Minibüs ve dolmuþlara ‘kamera’ geliyorÝstanbul Büyükþehir Belediyesi (ÝBB) metro ve otobüslerin içini an be an kaydeden kamera takip sistemlerinin ardýndan, tüm minibüs ve taksi dolmuþlara da kamerayla takip sistemi kurulmasýna karar verdi.
03.04.2017 Pazartesi 02:30Güncellenme: 02.04.2017 22:50EZGÝ ÇAPA Ýstanbul DHA
Toplu Ulaþým Hizmetleri Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanan proje kapsamýnda, tüm minibüs ve taksi dolmuþ araçlarýna aracýn içerisinde kör nokta býrakmayacak þekilde kameralar yerleþtirilecek.
Araç takip ünitesi ve panik butonunun yerleþtirileceði araçlar 7 gün 24 saat izlenecek. Bu sistemle güvenli yolculuðun yaný sýra güzergâh ve konum takibi yapýlmasý, toplu ulaþýmýn denetlenmesi, hýz takibiyle kaza riskinin düþürülmesi hedefleniyor.
Tek merkezden izlenecek
Sistem kapsamýnda veriler tek bir merkezden izlenecek. Bu sistem için hazýrlanmýþ özel bir yazýlýmla toplu ulaþým araçlarýna ait görsel raporlama, 7 gün 24 saatlik konum ve hýz bilgisi, kaza bilgisi ve güzergâh kontrolü yapmak mümkün olacak. Merkeze eþ zamanlý olarak gönderilen veriler arasýnda plaka numarasý, son veri gönderme zamaný, hýz, adres ve yer bilgisi, son uðranýlan durak, aracýn çalýþma süresi ve sürücü bilgileri yer alacak. Taksi dolmuþlarda aracýn kendi güzergâhýný takip edip etmediði, duraklarda bekleme süresi de hesaplanacak.
Sistem nasýl iþleyecek?
Sisteme katýlým için Toplu Ulaþým Hizmetleri Müdürlüðü internet sitesi üzerinden randevu alýnmasý ve ardýndan aracýn kurulum alanýna götürülmesi gerekiyor. Þu ana kadar 85’i minibüs, 87’si taksi-dolmuþ olmak üzere toplam 172 aracýn montajý tamamlandý. Sistemin tamamlanmasýyla þehir içerisinde çalýþan 6 bin 460 minibüs ve 572 taksi-dolmuþ, 28 bin 128 kamerayla izlenebilir hale gelecek.


Alýntý yaparak yanýtla





(
Yer Ýmleri