Þu an ne kadar dolar borcu var ve nezaman bitecek
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Þu an ne kadar dolar borcu var ve nezaman bitecek
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Rysas piyasa deðeri: 140 milyon TL
Rygyo piyasa deðeri: 309 milyon TL
Rysas, GYO'nun %62 iyle hakim ortaðý ve þirket kontrolüne sahip. GYO'nun bütün beklentilerini paylaþýyor. Bunun haricinde taþýt muayene istasyonlarý ve lojistikte güçlü büyüme hikâyesi ve daha bir çok þirketin de sahibi.
GYO'da sahip olduðu gayrimenkul varlýklarý dýþýnda üzerinde ciddi çalýþma yapýlmasý gereken, deðerlemesi yapýlmamýþ bir gayrimenkul portföyüne de sahip. GYO'ya bilançoda gösterilen deðerinin 8 katýna yapýlmýþ bir satýþ bunun ne kadar önemli olduðunu gösteriyor. (Gerçeðe uygun deðerinin çok daha yukarýlarda olma ihtimali vardýr. Satýþ iþtirake yapýldýðý için iskontolu olmuþ olmasý ihtimali yüksektir.)
Rysas fiyatlamasýnýn ne kadar vahim olduðu derinlemesine inmeden bir iki örnekle gün gibi ortada.
Durmuþ patron kendi hisseleri üzerinde spekülasyon yapýyor. Burasý çok açýk. GYO'nun piyasa deðeri x2 altý her piyasa deðeri bunun ispatýdýr. Daha öncede ifade ettiðim gibi bu hissenin fiyatý bedavadýr. Sadece GYO'ya piyasanýn Cuma kapanýþý itibariyle biçilen deðer 309 milyon TL'dir. Rysas'ýn GYO'da sahip olduðu hisselerin deðeri 190 milyon TL dolaylarýndadýr.
RYSAS'ýn 0 yani bedava deðerle borsada satýlan deðerleri karayolu lojistiði dýþýnda aþaðýdaki gibi:
Sermaye %
Reysaþ Taþýt Muayene Ýstasyonlarý Ýþletim A.Þ. 11,418,800 TRY 95.16
Reymar Tütün Mamülleri Daðýtým ve Pazarlama Ltd.Þti. 25,492,500 TRY 99.00
Reysaþ Demiryolu Taþýmacýlýðý A.Þ. 700,000 TRY 100.00
Reysaþ Demiryolu Yatýrýmlarý A.Þ. 1,000,000 TRY 100.00
Reysaþ Turizm Yatýrýmlarý ve Tic. Ltd.Þti. 25,000,000 TRY 65.79
Reysaþ Yatýrým Holding A.Þ. 13,493,625 TRY 89.96
Bunun haricinde gerçeðe uygun deðerinin en kötü 8'de birinden bilançosunda gösterilen kendi öz gayrimenkullerinin deðeri yine 0 yani bedavadýr.
Deva daki bu operasyonu biliyor, hatýrlýyorum. Benimde elimde o sýralarda vardý. Açýkçasý burda da Ýngilizce'de "take over" diye tabir edilen duruma doðru gittiðimizi düþünüyorum. GYO'nun beklentileri bu kadar güçlüyken þirketin kendisinin 0 fiyatlanmasý büyük sermayedarlara ve fonlara ciddi bir fýrsat oluþturmakta.
GYO'nun portföyünün en deðerli ve en çok kira getirecek depolarý henüz faaliyete geçmedi. 2018 yýlý içerinde Orhanlý ve Esenyurt depolarý tam kapasite faaliyete geçecek. Bu 2 deponun yýllýk kira getirisi minimum 45 milyon TL olacak. Gebze Çayýrova'da da faaliyete geçecek depolar var. Bu bölgedeki kiralardaki artýþlar GYO yatýrýmcýlarýnýn dikkatini çekmiþtir. Ekspertiz deðerini katlayan kiralamalar yapýldý þirket tarafýndan. Yine bu yýl ve önümüzdeki yýl satýþlarýn tamamý dövizle yapýlan güneþ santralleri tamamlanacak. Yani anlayacaðýnýz 2018 yýlýnda GYO'ya ciddi bir nakit akýþý olacak.
Bir de muhit projemiz var.
Pendik Kurna.
Gelgelelim, RYSAS finansallarýnýn hemen her kaleminde görüntüyü bozan GYO'dur. Borçlar, finansal giderler hep GYO kaynaklýdýr. GYO konsolidasyon dýþýna çýksa RYSAS görüntüsüne þaþýp kalýrsýnýz. GYO'nun borçlarý ve giderleri RYSAS tablolarýnda eksiksiz aktarýlýrken sahip olduðu varlýklar ise gösterilmiyor.
Rysas'da borç hiçbir zaman bitmez. Durmuþ Patron'un spekülasyonunun temelinde bu var zaten. Borçlu göster, korkut, düþür, topla; mantalite bu. Bunun baþarýlý olduðu söylenebilir. Burdaki yorumlardan da bunu anlayabilirsiniz. Herkes korkuyor, uzak duruyor RYSAS'dan. Borç konusu ise benim umrumda deðil. Borçlarýn nasýl bir dümenle buraya yansýtýldýðýný defalarca açýklamaya çalýþtým. Bu þirkette uzun düþünüyorum yani gerçek bir ortak gibi, borçlarýna da talibim.
Tahtadaki iþlemlere gelirsek, ana malý bence garanti ve iþte patronun. Taþeron olarak da oyak, ata ve yapýkrediyi kullandýðýný düþünüyorum. Yüksek montanlý alým ve satýmlarýný garanti ve iþten yapýyor. Hisse fiyatýný düþürdü. Þimdi de taþeronlarýndan topluyor. Zamaný geldiðinde garanti ve iþle tekrar girecek diye düþünüyorum. GYO tahtasýna hakim olmamasý tekerine çomak sokmakta.
Tahtayý yakýndan takip edenler varsa özellikle de eskilerin tecrübelerini okumak isterim.
Rygyo ve reysas benim 3.5 yýl taþýdýðým ama sadece 5000 TL alabildigim grup hisseleri .. 50000 bin tane vardý elimde 52 kuruþ maliyet ile.. 40 kuruþa bile toplamistim ve nasip olmadý .. tesellisi THY oldu az da olsa.. þimdi 1.21 ile reysas a girdim az bir miktar.. ve demir yolu hikayesi ile içinde rygyo yu da barýndýrýyor olmasý beni cezbeden kýsmý.. elimde THY reysas bagfas ve Ostim var ve 5 de 1 nakit.. biraz fazla girdim hisseye.. hepsine ayrý güveniyorum.. yazdýklarýný ilgi ile okuyor altýna imza atýyorum.. rygyo gerçekten hazine.. bakalým nereye varacak.. benim tahminim yeni bir trend hareketi için yay geriliyor... Bekliyorum
Lenovo A6020a46 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri