Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
410,50 9.98% 9,03 Mn 410,50 / 410,50
52,90 9.98% 33,62 Mn 52,90 / 52,90
32,30 9.94% 1,98 Mn 32,30 / 32,30
14,39 9.93% 3,18 Mn 14,39 / 14,39
5,91 9.85% 16,85 Mn 5,91 / 5,91
948,00 -9.97% 1,75 Mn 948,00 / 948,00
12,22 -8.46% 22,57 Mn 12,22 / 12,22
34,16 -8.42% 35,21 Mn 34,16 / 34,16
40,52 -7.91% 1,24 Mn 40,52 / 40,52
40,92 -7.84% 2,36 Mn 40,92 / 40,92
3,23 2.87% 151,09 Mn 3,23 / 3,23
422,00 0.42% 99,74 Mn 422,00 / 422,00
286,25 0.79% 89,84 Mn 286,25 / 286,25
308,50 0.08% 87,23 Mn 308,50 / 308,50
31,22 3.51% 52,03 Mn 31,22 / 31,22
19,08 0.53% 4,00 Mn 19,08 / 19,08
73,35 0.2% 45,72 Mn 73,35 / 73,35
286,25 0.79% 89,84 Mn 286,25 / 286,25
744,00 0.34% 30,12 Mn 744,00 / 744,00
93,95 1.62% 7,26 Mn 93,95 / 93,95
112,20 0.27% 1,99 Mn 112,20 / 112,20
31,38 0% 1,72 Mn 31,38 / 31,38
10,61 0.19% 2,69 Mn 10,61 / 10,61
83,60 1.7% 12,34 Mn 83,60 / 83,60

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 29/153 ÝlkÝlk ... 1927282930313979129 ... SonSon
Arama sonucu : 1219 madde; 225 - 232 arasý.

Konu: U.v. Temettü yatýrým planým(portföyüm)

1.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Öncelikle herkesten sizin gibi excele katký yapýlabilecek birþeyleri varsa bunu belirtmesini caný gönülden isterim ayrýca eleþtirilerin de yapýlmasýyla excele daha doðru bir versiyona evrilmesine katký þaðlanmýþ olacaðýný düþünüyorum bu yüzden herzman yeni fikirlere açýðým.

Doðru orantý ters orantý kýsmýný açalým sol taraf son bilancolardaki büyüme % sine göre puaný arttýrýyor.

sað taraf son 4 bilancodaký büyümelerin % lerine bakýyor bu % lerin standart sapmasýna bakarak onu kolona yerleþtiriyor. dolayýsýyla st sapmasý düþük hisselerein puanýda yükseliyor.

dýþ programdan çekebileceðim veri miktarý malesef sýnýrlý yani bütün herþeyi çekemiyorum. mesela son 4 dönemden fazlasýný çekemem dolayýsyýla daha geçmiþ için ayrýntýlý analize ihtiyaç var.

Çoðu þirket için önceden fiyatlama olabiliyor fakat beklenti bitti diye satýþ olmasý aslýnda nadiren yaþanan bir durum. Beklenti sonrasý satýþ genelde haber bazlý gerçekleþiyor. Bilanço iyi gelecek diye fiyatlanýp bilanco gerçekten iyi geldiðinde satýþa pek rastlamadým açýkçasý varsa bir örnek bunun yaþandýðýyla ilgili incelemek isterim.

Fakat þu olabiliyor bazan beklenen bilanco veya haber sayesinde beklenti üzerinde fiyatlamalar gerçekleþiyor bir çok hissede bu yaþandý aselsan petkim hekts daha sonra bilancolar bazan beklediði gibi bazen ise beklentiden daha kötü geldi. Mesela aselsan beklentiye paralel bir bilanco gelmesine raðmen satýþ yedi. Çünkü zaten abartýlmýþtý Hektasta yine keza birtek petkiminki beklenenden kötüydü nitekim oda zaten satýþ yedi.

Tüm bunlarýn yanýltýcý olmamasý için Pd/DD oranýýn çok büyük bir puansal etkisi var.

mesela bir kaç aklýnýzda hisse varsa þu hýssenýn puaný nýye cok yuksek sununký nýye düþük gibisinden. neye kaç puan verdýgýný acýklayayým.

mesela saðlýklý büyüme oranýnda yaný son býlanco karlýlýk yüzdesinden en yüksek puaný alan 65 puan da ayný þekilde en iyi pd/dd den puan alan hisse ise en fazla 90 puan alabilmiþ.

þöyle daha açýk olacak son býlanco karlýlýgý için verilen en büyük deðer ve en küçük deðer -200 ile +65 arasýnda.

ucuzluk pahalýlýk için pd/dd ye verdiði puan aralýgý ise -3465 ile +90 arasýnda.

yani ucuzluk pahalýlýk kavramýnýn aðýrlýgý herþeyden üstün görünmekte.

Sistemi tasarlarken benýmde sizin gibi düþündüðüm þey bir hissenin karlýlýgý bu karlýlýgýn istikrarý ve bunun fýyatlanýp fýyatlanmadýgýyla ile ilgili cevap bulmak.

Bu excelin her bilanco donemýnde yenilenip yüksek puan alan hisselerin deðerlendirilmesi lazým. Bilanco donemý biteli çok oldu yani bir fýrsat varsa bile bu hisseler yukarý yonde gittiði için pd/ddleri yükselecek dolayýsýyla sistem bazý hisselere belkýde 190 200 puan verirken puanýný düþürdü fiyatlamayý görünce.

O yüzden yeni bilanco dönemi geldiðinde hemen hemene tüm hisselerin bilancolarý geldiðinde güncel duruma bakmak daha avantajlý olacaktýr potansýyel açýsýndan. bu sebeple bu algorýtma aslen 3 er aylýk periyotlarla fikir veriyor diyebilirim.

