarýmý yok , olsa bile YBP'nin %42'si PETUN'un , %30'u Pýnar sütün zaten. Yani YBP'ye bir kar transferi olsa bile , o kar oradan da PETUN ve süte dönüyor zaten yýl sonu.
Þu denirse anlarým. Kar YBP'ye de býrakýlmýyor ( çünkü YBP'nin de öyle ahým þahým bir net karý yok , net kar marjý %1 civarý , bu sene 3,2 milyarlýk mal satacak ama 30 milyon kar etse iyi derim ) oradan da baþka Yaþar þirketlerine aktarýlýyor dense anlarým ama bunu anlamak çok zor çünkü YBP'nin detaylý bilanço ve gelir tablosuna sahip deðiliz.
Pýnar süt hissedarlarýnýn çok haklý olduðu bir konu var , o da Pýnar sütün YBP'den alacaðý olan ve vadesi geçmiþ olan 150-200 milyon liraya faiz iþletilmiyor. YBP sýfýr faiz kredi kullanýyor. Halbuki Pýnar sütün kendisinin zaten nakite ihtiyacý var. Nakiti olmadýðýndan banka kredisi kullanýyor ve buna faiz ödüyor. Yani YBP2den alacaðýna sýfýr faiz uyguluyor , bu açýðý bankadan %25 faiz ile kredi alarak kapýyor.
150 milyon alacaðýnýz yüzünden bu tutarda kredi kullanýnca senede en az 40-50 milyon faiz ödersiniz. Pýnar süt ödememesi gereken bu faizi ödediði için YBP'ye kar transferi deðil ama bedava finansman saðlýyor diyebiliriz.
Ve bu konuda Pýnar süt hissedarlarý çok haklý. Net karlarý en az 40-50 milyon lira az çýkýyor.
Bu konuya bir kýlýf bulmuþtur þirket yoksa o kadar baðýmsýz denetim ve SPK uyuyor olamaz. Vradýr buna uydurduklarý bir kýlýf.
Ben PETUN'dan son 2 çeyrek iyi kar bekliyorum. Zaten klasik olarak son 2 çeyrekler daha iyi kar geliyor. Aslýnda 2. çeyrek de fena kar gelmedi. Sadece ilk çeyrek Çamlý Yemin aþýrý zararý nedeniyle düþük kar geldi.
Sene sonu net kar beklentim +/- 5 milyon olmak þartý ile 90 milyondur.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Bizim pazar deðiþmiþ yine. Yýldýz pazardan Ana pazara transfer olmuþuz.
Sanýrým bu pazar kriterleri ile alakalý bir durum. Þirketin piyasa deðeri 1 milyar liranýn altýna düþünce Ana pazara almýþlar hem eti hem sütü.
Çok mu önemli bir deðiþiklik ? Bence deðil ama sonuçta sanki bir alt lige düþmüþ gibi olduk. Tekrar Yýldýz pazara çýkmak için hissenin 23-24 lira civarýnda olmasý lazým sanýrým. Ancak o zaman 1 milyar TL piyasa deðerini aþýyoruz.
Neyse hayýrlý olsun bakalým.
Çamlý Yem bilançosu bu çeyrekte eksi yazarsa Spk dahil her yere resmi olarak þikayette bulunacaðým.
Yer Ýmleri