Originally Posted by
rxpu
Bu aslýnda bankalarýn kredi verdikleri müþterilerinin kredilerinde geri dönüþleri aksadýðýnda kredi karþýlýðý verdikleri teminatlarý iskontolu olarak bozma giriþimi.
Yani banka diyor ki , ey inþaat þirketi bana kredilerini geri ödeyemiyorsun, teminat verdiðin ama satýlamayan gayrimenkulleri bana devredeceðine daha verimli bir yola gidelim , sen o gayrimenkulleri iskontolu olarak satmayý kabul et , o iskontoyu bana ver ben de faizin içine gizleyeyim. Böylece hem fiyat kýrdýðýn anlaþýlmaz ve piyasayý düþürmemiþ olursun hem de faiz tüketici gözünde düþük gözükür. Biz müþteriye aylýk %0.98 faiz uygularýz ama kendi aramýzda aylýk %2'ye göre hesaplarýz aradaki farký da banka olarak yapacaðýn iskonto olarak ben alýrým.
Durum bence bundan ibaret. Yani bu örtülü bir teminat bozma operasyonu.
NOT: Banka bütün gayrimenkulleri bozup kendi üzerine geçirse ve satmaya kalksa bir anda hem fiyatý çok düþürmek zorunda kalacak hem de kendi iþi olmayan bir sürü detayla uðraþmak zorunda kalacak. Bankalar da gayrimenkul arzýný çok arttýrarak fiyatý bir anda düþürmek istemiyor zira o zaman teminat boþluðunu tamamlayacak ek kaynak bulamayabilirler.
Düþünsenize X bankasýnýn elinde teminat olarak duran 100.000 gayrimenkulü arz/talep koþullarýnda piyasaya arz ettiðini. Arz sabitken talep aþaðýya gidiyorsa fiyat ta lineer bir çizgi olarak aþaðýya çakýlacaktýr.
Yer Ýmleri