Gerekçeli maddeleri tek tek paylaþayým istedim.bu vesileyle spk gerekçeleri hakkýnda bilgi sahibi oldum ben de :
# 107.madde
Piyasa dolandýrýcýlýðý
MADDE 107 – (1) Sermaye piyasasý araçlarýnýn fiyatlarýna, fiyat deðiþimlerine, arz ve taleplerine iliþkin olarak yanlýþ veya yanýltýcý izlenim uyandýrmak amacýyla alým veya satým yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir deðiþtirenler veya hesap hareketleri gerçekleþtirenler iki yýldan beþ yýla kadar hapis ve beþ bin günden on bin güne kadar adli para cezasý ile cezalandýrýlýrlar. Ancak, bu suçtan dolayý verilecek olan adli para cezasýnýn miktarý, suçun iþlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz.
#1.madde:
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacý; sermaye piyasasýnýn güvenilir, þeffaf, etkin, istikrarlý, adil ve rekabetçi bir ortamda iþleyiþinin ve geliþmesinin saðlanmasý, yatýrýmcýlarýn hak ve menfaatlerinin korunmasý için sermaye piyasasýnýn düzenlenmesi ve denetlenmesidir.
#101.madde:
Bilgi suistimali ve piyasa dolandýrýcýlýðý incelemelerinde uygulanacak tedbirler
MADDE 101 – (1) Kurul, 106 ncý ve 107 nci maddelerde sayýlan fiilleri iþlediðine dair makul þüphe bulunan gerçek veya tüzel kiþiler ile tüzel kiþilerin yetkilileri ile ilgili sermaye piyasasý araçlarýna iliþkin olarak;
a) Borsalarda geçici veya sürekli olarak iþlem yapýlmasýnýn yasaklanmasý,
b) Takas yöntemlerinin deðiþtirilmesi,
c) Kredili alým, açýða satýþ, ödünç alma ve verme iþlemlerine iliþkin sýnýrlamalar getirilmesi,
ç) Teminat yükümlülüðü getirilmesi veya yükümlülüðün deðiþtirilmesi,
d) Farklý pazar veya piyasalarda iþlem görmesi veya farklý iþlem esaslarýnýn belirlenmesi,
e) Piyasa verilerinin daðýtým kapsamýnýn sýnýrlanmasý,
f) Ýþlem veya pozisyon limiti getirilmesi,
dâhil piyasanýn etkin ve saðlýklý iþleyiþini teminen gerekli her türlü tedbiri almaya ve bu tedbirlerin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye yetkilidir.
(2) Kurul, 22 nci madde uyarýnca kendi paylarýný satýn almak üzere bir programýn uygulamaya konulmasý hâlinde, ilgili halka açýk ortaklýklarýn yönetim, denetim veya sermaye bakýmýndan doðrudan veya dolaylý olarak iliþkide bulunduklarý gerçek veya tüzel kiþiler ile diðer ilgili kiþilerin söz konusu halka açýk ortaklýðýn paylarýnda iþlem yapmasýna sýnýrlama getirebilir.
#128.madde
Kurulun görev, yetki ve sorumluluklarý
MADDE 128 – (1) Kurulun görev ve yetkileri þunlardýr:
a) Bu Kanun ile verilen görevler ile bu Kanunun emrettiði uygulamalarýn yerine getirilmesini ve öngörülen neticelerin saðlanmasýný teminen gerekli olan iþ ve iþlemleri yapmak
b) Kamunun zamanýnda, yeterli ve doðru olarak aydýnlatýlmasýný saðlamak amacýyla genel ve özel nitelikte kararlar almak
c) Bu Kanun kapsamýna giren kurum ve ortaklýklarýn baðýmsýz denetim, derecelendirme, deðerleme ve bilgi sistemleri denetimi faaliyetine iliþkin þartlarý ve çalýþma esaslarýný belirlemek ve bu þartlarý taþýyanlarý listeler hâlinde ilan etmek
ç) Finansal istikrar ve ulusal veya uluslararasý mevzuatýn gereklerinin saðlanmasý amacýyla diðer finansal düzenleyici ve denetleyici kurumlarla her türlü iþ birliðini yapmak ve bilgi alýþveriþinde bulunmak
d) Sermaye piyasalarýnda düzenleme ve denetimle yetkili muadili yabancý kurumlar ile sermaye piyasalarýyla ilgili olarak karþýlýklýlýk ve mesleki sýrrýn korunmasý ilkeleri çerçevesinde karþýlýklý bilgi alýþveriþinde bulunulmasýna ve belge taleplerinin karþýlanmasýna, yabancý ülkelerdeki sermaye piyasalarýnda faaliyet gösteren kuruluþlarýn Türkiye’deki merkez, þube veya ortaklýklarý ile yazýlý bir sözleþme çerçevesinde dýþarýdan hizmet aldýklarý kurumlarda denetim yapýlmasýna ve gerekli idari tedbirlerin alýnmasýna, bu kapsamda yürütülecek faaliyetlere iliþkin masraflarýn paylaþýmýna yönelik ikili veya çok taraflý mutabakat zabýtlarý imzalamak ve sermaye piyasalarýyla ilgili her türlü iþ birliðini yapmak
e) Sermaye piyasasýnýn geliþmesini teminen yeni sermaye piyasasý kurumlarýna ve araçlarýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemek ve bunlarý denetlemek
f) Halka açýk ortaklýklarda görev alacaklar, sermaye piyasasý kurumlarýnýn yönetici ve diðer çalýþanlarýnýn mesleki eðitimi, mesleki yeterliliði ve mesleki ehliyetlerini gösterir sertifika verilmesine iliþkin esaslarý belirlemek, bu amaçlarla merkez veya þirket kurmak ve bunlarýn faaliyet usul ve esaslarýný belirlemek
g) Sermaye piyasasýnda yatýrýmcý ve tasarruf sahiplerine yönelik olarak yatýrým tavsiyesinde bulunacak kiþiler ve kuruluþlarýn uyacaklarý ilke ve esaslarý belirlemek
ð) Kamuyu Aydýnlatma Platformunun iþletim ve çalýþma esaslarý ile bu Kanun kapsamýnda Kurula yapýlacak bildirim ve baþvurularýn usul ve esaslarýný belirlemek
h) Sermaye piyasasý kurumlarýnýn, halka açýk þirketlerin, borsalarýn ve öz düzenleyici kuruluþlarýn bilgi sistemlerinin iþletimine ve bu Kanun çerçevesindeki denetimine iliþkin usul ve esaslarý belirlemek
ý) Yerli veya yabancý akademisyen veya uygulamacýlardan oluþan çalýþma gruplarýna veya kiþilere, mevcut veya gelecekteki düzenleme tercihlerinde esas teþkil etmek üzere sermaye piyasalarýna iliþkin ulusal veya uluslararasý nitelikli bilimsel araþtýrmalar yaptýrmak
i) Kurulun üyesi bulunduðu uluslararasý kuruluþlar, mali, iktisadi ve mesleki teþekküller ile Türkiye’nin doðrudan üyesi bulunduðu uluslararasý kuruluþlarýn çalýþmalarýna katýlmak, bu kuruluþlarla ortak projeler geliþtirmek ve projelerine katkýda bulunmak
j) Kurulun görev alaný ile ilgili uluslararasý kuruluþlara, mali, iktisadi ve mesleki teþekküllere üye olmak

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri