Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 57/153 ÝlkÝlk ... 747555657585967107 ... SonSon
Arama sonucu : 1219 madde; 449 - 456 arasý.

Konu: U.v. Temettü yatýrým planým(portföyüm)

Sene sonu hesap özeti.

2. Az çok tanýdýnýz ben muhalefet etmek için yaratýlmýþým gibi :D

Kitap alýntýsý harika, hisse seçiminde dikkat edilmesi gereken adlý maddelerde bazý maddeleri tartýsmaya açýk ve kýsmet yanlýþ görmekteyim.

BU maddeleri yazan arkadaþ her kimse kesinlikle ileri düzey borsa ve piyasa bilgisine sahip oldugu anlaþýlýyor. Yani güzel ve akýllýca maddeler kurmuþ fakat bazý maddeler de kýsmen tartýsabýlýr veya farklý gorus belýrtebýlýrýz. Bunlar;

5 numaralý madde þirketin yabancý ortaðýnýn olmasý onu her zaman güvenilir kýlmayacaktýr veya yabancý ortagý olmayanlar doðru ve dürst deðillerdir demekte doðru ve dürst yönetilen yerli firmalara haksýzlýk olabýlýr. BU noktada temettünün de adýl dagýtýlma kýsmýný cok anlayamadým.

12 numaralý madde öz sermayesi düþük olmasý veya düþük kalarak devam etmesi büyümesinin çok düþük boyutta olmasý diyelim biz ona çünkü düþük öz sermayeli þirket zaten küçük þirkettir belki daha yeni açýlmýþtýr borsaya geçmiþi 30 yýllýk deðildir vesaire o sebeple biz öz sermayesi büyümeyen veya çok az büyüyen diyelim. Haklý olarak temettü daðýtýlýnca öz sermayede küçülür. Burada sorun yok. Fakat devamýnda bu þirketler temettü dagýttýgý için öz sermayesý büyümemiþtir bu þirketler iyidir gibi bir genelleme yapmýþ.

Bir yatýrýmcý olarak bizim istediðimiz þey þirketimizin deðerinin artmasýdýr. Þirket deðerinin artmasý hisse fiyatýnýn da artmasý anlamýna gelir bu deðeri istediðimiz zaman istersek bir kýsmýný istersek tümünü nakte çevirebiliyoruz. Tekrardan satýn alabiliyoruz. Fakat þirket yöneticileri için ayný þey mümkün deðil onlar nakit ihtiyaçlarý çoðunluðunu temettü alarak elde ederler. Bugun þirketin yarýsýný satayým baþka bir gün tekrar alayým gibi bir iþlemi yapamazlar çünkü þirketi satýp geri alma olayý borsalar kadar hacimli deðildir. Karsý taraf þirketin yarýsýný satýn almýþ olsa bile patrondan, patron tekrar almak istediðinde karsý taraf satmak istemeyebilir. oysaki borsada sanýyeler içinde þirketin halka açýk kýsmý milyonlarca kiþiye ayný gün içerisinde el deðiþtirmektedir.

Bir þirketin piyasa deðerinin hýzlý bir biçimde artmasý için öz sermayenýnde çok hýzlý artmasý gerekmektedir. öz sermayenýn hýzla artmasý içinde tabiki karlarýn hýzla artmasý gerekmektedir karlarýn daha hýzlý artmasý içinde yatýrým alanlarý geliþtirilip baþka iþ kollarýyla karlýlýk desteklenmelidir. Bir þirket 1 sene içerisinde elde ettiði karýn büyük bir kýsmýný temettü olarak ödediðinde yeni yatýrým yapamaz elinde nakit kalmadýgý için mevcut yatýrýmlarýndan elde edýlen karlarla gelecek sene yine ayný karý edýp yine daðýtarak gider yani az ile yetinmek gibi düþünülebilir. Þirket elde ettiði karýn çok az bir kýsmýný veyahutta hiç dagýtmadan karýný yeni yatýrýmlara yený alanlara yaparak karlýlýgýný daha þiddetli bir biçimde arttýrabýlýr bu gelecek sene hem daha cok kar elde edecegýný dolayýsýyla öz sermaye ivmesini arttýracaktýr 2. sene daha cok kar ettýgý ýcýn daha cok yatýrým 3. sene daha fazla kar geri dönüþü yaþamasý ve öz sermayenýn büyüme hýzýný her geçen yýl daha da þiddetli arttýrmasýný saðlar. Bu durumda dogal olarak fiyatlara piyasa degerine gireceði için. Yatýrýmcý açýsýndan daha fazla kazanç bileþik kazanç anlamýna gelir. Oysaký elde edilen karýn dagýtýlmasý bileþik getiri imkanýný ortadan kaldýrýr. þirket öz sermayesi 20 býn bunun %25 i kadar kar edip hepsini daðýttýgýný varsayalým.

