Traktör tarafýnda ziraat kredisinin avantajý böyle zamanlarda daha deðerli. Bu avantaj olduðu sürece traktör satýþlarýnýn düþmesini beklemem. Hele ki Türkiye'nin traktör parký yaþýnýn 25 sene üzerinde olduðunu düþünürsek, yenilemeler ciddi avantajlý hale geliyor. Herkes rapor yazýyor ama ülkenin traktör parký yaþýný her nedense unutuveriyorlar. Tesadüf herhalde, cahilliklerinden deðildir diye düþünüyorum, kötü niyet aramak istemiyorum. Neyise
Ayrýca ihracat tarafý tamamen case in sipariþleri üzerinden ilerliyor. Bizimkiler yerli marjý daha iyi olduðu için ihracatý kýsýyorlar. Ek kapasite olsa ihracatý da koparýrlar. Ýþ ve tarým makineleri desen zaten her geçen gün büyümekte. Ben tacirlerin yaptýðý yorumda haklý bir sebep bulamadým açýkçasý. Fiyat çok yükseldi o sebeple çýkarttýk deseler anlardým bir nebze, ama talep düþecek diye düþünüyoruz demeleri bana mantýklý gelmedi. Talebin düþmesi için traktör pakýnýn yaþýnýn gençleþmesi ve ziraat kredi avantajýnýn ortadan kalkmasý lazým.
Diðer bir konu yine tacirlerin yorumu üzerine. Hem diyor ki; normal krediler sýkýþacaðý ve kredi talebi karþýlanma oraný düþeceði için traktöre olan talep düþecek, diðer yandan firmalar kredi bulamayýnca yasala tefecilere yani faktoringcilere gidecek. Birincisi, zaten bankalar ana kar kaynaklarýný faktoringcilere kaptýrmak için fýrsat kolluyordu. Ýkincisi, traktör alan çiftçi zaten 1/3 avantajla bu krediyi alýyor. Þimdiye kadar faizler hep yükseldi ve iki parça daha yükselecek. Bu sene son 20 senenin en yüksek faiz oranlarý varken, traktör talebi zirve yapýyorsa ve faizlerin beþ puan daha artabileceðini öngörüyorsan (tacirlerin hesabý bu) o zaman traktör talebi neden düþsün? Bunun cevabý yok tacirlerde. Ya pazardan bir haberler, cahiller, yahut niyetleri kötü, veya kendilerini çok akýllý sanýyorlar, fiyat düþsün de ucuza mal alalým derdindeler. Lafýn özü; tacirler portföylerinden çýkartmakla bence iyi yapmýþ, zaten bizim cahil cühela yatýrýmcýyla iþimiz olmaz.
Fiyatýn bu kadar geri gelmesinin bir sebebi de sanýrým katýlým endeksinden çýkmýþ olmasýdýr. "Müslüman" ülkemizin dini bütün yatýrýmcýlarý katýlým endeksi þirketlerini pek bir seviyor. Tacirlerle beraber iþ tutsunlar, katýlým endeksinde olan "faktoring" þirketlerini alsýnlar. Fetvamdýr, "Yasal tefecilik caizdir ülkemizde, beraber iþ tutula".
Yer Ýmleri