Zaten forumda herhalde tanmayan kalmad beni
ncelikle petkim hesabndan bahsedeyim sayn fordmegane hesaplama hatas yapyorsunuz aklamama izin verin.
mynette veya herhangibir veri terminalinde nereden bakarsanz bakn hisse fiyatlarnda bedelsizlerden gelen lotlar eklenmi temettden gelen lotlar eklenmi olarak hesaplanmaktadr.
Mesela bir hisse temett verdiinde sadece o anki fiyat dmez gemie dnk tm fiyatlar temett verimlilik oran kadar drlr. Ayn ey bedelsizdede geerlidir bedelsiz verdii oran kadar gemi fiyatlarn tm drlmektedir.
Bu yzden gemi fiyatlara gittike fiyatlarn anlamsz bir biimde 0,01 lere kadar indiklerini filan grrsnz bunun sebebi hissenin o tarifta 0,01 olmas deil verilen temett ve bedelsizler tm tarihsel fiyatlara yanstlr ki yatrmc hissenin gerek performansn temettlerle lot almak kaydyla grebilsin diye.
Dolaysyla Tm grafiklerde temettlerle alnabilecek lot mktar Eklenmi bedelsizden gelen lotlarda eklenmi gibi performans kartr size.
Bununla beraber unuda bilmenizde yarar var eer aldgnz temettleri ayn hissede lota evirmezseniz baktgnz grafik %300 gsterirken gerek hesap bilgilerinizde %250 ile karlaacaksnzdr. Ayrca temett demesinde kesilen vergi miktar hisse grafiine yanstlmad iin bire bir gelen tm temetty ayn hissede lota evirseniz bile hatta ksratl lot alabildiinizi varsaysak bile bire bir ayn performans grafiine ulaamazsnz cunku kazancnzn bir ksm vergi dolaysyla eksilecektir.
Sanyorum anlattgm hikayeden tam olarak anlalmad yaadm hayal krklg tamda sze anlattgm olay anlaynca oldu. bende siz gibi bedelsizleri ayr temettleri ayr hesaplayp bir sr getiri elde edeceimin hayalini katlara excellere izip ktsn alp cebmde gezdiriyordum. Tm bu gerekleri kavraynca bata inanamayp hesap yaptm sonra doru oldugunu anlaynca btn hayaller p oldu katlarda yrtp attm.
Eer ald hissenin yada kada dktnz bu hisselerin temettlerini alp lota evirmeseydiniz de harcasaydnz ana portfoyunuzun ne olacan merak edenler var ise
yahoo nun finans sayfas temettlerle lot alnmam olarak performans hesaplamakta. Yani irketiniz verdii temettden sonra acaba byyormu klyormu bunu grmenizi salyor yahoo.
Ev kiras gibi dnebilirsiniz bizler ne isteriz hem ev deer kazansn hemde kira paras tkr tkr gelsn gerekten gayrimenkul yatrmda byle iler.
te yahooda size hisse senedinizi gayrimenkul gibi grmenizi aldgnz temettleri kira geliri gibi alp harcadgnz evin deerinin ise artp artmadgn gsteriyor.
Aadaki linktede yahooda isyatrm hisse senedinin temettleri alp yediinizi varsayarak hisse deer art elde edip etmediini yani ana portfoyunuzun byme salayp saglamadgn gsteriyor.
Eer isyat her yl verimlilik oran olarak %20 temett dagtyorsa ortalama her yl %20 nizi almsnz. Afiyetlede harcamsnz.
Fakat ilk koyduunuz sermaye 2012 ylnda aldgnz varsaysak dahi. hi byme kaydetmemi. Evet her yl temettnz yani kiranz almsnz ancak eviniz hi deer kazanmam. Daha gemie ise pek gitmek istemiyorum.
https://finance.yahoo.com/quote/ISYA...FuIjpudWxsfV19
-------------------------
Sayn tosunpasa hocam daha kat etmeniz gereken ok yol olduunu daha iyi anlayabildiimi itiraf etmem gerekiyor.
Mutlaka herkeste olduu gibi benimde kat etmem gereken daha ok yol oldunuda biliyorum. BU ie bulanca nereden nereye geldiinizi arkanza dnp baktnzda sizde anlayacaksnz. belkide aselsan fikrinden buralara gelmeniz bile aslnda bir geliim bir iyilemenin eseri bence. BU ynden tebrik ederim en azndan bireyler abalamaya ve daha iyiye gitmek istiyorsunuz.
benim buradaki kimse kesinlikle yanl anlamasn tek yaptm ey elde ettiim tecrbeleri aktarmak bu tecrbeleri ister yaarak kendiniz renirsiniz. sterseniz sylediklerimi kontrol ederek dorulugunu sorugular ve vakit kaybetmeden bu deneyimi ksa srede elde etmi olursunuz.
buradan sonra balayaym.
"fakat temettden gelenleri hisseye gomersek lot miktarimizi arttrm oluruz. " Hem fikirim lot miktarnz artar. Ancak bu hibireyi deitirmiyor. yle dnn mesela maksadm bu arada dediim gibi tecrbelerimi aktarmak sizlere bireyler kazandrmaktan ibaret asla saygszlk yapmak gibi bir dncem yok. 1 lralk bir hisse alrsanz totalde ok fazla lotunuz olur dorumu. ama gidip 50 lralk bimas alrsanz daha az lotunuz olur dorumuyum.
Yani burada sizin gznzle bakarsak 1 lralk hisseyi almak daha mantkl gelecektir. Cunku ne kadar ok lot okadar iyi gzyle bakyorsunuz. Fakat borsada iler malesef byle yrmyor ka lotunuzun oldugunun bir nemi yok nasl yok nemli olan porfoyun bykl.
Yani 1 lralk bir hisseyi aldnz diyelim bilmem ka bin lot toplam portfoyunuz 10,000 TL deerinde diyelim. hisseler 1 lradan 2 lraya 5 lraya ckmak seklnde fiyatlanmaz. hisse % sel olarak hareket eder. Eer bir irket kendine %10 luk bir deer katmsa hisse senedininde %10 deer kazanmas gerekir gibi basite dnebilirsiniz. Olay ok daha teferruatlda okadar kafanz karstrmayalm diye basit bir biimde aktaryorum.
Dolaysyla 50 lralk bir hissede kendine %10 deer katacak bir kar veya baka birey elde etmise hisse senedi 50 TL nin %10 u 55 Lraya kar 5 Lra birden deer kazanr cunku % olarak hareket ederler. Ayn seklde 1 lralk hisssede sadece 0,1 kuruluk hareket eder.
Mesela hi dndnzm hisse temett verdiinde fiyat niye drlyor ayn oranda ? Bunun mantkl bir aklamas olmas gerekmez mi ? Herhalde bist alanlar yllardr insanlar kazklamyor bunun gerekten akla sar mantkl bir sebebi olmas gerekir. te sebebini aklayaym hisse kar elde eder yani kendine %10 deer katacak birey yaratmtr. dolaysyla hisse fiyatda bu kar beklentsyle veyahutta bu kar elde etti diye %10 yukar gider.
Temett datldgnda ise bu kar mktar yada irkete deer katan bu %10 yatrmclar ile dier ortaklar ve patron olmak zere datlr yani irkete deerini katan bu para irket dna kartlr sizlerin ve patronun cebine girer.
Dolaysyla hisse fiyat bist tarafndan otomatk olarak datldg oran kadar drlr eksiltilir. neden irkete deerini katan %10 luk gelir gerisin geri irket dna cktg iin hisse fiyat o gn %10 der (eer temetts %10 verimlilie denk geliyorsa)
"Hem temett veren hisseyi uzun sre basklamak bence ok zor."
bu yaznzada otomatk olarak cevap vermi oldum sanrm. temett datld neyse irket gerek deerine indirgenmi oldu. eer bu irket gelecekte tekrar %10 deer yaratacak yani %10 kar edecekse hisse fiyat temett sonras lan naslsa seneyede %10 kar edecek imdiden satn alalm derlerse hisse fiyat yukar gidecektir. eer gelecek sene %10 deer yaratamayacak yani %10 kar elde edemeyecekse hisse fiyat yukar kamaz. Dikkat edin %10 temett datacak demiyorum %10 luk deger yaratacak yada kar edecek diyorum dagtsada hi dagtmayp srketn cndede tutsa brsey farketmez. dagtmad diye dmez cunku o para zaten irketin iinde yani o deer zaten yaratlm ve duruyor dar ckarlmam.
varsayalmk irket gelecek sene kendi deerine deer katamayacak yani kar edemeyecek ancak hisse fiyat yukar ckt diyelim ne olacak ? bir aselsan bir petkim gibi annda irket gerek deerine indirecekler hisseyi. Mesele anlaldm acaba yani burada ana konu irketin gelecekte cebine % kalk bir deer girecei nemli bu deer girmeyecek veyahutta irketin deeri zarar sonucu eksilecekse hisse fiyatda doal olarak decektir.
Dolaysyla bir irkett naslsa temett veriyor diye yukar gitmesi mantksz ama dersenki geleecekte kar edecek ozman yukar gider datp datmamasnn bir nemi yok irket o deeri elde ediyorsa yukar gder dagtrsa yani irketten ckarrsa otomatk olarak bst tarafndan drlr eer deer yaratamayacak hatta kendinden deer gtrecekse der.
bir hissenin fiyat nasl hareket eder neye gre yukar veya aa gitmelii konusuna mantkl bir cevab aradnzda benimle ayn noktada olacaksnz.
ereliden gzel bir rnek vermisiniz. Ancak ben sizin yerinizde olsam yle rneklerdim. ereli gelecekse sene %20 kar elde edecek eskiden %10 du imdi %20 kar elde edecek bu hisseyi ne kadar basklayabilirler ki derdim.
Ancak siz u kadar temett verirse diyorsunuz.
Yukardak anlattklarma geri dnelim. ereli gelecek sefer %0 kar edeceini varsayalm ancak buna ramen gelcek sene %20 verimlilik oranna denk gelecek seklde temett datacan dnelim. gelecek sene irket kendine deer katabildi mi ? katamad deer katmadg halde irketin iindeki %20 yi yatrmclara ve patron kendi cebine almak istiyor. Bunu nereden verecek sizce muhtemelen br arsay satacak veya kyya keye ayrdg br para varsa bunu irket dna ckarm olacak yani kasadak para ekslm olacak Peki soru u sizce bu irket hala ayn deerdemidir yoksa irketin deeri dmesi mi gerekir ?
bist temett dagtld diye irketin fiyatn drr. yani irketten brseyler eksld diye der. Temett dagtlacak diye bir hissenin deerinin borsada artmas sama cunku yaratlan bir deer yok neyi fiyatlayacak yatrmclar ne elde edildide neye gre hissenin deerini ykselttiler.
Her yl %1 byeyen ancak %2 verimlilikte temett datan bir irket hayal edin. eer irket fiyat %2 temett veriyor diye her ylda %2 yukar gittiini varsayalm. sizce 10 yl sonra irketin gerek deeri ile borsada fiyatlanm deeri arasnda ucurum olumaz m cunku irket %1 kar elde edip %2 datyor yani 1000 lra kazanyor ancak 2000 TL dagtyor hadi 1000 TL elde ettii kar dier 1000 TL ise fabrikann iindeki televizyonu masay sandalyey maknay satarak elde edip bunun parasn dagtyor. seneye yne ayn seklde. Yani irket aslnda kend kendne klyor tam tersine hisse fiyatda normalden cok daha fazla bym oluyor.
bu irkete getir warren buffeti 10 yl sonra analiz ettir diyecei tek ey u olacaktr bu hisse kesinlikle ar pahal.
irketin iinde birey kalmam fakat hisse piyasa deeri olmu mlyon dolar
mesla sizdede oldugu gb tm temettcler isyattan bahseder fakat isyat 20,000 TL kar edip 25,000 TL dagtyor 5000 TL sinede kredi ekiyor borlanyor.
bunu 10 yl bu seklde srdrdn dn
irketin hisse deeri bu sure zarfnda kesinlikle der her yl kar elde ediyor fakat elde ettii karn 5000 TL fazla datyor her yl 5000 TL art bunun faizi kadar ak veriyor. bu irket bymyor reelde klyor reelde klen bir irketin borsada fiyatnn ykselmesi uzun vadede imkansz. Ksa vadede herey mmkn.
u an nasl dagtyor blmyorum ancak grafiktende anladgm kadaryla 2012 ylndan bugune kadar elde ettg tum geliri temett olarak dagttg iin kend degern arttramam bir irket. Kazandg paray dagtmayp arsa ev alsa veya yatrma dntrseydi ok daha fazlasn kazanacaklard ve szde kazanacaktnz.
Vaktiniz olursa buffetin temett konusundaki grlerini aktard u mektubu okuyunuz:
http://www.hisse.net/topluluk/showth...14#post1971614
varsaymlarnzda en mantkl buldugum ksm u iyi kazan sagalayan hisselerin geneli temett datan hisselerdir. Buna genel anlamda katlmaktaym. Fakat bunun sebebinin temett deil bu irketlerin karl bilanco ckarmasndan kaynakl oldugu gorusundeym cunku braz once anlattgm gibi deer yaratamayan hissenin iyi bir grafik izmesi borsann mantgna aykrdr. Mesela aselsan kends temettclerin yz karas gibi grlr cunku dogru durst temett dagtmaz ancak kend degerne deger katabldg iin byr. bu deeri relaize etmeyi yatrmclara brakr stersen br ksmn sat harca der stersen bekle der.
Yer mleri