---------------------------------------------

uzun vadeye dönecek olursak. Bir hissenin uzun vadede baþarýlý olup olmayacaðýný önceden kestirme imkanýn olmadýðýný düþünen taraftayým ben biraz. Buu belirlemeninde güç olacaðýný ve ayrýntýlý analiz gerektirdiðini düþünenlerdenim. Birde mesela þu tanýmýda yapsanýz iyi olurdu uzun vadeden kastýnýz ne kadar bir süre 3 yýl mý 5 yýl mý ?

Uzun vadenin uzun vadeli bir öngörü gerektirdiðini bildiðim için uzun vadeli hisse yorumu yapmaktan kaçýndýgým gibi aslýnda önermýyorum da. Uuzn vadede beným baþýma ne geleceðini dahi tahmýn edemezken benim kontrolumun dýsýndaký bir hissenin 3 yýl sonunda þu kadar kar eder diyebilmem takdýr edersýnýzký çok zor ve büyük risk içerir.

Yýl mýktarý ne kadar uzarsa tahmýn etmedeký tutarsýzlýklar o derece artan býr rýsk barýndýracaktýr.

Bunu bir örnekle açýklayayým.

izmirden van'a gidecek bir otobüs ortalama 100 km hýzla gittiðini varsayalým yolculugun ise 20 saat süreceðini düþünelim ve buna uzun vadeli yatýrým olarak düþünelim.

yine ayný þekilde izmirden afyona gidecek bir otobus yine 100 km hýzla gittiðini yolculugunda ise 4 saat sürdüðünü ve buna da bilanco bazlý yatýrým diyelim vadesi 3 er aylýk perýyotlar oldugu için.

izmirden kalkan otobusun van'a kaza yapmadan basýna birþey gelmeden varma riskiyle izmirden afyona gidecek olan otobusun basýna birþey gelmeden varma riski arasýnda büyük farklýlýklar olacaktýr.

diyeceðim o ki 3 er aylýk perýyotlarla bir hisse hakkýnda yorum yapmanýn daha risksiz oldugu görüþündeyim.

kozallarýn geçmiþinde bir örnekle bitireyim gerçekten býlancolarý þahane çok güzel hisseydi. yani uzun vadeye gerçekten hitap eden hisselerdendi. fakat devlet baba üstüne kondu ve þirketi darma duman etti.

listemde kozal sizinde bahsettiðiniz gibi uvy amaçlý bir liste çýkarsa idim o dönem için kozallar ilk sýrada yer alabýlecektý. aradan geçen süre sonunda yatýrýmcý senýn lýstene bakýp uvy amaclý su hýsseyý aldým bekledým uzun sure ve sonunda basýma bu geldi gibi stem etme imkanýný olacak.

uzun vadeli hisse almakta bunun ýlgýlý gorus belýrtmeyýde rýsklý buluyorum. iyi dediðimiz bir hissenin bile bilancolarýn sapmalar kötüleþmeler olabýlýyor öyle zamanlar gelýyorký sapa saglam dedýgýnýz sýrketler o ekonomýk calkantýdan cýkamayýp battýgýný acýklayabýlýyor.

anak herþeye raðmen. uvy amaçlýda bir görüntü sergýleyebýlýyor liste. örnegýn st.sapma ortalamasý en düþükten büyüðe doðru sýralattýgýnýzda puanýda nisbeten yüksek iyi uzun vadeli hisseler olabilir veyahutta þirket büyüklüðüne sýralatýp ardýndan st.sapma ortalamasýna göre filitreden geçirip kalan hýsselerden nýsbeten puaný yuksek olanlar degerlendýrýlebýlýr.
    ----------------------------------------------

Bu listenin amacý 3 er aylýk perýyotlarla alýnabýlecek hisselerin belirlenmesini saglamak. bu hýsselerden býr kaçýný aldýgýnýzý varsayalým gelecek 3 ayda lýsteyý tekrar guncelleyerek tekrar baktýgýnýzda ayný hýsseerýn yýne lýste ýcerýsýnde ýyý puanlamalara sahýpse o hýsseyý tutabýlýr ve devam edebýlýrsýnýz boylece yatýrýmýnýz hýssenýn karlýlýgýna gore uzun vadeye dönüþebilir karlýlýk kötüleþirse puan kýrýlacagý için o hýsseden uzaklaþmanýz menfaatýnýze olur yýne ayný sekýlde hisselerin býlancolarý ýyý gelse býle fýyatlamanýn abartýlmasý sonucu pd/ddden puan kýracagý ýcýn o hýsseyý tepeye yakýns evýyelerde elýnýzden cýkararak zamandan tasarruf etme ýmkaný verýr.

bilanco ýyý dýye fýyatlansa ve sonra beklentý gerçekleþti diye hisse düþerse aslýnda lýsteyý guncelledýgýmýzda o hýsse cok yuksek puan alacaktýr. cunku pd/dd si düþecektir.

Bununla ýlgýlý býr kaç görsel paylaþmýþtým geçmiþte öz kaynaklar arttýgý sürece piyasa degerinin düþmesi kýsa vadede mumkun olsa býle uzun vade de ýmkansýz bununla ýlgýlý býr tane ornek dahi yok. öz kaynak arttýgý surece hýsse oyle yada boyle hep fýyatlanmýþ.

yazý cok uzadý öz sermaye karlýlýgý yanýltýcý gorunuyor öz sermaye büyümesini baz almak daha mantýklý cunku sýrketler oz sermayelerýný küçültüp net kar acýklýyorlar öz sermaye karlýlýgý net kar ile öz sermaye arasýndaký % ye baktýgý için yanýltýcý oluyor. þirket kendý öz sermayesýný küçültükten sonra net karýný acýkladýgýnda sanký yuksek öz sermaye karlýlýga sahýpmýþ gibi görünüyor aslýdna degýl þirket her gecen býlanco donemýnde öz sermayesýný kucultuyor dolayýsýyla aslýnda þirket küçülürken yüksek öz sermaye karlýlýgý varmýþ gibi bir ilizyon yaratýyor.

önemli olan öz sermayenin ne kadar büyüyebildiði cunku net karlar zaten öz sermayeye eklenýyor. yaný öz sermaye büümesine baktýgýmýzda aslýnda öz sermaye karlýlýgýnýda görmüþ oluyorsunuz. Ancak sadece net karla mevcut oz sermaye oranýna baksaydýk yanýlýrdýk çünkü bir önceki dönem öz sermayesýný küçülten hisseler var.

Teþekkür ederim,

Yazý biraz uzun, umarým cevap verirken atladýðým yer olmaz.

Ýyi bilanço açýkladýktan sonra satýþ yiyen þirket ismini spesifik olarak hatýrlamýyorum fakat Twitter'da bu yönde çok fazla þikayet eden kiþiye denk gelmiþtim. Fakat satýþ yemese dahi elinde bizden çok daha büyük bir veri seti ve araþtýrma imkaný olan yerli- yabancý aracý kurumlar þirketlerin bilançosunu açýklanmadan önce analiz etmesi ve buna göre pozisyon almasý muhtemel bir durum. Ve eðer bu durum gerçekleþirse açýklanmýþ bilançoya bakarak para kazanmak oldukça zorlaþýyor çünkü o kaliteli bilanço zaten fiyatýn içine ciddi bir ihtimalle bilanço açýklanmadan veya bilanço açýkladýktan hemen sonra girmiþ oluyor.

Ekleme: PD/DD deðerinden ucuzluða göre de bir deðerlendirme yapýyor olmasý yukarýdaki soruna çözüm oluyor gibi gözükebilir fakat öte yandan geleceðe dair bir sýkýntý veya farklý bir problem nedeniyle de o fiyat aslýnda bilançoya uygun olarak yükselmiyor olabilir.

Dolayýsýyla, aslýnda vadesinden baðýmsýz esas para kazandýracak þey gelecek bilançolarýn tahmin edilmesine yakýnsýyor. X kiþisi için bu 1 dönem sonraki bilançonun iyi olmasýyken, Y kiþisi için bu önümüzdeki 4 dönemin çok iyi olmasý olabilir, dönem sayýsýnýn pek önemi olmasa da ikincsinin çok daha zor olduðu açýk.

Analiz edilen dönem sayýsýný uzatma fikrim de þuna dayanýyor; önümüzdeki "X" sene en iyi bilançoyu açýklayacak þirketleri tahmin etmek için en iyi araç bence geçmiþ 10 sene(5 veya 15 de olabilir) en iyi bilanço açýklayan þirketleri incelemek, bunlarýn mevcut analizini yapmak, ve üzerine sektörel/makro deðerlendirmeler katmak ve fiyat-deðer kýyasý yapmak. Geçmiþ 10 seneyi en iyi veri kabul ediyorum çünkü o veri geçmiþte yaþanan döngüsellikler, ekonomik deðiþiklikler, yönetimin kalitesi ... gibi bence çok önemli detaylarý içeren bir gösterge.

Dolayýsýyla uzun vade anlayýþýmda þu; yukarýdaki kriterlerden geçen þirketleri bulmak ve oluþan portföyü güncel olarak takip edip bir bozulma olana kadar veya çok daha iyi bir fýrsat çýkana kadar elimde tutmak. Benim psikoljim ve karakterime en uygun olanýn bu olduðunu düþünüyorum. Baþkasý için farklý vadeler de doðru olabilir tabi.
    Son düzenleme : Miriel; 09-12-2018 saat: 14:58.

2. þuna katýldýgýmý belirtmek isterim.

geleceði tamýn eden her yatýrýmcý mutlaka 1 adým degýl bence 2 adým daha ötededir. Ancak sizinde söylediðiniz gibi bu okadarda kolay olmuyor.

Mevcut algorýtmanýn eski versiyonlarýnda gelecek bilancoyu tahmýn eden hatta fýyat aralýgýný dahý tahmýn eden algorýtmalar yazmýþtým excel üzerinde tahmýn ettýgý yetmýyormuþ gibi birde yorumluyordu.

bir web site yapýp tüm raporlarý yayýnlamayý planlýyordum sonra vazgeçtim cok vakit almasýndan ötürü.

aþaðýdaký gordugunuz resýmdeki kýrmýzý yazýlarý tamamýyle otomatýk olarak sýstem kendýsý yazmaktadýr.

okadarda cok algortýma vardý ki bilancodaký herhangibir deðiþkene göre yazýlar ciddi manada deðiþiyordu.

iç içe geçen eðer formullerýyle doluydu. eðer soyle iþse eðer boyle ise eðer boyle boyle ise gibi gibi

buradaký hiçbir yazýyý kendým elle yazmýyordum tek býr tuþa basýp verileri çekiyordum cýkan sonuçlar ve eðerler sayesýnde excel bunlarý yorumlayýp kurulmasý gereken cumlelerý seçerek eklýyordu.

bir sonraký býlancoyu sistem çok düþük sapmalarla tahmýn ediyordu %3 %5 civarýnda bir sapma ile gelecek bilanco tahmýn edilebiliyordu. ancak bu durumun bir sýkýntýsýda marjýnal degýsýmlerdý. örnegýn bavnt afyon gbi hisselerde marjýnal kar degiþimleri yaþadý eskiden bunlarý manuel analizle görebilmiþtim. Lakýn algorýtma bunu göremiyordu görsede doðru býr yorum yapamýyordu. cunku marjýnal kar artýþlarý oluþtugu için sapma cok yuksek oluyor sistem ortalamalarý baz alarak tahmýn ettýgý için geleceði iyi tamýn edemýyordu marjýnal deðiþim gösteren hisselerde.

