Dün iþ yerindeyim yanýmda tanýmadýðým birisi oturuyor. Borsaya bakýyordum o sýra bana sordu borsamý oynuyorsun dedi.
Ardýndan geçen konuþmayý size bahsetmek istedim bu kadar mý olur. Daha 1 haftaya kadar bu topikte bahsettiðim þeyi hatýrlýyormusunuz. Ýnsanlar zarar ediyor sonrada borsayý kötülüyorlar demiþtim. Hah daha dün yaþadým dinleyin bakýn;
-evet borsayla uðraþýyorum abi sizindemi ilgiliniz var sizdemi borsacýsýnýz?
-evet bende zamanýnda çok oynadým þimdi býraktým yaw hatta bak programda vardý bende (android telefondan uygulama gösterdi)
-hmm anladým abi hayýrdýr niye býraktýn ya noldu ? diye sordum.
-kardeþim borsa sakat iþ para kazanamazsýn ben zoren aldým biliyormusun zorlu enerjiyi
-biliyorum abide kaçtan almýþtýn
-grafiðini hatýrlamýyorum 2 liramý 1,70 mi neydi.
-dur ben sana grafiðini açayým. dedim.
-hah iþte þuralardanmý ne girdiydim çok oldu tabi eskiden girdim ben zararýna çýktým. biz büyük oynuyorduk 200 300 bin lýrayla oynuyorduk. borsada kazanma þansýn yok paran büyük olacak girdiðin paraya deðecek zaten büyük paran olmayýnca kazanamýyorsun mesela bak borsada þöyle birþey vardýr. 1 kere düþer 2 kere düþer 3. de mutlaka tepki verir. paran büyük olacak mesela 50 girdin düþtü bi 50 daha gireceksin düþtü bidaha sýkmalýk mermin kalacak. 3. de nasýlsa yukarý gider. Bunun kuralý böyledir. Ayný þey yükselirkende geçerli. Milletin eline tepeden malý veriyorlar. Bu spekilatörler falan var. Bunlardan kaçamazsýn adamý yiyorlar. bana sorarsan borsaya hiç bulaþma abicim gerek yok ya kazanma sansýn yok çünkü.
-Büyük balýk küçük balýðý yermi diyorsun abi.
-aynen onun gibi küçük yatýrýmcý yerler. Brisa sabancýnýn hissesi batar mý batmaz sabancý dersin ama zararýna satmak zorunda kaldým yedirmiyorlar sana bana. O yüzden bence hiç bulaþma. sende ne var vobmu dedi (bilgisayardan ekraný görünce)
-Evet abi ben vioptayým, borsada deðilim.
-hmm o nasýl oluyor kaldýraçlý deðilmi orasý.
-evet abi kaldýraçlý 10 kaldýraç var mesela 1000 TL paran var diyelim 10,000 Tl imiþ gibi iþlem görüyor.
-Hmm yaw kaldýraçlý dahada sakat hemen batarsýn.
-Öyle abi riskide var getirisi de var hisse senetleri yavas kazandýrýyor o yüzden kaldýraçlý piyasadayým ben.
-Nasýl iþlem yapýyorsun sen
-abi benýmký robota baðlý robot alýp satýyor.
-nasýl robot mesela nasýl iþlem yapýyor suradan al buradna satmý diyor.
-abi sen yazýyorsun mesela %3 yükselirse al %3 düþerse sat diyorsun sistem onu kendý kendýne sürekli yapýyor sen hiç ekrana filan bakmýyorsun.
-anladým Mesela hisse alacaksan ben sana söyleyeyim halkb bak aç grafiðini taa nerelerde tam alýnacak kaðýt. DÜþermi düþer ama iþte sýkýlacak mermin olacak dedim ya düþtükçe gireceksin maliyeti aþaðý çekeceksýn avantajlý duruma düþeceksin.
-abi iyi ama bu abd davasýndan ya kötü þeyler çýkarsa ne olacaðý belli deðil genel ekonomýde sakat gibi görünüyor sen ne düþünüyorsun sence ekonomýmýz iyimi.
-çýkabilir senin sýkýmlýk mermin olacak 250 binin olacak 50 siyle girecen az duþtü diyelim 50 daha az düþtü 50 daha bu þekilde yapacaksýn. ekonomý tabi kötüye gidiyor dolarýda böyle yapýyorlar bak az daha düþürürler sonra birdaha alýrlar tepeden býrdaha verirler.
-anladým doðru abi genel anlamda tepeden veriyorlar hep dedim.
-ben sana soyleyeyým bak borsadan para kazanamazsýn biz baya bir tecrübe kazandýk bu iþte bak ben esnafým ne paralar yedim. Esnaf arkadaþým var oda 7/24 borsacý adam binip þehir dýþýna gidiyor tiyo haber almak için gidiyor þehir dýþýna iþi gücü borsa saat 10 da kalkýp 5 te bitiriyor hergün Zor yani yapamazsýn paran büyük olacak vesaire derken telefonu çaldý.
