Neyse her ikisi de red listemde de rahat ettim bi suredir..
Boyle devam eder insallah.
Syg,
Neyse her ikisi de red listemde de rahat ettim bi suredir..
Boyle devam eder insallah.
Syg,
Son düzenleme : Dudu; 19-01-2020 saat: 16:25.
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
herkese merhaba ve iyi hafasonlarý,
Reel getirinin hesaplanmasý ile ilgili daha önceleri kýymetli paylaþýmlar yapýlmýþtý ve onlardan da istifade etmiþtim.
hisse senedi portföyümün getirisini deðerlendirmek amacýyla takip ettiðim bir parametre dolar, euro ve gram altýn bazlý getiri.
elbette diðer hesaplama yöntemleri de mevcut ancak ben mümkün olduðunca sade olaný tercih ederim her iþte.
bu nedenle hisse senedi alýþ/satýþ iþlemlerimi, temettü ve bedelli gibi iþlemlerimi o anki kura göre kayýt ediyorum.
nihai olarak güncel portföy büyüklüðünü güncel kura bölerek kar/zarar hesabý yapýyorum. Alternatif olarak aylýk kurla ayný iþlemleri tekrarlýyorum. Ýki durumda da sonuçlar birbirine yakýn çýkýyor.
Sizce bu yöntem anlamý bit yöntem mi? Sonuçta elimizde TL cinsinden varlýklar var ve elimde olmayan döviz için sevinmek/üzülmek anlamsýz geliyor bazen. dövizin aþaðý/yukarý hýzlý hareket ettiði dönemlerde yanýltýcý olabilir anladýðým kadarýyla.
Bir diðer husus ise kendimi deðerlendirmek istemem. Çevremde bu bilgileri paylaþacak hiç kimse yok maalesef. Hatta arkadaþlarým alaycý bir þekilde boþ iþlerle uðraþtýðýmý söylüyorlar.
Ciddi olarak hisse senedi almaya 2018 Þubat'ta baþladým diyebilirim. Alýmlarýmýn %90'ý 2018 Þubat'tan sonra gerçekleþmiþ.
Sonuç olarak;
Dolar bazlý getiri: % 33.4
Euro bazlý getiri: %45.9
Gram altýn bazlý getiri: %9.02 olarak görünüyor.
Portföyümdeki hisselerin çoðu uzun vade amaçlý tuttuðum hisseler. Ýkisi hariç Bist 100 hisseleri. Ciddi miktarda satýþ yapmadým þimdiye kadar. Birkaç kere kendimi tutamayýp uçan kaçan hisselere de yöneldim ancak sýnýrlý bir parayla, milyoner olacaðým hayalleri kurmadan ve yeterli bir kar gördükten sonra çýkmak koþuluyla. Yeteri kadar kar elde ettim, heyecan yaþadým![]()
Karakter itibariyle biraz saðlamcý bir kiþiliðim var ancak yaþ itibariyle biraz risk almam gerektiðini düþünüyorum zaman zaman.
Sizce bu oranlar hakkýnda ne düþünüyorsunuz? Eleþtirilerinizi duymak isterim.
Aylýk alýmlarý 4 e bölüp, 3 hisse + gram altýn yapmak doðru bir tercih olur mu sizce?
Asels %25
Alark %25
Soda %25
Gram altýn %25 olacak þekilde.
Hisseler ömürlük deðil, uygun yere gelince satarým, varsa daha uygun bir hisseye geçerim.
Gönlümden bu þekilde yapmak geçiyor ama hisse sayýsýnýn azlýðý huzursuzluk yaratýyor. Aslýnda ortak olmak istediðim 12 þirket var. Alým gücü düþük olunca bu þekilde uygun gördüm siz ne dersiniz?
Þu an mevcut portföyümde asels, eregl, froto, soda, toaso ve tuprs var. Altýn yada baþka bir enstrüman yok.
Uygun yeri nasýl anlayacaksýnýz? Hem elinizdeki için hem de alacaðýnýz hisse için. Kazanýnca mý uygun kaybedince mi? Bilanço ile mi haberle mi takasla mý teknikle mi? Elinizdeki malýn ederi nedir fiyatý nedir sizce? Aselsan mesela kaç üstü pahalý kaç altý ucuz nedir ne deðildir? Bunlarý bilmeden borsa yatýrýmýnýza yorum yapmak kolay deðil.
Yer Ýmleri