Merhabalar Deðerli Ortaklar,
Madem ki oyun planýmýzý 12 aylýk bilanço üzerine kuruyoruz, ya da eldeki en deðerli ve ilk sýradaki öykü bu!.. Olabildiðince farklý veri seti ile karþýlaþýlabilecek tabloyu tahmin etmek, olasý kötü bir sürprizle (ki Silverline'ýn geçmiþte kötü sürprizlerde de usta olduðunu söylemek sanýrým yanlýþ olmaz!) karþýlaþmamak adýna kafa yormak gerektiðini düþünüyorum. Yukarýdaki grafik, 2013-2017 yýllarý arasýndaki her çeyrek dönemdeki dolar ve avro kuru ile þirketin brüt esas faaliyet karýnýn zamana (çeyreklik dilimlere) göre deðiþimini gösteriyor. Yatay eksende çeyrek dönemler, düþey eksende ise endeks deðerleri bulunuyor. Elmalar, armutlar ve kirazlarý karþýlaþtýrabilmek için, hepsini boyutsuz büyüklüklere dönüþtürüp ayný grafikte vermeyi tercih ettim. 2013/1. çeyrek endeks deðeri =100 alýnýrsa sonraki çeyrek dönemlerdeki deðiþim deðeri de yine yatay eksendeki gibi hesaplanabiliyor (1 ve 2. çeyreklerde doðasý gereði geri dönüþler olacaktýr tabii)... Mavi düþey çizgiler yýllar birbirinden kolayca ayrýlsýn diye çizildi... Aslýnda baþka bir analiz ve koreleasyonu incelemek istemiþtim ancak 2015 dýþýnda yýllarýn kendi içerisinde (yani3,6,9,12 aylýk dört dönemde) mükemmel bir doðrusal iliþki eðiliminin bulunduðunu ve bunun da yýl boyunca sürdüðünü fark ettim. Mavi oklar da 1 yýllýk süredeki bu doðrusal iliþkiye iþaret etmek amacýyla çizildi zaten... Bu grafikten ve oluþturan veri setinden daha sonra da birçok çýkarsama yapmayý planlýyorum ancak bu mesajda söylemek istediðim þu (oh be!.. dediðinizi duyar gibiyim): Grafiðin son kýsmýndaki mükemmel doðrusal iliþkinin de diðer yýllardaki gibi bozulmadýðýný düþünürsek 2017 yýlý 4. çeyrekde ulaþýlabilecek sonuç (yani brüt esas faaliyet karý 28-30 milyon TL arasýnda hesaplanýyor. Daha önce geçmiþ yýla göre yapýlan 5 yýllýk trend çalýþmasýnda da 24,93 ile 35,41 milyon TL arasýnda bir sonuç elde etmiþtim, anýmsarsanýz...
Uður ERSOY hocamýn dediði gibi sayýsal çözümleme sonucunda ulaþýlan deðerler baþlangýçta yapýlan kabuller kadar doðrudur. Ve yukarýdaki grafikde elde edilen sonuçlarýn da buna dayandýðýný unutmamak gerek... Yani salt matematiksel iliþkilerden elde edilmiþ sonuçlar, gerçak yaþamýn kaotik iliþki ve deðiþkenlerinin ulaþtýðý sonuçlarý içermiyor doðal olarak... Demek istediðim özetle þu: Eðer hisse, geçmiþteki gibi davranmaya devam eder ve yakaladýðý trendi korursa elde edilecek sonuçlar 30 milyon brüt esas falliyet karý deðerine iþaret ediyor... Son olarak da sondaki doðrunun eðimi en yüksek görüldüðü gibi, yani þirketin en iyi performans yýlý bu yýl tartýþmasýz... Ve diðer yýllarda da son çeyreklerin -brüt faaliyet karý açýsýndan- diðer döenmlere göre çok daha iyi olduðu doðrularýn eðiminden anlaþýlabiliyor... Sabrýnýz için hepinize teþekkür ederim... Saygýlar, bol kazançlar...
Yatýrým Tavsiyesi Deðildir.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri