"Caný kaymak isteyen cebinde manda taþýr "
Ben size bunu daha iyi anlatabilmek için altýn olarak örneklendireyim. Böylece merkez bankasýnýn karþýlýksýz olarak para yaratýp enflasyon kanalýyla verilen maaþlarý geri almasýnýn etkisini sýfýrlayarak konuþabiliriz.
Türkiye'nin toplam geniþ para arzý 2 trilyon TL , enflasyondan bugün için arýndýrýrsak kabaca 10.000 ton altýn.
23 milyon için 2018'de toplam ödediðimiz maaþ 1.5 trilyon TL yani 7500 ton altýn.
Bu 10.000 ton içinde tüm yatýrýmlar, devlet, özel sektör herkesin parasý var ve sistem bu para ile dönüyor.
Nasýl olacak ta maaþlarý daha fazla arttýracaðýz ? 7500 ton ile bile para arzýnýn çok büyük bir kýsmýný maaþlara veriyoruz. Hatta yetmiyor yurt dýþýndan kredi alýyoruz.
Ya daha fazla altýn bulacaðýz ya da var olan maaþlara zam yapýlýrsa daha az kiþiyi istihdam edeceðiz. Ne yazýk ki.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Temel sorun asgari ücrette deðil. 22-23 milyon çalýþanýn maaþlarýnýn *toplam* miktarý toplam para arzý içinde zaten inanýlmaz yüksek bir rakam tutuyor. Maaþlara zam yapýlýrsa para arzý artmadýðý sürece daha az kiþi istihdam edilmek zorunda, zira var olan para bu kadar.
NOT: Devlet 3.5 milyon memur için bildiðim kadarýyla SGK'ya emeklilik primi yatýrmak zorunda. Yani net maaþýný yatýrdým iþ bitti diyemez. Belki gelir vergisi kaleminde ufak bir fark oluyordur. Ama bu devasa rakamý çok aþaðýya çekmez. Sadece net maaþ ödediðini varsaysak dahi memur maaþý ortalamasý yüksek olduðu için giydirlmiþ ücret ortalamasýný çok aþaðýya çekemez.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Þimdi böyle yazýnca karýþýk oluyor.1.5 trilyon yani 3 milyar dolar maaþ ödemesi hesabý var.Bu hesap içinde devletin aslýnda sað cepten sol cebe aktardýðý sadece kaðýt üzerinde olan brüt ödeme hesabý sözkonusu.Devlet dediðim gibi kendi kendine ödeme yapmaz.Neyse bu hesapta yüzde 26 artýþ yapýldý bu günkü kurla 500 600 milyon dolar para bulmamýz lazým yýllýk maaþ artýþý karþýlýðý olarak.Cumhurbaþkanýnýn aldýðý uçaðýn fiyatý neydi tam hatýrlýyamadým þimdi.))))))))))
Asgari Ücretli çalýþan sayýsý 8 milyon diyelim...
Ýþverene maliyeti aylýk 600 tl filan arttý...
Ýþçinin eline geçen 400 tl filan arttý...
8 milyonx600 tlx12=57,6 milyar tl yýllýk ek yük
Böl 5,30 dolar kuruna 10.8 milyar dolar
Eeee Tr deki patronlarda bir þekilde bulacaklar bu parayý....
Daha az çalsýnlar...
saygýlar/baþarýlar
"Caný kaymak isteyen cebinde manda taþýr "
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Bu bilgiyi vermeyi düþünmüyordum ancak bu ateþli yazýnýz ve sorunuz üzerine vermek zorundayým, 154 çalýþaným bulunan bi fabrikam var, mutfaktakiler hariç kimse asgari ücret almýyor, beyaz yakalýlar yaklaþýk asgari ücretin 2 katý, mavi yakalýlar ise 2.6-2.7 katýný alýyor. Bu bugune kadar hep böyle oldu, yani söylemek istediðim þu ki asgari ücret yükselmiþ artmýþ pek benim bütçemide ilgilendirmiyor mutfaktaki hariç çalýþanlarýnda.
Anlaþýlan oki benim size bu konuyu daha anlaþýlýr anlatmam için bir olayý anlatmam gerekecek, dikkat ettiniz mi bilmiyorum son zamanlarda türkiyenin doðusundan batýsýna güneyinden kuzeyine dört bir yanýnda almanca-filamanca çaðrý merkezleri peydah oldu, hepsi piyasanýn çok üzerinde 4500-5000 yakýn maaþ veriyor.
Hani ülkemizde turkcellin vodafoneun türknetin vs. bazý bölgelerde altyapýsý olsada genel olarak birçok anadolu þehrinde veya birçok yerde sadece türk telekom altyapýsý var ve türk telekom hariç diðer firmalarda bildiðiniz gibi ücreti mukabilinde türk telekom altyapýsýný kullanabiliyor ve internet satabiliyor, hatta bunla ilgili aranmýþsýnýzdýrda taþeron firmalar tarafýndan interneti bize taþýyýn zart hediye edelim zurt hediye edelim diye
iþte bizde bu internet sisteminde çok yaygýn olan bu kiralama usuluyle satma iþi almanya belçika fransa hollanda ve birkaç avrupa ülkesinde elektrik ve doðalgaz firmalarý arasýnda çok yaygýn, bizim ülkedede yeni yeni baþladý,
orda çaðrý merkeziyle bir firmadan kendi firmasýna müþteri çekmek için uðraþan çaðrý merkezi çalýþanlarý yaklaþýk 4000 4500 euro maaþ alýyor, baktýlar artýk bu firmalar bunla mücadele edemiyor bilhassa avrupadaki türk fazlalýðýný görüp orda yaþayan iþ adamý olan bazý þahýslara 'türkiyede call center kurun yapacaklarý iþde bu,türkiyede oturacaklar tek tek önlerindeki listeye göre milleti arayýp bizim firmaya çekecekler onay alýrlarsa bizden burdan o þahýsýn adresine saha ekibimizi yollayacaz, biz burda adam baþý 4000-4500 euro maaþ ödüyoz al sana adam baþý 2000 euro maaþ kaçýný adamlara verirsen ver gerisi sende kalsýn bana 50 tane adam bul' þeklinde sözleþmeler yapýyorlar ve sadece 700-800 eurosunu çalýþana verip kalan 1200 eurosu cebine kalýyor, þuan ülkedeki bu sistemle aylýk 1.5 milyon tlye yakýn para kazanan bir tanýdýðým var, tek yaptýðý iller arasý call centerlarýný gezip denetliyor call centerlara atadýðý müdürleriyle konuþuyor ve her ilin kendine has lezzetlerini tadýp geliyor.
Mert lafý nereye getireceksin ? þuraya getirceðim,
Ben ve forumdaki birkaç kiþinin hep söylediði gibi bu ülkenin krizden çýkmasýnýn tek yolu yüksek olmasada yabancý sermaye için yüksek gelen maaþlarý düþürüp alt kalite mallardan biraz daha katma deðerli mallarýn üretimine geçip dolarý 5- 5,50 ye sabitleyip uzun yýllar halký saati 1 dolardan çalýþtýrmak, evet bazý kominist arkadaþlar asgari maaþýn artmasýný desteklerken bilmiyorlarký bu yaklaþan kapitalist sisteme kökten kökten destek oluyorlar. Aslýnda paydalarýmýz ayný oda asgari ücretlinin geleceðini iyi görmek istiyor, bende, sonuçta hepimiz ayný kaný taþýyoruz.
Yer Ýmleri