Alýntý Originally Posted by roxette Yazýyý Oku
Brüt döviz rezervimiz son hafta 4,5 milyar $ (bir kaç yýldýr ilk defa 100 milyar $ altýna indi) , net döviz rezervlerimiz %10 düþtü , sadece 27,5 milyar $ kaldý. Reeskont kredilerinde dolarýn 4,20 ye Temmuz sonuna kadar sabitlemesinin etkileri bunlar. Tabi dövizi frenleme için satýþlar da var.

100 baz puanlýk faiz artýþýnýn ekonomiye maliyeti ile 2 kuruþluk döviz artýþýnýn ekonomiye maliyeti aþaðý yukarý eþit , 4 milyar TL.

Saygýdeðer forumdaþlar , faizleri biraz daha artýrarak DTH ýný daha da çözdürmeye çalýþacaklardýr. 2 yýllýk göstergeye yakýnsamak durumunda faizler . 150 - 200 baz puan daha artýþ bekliyorum ay'ýn 24 ünde. Aðustosda da bildiðim PPK toplantýsý da yok zaten. Zaman kazanmak zorundalar. Siz reisin söylediklerine deðil yaptýrdýklarýna bakýn. Tribüne söylüyor , siz þu kardeþinize yetkiyi verin , faiz ile nasýl mücadele edilir göreceksiniz diye.

Yeni baþkanlýk rejimi ve hukuki olarak da artýk tamamen sýkýntý olmayacak duruma geldiðinden , tam bir tacir zihniyeti ile devleti yönettiðinden kýsa vadede faizleri artýrýp , dövizi baskýlatýp , daha sonra düþük kurlardan toplatarak rezervleri gene 110-120 milyar dolara getirtmeye çalýþacaktýr diye düþünüyorum. Yukarýda da bahsettiðim üzere , ekonomide büyük tahribat yapýlacaðý düþünülen tam 100 baz puanlýk faiz artýþý ile sadece ve sadece 2 kuruþluk döviz artýþýnýn ekonomiye maliyeti eþit . Kendi þirketinizi de yönetseniz , inanýn kýsa vadede bizler de aynýsýný yaparýz , aynen reis'in yapacaklarýný düþündüðüm gibi.

Kýsa vadede faizleri el mahkum zaman kazanma adýna yükseltip , dövizi baskýlatýp , milletin faiz trenini kaçýrmama adýna DTH larda hatýrý sayýlýr çözülme gerçekleþtirip , ucuzlayacak kurdan toplayarak tekrar rezervleri belli bir seviyeye çýkartma þeklinde , hat-höt yaptýrmaya bile cesaret edemeyecek artýk tamamen ipleri eline alacak reis in dediklerini uygulamak durumunda bürokrat ve bakanlar. Yükselecek faizlerinde reel getirisi olduðuna da inanmýyorum ama döviz gerilemesi+faiz den mahrum kalma maliyeti daha can acýtýcý.

Tabi ki bunlar olurken , elimiz tetikte , yani klavyenin tuþlarýnda olmalý.

Bir süre önce de paylaþmýþtým , dövizde trend yukarýdýr ama bir süre böyle olmaz diye düþünüyorum. Bunu hissettiðimden haziranýn ilk haftasý 3,5 yýldýr tuttuðum dolarýmý bozmuþ , 18,50 ile günlük gitmekteyim. Bir süre daha böyle gideceðini düþünüyorum , ama elim hep tetikte olacak

(Yazdýklarým bana özeldir , her koyun kendi bacaðýndan..)

Saygýlar.
Faizin artýrýlmasý þu ana kadar hiçbir þeye yaramadý...faizin artýrýlmasý rel ekonomiyi derinden vuruyor.Zira yükselen enflasyon maliyet enflasyonu.Faiz artýrarak bu durumu çözemezsiniz.tam aksine yurt dýþýndan ithal ikame ile aldýðýnýz mallarýn daha pahalý bir þekilde yurt içine yaðmasýna neden olursunuz.Faiz sarmalý içindeki iç üretici dýþ piyasa ile baþ edemez duruma gelir.Faiz artýþý beraberinde maliyetlerin( iþ gücü ,sermaye, ana mamül ) artýþlarýna neden olur. Maliyetlerin artýþý zamlarýnda beraberinde gelmesi anlamýna gelir ki, bu ise maliyet enflasyonunun sonucunda enflasyon içinde resesyon (stagflasyona neden olur)..Bu nedenle faiz artýrýmý büyük hata olur.