Yatırım tavsiyesi degildir.DAM İLE HARMANDA HAKKIM VAR DEME,GÜÇLÜYÜM KUVVETLİYİM MEVKİM VAR DEME,ADAMI SIRT ÜSTÜ YERE VURAN VAR,KARA KARINCAYI GECE GÖREN VAR.
Bu tarz hisselere portföyde kısıtlı bir alan ayrılması konusunda kesinlikle hemfikirim. Kişisel karakter(sabır, zarara tahammül vs), grafik ve hisse hakkındaki bilginin durumuna göre ve olacaksa stop veya paçal seviyelerine dair baştan plan da faydalı olabilir. