Vkf bugn gzel topluyor
SM-N920C cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.
Vkf bugn gzel topluyor
SM-N920C cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.
Icler acisi bir durum var..bu hisse bu zamanda cift hane olamadi...tebrikler spek...
lk eyrek geride kald, artk faaiyet sonularn tahmin etme zaman geldi.
Selec sezonsal olarak ilk eyrek kar en yksek dnem, bu yl bir de virs etkisi olacak, kar etkileyecek faktrleri srasyla genel hatlaryla sralayalm;
1-satlar yani ciro , zaten 2019 ubat ortasndan geerli % 26 ila fiyat art dolaysyla 2020 ilk 1,5 ay bu oranda artacak
2-yine ciro, 2020 yl 15 ubat ndan geerli olmak zere ilalara yaplan % 12,5 orannda ek olarak artacak
3-yine ciro, ila d tbbi malzemelerde enflasyon etkisi dolaysyla %15 civarnda artacak
4-yine ciro , corona virsn mart ilk haftasnda aklanmasndan sonra oluan panik ve ek taleple hem ila hem tbbi malzemelere ( vitamin grubu dahil) ek satlar oluacak
5-brt kar asndan ise, zaten yllk ortalama ilata % 7 civar, tbbi malzemelerde % 10 zeri kar marj yani ortalama % 8 brt marj oluacak
6-yine brt kar asndan, zam ncesi ok youn stok tutarak, ila stok tutarnn % 12,5 fazlas kadar ek kar daha gelecek, bu da kar marj ortalamasn yukar ekecek, ayn stok kar medical malzemelerden yaplacak satlarda da oluacak
7-mart ilk haftasndaki covid 19 okundan sonra ( gemi yllarda stokta bekleyen kar, karl stoklarn satlp bitirilmesi zamana yayld iin 2. eyreede sarkyordu doal olarak) eczanelerin ve salk bakanlnn panik talepleriyle stoklarn byk ksm ilk eyrekte satlmsa benim tahminime gre 200 mln un zerinde oluacak olan ek stok karnn byk bir ksm ilk eyrekte realize olabilir.
8-bu irkette faaliyet giderlerindeki en nemli 3 kalem malumunuz, personel-ara bakm ve amortisman- yakt giderleri grubudur. Petrol fiyatlarnn srekli dmesi dolaysyla yakt giderleri nemli lde azalarak faaliyet karna destk vermi olmas yksek ihtimal
9-faizlerin dk seyretmesi, ok az bir finansal borcuda olsa, faiz giderlerindeki azal daha da hissedilir olabilecektir.
10-karl bir sonu olacana gre, ciro-brt kar-faaliyet kar-finansman sonras kar ve nihayet % 22 kurumlar vergisi sonras net kar.
Sezonsalolarak ilk eyrekler yksek geldii iin geen yl irket ilk eyrek rekor karn 253 mln tl gndererek krmt ( ila fiyatlar % 26 artt iin yksek stok kar olumutu) ve fiyat 2,5 tan 5 tl ye kadar sakin bir ralli ile ulamt.
Bu arada haftaya cuma 17 nisanda brt 20 kr, net 15 kr temett deyecek. Bu da hissedarlar mutlu edecek gzel bir gelime , yani fiyat haftaya cuma sabah 20 kr dlerek alacak.
Mali yap salam, virs panii olmasa bile faaliyet gsterdii sektrel zellik dolaysyla hep karl zaten.
imdi yukarda numaralandrdmz konular ieren baz ihtimallere gelelim.
Konsolide mali tablolar kendi alt irketi olan as ecza deposunuda ierecek ekilde gnderiliyor zaten . Bilano gnderim tarihleri bildiiniz gibi 1 ay ek sre verildi.
Senaryolar
A-her zamanki ilk eyrek performansn gsterirse geen yl ki karn biraz altnda gelir, ama yinede borsa da ilk eyrekte aklanan en yksek karlardan biri olur ama sevmediim bir senaryo bu.
B-ila zamm ncesi hazrlk stoklar ar artm olabilir ve 15 ubat sonras 1,5 aylk satlar biraz daha artar ama karl stoklarn yars sonraki eyree devredebilir. Bu durumda kar, geen yl civar veya biraz zerinde gelebilir, 2. eyrek karllk ta yksek seviye de devam eder, yani stok kar 2 eyree yaylr.
C- B senaryosundaki ok yksek stok miktar tutulmas ve eczane ve salk bakanln yksek talebi nedeniyle, mart aynn son 3 haftasnda karl stoklarn, hatta tbbi malzemelerin tamam satlrsa, bu durumda, irketin ilk eyrek kar asndan yeni bir rekor oluur. Elbette burada rakam tahmini yazmam doru olmaz .
C senaryosu oluursa, sabrla bekleyin, ekran kapatn ve keyfinize bakn.
Bence bu defa alalageldiin dnda F/K asndan borsadaki dier irketlere gre pozitif ayrmasn bekliyorum, ve umut ediyorum.
Bol kazanlar....
Ek olarak, Borsada salk sektrndeki dier irketler( ila retim ve hastaneler vb) seluk ecza kadar karl ve verimli deil, kimi ila iin byk arge harcamas yapyor dolar borcu yksek, verimlilik ok deiiyor, kimi ila reticisi gibi grnyor ama daha ziyade baka malzemeler retiyor, hastanelerin kurulum maliyetleri, yksek faaliyet ve finansman giderleri ve rekabetin negatif etkisi vb...
Seluk ecza ise, ila ve tbbi malzeme datmnda %43 pazar pay ile lider, yurt apnda ina edilen ok sayda depolar kendi parasn karm, ara park (2.500 civar kendisinin) personel giderleri toplam ok gibi grnse de alan says 2.700 civar personel bana cretlerde dk, bor yok birikmi karlarla defter deeri ok dk, iyi gnde kt gnde alan bir irket.
Yani salk sektrndeki irketlerle yanyana konduunda , bir ok rasyo ve zellie gre ok verimli ve cazip bir durumu var.
6 ay nce girdiim ve 2 ayr kere alp bekleyip ve satp iyi kar ettiim Selec e nceki gn iyi bir fiyatla tekrar dndm.
Heyecanla geri sayma baladm. bilano kokusu , dedikodular , ve nihayetinde bilanonun aklanmasyla birlikte kurucusu rahmetli hayrsever Ahmet Keleolu nun hayal ettii piyasa deerine doru yol alr nallah .
Bu sayfadaki forumda yer alp katklaryla destek veren uzun vadeci Sn. Puzzle hala bekliyorsa, onun da grlerini bekliyoruz.
Gzel bir yaz olmu emeinize salk abcd
Bende seleci takip ediyorum ve portfy me koydum 1 aydr tayorum.
u anda 10 u rakamlar da olmalydk ama inallah sabrla oralarda geecek
lk eyrek kr mthi gelince 2.5 tan 5 e geldi ve oradan 7 lere . imdide buradan 12.15 bandna neden girmesin .
Bu sene ila firmalar senesi olacak
Srpriz bir ekilde bu gece yars aklanan ve panie yol aan sokaa kma yasa , pazartesi borsann genel havas “ korku ve gven kayb” asndan negatife dner ama salk sektr ters alacaktr doal reaksiyon olarak.
Genel olumsuzluktan zel frsat karacak yorum yapmak hi etik deil ama sanrm haftaya hissesimizin performans daha iyi olabilir.
Yer mleri