öz sermaye 25,000 e cýkar dagýtýldýktan sonra 20,000 e geriler seneye %25 daha gelir 25,000 olur tekrar dagýtýlýr tekrar 20,000

yani her sene %25 lik bir büyüme kar saglanýr. Yatýrýmcýlar aldýgý temettüyü tekrar hisseye yatýrýrsa bileþke kazanç saðlayabilir. Ancak yatýrýmcý temettüsünü tekrar hisseye yatýrarak bileþke kazançla daha fazlasýný elde etmek istese bile kýsmen baþarýlýdýr cunku yatýrým yaptýgý þirketin kendisi bileþke kazanç yaratamamaktadýr. Bu durumda yatýrýmcý dezavantajýna potansýyel getirisine zincir vurur. ayný þirketin yatýrým yapan yaný býleske kazanç peþinde olan versiyonunu hayal ettiðimiz de.

20,000 öz sermaye %25 büyürse 25,000 TL olur temettü dagýtýlmayacagý için öz sermaye sabittir. yatýrýmcýyada birþey dagýtýlmadýgý için tekrar hisse alýnacak para yoktur cunku zaten porfoyunun ýcýndedýr o para. gelecek sene 25,000 %25 31,250 ye cýkar öz sermaye. sonraký sene 39,000 e cýkar þirket bileþke büyür yaný elde ettýgý karlarý yený yatýrýmlara sokarak daha fazla kar elde etmýs dolayýsýyla öz sermayeyý býleþke bir halde büyütmüþ olur. Yatýrýmcýya temettü dagýtmadýgý için onlarýda bileþke getiriye teþvik etmiþ olur. Bileþke getiri istemeyen yatýrýmcý ise istediði zaman istediði oranda hissesini satarak kar payýný kendýsý yaratabýlýr. BU durum þirket açýsýndan çeþitli risklerde dogrurur yapacagý yatýrým zararlý bir yatýrým sa karlar düþer kar düþerse öz sermaye büyüme hýzý da düþer karýn cogunlugunu dagýtan þirketler daha muhafazakar görünür yeni yatýrýmlara ne gerek var mevcut iþimizle zaten kazanýyoruz baþka alanlara para yatýrýpta paramýzý rýske atmayalým belký zarar ederýz düþüncesiyle mevcut iþlerinin üstüne iþ koymazlar. Yeni yatýrým yapmadýklarý için yeni risk almamýþ olurlar ancak aslýnda yine de risklerle karsý karsýyadýrlar cunku tek býr alanda yatýrýmlarý oldugu ve alternatýf yatýrým alanlarýna girmedikleri için mevcut yatýrýmlarý ekonomýk calkantýda etkýlenýr býr skeýlde malýyetlerý vesaireleri bozulacak olursa þirket zarar etmeye veya karlarýný düþürmeye baslar. Yatýrým yapan þirket ise riskleri dagýtmýþ olacaðý için bir taraf zarar ederken dýger býr taraftan kar ederek dengeleyýcý bir karlýlýk saglayabýlýr. Tekrar düþündüðümüz de hangi tarafýn daha muhafazakar oldugu konusunda tereddütler yaþýyoruz. DOlayýsýyla temettü daðýtmak mý iyidir dagýtmayýp yatýrým yapan þirketmý daha iyidir büyük bir tartýsma konusu dogurmaktadýr. BU konu ise yatýrýmcýlar için felsefik bir bakýþ açýsý ve paradoxlar dogurur. Muhafazakar olmak ýsteyen yatýrýmcý temettü daðýtýlmasýný ýster kendýsý de portfoyunu cesýtlendýrýrp rýský en aza cekmek ýsterken yatýrým yaptýgý sýrket tam tersýne tek býr alanda yatýrým yaptýgý için yumurtalarý tek býr sepette býrýktýrmýs olur yený yatýrým yapmak mý daha rýsklý yoksa hýc yatýrým yapmayýp yený býr alan olusturmamak mý daha rýsklý karar vermek zor.

20 numara bana göre yanlýþ bir stratejidir hedef fiyat belirlemek iyi bir stratejý degýldýr. Potansýyel karýnýzýn býr kýsmýný kýsa kesmek gibidir. ben sattým gýttý piþmanlýgýný yaþatýr 2 den aldým 5 ten cýktým 20 lýraya gitti piþmanlýklarýný yaþatýr hedef fiyat. Trendý sonuna kadar götürmeli yatýrýmcý tepe noktadan satmayý degýl düþüþün baslangýclarýnda satmalýdýr. karlýlýk artýyor herþey yolunda ýse 2 lýradan 4 lýraya cýkmýþsa 5 lýraya hedef fýyat belýrlersem karlýlýk hala ayný sekýlde artarak gýdýyorsa 5 lýraya gelýnce nýye satayým ? bir sorun var mý sýrkette yok karlýlýk artarak devam edecegý sürece ben para kazanmayacak mýyým ? kazanacagým niye sýrf hedef belýrledým dýye satmak zorundayým. iþin kötü tarafý 5 te satýnca baska býr alternatýf hýsse bulmam gerekýr alternatýflere baktýgýnýzda belkýde elýnýzde cok fazla alternatýfýn olmadýgýný gorursunuz e sattýgýnýz hýsseyýde alamayacaksýnýz cunku gerý alacaksanýz nýye sattýnýz ýkýlemýne dusersýnýz. Yine ayný sekýlde hedef fiyat belýrlemek kotudur ýnanmanýzý saglar hissenizin bilancosu bozulsa býle hala beynýnýzde yer alan 5 lýraya gýtme hedefýný düþünür durursunuz gerçekleri görmekten uzaklasýr realýst düþünemezsniz. 5 lýraya gitsin satacam dersýnýz ancak 5 lýraya gidemeyeceðýne ýnanmak ýstemezsýnýz býlancolarý gormek ýstemez tek düþünceniz hissenin bir umutla 5 lýrayý gormesýne odaklanýr. stoploss veya zararýna satamazsýnýz cunku býr hedefýnýz vardý dedýrtýr ve seneler seneler boyunca hýsseyý elýnýzde tutar durursunuz.

24 numara yatýrýmcý acýsýnda ne iyidir nede kötüdür bedelsiz ayný þey temettü içinde geçerlidir her ikiside ayný iþlemin farklý yöntemlerle uygulanmasýdýr. Birinde verilcek kadar lotu verirler fiyatý düþürürler buna göre diðerinde verilecek kadar lotu para olarak verip fiyatý düþürürler tek fakrý býrýnýn nakýt dýgerýnýn lot olarak verýlmesýdýr. bana göre verilen tüm temettüleride bedelsiz þeklinde vermeli en iyi yöntemdýr hisse baþýna 1 lýra temettü dagýtma da bu orana denk gelecek bedelsýz ver yatýrýmcýya dileyen bu fazladan gelen lotunu satýp kar payýný alsýn dýlemeyen almayýp bekletsýn zaten halý hazýrlda cogu yatýrýmcý temettüsüyle geri hisse alýyor. Ayrýca bu durumun vergisel avantajýda mevcut. her iki noktada da bu bedelsýz verýlecek hýsseye gýrýlmelý temettü verilecek hisseye girilmeli anlamý doðuramaz.

33 numaraya katýlmýyorum yenýlerý herzman alternatýflerý elimizde bulundurmamýz lazým bu hýsseyý aldým tamam gýdecek dersýnýz 3 ay sonra býlanco bozulur elýnde patlar ha bu arkadas hýsseyý sectýn aldýn 2 gun sonra yaw bunu degýlde sunumu alsam dýye degýstýrmeyý kastetýyse haklý secýmý yaptýktan sonra en az yený býlanco donemýne kadar beklenmelý zaten beklemekte zorlanýyorsan seçiminde bir hata vardýr bunu düzeltmeden yený býr hýsse seçmek ayný kýsýr döngüye sebebiyet verir. hisseyi seçer seçmez ertesý gun degýstýrmek ýstemek stratejýnýzýn oturmadýgýna ýsaret eder.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Erhan hocam arkadaþ twitter'dan nicki derin hisse. Kendisiyle bir tanýþýklýðým yok paylaþým için izin almadým kendisinden ama altýna alýntý olduðunu ekledim aslýnda reklamýný yapmýþ oldum.
    Gerçi kendisine de cvp hakký doðuyor ama yerine özet geçeyim. bizim de bahsettiðimiz patlama yapabilecek þirket kategorilerini deðerlendiriyor. Karel gibi bir kaç þirket var attýðý hisselerin çoðu zarar açýklýyor. Borfinden araþtýrdým. Yalnýz sebeplerini de sýralýyor daha önce bu þekilde yakaladýðý þirketlerden örnekler vermiþ. Verdiði hisseler çok hoþuma gitmedi. Belki çerezlik alabilirim zarar eden þirketleri almak bana pek cazip gelmiyor.
    Aslýnda kendi yazdýðý maddelerle ters hareket eden hisse çalýþmasý var gibi. Yalnýz bu adam bizim bulduðumuz þirketleri belli ki biliyor farklý bir dala yönelmiþ kendisine baþarýlar diliyorum buradan da. Sen algoritmik trade de uzmanlaþmýþ burayla hobi olarak ilgileniyorsun o da muhtemelen farklý bir dal deniyor gibi.
    Eðer buralarý okuyorsa ve katký yaparsa memnuniyet duyarým. Hisselerini çok beðenmesem de anlatým tarzýný sevdim.
    Kendisine saygýlarýmý sunarým.

