Originally Posted by
tosunpasa
her trl neriye de am.
sayglar...
neriye ak oldugunuzu grnce birde yeni bir yatrmc olduunuz iin tecrbelerimi aktarmak istedim.
ncelikle sizin aselsana giri hikayenizle ilgili kendi yaadm bir olay anlataym. aselsann zirvelerden zirve begendii srada beni 3 adet eski yani ocukluk arkadam arad. 3 de birer gn arayla aradlar.
Konuma u eklde geliti.
-Alo erhan hac naber naslsn
-iyim hacm sen naslsn hayrdr byle uzun sredir en son 15 yl nce cocukken grmtk.
-Yaw hac sen borsayla ilgileniyorsun herhalde bazan sosyal medyada gryorum.
-evet hac herhalde bana aselsan soracaksn.
-he ya erhan nerden bildin.
-hehehe borsada yle bir sz vardr ayyakab boyacs bile borsaya girecekse borsadan ckma zaman gelmitir diye.
-Hadi ya yaw benim bir arkada vard i yerinde senelerdir aselsan alyormu adam paraya para demedi yaw bende bir ka gndr bakyorum bu iten anlayan sen varsn br soraym dedim.
vesaire vesaire eklinde konuma ilerledi.
ayrca yine ayn ekilde baka bir arkadamn taa cocukluk arkadasm en son ilkokul 2. snftan sonra kendisini gremedim.
bana att mesajn kant ve benm yazdklarm.
tarihide zellikle ektim hangi tarihte attgda belli olsun diye.

Seninkide bu ekilde benim arkadalarla benzeiyor.
Daha kat edecein ok yol olacak. benzer yollardan getik bizlerde sizin gibi. Trade ile bir yere kadar ilerliyor veya ilerleyemiyorsun sonra balyorsun aratrmaya gelitirmeye derken bu iin en basit yntemi uzun vadeli yatrm yapmakm gibi geliyor. senn hazrlayp resmini attn katlardan onlarcasn bende hazrladm u uray grm buraya km ulan buna u kadar para yatrsaydm temettlerlede yle yapsaydm ohoo zengindim vesaire vesaire. Dedim ben bunu yapaym o halde.
ayn sen gibi br ksmna kredi eker bi ksmnada aylk aktarrm filan dncesi vard. Baladm ben bu ie Endeks baya tepelere ckmt ve dneceini dnyordum. nihayetinde beklenen oldu endeks balad dmeye 1 tepk verip 3 dyor filan byle e bende biliyorum deceini ama uzun vadeci olackatk ya hani o yzden tutuyorum artk. neyse dt dt en son benim kafama dank etti
ulan salak erhan deceini bile bile elinde niye tutarsn k bilioyrsun deceini filan diyorum kendimle savayorum bir yanm diyor olsun olm naslsa kacak sen biriktir diyor bir yandanda salaksn sen deceini bile bile beklemeye devam ediyorsun hi kafan basmyor diyor.
neyse zararlar oald. Artk psikolojk olarka rahat deilim. Dtke al ohh ohh dahada dsn daha ucuzdan alaym diye seviniyorum derler ya inan o an sevinmek filan imkansz ancak salaklgna kend kendne kzyorsun bile bile zarara gz yummann acsn dnyorsun. Derken derken en sonunda illah dedim. Bu iin baka bir yntemi olmal abi derken enayi gibi hissettirdi beni baka bir ekilde bunu zmeliyim filan dedim.
oturdum teknk ve temel analiz videolar eitimleri derken sular seller gibi ezberledim teknk temeli.
Baladm yeni bir sayfa ile temel teknk gitmeye eski sizin gibi hazrladm kagtlarn hepsn bakp bakp yrtp attm.
temelle tekng birletirince gerekten bu ie tkr tkr ilemeye baladm ortalama 3 ayda bir hisse deiimi yapyordum temel analize gre bir nevi orta vadeciye dntm.
iler iyi gidiyor okda vaktimi alyordu. Yine endeks tepelere vard ve oradan yine herzamank gb yamuldu ve dyor. yine borsann deceini biliyorum ama Buras nemli kenara ekil bir sene bekle decei yere dsn yle al diyemiyorum ne yapyorum diye sor hisseleri satyorum ulan dt uradan bir tepki verir %3 %5 vurup kaaym mantg var. Buna oynuyorum ana ynn aa oldugunu blyorum ama kenara park edip bekleyemyorsun bir kere bulatnm bu ie endeks derken 1 sene kenarda nakitte veyahutta fazide bekleyeym diyemiyorsun drtp duruyorlar.
imdi yle bir almm ki borsaya 1 hafta malsz kalablyor 2. hafta illa bireyler alp satasm gelyor sank zaman kaybediyormuum gibi hissettiriyor ulan bak su gun su hssenn gdeceg bellyd 2 gunde %5 cebe atp kacardn filan diye sayklyorsun. ek kenara bekle ite mantkl olan bu ama yok gerekten bu an yaarken dnceleriniz asla imdi sylediiniz gibi olmuyor yaayan bilir. Beyin srekli nnde baz frsatlar var evet %3 %5 ama niye denemeyesin ki diye seslenip duruyor.