Bu hisseler klasýk ve býlýndýk hýsselere nazaran yüksek risk içerse de çok yüksek potansýyele sahip hisselerdi. Vaktimde olmadýgý için uðraþýp excelý duzenlemekten vazgeçtim.

istikraralý ve düzenli kar eden genelý bist 100 içinde olan bu tarz þirketleri tahmýn etmekte çok baþarýlýyken daha zigzaglý býlancolara sahip hisselerde bir iyileþme olursa bu degýsýmlerý tahmýn etmekte zorlanýyordu.

Doðal olarak herhangibir insanda daha zigzaglý býlancolara sahýp hýssenýn býr sonraký donemýný tahmýn etmesýde zorlaþýyor. O Tarz hisseleri keþfetmek için detaylý anliz gerektiriyor diyebilirim.

þu anký yaptýgým versiyondaký amacýmda hem bu tarz potansýyellý yuksek hýsselerý bulabýlmek hemde normal seyrýnde giden yavas giden hisseleri belirleyebilmek. yavaslar içinde ciddi bir potansýyel bulursa bunada yer veriyor.

geçmiþi nisbeten ýstýkrarsýz ancak son býlanco ýle býr potansýyel içeriyorsa ve bu fýyatlanmamýþsa o fýrsatýda gösteriyor bu yený versýyon.

yani bu versiyon eskilere nazaran her iki durumdaký hýsseler ýcýnde fýrsat yakalamak için tasarlandý.

uzun vadeli hisse seçimi konusunda söylediklerine katýlmamak elde deðil. geçmiþ gelecðein aynasý olmasa bile nisbeten fikir vermektedýr ve uzun vadeli hisse seçiminde geçmiþ 5 10 yýllýk dönemiinceleyerek seçim yapmak cok daha mantýklý.

Ancak o tarz yaný geçmiþ 5 10 yýlý iyi hisseleri tosunpasayada belirttiðim gibi geçmiþbýlanco performansýna gore resýmlerle paylastýk hangi karakterde olmasý gerektiði konusunda fýkýrlerý gorsellerle gösterdik.

O tarz hisseler yavas yavas ve istikrarla büyür örnegýn her 3 ayda bir %15 gider bir yýlýn sonunda %75 %50 %100 gibi getiriler sunabilir.

Ancak býrde bunun dýþýnda bilancosu ýyý ancak ucuz kalabýlmiþ hisseler de vardýr.

Bunlarýn býr örnegý banvt idi. eskiler bilir banvt 2,30 lirada iken bilancolarýnýn ýyýlestýgý ve ciddi bir potansýyel içerdiðini yazmýþtým. tabiki tüm uyvciler kýzmasýna ragmen.

sonra 2.30 dan 21 lere kadar uctu gitti hisse ayný þeyi afyon içinde yazmýþtýk sene 2014 eylül aylarýnda. oda ayný sekýlde karlarýný arttýrmýþtý ve arttýrmayada devam etmýstý bedelsiz furyasýndaký saçma fýyatlamayý saymýyorum 5,50 lere kadar çýkmýþtý.

Bir yatýrýmcý olarak bunlarý bulup bunlardanda yararlanmak isterim. herkes ister. Dolayýsýyla bu versiyondaki amaç potansýyel olarak 3 aylýk perýyotlarla en iyi kar elde etmenýzý saglayabýlecek hýsselerý keþfetmek bu illaki dandýk hisseerin düzelmesi olarak algýlanmasýn sistemde ozellýkle rýsklerý býraz düþük tutum ýstýkrarýda iþin içine katma sebebim riskleri düþürmekti. kýsaca bist 30 bist 100 için potansýyellý hýsselerýde cýkarýyor tam tersi bist 100 dýþý gördüðü potansýyel içeren kimine göre dandýk gözüyle bakýlan hisseleride cýkartabiliyor.

en çok getiri vadeden hisseler bist 30 bist 100 den ziyade bunlarýn dýþýnda geçmiþi pek ýyý olmayýp sonradan düzelmiþ hisselerden cýkýyor. exceli geçmiþteki düzenli karlýlýga göre modifiye edersem bir banvt bir afyon çimentoyu hiçbirzaman bulamayacaðýz.

BU durumu sýze daha iyi aktarmama izin verin banvt örnegýnden gýdelým.

tabiki bu hýsseyý o zamanda satýn alabýlmek büyük cesaret ve büyük risk gerektiriyor bilancolar tekrar siz aldýktan sonra bukulseydý istediðim olmadý diyip satardýnýz belký hafýf býr býr kar ýle belkýde ufak býr zarar ile.

Ancak bana sorarsanýz elde edeceðiniz zarar çok az iken getiriniz çok yüksek olacaðý için bu rýske deðerdi.

Herzman soylerým attýgýnýz taþ kurbaðayý ürkütmeli.

Banvtte alacagýnýz risk þirket o donemdeký yukarý kývrým sonrasýnda 2,30 tl den satýn alsanýz þirket hemen ertesý gun ben battým dese ký boyle býr ýhtýmal çok çok düþük ama en kötüyü düþünelim kaybýnýz %100

peki gerçekten þirket karlarýný arttýrarak gitseydi ki öyle olmuþ banvtte kazancýnýz %1000 doðrumuyum.

%1000 kazanç için %100 ü riske atmýþ olacaktýnýz.

