Birlesme oncesi sessizlikmi bu
Diyelim ki x tahtasýnda, bir gurup, 1,5 TL maliyetle 75 lot almýþ ve tahtanýn kontrolünü, aylarca süren bir çabanýn sonunda, ele geçirmiþ olsun... Tahtanýn kuyruðu, bir dostun deyimiyle, bu gurubun elinde olsun yani... X hissesinin de fiyatý 1,3 TL olsun... Sonra bu gurup biraz da anlqmsýz þok bir düþüþle hissenin fiyatýný önce 1,1 bandýna çeksin ve süründürmüþ olsun buralarda bir vakit... Umutlarýn tükenmeye baþladýðý bir günde de sert bir hareketle (zaten toplu olan kaðýtta bir cepten öbür cebe atarak) fiyatý 2 TL'ye taþýmýþ olsun, yine diyelim ki... Aylardýr kapanda sýkýþan bir gurup tutsak kuþun kaçmasýyla gurubun elindeki mal 100 lota çýkmýþ ve ortalama maliyetleri de deðiþmemiþ olsun... Þimdi birlikte düþünelim: Gurubun toplam maliyeti=100x1,5=150 TL... Gurup 2 TL'de fiyatý sabit tutmayý baþarýr da elindekini azar azar yedirmeyi baþarabilirse gelene, geçene her gün (tutamazsa zaten Þelale Haným onlara kaymýþtýr, geçmiþ olsun, Sayýn Beyazsakal'ýn kulaklarý çýnlasýn), sermayeyi doðrulttuktan sonrasý tamamen onlarýn insafýna ve çoðunlukla da üsluplarýna (genellikle ayný guruplar farklý tahtalarda ayný hareketleri yapmayý seçerler, belki bildiklerinden belki de mali yeterliliklerinden... Deyim yerindeyse adeta parmak izi býrakýrlar. Geçenlerde bir arkadaþ, gurubun hareket tarzý ile ilgili flamalý bir açýklama yapmýþtý... Bir daha yorum yapsýn diye çaðrýda bulundum bir çok kez ama nafile... Yollarýný gözlüyorum, hadi hayýrlýsý) kalacaktýr... Yani, bu örnekte, görece sabit fiyatlardan 75 lot sattýktan sonra geriye kalan 25 lotu nereden yedirirse yedirsin gurup kar edecektir... Yukarý çekip de basabilir (biz onu grafikte flama, kulp, tencere olarak görürüz), aþaðý yukarý salýnýmlarla eritebilir ya da nereden verdiðini önemsemeden her fiyattan da gömebilir, geçmiþte eski bir futbolcu ve tayfasýnýn yaptýðý gibi.... 4 TL'den 20leri gösterip nominal deðerin altýna indirdiði ve yýllarca oralarda sürünen kaðýtlar gördü bu memleket, onun sayesinde. Sermayeyi doðrulttuktan sonra satýþ fiyatýna bakmazdý asla, ne satsa kardý onun için artýk... Yeni ufuklara yelken açmayý seçerdi ve biliyor musunuz en çok da diplerden basmayý severdi... Bir keresinde 2 TL'den 42TL'ye yükselmiþ bir hissenin taban taban geri dönerken 14'deyken "çok ucuz bu kaðýt abi, 40 liraydý geçen hafta, kesin tepki verir" diyerek tabandan açmasýyla birlikte saldýrdýðýný görmüþtüm bir salon insanýn, sonra yeniden taban oldu tabii ve bir daha da açmadý 2 TL'ye kadar... Yani demem o ki, sermayeyi çýkardýktan sonra yapacaklarý hareket; tamamen onlarýn mali gücü, kaðýttaki pozisyonlarý ve ne kadar muktedir olduklarýna baðlý olarak þekillenecektir... Tabii bu arada twitýr-mivýtýr, forumlar, grafikler, analizler, iyimserler, kötümserler, goygoycular ve birleþme haberlerinden o an iþine yarayabilecek her türlü mekanizmayý da kullanabileceðini unutmamak gerekir... Küçük yatýrýmcýnýn tek silahý ise anýnda hisseden kurtulabilecek kývraklýða sahip olmasýdýr. Kollarýndaki binlerce lotla boðuþurken bu çirkin ahtapot, kýrmýzý renkli süs balýklarý tehlikenin farkýnda olduklarý anda, okyanusun derinliklerinde kaybolabilirler, çünkü... Bu yüzden deðerli dostlar, sahip olduðu kývraklýðý harekete geçirebilecek tek þey olan bilginin gücünü kullanmak, kýrmýzý süs balýklarý için hayati önem taþýr, bu alabildiðine belirsiz dönemlerde... Doðru çýkarýmlar ve analizler yapabilmemize katký saðlayabilecek her türlü bilgi özellikle de teknik analizler, takas dökümleri (tabii bize doðrultulmuþ bir silah olabileceklerinin de farkýndalýðýnda tabii ki) bu yüzden altýn deðerindedir, belki de... Geçmiþte sýcak sütle yaþamýþ olduðum bir dizi nahoþ deneyim, üslubuma bir miktar kötümserlik sýçratmýþ olabilir, lütfen mazur görün... Sakýn yanlýþ anlaþýlmasýn! Kaðýt yerin dibine geçecek demiyorum, artýk düþüþ baþlayabilir ve kýsa vadede, bu olasýlýk daha da güçlenmektedir, her geçen gün diyorum... Sekiz kollu ahtapota karþý koymanýn tek yolunun da bilginin saðlayabileceði dayanýþmadýr, diyorum... Ben de maldayým (baþlangýçtaki miktar kadar olmasa da, zeten tek taraflý bir aþk bizimkisi iþte) ve beklentilerim de sürüyor. Hisse çoktan hak etse de hepimizin gördüðü ve beklediði grafiðin ucundaki 2.xler algý operasyonlarýnýn birere parçasý olabilirler gerçeðini anýmsatmak istiyorum bir kez daha, o kadar... Belki oralarý bile aþarýz kim bilir? Ama hayal olarak da kalabilir daha uzun yýllar boyunca... Sabrýnýz için teþekkürler... Selam ve muhabbetle...
Yatýrým tavsiyesi deðildir...
Yer Ýmleri