Paradokslarla kafanýzý karýstýrmak istemem ancak ben gerçekten bu þekilde bir felsefeci gibi bazý þeyleri araþtýrýrým. Gerçeklerin ne olup ne bittiðini öðrenmek isterim.
SOn bir paradoks daha var bunuda yazýp kapatalým bu konuyu
temettü yatýrýmcýsý paradoksu.
Normalde temettü yatýrýmcýsý temettü veren hýsselere yatýrýmýný yapar her yýl temettüsünü alýp harcar. Fakat geleneksel temettü yatýrýmcýsý aldýgý temettü ile gerisi geri yatýrým yapýyor. normalde aldýgýnýz temettüyü tekrar ayný hýsseye soktugunuz da matematiksel olarak o hisse hiç temettü daðýtmamýþ oluyor. Yani Bir þirketin temettü vermemesini istiyorsunuz ancak o hisse yinede temettü dagýtýyorsa bu hýssenýn temettü vermeyen versionunu matematiksel olarak yaratmak istiyorsanýz aldýgýnýz temettü ile gerisin geri ayný hýsseye yatýrýrsanýz ayný hissenin temettü vermeyen kopyasýný yaratmýþ olursunuz.
Eleþtiri gibi olacak ama alýnmayýn lütfen. Temettü için yatýrým yapan birisinin aldýgý temettüyü ayný hisseye yatýrmasý temettü vermemiþ bir hisseye yatýrým yapmakla ayný þey. cunku getiriler asla deðiþmiyor matematiksel formullerle ýspatlanmýþtýr bu durum.
Bu duruma gerekçe olarak geleneksel temettü yatýrýmcýsý önce porfoyu büyütüyoruz sonra temettüleri alýp harcayacagýz ne yani böyle yapamazmýyýz diyorlar. Tabiki yapýlabýlýr cokta mantýklý.
Peki paradoks baþlýyor temettülerini alýp portfoy buyusun dýye ayný hýsseye sokan yatýrýmcý temettü almadýgýný kabul edýyor ve gelecek 10 yýl sonra bu hissenin temettü dagýtacagýný umarak elinde tutuyor peki ya gelecek 10 yýl sonra hisse temettü vermemeyi tercih ederse ? nasýl temettü yatýrýmcýsý olacaksýn ? Bu bir paradoks.
Ýkinci paradoks ise madem þu anda aldýgýn hisselerin temettülerini gerisin geri hisseye sokarak temettü almamýþ gibi yapýyorsun. O halde þu anda temettü dagýtmayan ancak iyi kar eden herhangibir hisseyi alýp gelecek 10 yýl sonra bu hissenin temettü daðýtabileceði beklentýsýyle elýnde tut. nasýlsa diðer turlude gelecke 10 yýl sonra oteký hýssenýn temettü dagýtmaya devam edecegýný umuyordun ayný þey.
diyeceðim o ki þu an temettü veren dediðimiz hisselerin gelecekte temettü daðýtacagý belirsizlik içeriyor þu anda dagýtmayan hisseninde 10 yýl sonra daðýtmayacagýnýn bir garantisi yok. Þu anda temettü veren hisselerin geçmiþine gidip bir baktýgýnýzda borsaya girer girmez temettü dagýtmadýklarýný görürsünüz aradan 10 yýllar geçtikten sonra temettü daðýtmaya karar vermiþler. Dolayýsýyla þu an dagýtmayan veya az dagýtan hisselerde gelecekte bir temettü hissesi olmaya aday. Ayný sekýlde su an dagýtanlarda gelecekte temettü dagýtmayan hisse kategorýsýne gýrmeye aday. O halde gerçek temettü yatýrýmcýsý þu an temettüyü alýp harcayan kiþilerdir.
Buda bir paradoks diye yazdým mesele temettü þudur budur tartýsmak deðil bu konuya gýrmek dahi istemiyorum.
ben sizlere yardýmcý olayým güzel güzel gitsin ne uvy tartýsmak ýstýyorum ne temettü ;) enerjým kalmadý.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri