Ecilc den baðýmsýz ol diye diye ayrýþtý kaðýtlar. Ecilc primli bizim ki primsiz
Benim aklým bana bile yetmiyor...[emoji6]
Ecilc den baðýmsýz ol diye diye ayrýþtý kaðýtlar. Ecilc primli bizim ki primsiz
Benim aklým bana bile yetmiyor...[emoji6]
-Herþeyden önce stoklarýn tamamý ilaç deðil, önemli bir kýsmý reçete ile satýlmayan diðer grup ürünler ve týbbi malzemeler de var.
-Stok Deðerleme yöntemi FÝFO-LIFO-ortalama maliyet 3 seçeneðinen biri olmasýna görede sonuç deðiþir. Dipnotlara gözattýðýmýzda 2 nolu dipnotun stok deðerleme bölümünde FÝFO yani ilk giren ilk çýkar yöntemi uygulandýðý (normali de budur) yer alýyor. Yani mart ayý satýþlarý yüksekse, karlý stoklarýn çok büyük bir kýsmý ilk çeyreðe kaydedilir. O yüzden mart cirosunu çok merak ediyordum.
-Þirket yönetimi yýllardýr bu iþin üstadý olduðu için, ve üreticilerle baðlantýlarý yeterince güçlü olduðu ve pazar lideri olduðu için, yýl sonu bilançosunda gördüðümüz stoklara ilave olarak, ek ilaç stoku mutlaka yapmýþtýr. Zaten 90 gün vadeli alýyor. Daha parasýný ödemeden malý satýyor yani.
Düþük karlýlýðý izah edecek husus, ya da benim ihtiyatlý duracaðým en dikkat çekici senaryo (bir yerden duymadým sadece kendim acaba mý ? diyorum) mart ayý virüsle mücadelede ve panik önlemlerinde, Saðlýk Bakanlýðýna yardýmcý olmak için veya bu konuda þirkete yapýlan yönlendirme ile týbbi malzemeleri, kýsmen hibe veya karsýz vermiþ olabilir mi?
Biliyorsunuzdur, eczanelerde saðlýk bakanlýðý koordinasyonunda ücretsiz verilen maskeleri Selec daðýtýyor mesela.
Ateþ ölçer inden tutun da, eczanelerdeki hijyen ve temizlik , vitamin malzemelerinin bir kýsmý da selec tarafýndan daðýtýlýyor ve satýlýyor.
Kurlar böyle giderse önümüzdeki yýl þubat ayýnda ilaç fiyatlarý yine % 20 nin üstüne çýkabilir. Yani döngü hep devam ediyor.
Aslýnda faaliyet konusu ilaç üretiminden daha saðlýklý, sürüdürülebilir ve karlý ama...
Borsadaki Fiyata gelince maalesef diðer saðlýk þirketlerine göre gerilerde kalýyor.
Düzeltecektir bir gün.
R-E-X arkadaþýmýzýn vurguladýðý gibi , elinden tutacak bir aðaya (spek) ihtiyaç var.
Biraz önce de iþ yatýrým tahminini açýkladý, o kurumda, 2019 ile mukayese edildiðinde stok kar azalýþýna baðlý daha dramatik yani % 16 bir favök daralmasý bekliyorlarmýþ.Ak yatýrýmýn 273 tahmin ettiði favök rakamý iþ yatýrýmda 236 mln TL, net kar tahminleri ise 205 mln TL.
Þirketten veri alarak tahminde bulunuyorlarsa artýk inanmamýz gerekir diye düþünmeye baþladým doðal olarak. Çünkü 1 deðil bir den fazla kurum daralma bekliyor. Ben hala ciro rakamýnýn yüksek gelmesi durumunda karlýlýkta önceki çeyreðe göre bu kadar büyük bir daralma olmayacaðýný tahmin ediyorum. Yada kabullenmek istemiyorum.
Gerçi, bir önceki çeyrek net karý 100 mln civarýnda idi. Böyle bakarsak muhteþem bir sýçrama ama sektörle ilgili bildiðimiz bir gerçek var o da , bu sektörün yýlýn ilk ve 2. çeyreði daha iyi Performans gösterdiði.
Neyse , beklemeyi tercih etmeye devam edeceðim kendi adýma.
Çünkü böyle hisseler dururken alýnacak baþka hisse bulmak kolay deðil.
Yatýrým þirketlerinin genelde ters köþe alakasýz olumlu/olumsuz anlamda tahminlerinin tutmadýðý pek çokkez þahit olmuþuzdur. Benim nazarýmda yatýrýmlarýmý yönlendirmemde etkisi yüzde on dur.
Ne günlere kaldýk ey Gâzi Hünkâr, Katýr mühürdâr oldu, eþek defterdâr!
beklenen hareketler
Sonucta kar eden bir þirket v bu ortamda çalýþan ve kar edebilen kaç þirket olacak ?
Yer Ýmleri