Alýntý Originally Posted by tosunpasa Yazýyý Oku

Sene sonu hesap özeti.
    Bu arada þunu eklemeyi unuttum. Her yýl sonunda ekleyeceðim.
    Portföye yatýrýlan tutar 33000 tl.
    Portföyün güncel deðeri 31065 tl.
    Portföy zararý 1935 tl.
    Enflasyon yüzde 20.
    Netmaaþ 3500 tl portföy karþýlýðý 9.42 maaþ.
    Asgarî ücret karþýlýðý(1600tl) 20.62 maaþ
    Dolar karþýlýðý (5.30) 6226 dolar
    Gram altýn karþýlýðý (220) 150 gram
    Þu an bir kâr rakamý yazamýyorum küllün zarardayýk 😀
    Umarým kar yazacaðýmýz zamanlar da gelir.
    Her yýl sonu tazelenecektir.

Kazancý boþverin saðlýk her þeyden önemli dün akþam iki serum yeyince anladým. Allah'a þükür sýhhatim yerinde. Aile ,çocuklar, sýhhat ,hayat standartlarýný idame ettirecek bir para ve mutlu bir iþ hayatý, (Son madde bana uymuyor ama idare ediyoruz iþte 😀) bunlar öncelikli, sonra borsaya bakarýz😀
    insanlarýn çocuklarýn savaþtan, açlýktan ölmediði, adalet ve nizamýn hakim olduðu, insanlarýn 3.30 paraya çalýþmak zorunda olmadýðý, heryin baþý olan malum pisliklerin temizlendiði bir dünyada var olmak dileðiyle herkese hayýrlý seneler...

6.  Alýntý Originally Posted by tosunpasa Yazýyý Oku
    Erhan hocam arkadaþ twitter'dan nicki derin hisse. Kendisiyle bir tanýþýklýðým yok paylaþým için izin almadým kendisinden ama altýna alýntý olduðunu ekledim aslýnda reklamýný yapmýþ oldum.
    Gerçi kendisine de cvp hakký doðuyor ama yerine özet geçeyim. bizim de bahsettiðimiz patlama yapabilecek þirket kategorilerini deðerlendiriyor. Karel gibi bir kaç þirket var attýðý hisselerin çoðu zarar açýklýyor. Borfinden araþtýrdým. Yalnýz sebeplerini de sýralýyor daha önce bu þekilde yakaladýðý þirketlerden örnekler vermiþ. Verdiði hisseler çok hoþuma gitmedi. Belki çerezlik alabilirim zarar eden þirketleri almak bana pek cazip gelmiyor.
    Aslýnda kendi yazdýðý maddelerle ters hareket eden hisse çalýþmasý var gibi. Yalnýz bu adam bizim bulduðumuz þirketleri belli ki biliyor farklý bir dala yönelmiþ kendisine baþarýlar diliyorum buradan da. Sen algoritmik trade de uzmanlaþmýþ burayla hobi olarak ilgileniyorsun o da muhtemelen farklý bir dal deniyor gibi.
    Eðer buralarý okuyorsa ve katký yaparsa memnuniyet duyarým. Hisselerini çok beðenmesem de anlatým tarzýný sevdim.
    Kendisine saygýlarýmý sunarým.
    anladým evet genel mantýk bizimkiyle ayný aslýnda ben ýtýraz ýcýn yazmadým tartýsmaya acýk oldugundan bahsettým bu maddelerýn. Yani hadi ben karsýyým gel bana acýkla bunun tersýný gibisinden degýl sadece oturup üzerine düþünsünler diye yazdým.

Hangi hisseler oldugunu yaz býrde ben bakayým 3 5 tanesýný yazsan yeter. patlama yaratacak hisseleri bulabýlýyorsun aslýnda borfýnden zamanla sende anlarsýn.

dünden önceki gün bende serumlandým fena halde grýbým heryerým dokuluyor.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Geçmiþ olsun hocam ben de ayný vaziyetteyim serumu yeyince gözlerim açýldý. Ýcat edenden Allah razý olsun 😀

8. Geçmiþ olsun arkadaþlar.
    Allah beterinden korusun

General Mobile 4G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    abdülselam özatak, fethi sekin, ömer halisdemir, turgut aslan, kaþif kozinoðlu...

Sayfa 57/153 ÝlkÝlk ... 747555657585967107 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •