Originally Posted by
bitpire
olaylarý normalize etme peþinde deðilim, ekonominin durumu ortada berbat, amma bu kadar panik olacak durum yok. hiç mi kriz görmediniz yav?? venezuela özelinde baþka enteresan durumlar var ki o da likidite krizi. yani para yok, dolar yok, çeþmelerden petrol akacak neredeyse ama paranýn sistemdeki rolü kalkýnca bütün sistem týkanmýþ ve çökmüþ. tedarik ve kýsýtlý üretim zinciri bozulmuþ. para olmayýnca olan bu.
tr abd ile anlaþacaktýr, bakýn örnek olarak aselsan, roketsan vs vs var gözbebeði, üretiminin çoðu abd ve ona yakýn devletlerle baðlantýlý lisanslý vs, atak'ýn motorlarý pratt whitney, abd olmaz dediði anda bantta kalýr helikopterler, ne satarsýn ne üretebilirsin.. bunlar sýký çok detaylý üretim anlaþmalarý öyle sanayi ustasý gibi baþka motor alayým takayým falan yok, amele tayfasý kýro tayfasý bu forumda falan atýp tutuyor ama o iþler öyle deðil. bunlar ülkeler arasý ciddi iþler, kafasýz adamlarýn çevireceði iþler deðil, kenar mahalle delikanlýsý gibi yürümez orada iþler.. devlet de bunlarý gayet iyi biliyordur merak etmeyin. . tr bunu istemez, aselsan vs türkiyeye çok ciddi paralar kazandýrýr çünkü. boþverin hamasi nutuklar vs iç politikaya dönük. ey almanya ey hollanda ey rusya diyorduk þimdi ne oldu, abd ile de ayný olacak. tr avrupanýn dibi, 3 saat uçuþ mesafesi bir sürü önemli ülke var. güney amerika ülkeleri dünyanýn bir ucu abd top koþturuyor. ama türkiye ve osmanlý varlýk süresi boyunca osmanlý avrupayla iç içeydi, millet tarihte bilmiyor ... ha olmadý ipler koptu. o zaman bunun sonuçlarý olacaktýr, tam kestirilemez ne olacaðý ama bana göre çok zayýf ihtimaldir.
geçen gün 4 sent örneði verildi borsa için, bunu 4 cent olarak alýp yürürseniz hatalý çýkarsýnýz. borsada 4 sent almak analitik düþünceden uzak bilgisizce bir laf, bir: dolarýn alým gücü, iki: þu ankinden çok daha farklý ekonomik sistem ve þirketler söz konusu, hem dünyada hem türkiyede.. 4 senti çýpa alamazsýn, çok çok büyük bir global krizde belki... o zaman bütün dünyayý o seviye çekeceksin. benim gençliðimde çocukluðumda mark dolar göremezdin çok, 100 dolar 100 mark 1000 mark çok büyük paralardý. gerçi þimdi yine büyük paralar oluyor.öyle yurtdýþýna çýktým gezdim geldim nereye yapýyorsuyn, her yer demir perde ülkesi, bir tek zengin ülkeler birbirine açýk. globalizm falan daha ortada yok, abdde enstitülerde teorisyenler tarafýndan konuþuluyor ama hazýrlýðý yapýlýyor... hükümet yüzyýlýn fýrstaný tepti har vurdu harman savurdu harman kalmadý tarým bitti., 2000lerin baþý o zamana kadarki en ýlýman liberal dünya iklimine sahip yýllar olarak anýlacaktýr muhtemelen.
2008 2009 burada amerika battý ingiltere yattý almanya mahvoldu yazýyorlardý nerede onlar. neyse o zamanlar en azýndan abd batmaz öyle diyince 1-2 salak çýkar sen vatan hainisin derdi þimdi herhalde 100 kiþi falan baþlar vatan haini demeye.
neyse ipler koparsa tamamen ne olur bilemem. kendi senaryom kopmayacaðýdýr.
Yer Ýmleri