Originally Posted by
hissecanbaz
Hastalýk þu bu derken ilgilenemedik. Doktorlar hasta ve hastalýk yaratmada mahirler. Gereksiz antibiyotik yazmakla antibiyotik kullanýmýný artýrýyorlar, sonra hastalar suçlanýyor. Doktorun telefonda diðer bir kiþiye tabiri "burasý stadyum gibi" .
Ayný gün iki ayrý hastaneye gidiyorum. Birinci hoþuma gitmedi, ikinciye gidiyorum. Tamamen farklý bir manzara. ilkine uysam mahvoldum. Ama ilaçlarý çöpe atmak üzere almýþ oldum.
Bu arada ya hastalara aptal gözü ile bakýlýyor, kendilerini de uyanýk yerine (dikkat zeki demedim) koyuyorlar. Yada en doðrusu bizi müþteri olarak görüyorlar, yemin memin hakgetire.
Doðru antibiyotiði doðru dosajta (güçte) kullandýðýnýzda hastalýðý söndürürsünüz. Ancak hafif, alakasýz antibiyotik kullandýðýnýzda hastalýk yayýlýr, satýn alýnan kutu antibiyotik sayýsý artar. Þu an olan durum da budur.
Ancak herþeyden daha da önemlisi;
Hayvanlarda bile antibiyotik kullanýrken 20 üstü antibiyotik test edildikten sonra antibiyotiðin kullanýmýna karar veriyoruz. Burada maliyet etki alaný gibi hususlar önem arz ediyor.
Ancak insanlarda öyle mi ? Antibiyogram testi - "O NE "?
"Ýyileþmez isen 4 gün sonra tekrar gel. " Bu nasýl ÝLKEL bir yaklaþýmdýr. Ve maalesef bu yaklaþýma da vatandaþýmýn CAHÝLLÝÐÝNDEN yapýþýlmýþtýr.
BU BÝR "CÝNCÝ" HOCALIKTIR Doktorlar alýnmasýnlar. Böyle görüyorum böyle de. Amerikada hastalýk dinamikleri konusunda doktorasý olan biriyim(-maalesef).
Yada kasti müþteri artýrmak üzere yapýlan soygundur. Buna dur densin artýk. 20 senedir bir metre mesafe alýnamadý bu konuda. Hep göstermelik çözümler çözüm üretmekten çok ne hikmetse daha çok hasta üretti.
Eðer doktorlar bize iþimizi mi öðretiyorsun diyorlarsa þayet, EVET iþinizi öðretiyorum. BÝLMÝYORSUNUZ. Yankesici gibi davranmayacaðýnýzý düþündüðümden, insanlarýn saðlýðý üzerinden para kazanma planý yapmayacaðýnýzý düþündüðümden yada ilaç þirketi kaynaklý meyilli vektörlü hareket etmeyeceðinizden emin olduðumdan böyle düþünüyorum.
Nasýl yapmanýz gerekiyor o zaman;
Önce testle antibiyotik seçmeniz gerekiyor (cinci hocalýðý býrakmanýz lazým) sonra gereken gün kadar antibiyotiði kutulayýp bana vermeniz gerekiyor. Bu yöntem 20 yýl önce Avrupa ve Amerikada kullanýlan yöntem. Ben 20 yýl önce þahit oldum, daha ne kadar öncesi var bilmiyorum. Niye biz ilaçlarýn bu kadar fütursuz müþterileri olmak zorundayýz?
Saðlýk bakanlýðý da anlamsýz antibiyotik yazmaya ciddi cezalar getirmeli. Git 4 gün sonra gel demek 4 gün iþgücü kaybý demek. Sadece memurlara hesap yapýn kayýp inanýlmaz yüksek. Eklemeli kayýplarda cabasý.
Herkese saðlýklý günler dilerim.
Yer Ýmleri