Pýnar Süt 40 yýlý, Pýnar Et 30 yýlý devirmiþ iki þirket. Yaþar'lar zaman içerisinde çeþitli olaylar sonucu Yaþarbank, Türk Tuborg ve Ege Gübre'yi kaybetti. Pýnar Su, Viking Kaðýt, Dyo Boya, Altýnyunus Çeþme ise finansal anlamda baþarýsýz þirketler, dördü de net kar üretemiyorlar, üstüne bazýlarý para topluyor.
Ancak bilinmeme ihtimaline karþý söylüyorum, bedellide bütün ortaklar þirkete para koyar, yani Vking'de Pinsu'da yatýrýmcý ne koyuyorsa binlerce katýný Yaþar Holding de koyuyor. Kullanýlmayan rüçhanlarý satýn alýp onlar için de sermaye koymalarý lazým. Þirketlerin deðeri azalýyorsa onlar da kaybediyor.
Hisse alacaðým zaman bir aptalýn bile yönetebileceði kadar mükemmel þirketlerden almaya çalýþýrým. Çünkü en nihayetinde aptalýn biri o þirketin baþýna geçecektir.
Warrem Buffett
Bu kadar yýlda Petun ve Pnsut'ün zarar ettiðini görmedim. Pnsut son çeyreklerde yürekleri aðýzlara getirmiþ olsa da halen net kar üretiyor. Petun zaten borçsuz olduðundan finansal gideri vs yok ne kazanýyorsa faaliyet karýndan ona kalýyor. Þirketlerin çok da iyi yönetilmediðinin farkýndayýz, Pýnar gibi bir marka çok daha etkili olup yurtdýþýna da taþabilir ve egemen olabilirdi bunca yýlda ancak özellikle Et'te halen ihracat zayýf. Yani zaten pek de süper yönetilmemelerine raðmen bir karlýlýk var.
Açýkçasý benim uv beklentilerimden biri de Selçuk Bey sonrasý þirketlerin yönetimlerinde ve sahipliklerinde yaþanacak deðiþimler. Buradan çok senaryo çýkar, ancak fantezi ürünüdür, bir kesinliði yoktur.
Syg.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri