Ayrýca eþleþmede AK yatýrýmýn yoðun çabalarýyla 6.08 kapanýþ yapmaya çalýþmak da manidar...
Ayrýca eþleþmede AK yatýrýmýn yoðun çabalarýyla 6.08 kapanýþ yapmaya çalýþmak da manidar...
Hissemiz zirveyi denerken pazartesi günü yoðun satýþ yapan maalesef tahmin ettiðimiz gibi citibank yabancý imiþ, 750 bin lot ile alan herkese vermiþ, ayný iþlem dün de devam etmiþti. Muhtemelen ayný miktara yakýn dün de vermiþtir, toplamda 1,5 mln lota yakýn hisseyi 2 günde piyasada meraklýsý olan herkese vermiþ.
Elbette verecek, alýrken (yýllar önce bir þey demiyorduk:-)
Bugün ortalýkta yok nihayet.
Çekildiði anda, alýþ aðýrlýðýna döner umarým. Ama bugün de piyasalar bozuldu.
Hisse derinlik kazanýyor, mallar bu maliyetler daðýtýlýyor.
Daha önce de yazdýðým gibi , bu hisse de yeni yýlýn ilk çeyrek bilanço beklentileri için mart-nisan aylarýna kadar bekleme sabrý gösterildiði taktirde, daha iyi seviyelere gelecektir.
gün içinde iyi sarktý 5,75 lere kadar.
Biraz daha ekledik bakalým günün dibine yakýn fiyatlarýndan.
Artýk bölgesel riskler ve tehlikeli sulardaki riskli senaryolar yerine bazý hisseler için bilanço ve performans konuþsak ne güzel olurdu...
Ama yabancýlar (son 2 gündür) fiyat veya bilançoya aldýrýþ ederek bakmadý maalesef.
En azýndan bugün þu ana kadar bu hissede satýþta deðil görünüyor yabancýlar.
Her fýrtýnanýn ardýndan elbet güneþ açar...
Kesinlikle katýlýyorum size..Keþke bilanço verimliliði konuþabilsek...Ama þu konuda þanslýyýz ki; SELEC için kendi bilanço döneminin en iyisi olacaðý aylara giriyoruz.
Ayrýca sn.abc þu günlerde yeni bir þey de öðrendim.Her yýlýn þubat ayý ortasýnda ilaç fiyatlarý revize edilirken belli basamaklý ilaçlarda belli kar marjlarý var ilaç depolarýna kalan.
Genelde bu marj fiyatý 150 TL.ye kadar olan ilaçlarda düþük ve ilaç daðýtýcýlarýnýn elindeki ilaçlarýn %50-60 arasý olan bu fiyatlý ilaçlardan oluþuyor.
Kulis olarak bu fiyatýn 350 TL.ye çýkarýlmasý dillendiriliyor.
Eðer bu olursa ( ki bu limit 350 TL.ye çýkarýlýrsa) SELEC de baþka bir boyuta geçeriz sn.ABC. Çünkü yüksek kar marjý fiyatý 150 TL.nin üzeri olan ilaçlarda gerçekleþiyor.
Tabii realite kazanmasýný þubat ortasýnda görebiliriz ancak...(olur mu olmaz mý)
Bu bilgi ilginç sn. Puzzle,
Ama benim sektörle ve ilaç fiyatlarý ve daðýtýmý ve de eczanelerin kar marjlayla da ilgili, ankara da bir komitenin bu fiyatlarý ve de kar marjlarýný kurallarla belirlediklerini, þirketin faaliyet raporunda ve sektörel gerçeklerde ise sizin yazdýðýnýzýn tam tersi bir uygulama olduðunu okumuþtum.
Yani; ilaç daðýtýmýnda 3 grup kar marjý belirlenmiþ;
Ýlki, fiyatý düþük olan ( sanýrým 4 tl altý) ilaçlarda % 8,
Ýkincisi, orta grup fiyat ( galiba 4-8 tl) ilaçlarda % 7 ,
Sonuncusu da 8 tl nin üstinde olan ilaçlarda. % 6
Yüzdesel oranlardan eminim ama fiyat aralýklarýný yanlýþ yazmýþsam , öðrenir sonra düzeltirim.
Fakat mantýken de baktýðýmýz da , fiyat arttýkça marjýndüþmesi makuldür. O yüzden sizin duyumunuz ilginç geldi.
Bildiðiniz gibi selec in brüt kar marj ortalamadý bu yýl %8,5 civarýnda bekliyorum ve cironun da 17,5 milyar civarýnda olacaðýný tahmin ediyorum.
Yukarýda yazdýðým oran ortalamasýndan , daha yüksek bir kar marjý gerçekleþmesinin ise 2 sebebi var kanýmca:
Ýlki, fiyat artýþlarýnda eldeki stoklarýn ortalama karý yükseltmesi, diðeri ise ilaç dýþý kozmetik ürünler veya satýþ için reçete ihtiyacý duyulmayan diðer grup ürünlerdeki kar marjý devlet tarafýndan belirlenmediði için daha yüksek kar marjýyla satýlmasý.
Þirketin toplam satýþlar içindeki ilaç ve diðer ürünler kýrýlýmýný bilmiyorum, onu da öðrenmeye çalýþacaðým.
Özetle, sizin belirttiðiniz ve benim bilmediðim ya da yeni bir geliþme ise bu bilgi, elbette kar marjý daha yükselecektir....umuyoruz tabiiki.
Ben bu yýl genel kurula da katýlmayý planlýyorum , fýrsat bulduðum ölçüde faaliyet detaylarýyla ilgili ek bilgiler öðrenmeye çalýþacaðým ve elbette bu yýl için yüksek temettü taleplerimizi de iletme fýrsatýmýz olacak inþallah.
Bu yýlýn mart-nisan aylarýnda güzel bir fiyat seviyesine ulaþacaðýmýza inanýyorum.
Ortadoðu ve akdeniz fazla ýsýnmazsa tabii...
Þimdi daha detay yazayým,belki de anlam karýþýklýðý oldu:
0-10 fiyatlý olan ilaçlarda kar marjý: % 9
10-50 : % 8
50-100 : % 7
101-200 : % 4
200 TL.ve üzeri : % 2
150 TL.fiyat ve üzeri ilaçlarda kar marjý düþük.
Buradaki limit 150 TL.den 300 veya 350 TL.ye çýkarýlýrsa kar marjý artacak ve % 6 lý gibi bir rakamlara ulaþacak.Böylece daðýtýcýnýn karlýlýðý çok yükselecek.
Belki daha detaylý anlatabildim.(Tabii bunu belirleyen bir kurul var.Çýkacak kararý merakla bekleyeceðim)
10 Temmuz 2015 Tarihli ve 29412 Sayýlý ResmÝ Gazetede yayýmlanan 2015/7752 Sayýlý BEÞERÝ TIBBÝ ÜRÜNLERÝN FÝYATLANDIRILMASINA DAÝR KARAR.
Yukarýda belirttiðim fiyat aralýklarý 10/07/2015 tarihinde alýnmýþ.(detay 29412 tarihli resmi gazete)
Aradan dört buçuk yýl geçmiþ Sn.Abcd ,tahminimce revize edilmesi için istek ve talepler var.
Eðer bu fiyat aralýklarý revize edilirse SELEC için daha yüksek karlýlýklarý beraberinde getirecektir.
Yer Ýmleri