Baktm bylede olmuyor endeks derken borsada yle bir tabir vardr rzgara kar ienmez. aynen yle ne alsan elinde patlyor hesab dedim ben enaymym endeks derken bo bo beklemek ok anlamsz derkende kazanaym filan demeye basladm.
Tabi bu srada baz gerekleride grdm. Temetty ek gelir faiz gibi bir gelir sanyordum. Ancak temett faiz gibi bir gelir deilmi. Hisse senedi aldgn yerden ykselecek ykseldikten sonra %5 temett verirse portfoyumun %5'ini satm gibi oluyormuum meer 20 bn adet hesap yaptm sonu deimedi btn o hesaplamalar kitaplamalar biranda hayal olup gitmiti. meer temett dedimiz mekanzma ek gelir deil portfoyunuzun %5 %10 unun realize edilmesinden baska birey deilmi. bir hisseyi aldn 6 lradan zamanla dt ckt yine 6 lraya geldi ve o gnde %20 temett verdi diyelim. toplam portfoyune %20 param giriyor hayr senn mevcut portfoyunde %20 eksiltilip banka hesabna yatyor. BU byk bir hayal krklg oluturdu bana.
neyse nihayetinde bundan 5 yl ncesinde algoritmik trade olayna girmeye ve viop piyasasyla tantm. Ar derecede mantkl geldi cunku derkende ckarkende para kazanabiliyor ustelk pozisyona girsende girmesende takas banktan faiz geliyor yani sank portfoyunu hem faize yatrm gibi kullanyor hemde trade etmene imkan veriyor hemde kaldra imkan sayesnde sank faizsiz kredi ekerek alp satmm gibi kar zarar hesaplyordu.
Bulupta bulunabilecek en iyi nimet gibiydi ancak bir tarafmda nyarglyd cunku hemen hemene herkes vop piyasasnn kurtlar sofras olarak tantyordu. hem algortmk trade konusunda geliim gsterdim hemde viop pyasasnda manuel trade ettim totalde 5 ylm tm bunlar tecrbe etmekle ve zararla geirdim.
nihayetinde 2018 de dzgn bir algortma ile 5 yldak tm zararlarm bu yl ckp ustune kar yazdm.
imdi algortmk trade yapyorum daha dogrusu 5 yldr algortmk trade iini renmekle geirdim diyebilirim. bizim milletimiz daha bu yl algoritma nedir ne deildir pyasay mahvettiler derken 4 yl oncesnde otomatk robotlarla trade ediyorduk. ve gelecek oyle yada byle algoritmalar eliinde oalarak devam edeceini dnyorum. BU yondende kendm ansl hissediyorum cunku deneyimlemeye ok nceden basladm.
Algoritma iinin en gzel taraf oturdugun yerden para kazanma olay ne piyasa analiz ediyorsun ne teknk ne temel hibirey umrunda olmuyor sen oturuyorsun o senn yerine alp satyor sana sadece serverinin calsp calsmadgn kontrol etmek kalyor. Tabiki yle bir dnce olumasn algortmalar oturdugun yerden para kazandryor kazandrmasna ama her algortma degl bu iinde belli kurallar statstkler var her algortma para kazandryor olsayd ben 5 yln dolmasn beklemez ilk 1 2 ylda para basmaya baslardm. Bu iin tecrbesi ayr bir boyut Zaten farkl bir alan farkl bir alani yeniden 0 dan deneymlemek gibi birey.
benim hikayem bu ilerde belki benimle benzer yollardan geerseniz en son noktada buluuruz kim bilir.
size baarlar dilerim yolunuz umarm benim yaadgm deneymlern aynsn yaamadan ilerleme imkan bulursunuz. Bunu mit ediyorum ancak mantgm geleceiniz noktann en sonunda benimle ayn oldugunu dndryor.
seim sizin ister deneymleyn grn yle gelin isterseniz direk bu levele atlayp teknolojiden uzak kalmak yerine ona ayak uydurun. Artk baz gerekleri kabullenmemz gerekiyor. Yeni yzyl robotlarn yzyl bizim lke bu meseleye hem bir okdar uzak hemde daha yeni yeni merak salmaya balad. Buradak tum okurlar iin sesleneym gelecekte bu ii yapacaksanz kanlmaz bir ekilde karnza algortmalar kacaktr.
Tpk dnya gibi piyasalarda deiiyor geliiyor eskiden seans salonlarndaki trl stratejlerle para kazanlablyorken imdi seans salonu stratejileri geride kald. Online platforma dnd teknk analiz temel analiz daha fazla nem kazanmaya balad derken ekonomi kreselleti artk sadece kend ulkenz degl dger ulkelern durumuda bizi etkiler oldu. Peki imdi neler oluyor Algortmalar robotlar duygusuz ve dsplnl robotlar. gnmzde hemen hemene piyasada tutunmak isteyen tm iletmeler teknolojye ve geliime ayak uydurmak zorunda yoksa rekabet ansn kalmyor gnde 1000 tane araba reten bir robot fabrikas karnzda iken insanlar kullanarak reteceiniz arabadan gnde en fazla 10 adet retirsiniz dolaysyla rekabet etme ansnz mantkl olmak gerekrse yok tarmda ayn seklde teknoloj ve robotlar maliyetlerinizi okadar aaya ndryor ve hzlandryork benim garip iftimin rekabet etme gc kalmyor malesef.
Soru u siz bu olayn neresndesnz ?
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer mleri