Kaldý ký sýz þirketi 3 er aylýk perýyotlarla seçiyorsunuz normalde riskiniz gelecek 3 ayda þirketin hisse fiyatýnýn gerilediiði kadar bir risk alýyorsunuz 3 ayda býr hýsse boyle býr býlancoya yaný yukarý ývmenýn henuz baþýnda ýken düþermi ama biz yinede düþtüðünü varsaysak bile tahmýnen 3 ay sonraký býlanco kotu gelecekse bile %30 civarýnda kaybýnýz olurdu en kötü ihtimalle. yani %30 kayýp rýskýný göze alarak %100 %200 % sonsuza oynuyorsunuz.

Bu riske deðer. cunku attýgým taþ kurbaðayý ürkütür.

tabi birde kurbaðayla kuþla iþi olmayan daha mutavazý kazançlar peþinde koþan cogunlugu uvyci veya temettücü olarak kendýný tanýmlayan yatýrýmcý týpi var bunlarda.

aþaðýdaký hisse bilancolarý ise size her 3 aylýk perýyotlarla ne kazandýrabýlecegýný tahmýn etmek ilkokull matematiðinden bile daha kolaydýr. hatta gelecek 1 yýlý býle rahatlýkla sapma payý olmadan tahmýn edebilirsiniz. ancak bu hisselerin size kazandýracagý mýktar da tahmýn kolaylýgýyla eþtir. yüksek risk içermez cunku hissenin bilancolarýnda istikrar belli ne olabilir ne kadar gerileyebilir ki bu hisse. haliyle risk dediðimiz þey odukça düþük kalmaktadýr. o halde muhtemlen getiride düþük kalacaktur bu hissede bir yýlda muhtemelen faiz üzeri bir getiri sunacaktýr 1 yýlda 10 katý bu hissede hayal edemezsiniz 1 yýlda %100 bile bazan çok daha güçtür bu tarz hisselerde.

Çünkü basittir kolaydýr risk neredeyse çok düþüktür.

sözün özü bu excel hem bimaslarý seçebilmenizi hemde banvt benzeri birþey görürse onuda aradan cýkarmanýzý saglayacak bir alt yapý sunuyor. Sunmuyorsa býle buna evrimleþmesi için elimden gelený yapacagým.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. video birazcýkta benim bakýþ açýmý sergýledýgý için paylastým.

hayatýmý nasýl yaþamak istiyor özgürce özgürlük nedir günümüz sisteminde paradýr. parada zaman ve özgürlük demektir. Paran kadar özgürsün aslýnda. ne kadar çok vaktýn varsa okadar da özgürsün demektir.

Videoda da diyorki yaþamak zorundasýn yaný býr sekýlde para kazanýp geçinmek kendýný beslemek zorundasýn. Risk almamak için doðmamayý tercih edemezdim böyle bir seçim hakkým olmuyor doðmak zorundayým yaný doðduktan sonra.

Beslenmek ve para kazanmak zorundayým yaþamak istiyorum. dolayýsyýla rýsk almak calýsmak zorundayým baþýma taþ düþerde ölürüm diye evden cýkamazsam aç kalarak öleceðim.

dýþarý cýkýp iþ bulmaya mecburum dýþarý cýktýgým için kafama taþ düþme ve kaza yapma riskini almak zorundayým cunku yaþamak istiyorum.

dolayýsýyla risk dediðimiz þey yaþamak için almamýz gereken birþey risk alamazsak istediðimiz þeyi elde edemeyýz.

Peki ben nasýl bir yaþam istiyorum pasif gelirim olsun calýsmak zorunda kalmayayým aylýk gelirim 5000 10,000 olsun hiç calýsmadan bu para bana gelsin istiyorum.

Bunu elde etmek istiyorsam ne yapmam lazým. Bununla ilgili hedefler koymam ve bu sevýyeye cýkabýlmek için yeteri kadar risk almak zorundayým.

biliyorsunuzký genellýkle riski yüksek iþlerde calýsan iþçiler yüksek ücret alýrlar cunku hayatlarýný rýske atmýþ olurlar.

ben hem 5000 TL maaþ isteyip hemde yaw ben o direðin üstüne çýkamam bu buyuk risk ben þurada temizlik yapamayým dersem nasýl 5000 TL maaþ elde edeceðim.

o halde hayallerý ve hayatýmý yaþamamýþ olacagým dolayýsýyla videoda diyorký yaþanmamýþ bir hayata doðmuþ olmayý istermiydin.

hayatýný istediðin þekilde yaþayamayacaksan yaþamýþ olmak anlamsýz deðilmi diyor. O halde doðmamayý tercih etseydin diyor bunuda tercih edemediðine göre mevbursun rýsk almaya dýyor. cunku ýstedýgýn gýbý yaþayamadýktan sonra yaþamýþ olmanýn anlamsýz olduguna iþaret ediyor.

biraz aðýr ama bence mantýklý!

ben istediðim gibi yaþayamadýktan sonra yaþamýþ olmanýn hýcbýr anlamý kalmýyor.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

4.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    psdtc deseydin daha çabýk anlardým. Yeni hisselerden oldugu için baþta cýkarmadým.

öz kaynaklardan bahsedeyým hemen

2015/3. çeyrekte 19,27 m TL iken
    2018/3. çeyrekte 43,93 m TL Olmuþ.

görüyorsunuz Anlatmaya gerek yok mökemmel. :D kýsa bir sürede 2 ye katlamýþ.

Piyasa deðeri yani hisse fiyarýnýn ayný tarih arasýnda nasýl deðiþtiðinide gösterelim.

2015/3 çeyrekte 42,03 M TL iken
    2018/3.çeyrekte 79,30 M TL Olmuþ.

Burasýda hemen hemene 2 ye katlamýþ halka arz sonrasý býraz pahalý fýyatlanmýþ gördüðüm kadarýyla %10 %15 gibi

PD/DD deðeri; yani öz kaynaklar ile piyasa deðeri arasýndaki iliþkiyi gösteren zýmbýrtý diyelim.

2015/3 çeyrekte 2,18 iken
    2018/3 çeyrekte 1,81olmuþ.

ortalama pd dd deðeri ise 1,30 civarýnda oldugunu varsayabiliriz.

Þimdi bir hissenin geçmiþi çok fazla olmadýgý için istatistiklerden çok fazla yararlanamýyoruz.

Piyasada bütün þirketlerin bir deðeri vardýr. Normal þartlarda piyasanýn rasyonel oldugunu düþünüyorsak defter deðeri ile piyasa deðerinin eþit olmasý gerekir bu durumda pd/dd 1 çýkmasý gerekirdi.

Fakat piyasa Ýrrasyoneldir. Ne demek açalým. Yatýrýmcýlar her þirkete belirli bir deðer biçerler ve bunu ödemeyi göze alýrlar. Örnegýn bilancolarý çok saglam giden istikrarlý þirketlerin pd/dd deðeri 1 den çok daha yüksektir. Yatýrýmcýlar defter deðerini 2, 4, 5 katýný ödemeye razýdýr. Þirkete olan güven karlýlýklarýndaký istikrar olumlu haberler beklentýler geleceðin tahmýn edilebilir olmasý vesaire gibi milyonlarca unsur sayabiliriz. Bu unsurlarýn birleþimi sonucu yatýrýmcýlar. Bazý þirketler için fazladan prim ödemye yani defter degerinden daha yüksek fiyatlara satýn almak için isteklidir. BU da pd/dd nin belli seviyelerin altýna gelmeyeceðini gösterir bize. Tam tersine olumsuz her duru ise pd/dd normal sevýyelerýn altýna inebileceðinide gösterir. Bu sayede fýrsatlar da ortaya çýkmýþ olur.

bu sebeple ben prensip olarak þirketin geçmiþ pd/dd ortalamasýna bakarak karar alýyorum ancak cogu kiþi sektörü baz alarak ucuz veya pahalý kararý almakta ben bunu cok dogru bulmasamda excel algoritmam da da oldugu gýbý buna da azda olsa olumlu veya olumsuz puan verir algorýtma. Ancak en yüksek puan agýrlýgý pd/dd nin geçmiþe göre þu anda nerede oldugudur.

Dolayýsýyla bu hissenin geçmiþ pd/dd oranýnda veri yetersizliðide mevcut. Yani yatýrýmcýlar henüz bu þirkete defter degerinin kaç katýný vermekte istekli bunu tam olarka belirlemek zor. þöyle bir 5 yýlý filan olsaydý en azýndan daha doðru karar verebilirdik. þu anký veriyle gordugum kadarýyla pd/dd için ortalamada 1,3 civarýn yani defter degerinin %30 pahalý bir fiyattan almaya istekliler.

Yani hisse þuanký pd/dd deðeri ise 1,50 civarýnda yani ortamanýn hafif üzerinde. Ýþte belkide bir sonraký donemýn öz kaynaklarýndaký artýþý ile bu oran 1,30 a direk o gün gerilecek bilemiyoruz.

Ama þirket genel anlamda karlarý artan öz kaynaklarýna ciddi þekilde arttýran güzel bir þirket olarak görülmekte birde excel algorýtmasýna bakalým neler demiþ.

genelen anlamda hisse öz kaynak artýþý çok iyi kar artýþ hýzý fena deðil son bilancoda.

Geçmiþ bilanco karlýlýklarýnda biraz oynaklýk mevcut diyor. oradan býr puan kýrmasý var. son býlanco karlýlýgýndan cok ýyý puan yerine sadece ýyý puan alabýlmýþ. pd/dd ortalamas üzerinde kaldýgý için o taraftan puan kýrmalar mevcut oldugu için 80 puan alabilmiþ.

genel anlamda en çok puan kaybettiði pd/dd deðerleri olmuþ diyebilirim.

hisse kötü deðil bence gayet iyi ancak biraz güven sorunu yaratýyor geçmiþi cok fazla olmadýgý için bazý þeyler belirsiz karlýlýk devam edecek mý ? öz sermaye artmaya devam edecek mý ? yatýrýmcý bu hýsse defter degerinin kaç katýný ödemeyi göze alacak gibi gibi sorunlar var. ama genel hatlarýyla ben begendým. þu anký gidiþatý.

Ýlginiz ve paylasiminiz için teþekkür ederim dediklerinize tamamen katýlýyorum daha yeni bir hisse olduðu için pek dikkat çekmiyor açýkçasý burasý bir gerçek tabikide tek bir husus da dikkatimi çeken bir unsur var deðerlendirmenizi 2018-3 aylýk bilancoya göre yapmýþ olmanýz suanki piyasa deðeri 69 milyonda dd ise 1,50 de bir de þunu öðrenmek merak ettim temettü veren hisselerde defter deðerinin yüksek olmasý gerekirmi çünkü Özkaynak da azalma oluyor temettü verince ama sonuçta karýný nakit olarak daðýttýðý için hissedarlarýna bunlarýn da fiyatlara eklenmesi gerekmezmi piyasa þartlarýnda

5.  Alýntý Originally Posted by horhoti Yazýyý Oku
    Ýlginiz ve paylasiminiz için teþekkür ederim dediklerinize tamamen katýlýyorum daha yeni bir hisse olduðu için pek dikkat çekmiyor açýkçasý burasý bir gerçek tabikide tek bir husus da dikkatimi çeken bir unsur var deðerlendirmenizi 2018-3 aylýk bilancoya göre yapmýþ olmanýz suanki piyasa deðeri 69 milyonda dd ise 1,50 de bir de þunu öðrenmek merak ettim temettü veren hisselerde defter deðerinin yüksek olmasý gerekirmi çünkü Özkaynak da azalma oluyor temettü verince ama sonuçta karýný nakit olarak daðýttýðý için hissedarlarýna bunlarýn da fiyatlara eklenmesi gerekmezmi piyasa þartlarýnda
    yazýmý daha dikkatli okursanýz karþýlaþtýrmayý 2013/3 aylýga göre yaptým fakat devamýnda pd/dd oranýnýn þu anda 1,50 oldugunu soyledým exceldede göreceksiniz 1,52 yazýyor

Ýlgili yazý

"Yani hisse þuanký pd/dd deðeri ise 1,50 civarýnda yani ortamanýn hafif üzerinde. Ýþte belkide bir sonraký donemýn öz kaynaklarýndaký artýþý ile bu oran 1,30 a direk o gün gerilecek bilemiyoruz. "

sistem güncelledýgým gunku degerlerý otomatýk çeker o sebeple piyasa degeride sizin söylediðinizle ayný þu anda buna göre pd/dd deðerini 1,52 olarak belýrlemýs tekrar guncellersem sýzýnle ayný rakama býrebýr oturacaktýr.

temettü her zman öz kaynaklardan düþüyor. ancak ayný sekýlde piyasa deðeride düþüyor.

farkettýysenýz temettü verdiði gün verimlilik oranýna göre hisse fiyatýda düþürülüyor. temettü öncesi piyasa degerini hespalayýp temettü sonra tekrar piyasa degerini hesaplarsanýz. düþtüðü görülecektir.

dolayýsýyla pd/dd dediðimiz olgu temettüden ötürü bozulmaz. Her iki tarafta ayný sekýlde düþürüldüðü için.

örnekle daha iyi anlaþýlýr.

bir bakkalýn var bu bakkýnýn kasasýnda 1000 TL var bakkaldaký malzemeler onlar bunar toplamýda 9000 TL hiç borcuda yok bu bakklýn öz sermayesi kaçtýr 10,000 TL dir deðilmi.

Bu bakkalýn piyasa deðeride normalde 10,000 TL dir yani dýþardan herhangibirine bu bakkal kaç paralýk bakkal desen 10,000 TL deðerinde diye cevaplamasý gerekir. Ýçerdeki tüm malzemelerý vesaire ve kasadaký parayý sayarak.

Ayný mantýk hisselerde de geçerli öz kaynak 10 bin demiþtik bu bakkal kasadaký 1000 TL yi kar payý diye alýrsa.

bakklýn yeni öz sermaye 9000 TL olacak deðilmi.

Peki dýþardaki herhangibir vatandaþa yine ayný bakklýn deðerini sorsan yine 10 bin mi eder diyecek ?

hayýr cunku bu kez kasadaký 1000 TL eksýk 9000 TL degerinde diyecektir.

borsada uygulanan þeyde ayný kasadan eksýlen para öz sermayeyi düþürür. öz sermaye düþmüþse piyasa deðeride ayný sekýlde düþürülür boylece arada bir yanlýþ anlaþýlma veya yanlýþlýk olmaz.

Çoðu kiþide der ya hisse temetü sonrasý pýyasa degerý geri yükselir der. Normalde yükselmez yükselemez.

Bakkala geri dönersek kasadaký 1000 TL alýndýktan sonra dýþardaký vatandaþ bu bakkala 10,000 diyeiblir mi neye göre 10 bin eder bu bakkal daha dün kasada 1000 TL var ýken 10 býn eder diyordun sýmdý kasada 1000 TL yok ama hala 10 býn eder dýyorsan hata yapar ve pahalýya satýn almýþ olur veya pahalý býr fýyat vermýþ olacaktýr.

ama bu vatandaþ dur yaw seneye bunun kasaya yine 1000 TL para gýrecek. o yüzden 10 býn eder diyorsa iþ deðiþir.

demekki bir þirketýn veya bakkalýn piyasa deðerini seneye girecek para miktarý yaný oz kaynaga gýrecek para mýktarý belýrlýyormuþ kasadan para cýktýgý ýcýn býr þirketýn pýyasa degerý gerisin geri eski piyasa degerine çýkmaz cýkamaz cunku mantýksýz

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    yazýmý daha dikkatli okursanýz karþýlaþtýrmayý 2013/3 aylýga göre yaptým fakat devamýnda pd/dd oranýnýn þu anda 1,50 oldugunu soyledým exceldede göreceksiniz 1,52 yazýyor

Ýlgili yazý

"Yani hisse þuanký pd/dd deðeri ise 1,50 civarýnda yani ortamanýn hafif üzerinde. Ýþte belkide bir sonraký donemýn öz kaynaklarýndaký artýþý ile bu oran 1,30 a direk o gün gerilecek bilemiyoruz. "

sistem güncelledýgým gunku degerlerý otomatýk çeker o sebeple piyasa degeride sizin söylediðinizle ayný þu anda buna göre pd/dd deðerini 1,52 olarak belýrlemýs tekrar guncellersem sýzýnle ayný rakama býrebýr oturacaktýr.

temettü her zman öz kaynaklardan düþüyor. ancak ayný sekýlde piyasa deðeride düþüyor.

farkettýysenýz temettü verdiði gün verimlilik oranýna göre hisse fiyatýda düþürülüyor. temettü öncesi piyasa degerini hespalayýp temettü sonra tekrar piyasa degerini hesaplarsanýz. düþtüðü görülecektir.

dolayýsýyla pd/dd dediðimiz olgu temettüden ötürü bozulmaz. Her iki tarafta ayný sekýlde düþürüldüðü için.

