https://www.youtube.com/watch?v=Z5kusqcIfSE
Bu da stagflasyon diyor.
Icinden cikilmasi en zor durumlardan birisi olarak bilinir..
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Neden zor olduğu hakkında ufak br detay ekliyim, izninizle..
Basit şekilde;
- Problem yalnızca enflasyon olsa merkez bankasının alacağı sıkılaştırma önlemleri veya bütçede daralma ile soruna çözüm oluşturmak mümkün, yan etkisi iç talepte biraz kısılma.
- Problem yalnızca ekonomik küçülme olsa; yine merkez bankasının iç talep arttırıcı hamleleri veya hükümetin hareketlendirici hamleleriyle piyasaya can vermek de mümkün, yan etkisi belki bir miktar enflasyon.
Fakat stagflasyon = ekonomi küçülürken yaşanan yüksek enflasyon..
Bu nedenle stagflasyon çok zor bir durum..
Saygılar.
30 k USD....32 GÜN ...TEMDİT...%5,35 HALKBANK
30 K USD ..32 GÜN..YENİ PARA...%5,50 VAKIFBANK..
30 K USD ..GÜNLÜK...YENİ PARA...%5...VAKIFBANK...HOŞGELDİN.....90 GÜN...
30 K USD...GÜNLÜK ...YENİ PARA...% 5 SEKERBANK...GECE GÜNDÜZ--120 GÜN KAMPANYA
Bu saatten sonra faiz artirimi gelmeyebilir ya da gelirse cok yuksek oranda olur. Bunun nedenine gelince
Turkiye de hem talep hem de maliyet enflasyonu var. Bu ikisinin oldugu yerde faiz artirimlari pek ise yaramaz. Cunku faizler artiginda talep duseceginden halk tasarrufa yonelir ve enflasyon duser ama bu kezde maliyetler artacagi icin yine enflasyon olusur.
Enflasyon 2 seyden dolayi yukselir
1 uretim ve hizmetler talebi karsilayamaz
2 arz ya da maliyet
Bu baglamda uretim ekonomisine gecmek gerek ama bu bugunden yarina olabilecek bir sey degil. O zaman yapilmssi gereken maliyetlerin dusurulmesidir ama bu mumkun degildir. Cunku biz disa cok bagimliyiz.
Hani ufe 46.5 tufe 24.5 oldu ya. Iste bu bize su mesaji veriyor. Uretici 46.5 birime urettigi mali sana 24.5 birime satiyor, yani uretici maliyeti kendi gogusluyor ama bu surdurulemez. Ya zam yapacak ya da batacsktir.
Sozun ozu. Tufe yukselmeye devam edecektir. Merkez bankasi maliyet baskisindan dolayi negatif faizde kalmayi tercih edebilir ama bu kezde doviz artacagi icin bunun ulkeye maliyeti daha da fazla olacaktir.
Bu nedir. Bu bir girdaptir ve cikilmasi cok zordur. Guzelce ozetledigimi dusunuyorum.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer İmleri