Evet olaya daha geniþ bir pencereden bakmak lazým. Þirketlerin sermayeleri her sene enflasyon oranýnda eriyor. Yani Tl'deki devalüasyon ilk bakýþta hiç bir þey yapýlmasa dahi þirketlerin parasal sermayelerini otomatik olarak eritiyor. Ayrýca devlet ne yazýk ki enflasyon muhasebesi yapmaya izin vermiyor. (Kanunda enflasyon %10'u geçerse uygulanacaðý yazsa dahi yönetmelik çýkarýlmayarak bu engelleniyor, özellikle son 1 senedir.). Yani olaya daha geniþ açýdan bakarsan bireylerin parasal varlýklarý ekonomik çark içinde büyük bir odak noktasý deðil.
O nedenle de bizde þirketler fakir ve borçlu patronlarý ise týrnak içinde zengin. Niye týrnak içinde çünkü þirketlerinden transfer ettikleri parasal varlýðý likit olmayan ve bana göre gerçek zenginliði ifade etmeyen atýl varlýklara yatýrmýþlar.
Enflasyonun ve parasal sermayenin devlet eliyle sistematik olarak devalüe edilmesinin sadece bir kaç örneði bunlar. Daha onlarca olumsuz nokta sayýlabilir.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Benim kuzen de evini ipotek ettirerek aldigi kredi ile actigi kafeden kredi borcunu odeyemedi veya isleri siki tutmadi diyelim..
Luks yasama daldi kapiya iki mercedes cebine iki iphone cekti.
Faizler %15 iken daha 1 sene evveline kadar .surugu ile degirmen ceviriyordu, buyuk isadami pozlari ile dolasiyordu.
Ne zaman faizler %37 yi gordu panik halinde evini satisa cikartti ama istedigi fiyat faizlerin %15 oldugu gorece daha iyi donemlerdeki fiyat oldugu icin evini satamadi..
Bir tarafdan isler (gelir) azaldi, diger taraftan giderler artti, varliklarin degerleri dustu.
Simdi ucuza da vermek istemiyor evini..
Ama bir gun gelir su an vermek istemedigi fiyatin cok altina banka el koyar ve satar....
Ibretle izliyorum.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Demin garantideydim. Yýllardýr tanýdýðým öüþteri temsilcim aman efendim neden artýk gelmiyorsunuz hesaplarýnýz bomboþ vs dedi. Dedim oranýnýz ne; yeter ki getirin paranýzý 22 den baðlayalým diyor. Eskiden dedim eski müþteriyi enayi yerine koyup piyasa 25 ken bana 15 demiþtiniz dedim , yok artýk eski yeni deðil ; yeter ki nakiti olsun bizim için en önemlisi o dedi.
Bende artýk çok geç bankanýzý kullanmayý düþünmüyorum gidin müteahhitlere yardýmcý olun dedim.
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Yer Ýmleri