Borsa yatýrým stratejileri
Deðerli Hissenet forumdaþlarý;
Burada birbirimizin tecrübelerinden istifade edebilmek, öðrendiklerimizi paylaþabilmek amacý ile bu konuyu baþlatýyorum. Forumu biraz araþtýrdým fakat benzer bir konu göremedim eðer var ise konuyu kapatacaðým orada devam ederiz...
Benim sanýrým 2012 yýllarý arasýnda ilgilenmeye baþladýðým borsa ile ilgili kýsa ve öz tecrübelerim þunlardýr;
1- Uzun vadeci düþünmek þart.... günlük ya da kýsa vadeli al-sat yaparak kazanmak çoðu zaman zarar sürükler. Bir iki hisseden kazandýktan sonra eninde sonunda kaybeden bir hisseye sermayeyi gömmek zorunda býrakýyor. Kazanýlan karlar anýnda yok oluyor kaçýnýlmaz olarak.
2- Ekside iken mutlaka stop loss( herkesin kendi belirleyeceði risk deðerlendirmesi ile (bence en az %3, en çok %10 gibi) yapýlmasý çok önemli görüyorum... (EKGYO 4 TL li fiyatlardan 1,7 ve altýna kadar düþmesi gibi þirket iyi de olsa bazen düþüþler engellenemiyor)
3-artýda iken herkesin kendi hedefi doðrultusunda belirleyeceði fiyata kadar bekleyebilmeyi çok yararlý görüyorum. zira küçük karý görüp çýkmak bazen büyük karlarýn kaçýrýlmasýna neden oluyor.
4- son olarak da hissede artýda iken de olsa hissede düþüþ veya düzeltme yaþanýrsa herkesin kendi belirleyeceði oranlarda stop loss yapmak ve hissenin tekrar yukarý dönme noktalarýnda stop loss alarak tekrar hisseye girmek ki en zoru bu ama duygulardan arýndýrýlarak soðukkanlýlýk ile yapýlabilirse optimum yarar saðlayacaktýr. düzeltme sonrasý yükseliþ trendi devam edebilir nerelere kadar da gideceði belli olmaz..ayný þekilde düþüþlerinde nereye kadar olabileceði belli olmaz..
Not: tabi bu maddeler þirket ile ilgili çok olaðanüstü kötü bir durum yaþanmadýðý takdirde uygulanmalýdýr, bariz þekilde þirketin sýkýntýya düþmesi halinde yapýlacak tek þey o hisseden fýrsat verirse uzaklaþmak ya da dua etmek olacaktýr.
temeli saðlam þirketlere aðýrlýk vermek çok önemli..
Sizlerde edinmiþ olduðunuz tecrübeleri paylaþýrsanýz sevinirim. Yukarýda yazdýklarýma karþý antitez yazabilirsiniz belki daha doðru ve faydalý yöntemler öðrenmemize vesile olur, herkese hayýrlý bol bereketli kazançlar...
Baþarý yolun sonu deðil, yolun kendisidir... Baþarý bir yolculuktur ve hiç bir zaman bitmez, asýl baþarý yolda kalabilmektir...
Yer Ýmleri