
Originally Posted by
roxette
Brüt döviz rezervimiz son hafta 4,5 milyar $ (bir kaç yýldýr ilk defa 100 milyar $ altýna indi) , net döviz rezervlerimiz %10 düþtü , sadece 27,5 milyar $ kaldý. Reeskont kredilerinde dolarýn 4,20 ye Temmuz sonuna kadar sabitlemesinin etkileri bunlar. Tabi dövizi frenleme için satýþlar da var.
100 baz puanlýk faiz artýþýnýn ekonomiye maliyeti ile 2 kuruþluk döviz artýþýnýn ekonomiye maliyeti aþaðý yukarý eþit , 4 milyar TL.
Saygýdeðer forumdaþlar , faizleri biraz daha artýrarak DTH ýný daha da çözdürmeye çalýþacaklardýr. 2 yýllýk göstergeye yakýnsamak durumunda faizler . 150 - 200 baz puan daha artýþ bekliyorum ay'ýn 24 ünde. Aðustosda da bildiðim PPK toplantýsý da yok zaten. Zaman kazanmak zorundalar. Siz reisin söylediklerine deðil yaptýrdýklarýna bakýn. Tribüne söylüyor , siz þu kardeþinize yetkiyi verin , faiz ile nasýl mücadele edilir göreceksiniz diye.
Yeni baþkanlýk rejimi ve hukuki olarak da artýk tamamen sýkýntý olmayacak duruma geldiðinden , tam bir tacir zihniyeti ile devleti yönettiðinden kýsa vadede faizleri artýrýp , dövizi baskýlatýp , daha sonra düþük kurlardan toplatarak rezervleri gene 110-120 milyar dolara getirtmeye çalýþacaktýr diye düþünüyorum. Yukarýda da bahsettiðim üzere , ekonomide büyük tahribat yapýlacaðý düþünülen tam 100 baz puanlýk faiz artýþý ile sadece ve sadece 2 kuruþluk döviz artýþýnýn ekonomiye maliyeti eþit . Kendi þirketinizi de yönetseniz , inanýn kýsa vadede bizler de aynýsýný yaparýz , aynen reis'in yapacaklarýný düþündüðüm gibi.
Kýsa vadede faizleri el mahkum zaman kazanma adýna yükseltip , dövizi baskýlatýp , milletin faiz trenini kaçýrmama adýna DTH larda hatýrý sayýlýr çözülme gerçekleþtirip , ucuzlayacak kurdan toplayarak tekrar rezervleri belli bir seviyeye çýkartma þeklinde , hat-höt yaptýrmaya bile cesaret edemeyecek artýk tamamen ipleri eline alacak reis in dediklerini uygulamak durumunda bürokrat ve bakanlar. Yükselecek faizlerinde reel getirisi olduðuna da inanmýyorum ama döviz gerilemesi+faiz den mahrum kalma maliyeti daha can acýtýcý.
Tabi ki bunlar olurken , elimiz tetikte , yani klavyenin tuþlarýnda olmalý.
Bir süre önce de paylaþmýþtým , dövizde trend yukarýdýr ama bir süre böyle olmaz diye düþünüyorum. Bunu hissettiðimden haziranýn ilk haftasý 3,5 yýldýr tuttuðum dolarýmý bozmuþ , 18,50 ile günlük gitmekteyim. Bir süre daha böyle gideceðini düþünüyorum , ama elim hep tetikte olacak
(Yazdýklarým bana özeldir , her koyun kendi bacaðýndan..)
Saygýlar.
Yer Ýmleri