Daha sonrasýnda tekrar gelip ayný yere oturdu bende iþlerime bakýyordum bilerek tekrar muhabbete girmedim. Çünkü öðrenilmiþ çaresizlik sergiliyordu. Aslýnda çok malzeme çýkartýrdým bir ders niteliðinde sizlerle paylaþmak için. Daha bilanco biliyormusun abi filan diye girip bilanco bilgisini ölçmek istiyordum. Ancak tahmin edeceðiniz gibi bilançolardan bir haberdi konuþmanýn hiçbiryerinde bilanço kelimesi geçmedi aldýðý hisselerden de belli zaten bilanço bilgisi olan adam resminide paylaþýrým zoren alýr mý ? Þimdi birde abi bir baþladý bana tavsiye vermeye atýmlýk mermin olacakta büyük parayla girecende edecende halkbank alacan da falan filan diye girince ben zaten saygýsýzlýk etmemek adýna artýk kendimden hiç bahsetmedim saf yatýrýmcýymýþým rolünü oynadým ne kadar kazandým viopta borsada ne zamandýr varým bilanco býlgým ne düzeyde vesaire vesaire hiçbirinden bahsetmedim. Muhtemelen bu abimiz bana acýmýþtýr yazýk gitmiþ parasýný borsaya viopa filan sokmuþ büyük ihtimal dediðim gibi batacak demiþtir içinden.
----------------
Neyse alýnmasý gereken ders þu daha 1 hafta önce ne konuþtuk yatýrýmcýlarýn çoðunluðu aslýnda bilgisiz kafasýna göre hisse alýyor birilerinde duyuyor falan sonra zarar ediyor speklere baþkalarýna büyüklere birilerine suç buluyor sende hiçmi hata yok hangi hisseyi hangi karlýlýða göre aldýn sattýn teknýk yaptýn mý temel yaptýn mý yok. Alýn iþte tek bildiði 2 kere düþer 3. de çýkarmýþ. Böyle bir ihtimale nasýl oynayayým back test geçmiþe dönük test ettin mi bunu. bir kuralý varmý mesela 1. de %25 ikinci %25 3. de yukarý gibisinde. yoksa tasaraya göz kararýmý karar verecez göz kararý karar verýyorsak zaten bu stratejý patlar. Stratejiyle ilgili bir dayanagýn kuralýn yok bilanco desen 0 teknik biliyordur belki dedim ondan da hiç bahsetmedi.
aldýðý zorenýn bilancosuna býr bakýn þirketin karlarý çoðunlukla 0 ýn altýnda. 2012 yýlýnda öz sermaye negatife dönmüþ.
Ben insanlara bilmiyor ama çok tecrübe kazanmýþçasýna anlatýyor en sonundada aman borsamý batarsýn diye borsayý kötülüyor deyince uyduruyorum zannedýlýyor egoluyum zannediliyor. alýn iþte daha dün yaþadým býktým yaw býktým kardeþim kendi bilgisizliðinizi borsanýn tümüne mal etmeyin yaw. Bunu bir kötü reklam aracý olarak kullanmayýn yaw sanki siz süper analiz yaptýnýz da batmýþsýnýz gibi anlatýyorlar. Ben harika oyuncuydum senden filan harika analizler yapardým cok tecrübeliydim ben ama battým yaný ben býle becerememiþsem sen hiç beceremeyecen biliyorum o yüzden hiç bulaþma bak batarsýn. Evet kötü niyetli olmadýgýnýn farkýndayým beni kurtarmak istediðinin de farkýndayým lakin elindeki dayanaklar ne sorusuna gelince iþte 2 ker edüþer 1 kere çýkar deyince anlýyorsun zaten ne kadar üst düzey donanýmda bir borsacý olduðunu ondan sonra kýzdýmý da kýzdý egolumu egolu deniliyor kardeþim kýzýyorum tabi ya her onume gelen adam borsayý harika analiz edip batýyor sonra aman borsamý kumar batarsýn yaþatmazlar. Benim temel analiz teknik analiz bilgim az cok var hiper düzey bilgiliyim filan demiyorum ama sýradan yatýrýmcýlara göre bu iþi araþtýrýp öðrendim dahada öðrenmeye devam ediyorum bitmiyor ogrenme sureci ama ben bile yarýn batsam vallaha borsadaki spekler beni bitirdi algoritmalar beni bitirdi onlar yaptý bunlar yaptý demem abi suçu hep kendýmde ararým nerede hata yaptýgýma bakarým yaw. BU ne ya. Daha ne diyeyim. Lütfen okuyanlar varsa olurda bir gün zarar ederseniz veya batma noktasýna gelirseniz suçlayacak birileri bulmaya çalýþmayýn tek yapmanýz gereken nerede hata yapmýþ olduðunuzu araþtýrmak olsun. Uydurmasyon hayali düþmanlar yaratmayýn spekmiþ hani speðin kanýtý speðin oldugu hisse zaten adam gibi hisse deðildir ki.
Neyse buyrun buda zoren.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri