Yalnýz devletin açýkladýðý %23 lük vergi zamlarýný ayný oranda özel sektör sattýðý malada yansýtýrsa þaþýrmam..
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Yalnýz devletin açýkladýðý %23 lük vergi zamlarýný ayný oranda özel sektör sattýðý malada yansýtýrsa þaþýrmam..
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
200K 32 gun vade
QNB 23.15
GARANTI 22.15
TEB 21.50
ING 22
ENPARA 22
Finansal yatýrýmlarý algý ile deðil veri-hesaplama ile yapmak lazým.
Yoksa ekonomik piyasalarýn sisli dünyasýnda yoldan sapmalar çok olur.
Dolarýn ani artýþý ile hepimiz (elimizdeki TL) yatýrýmlarýmýz için çok üzüldük.
Çok yoksullaþtýðýmýz üzerine algýlar kuruldu.
O dönemlerde panikten güvenli liman olsun diye dolara sarýldýk.
Hatta 7,21 lere gelince ben 6,5 den, 6,00 dan 5,80 den, 5,50 den aldýk diye mutlulukla hava bastýk.
Hala ekonomik krizin ortasýnda olunduðundan hele bir seçim olsun, önümüzü görelim, risk almayalým diye dolarda park etmeye devam ettik.
Peki (çok erken davrandým diye bugün övünüp) dolarýn patlamaya baþladýðý 6 ay önce dolar alanla parasýný max. (ki Aktifbanký örnek olarak seçtim) faizde deðerlendiren arasýnda ne kadar bir fark oluþmuþ.
Hiç merak ettiniz mi?
Ben ettim ve hesapladým.
1 Temmuz 2018 de dolar MB kuru 4,62 imiþ. Bu oluyor ki sene sonu dolar kuru 5,16 olsa bile 4,62 den dolar alan yüzde 11,7 para kazanmýþ.
Peki o dönemde parasýný max. faize yatýran ne yapmýþ bakalým.
Aktifin faizlerini incelediðimde temmuz-aðustos ve eylül döneminde ortalama 19,5 faiz vermiþ.
Ekim ayýnda yüzde 32,5 vermiþ.
Kasým ve aralýk aylarýnda 28,5 verdi. (bunlar benim yatýrdýðým dönemler. O nedenle kimisi 2 aylýk oldu)
Bunlarýn yüzde 10 spotajlarýný çýkarýrsak ilk 3 ayda 4,38, sonraki tek ayda 2,43 ve son iki ayda 4,26 net faiz alýnmýþ.
Toplamda ise kazanýlan net faiz 11,07 olmuþ.
Yani 4,62 lik dolara göre çok az bir zarardayým hala.
Elimdeki mevduat yaklaþýk 4,64-65 den dolar alanla ayný getiriyi saðlamýþ.
Ýþte algý iþte hesap....
Bu hesaptaki tek yanlýþ, dolar faiz geliri ihmal edilmiþ olmasý.
Kendi adýma bu hesabý yapýnca mutlu oldum.
Fakirleþmiþim, ama çok az.
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Hesaba devam ,,,,
Öncesinde ; sermayen ile kaç birim mal ve hizmet alabiliyordun ?
Þimdi, kaç birim mal ve hizmet alabiliyorsun ?
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
ne stopaj acýklamasýymýs arkadas bankalar kapanana kadar bekliyecekler insatcýlara otomotivcilere esyacýlara tesvik otv kdv indirimi dedinmi anýnda acýklýyorlar eeee onlarda vergi kaybý kac milyar tl oluyor stopajý uzatsa kac milyar oluyor ayda ? sonucta bu stopaj isi olmasa dolar tl de buralarda olmazdý nerden baksanýz dolar tl uzerinde %10 luk bir dusus yarattý bu stopaj isi .
Yer Ýmleri