SÝLVER-CAN BÝLANÇO ANALÝZÝ
Yýl sonu bilançosuna detaylý sayýlabilecek kadar baktým. Ýzlenimlerim;
Yýlýn tamamýný tek bir bilanço yani 2017 sonu bilançosu olarak düþünürsek, güzel bir kar ve güzel bir tablo ortaya çýktýðý konusunda hemfikirim. 35.709 TL sermaye ye 14.214 TL kar, mükemmel sayýlabilecek bir durumdur. Yýllýk bazda %44 oranýnda güzel bir ciro artýþý olmuþ, finansal borçlarýn da yine düþük seviyede kaldýðýný görüyoruz. Zaten þirketi beðeniyorduk, yine güzelliði devam ediyor. Tüm yatýrýmcýlara hayýrlý olmasýný dilerim.
Detay analizlerle elde ettiðim sonuçlar ýþýðýnda; Genel görünümden biraz daha farklý durumlar ortaya çýktýðýný ve sapmalarýn olduðunu gözlemliyorum. Bilançonun bu yýlýn geçmiþ çeyrekleri ile kýyaslandýðýnda ciddi bir oranda gerileme, geçen yýla göre kýyaslandýðýnda ise müthiþ bir geliþme yaþanmýþ olduðunu görüyorum. Geliþmeyi Ötv indirimine baðlý kar ve ciro artýþýna baðlýyorum. Gerilemenin sebebini ise; Ötv indiriminin kalkmasýna baðlýyorum. Þöyle ki; Bu yýlýn Eylül ayýnýn sonuna kadar verilen ötv indiriminin þirketin yakýn geçmiþ performansýnda olumlu etki yapmýþ olduðu rakamlardan açýk bir þekilde görülüyor. (son çeyrekte ise ötv indirimi yoktu) Bürüt satýþ karlýlýðý 9 ay toplamýnda %13.7 iken, 12 aylýk toplamda %12 ye düþmüþ. Tek çeyreklerde ise; 3. çeyrek bürüt satýþ karlýlýðý %14.6 iken, 4.çeyrekte bürüt satýþ karlýlýðý %7.2 ye düþmüþ, yarý yarýya bir düþüþ var. Finansal borçlarda ise düþüþ sona ermiþ, biraz daha yükselme yaþanmýþ. Döviz pozisyonu ise -27 Milyon TL den, -36 Milyon TL ye yükselmiþ. Tüm bu gözlemlerimiz Ötv indiriminin þirkete ne kadar yaradýðýný, indirimin olmadýðýnda da nasýl olumsuz etkilendiðini net bir þekilde gösteriyor.
Yeni yýlda Ötv indirimi olmayacaðýný düþünürsek, döviz tarafýnda parite yine Euro lehine devam etmek þartýyla yýlýn sonunda tek çeyrekte elde edilen 3 Milyon TL kar, yeni yýlýn birinci çeyreðinde de görülür. Sonuç itibariyle bu þirket mevcut karlýlýðýný (14 Milyon TL kar) 2018 yýlýnda da koruyabilmesi için; Ya Ötv indirimi tekrar gelecek, yada ciro patlamasý yapacak. Ýkisinden sadece biri olursa sadece mevcut karlýlýðýný korur. Daha fazla kar etmesi için (20-25 Milyon TL KAR) ikisinin de birlikte olmasý gerekiyor.
Ciro patlamasý; Normal bir ciro patlamasýndan çýkar, anormal oranda patlarsa (atom bombasý þiddetinde) o zaman sanki Ötv indirimi gelmiþ gibi kendi baþýna da yeterli olabilir. O zaman yukarýda bahsettiðimiz 20-25 Milyon TL kar rakamý görülebilir.
Saygýlarýmla,
Son düzenleme : izci; 03-03-2018 saat: 14:52.
" Bir avuç toprak, biraz da suyum ben.. Neyimle övüneyim, iþte buyum ben..'' Yunus Emre
Elinize saðlýk ,
Benim kafama takýlan bir þey var?
Fason üretimlerin tamamen pazarlamaya devredilmesi sonucu hasýlatýn %10 u isim hakký olarak alýnýyor diyor.
1- Fason ürettirilen mallarýn, ürün maliyetleride dahil satýþýndan elde edilen tüm gelirlerin %10 u mudur bahsedilen yoksa kar mýdýr?Hasýlat diyor çünkü?
2- Bizim ürettiðimiz ürünlerdende pazarlamaya sattýktan sonra pazarlamanýn satýþýndan da isim hakký alýnýyor mu?
Blançonun matematiksel durumuyla çok alakalý olmasada tam anlayamadýðým için öðrenmek istedim.
Teþekkürler tekrar.Elinize saðlýk.
Saygýlar.
Ayrýca Sayýn izcinin analizindede somut olarak gözktüðü ve CEO muzunda bahsettiði yurtdýþý satýþlarýnýn firmamýz için olmazsa olmaz artmasý gerekmekte.
Bu durumda Pazarlamanýnda çok aktif ve güçlü bir yapýsýnýn olmasý gerekir.
Bunun içinde .... Aklýn yolu bir .
Bedelsiz, temettü falan deðil bir birleþme haberi çok büyük bir hediye olur.
Pazarlama þirketinden bizim ürettiðimiz ürünlerin hiç birinden bir ücret (marka kullaným bedeli, isim hakký, komisyon, vs.) almýyoruz.
Bizim üretmediðimiz bir ürün olduðunda ise (fason ürün) bunun satýþ tutarýnýn %10'unu Ýsim hakký adýyla pazarlama þirketinden tahsil ediyoruz.
" Bir avuç toprak, biraz da suyum ben.. Neyimle övüneyim, iþte buyum ben..'' Yunus Emre
Sn.izci yorumunuz doðru ayný yorumu yapmýþtým ilk gece. Onun için özellikle yazdým agresif satýþ yapýlmasý gerek yani ciroyu artýracak geliþmeler yasanmali. Ben 2018 cirosunun 300 milyon civarýnda gelebileceðini öngörüyorum. Sonuçta büyüme trendine girildi. Kapasite kullanýmý yüzde 46 seviyesinde. Idari yönden toparlanma ve birlesmenin sinerjisi yansýdý þirkete. Iç piyasada ÖTV indirimi gelmeyeceðini var sayarsak tek çözüm ihracatýn artmasý. Parite nin de euro lehine sürmesi ekstra avantaj olur. Bundan sonra büyük SÜRPRÝZ olmazsa ki olursa sadece bu yýl için olur 10 milyon altý kâr gelmez.
SM-N900 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri