Merak etmeyin vergi dairesine 12 milyon kar gönderirler!
Benim için hasýlat önemli 58 den 88 milyona çýkmýþ, YTD!
Neticede bilanço iyimi dir yani?
MARSHALL- BÝLANÇO ANALÝZÝ
Arkadaþlar Merhaba,
Sn. Çok arkadaþýmýza ve diðer Marshall yatýrýmcýlarýna hayýrlý kazançlar dilerim.
Biliyorsunuz Marshall 2018/3 aylýk bilançosunu ve mali tablolarýný açýkladý ve kap'ta yayýnlandý. Rakamlara bir bir deðinmek istemiyorum. Zaten bunlarý kendiniz de bir yatýrýmcý olarak görüyorsunuz ve yorumluyorsunuz. Ýzninizle bu konuya kendim de bir yorum katmak istiyorum.
Benim görmüþ olduðum; Kötü bir bilanço ve kötü bir zarar mevcut. Yalnýz genelde dönemsel ve sezon olarak zayýf bir bilanço geleceði bilinmekteydi. Doðal olarak buna paralel bir parametre açýklandý. Yani Marshall bu, aslýnda beni þaþýrtmadý. Bilançoda Ýlk dikkat çeken þey; Brüt kar marjýnda ciddi bir daralma olduðunu görüyoruz. Sebebini sezon dýþý indirimli satýþlara baðlýyorum. Alacaklarýn artmasý fonlama yapamadýðýný ve faiz yüküne girdiði anlamýna geliyor. Stoklarda da son yýllarýn en ciddi artýþýný görüyoruz. Bunu sanki bahar dönemine hazýrlýk yapmýþlar olarak yorumladým. Fakat satýlmayan yani stokta biriken mallarýn da finansal bir maliyet yarattýðýný, bunu da yabancý kaynak kullanarak katlandýðýný anlýyoruz. Kýsa vadeli borçlarýn artmasýný da ticari alacaklarýn artmasýndan kaynaklanan doðal bir zorunluluk olduðunu ve bundan da olumsuz etkilendiðini görüyoruz. Tüm bu maliyetlere katlanmasýnýn gerekçesini; Bahar sezonunda ciddi bir hasýlat yapma isteðine ve iþtahýna baðlýyorum. Her þey þu anda kötü görünüyor olabilir, fakat tüm bunlar 2018/6 aylýk güzel bir bilançonun habercisi olabilir...
Marshall firmasý mali bir sýkýntý yaþamýyor. Her ne kadar kar üretemiyor olsa da, Cirosunu istikrarlý olarak sürekli arttýrýyor. Dönen varlýklar yani bir yýl içinde paraya çevirebileceði varlýklar, tüm borçlarýný hatta kýsasýný ve uzununu ödeyebilecek bir yapýya sahip. Batak bir durum kesinlikle sergilemiyor. Yalnýz tek sýkýntýsý bayilerinden olan alacaðýna karþýlýk finansal bir yük altýna girmesi ve kazancýnýn finansal giderlere kaymasý. Ayrýca yine bayilerine saðlamýþ olduðu bir takým iskontolar ve primler vermesi. Bunlarýn hepsi yapmýþ olduðu iþ yönetimi ve ticari politikasýndan kaynaklanmaktadýr. Bunu en yakýn zamanda gözden geçirir ve kontrol altýna alýrsa muhteþem karlar gelebilecektir. Sanki bana bu þirket Banvit'i hatýrlatýyor gibi geldi. Yýllarca zarar ve bir anda karlý bir þirket halini alabilir. Yalnýz þunu unutmamak gerekir ki; Marshall sezonluk bir þirkettir. Sezonu da yeni baþlamaktadýr ve sektöründe popüler bir oyuncudur. Bunu da gözardý etmemek lazýmdýr.
Sonuç olarak; Her ne kadar kar üretemiyor ve bilançoda bir þey görünmüyor olsa da, bu þirketin büyük bir fabrika (üretim iþletmesi) ve üreten eller olduðunu, sektöründe bir lider ve pazar payýnýn çok yüksek olduðunu, yüksek bir marka deðeri ve yüksek bir firma deðerinin var olduðunu ve borçlarýný çevirmede sýkýntý yaþamadýðýný hatýrlatmak isterim. Çünkü iþler kötü giderken iyi taraflar her zaman unutulur. Þimdi fabrikayý satýyorum dese, bu þirketi satýn almak isteyenlerin tek sýra saf düzeni oluþturup, saðdan say yapacaðýna gönülden inanýyorum.
Daha sonra ileride detaylý olarak yine bakarýz. Acele olarak bu kadar not tutabildim. Sayýn Çok arkadaþýma ve sizlere selamlar dilerim.
Saygýlarýmla,
Son düzenleme : izci; 02-05-2018 saat: 11:44.
Teþekkürler sayýn Ýzci sizi tekrar aramýzda yorumlarýnýz ile görmek üzere iyi çalýþmalar
ASLAN MRSHL ým varsa yoksa MRSHL
hiç bu kadar sessiz görmemiþtim.
Spek efendi bak 65-66 ol bir kýsmoýný satacaðým. Gerisinide 84 ve 106 ve 148 den.
Yada gel 46-48 lere alalým.
Kaçacak yerin yok.
Baban sayýlýrým bunca senedir, dediklerimi yap evlat..
Yer Ýmleri