örnekle daha iyi anlaþýlýr.

bir bakkalýn var bu bakkýnýn kasasýnda 1000 TL var bakkaldaký malzemeler onlar bunar toplamýda 9000 TL hiç borcuda yok bu bakklýn öz sermayesi kaçtýr 10,000 TL dir deðilmi.

Bu bakkalýn piyasa deðeride normalde 10,000 TL dir yani dýþardan herhangibirine bu bakkal kaç paralýk bakkal desen 10,000 TL deðerinde diye cevaplamasý gerekir. Ýçerdeki tüm malzemelerý vesaire ve kasadaký parayý sayarak.

Ayný mantýk hisselerde de geçerli öz kaynak 10 bin demiþtik bu bakkal kasadaký 1000 TL yi kar payý diye alýrsa.

bakklýn yeni öz sermaye 9000 TL olacak deðilmi.

Peki dýþardaki herhangibir vatandaþa yine ayný bakklýn deðerini sorsan yine 10 bin mi eder diyecek ?

hayýr cunku bu kez kasadaký 1000 TL eksýk 9000 TL degerinde diyecektir.

borsada uygulanan þeyde ayný kasadan eksýlen para öz sermayeyi düþürür. öz sermaye düþmüþse piyasa deðeride ayný sekýlde düþürülür boylece arada bir yanlýþ anlaþýlma veya yanlýþlýk olmaz.

Çoðu kiþide der ya hisse temetü sonrasý pýyasa degerý geri yükselir der. Normalde yükselmez yükselemez.

Bakkala geri dönersek kasadaký 1000 TL alýndýktan sonra dýþardaký vatandaþ bu bakkala 10,000 diyeiblir mi neye göre 10 bin eder bu bakkal daha dün kasada 1000 TL var ýken 10 býn eder diyordun sýmdý kasada 1000 TL yok ama hala 10 býn eder dýyorsan hata yapar ve pahalýya satýn almýþ olur veya pahalý býr fýyat vermýþ olacaktýr.

ama bu vatandaþ dur yaw seneye bunun kasaya yine 1000 TL para gýrecek. o yüzden 10 býn eder diyorsa iþ deðiþir.

demekki bir þirketýn veya bakkalýn piyasa deðerini seneye girecek para miktarý yaný oz kaynaga gýrecek para mýktarý belýrlýyormuþ kasadan para cýktýgý ýcýn býr þirketýn pýyasa degerý gerisin geri eski piyasa degerine çýkmaz cýkamaz cunku mantýksýz
    Evet anladým bu sefer yani bir hisse temettü verdikten sonra illaki o fiyatýný geri görecek diye bir kaide yok yani karlýlýðýn artmasý en önemli unsur þunu diyebilirmuyiz peki birincisi kar ve Özkaynak artýþý olmalý ve bunu temettü olarak daðýtmasý piyasa için en önemli þart

7.  Alýntý Originally Posted by horhoti Yazýyý Oku
    Evet anladým bu sefer yani bir hisse temettü verdikten sonra illaki o fiyatýný geri görecek diye bir kaide yok yani karlýlýðýn artmasý en önemli unsur þunu diyebilirmuyiz peki birincisi kar ve Özkaynak artýþý olmalý ve bunu temettü olarak daðýtmasý piyasa için en önemli þart
    bence bir kýsmý anlaþýlmýþ bir kýsmý anlaþýlmamýþ.

kar olacak bunu öz kaynaklara ekleyecek. öz kaynaklara eklenen bu rakam benim için temettü olarak daðýtýlasa da, hiç dagýtýlmasa da problem deðil. þart olarak ýstedýgým tek þey karlýlýklarýn öz kaynagý hýzlý býr sekýlde arttýrmasý.

öz kaynak artýnca piyasa deðeri artmýyor mu ?
    artýyor

öz kaynak eksilince piyasa deðeri eksilmiyor mu ?
    oda eksiliyor

öz kaynak ne tarafa giderse piyasa deðeri o tarafa gitmiyor mu ?
    gidiyor

Piyasa deðeri ne demek ?
    hisse fiyatý demek.

temettü olarak dagýtýlacak para önce nereye giriyor öz kaynaklara giriyor yani þirket önce kar elde ediyor bunu öz kaynaklara yansýtýyor sonra gerekirse kar payý dýye dagýtarak oz kaynaklardan cýkartýyor.

O halde piyasa degeri öz kaynaklara bakarak gýrecek parayý gorup piyasa degerinide buna göre yükseliyor.

Dolayýsýyla temettü olarak dagýtalacak para öz kaynaklarýn ve dolayýsýyla piyasa deðerinin içine girmiþ oluyor.

Daðýtýlsada hiç dagýtýlmasa da piyasa deðerinin içinde o para, ha portfoy degerimde durmuþ ha banaka hesabýma yatmýþ ayný þey.

o paranýn öz kaynaklarýn içinde durmasýnýn size hiçbir zararý yok cunku sýzýn hakkýnýz piyasa degerinin içinde zaten yer alýyor. dagýtýldýgý zaman niçin piyasa degerini düþürüyorlar ??? öz kaynaklardaký hakkýnýzý aldýnýz diye.

sizin kar payýný öz kaynaklar dada durabýlýr dolayýsýyla illa dagýtma þartý aranmaz. cünkü hiçbirþey farkettýrmýyor.

Piyasa degeri nihatinde öz kaynaga göre hareket ettiði için öz kanaklardan cýkmayan bu para pýyasa degerýnden de cýkmýyor.

Twitter : @Sacro_trade
    Boða piyasalarý kötümserlikten doðar,Kuþkuculukla geliþir,iyimserlikle büyür,coþku ile ölür.

Sayfa 29/153 ÝlkÝlk ... 1927282930313979129 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •