Geçenlerde bir yerlerde yazmýþtým...
Karþýnýza çýkarsa "intihal" olduðunu düþünmeyin diye söylüyorum...
Bence:
"Maslow ihtiyaçlar piramidi" nin hangi katmanýndan olduðunuzdur bir çok uyaranýn sizde yarattýðý etkinin nedeni.
Atýyorum:
Henüz en alttaki 2 katmana eriþememiþ birey için "sanat" anlamsýz bir çaba/zaman kaybýndan öte deðildir.
3. katman ve sonrasý, þiir baþta arayýþlara yöneltir bireyi ve geliþim eþit ise, toplumu.
4 ve üzeri katmanlarda algýnýn ve seçiciliðin deðiþtiðini varsayabiliriz.
Neyse...
Neden anlattým bunu?
Toplum olarak 3. katmanýn altýna düþtük gibi hissediyorum(veya ben düþmüþümdür...)
Bu da kültürel etkinlikler ve sanatýn pek de itibar görmediði bir toplumsal ruh hali demek.
Þöyle geriye doðru bir bakarsanýz 90 larda baþlayan, þarký, þiir, sanatsal etkinlik gibi üretimin 201x lardan sonra dibe vurduðunu gözlemlemek mümkün.
Salt pandemi döneminden de söz etmiyorum. Bilinçli bir itibarsýzlaþtýrma söz konusu... Sanatçý ve sanat için.
Çünkü sanat özünde muhaliftir...
Neyse...
Uzun hikaye.
Ýmam Hatip 1. sýnýfta bir münazara sonrasý, "Mevlana ile Þems" iliþkisini anlatan bir kitap hediye etmiþti Türkçe(Türk Dili ve Edebiyat) hocasý.
O yaþta anlamamýþtým... Çok da devrimci bir tavýrmýþ sonradan düþtü tabi jeton, yýlllaaaar sonraaa...
Sonradan, bu coðrafyada "aþka dair" yazýlmýþ en güzel metinlerin sahibi olduðunu anladým Mevlana' nýn...
Lakin, artýk toplumsal ihtiyaçlardan doðacak (bence) yeniden edebiyat(ve þiir elbet).
Ýsyan, baþkaldýrý minvalinde... 80 sonrasý patlayan üretim gibi...
Biz görür müyüz? Sanmam.
"Tek bir gönderiye 2 video ekleyememe sorununa takýldýk yine..."
Tuncel Kurtiz - Geçit Yok - YouTube

Yer Ýmleri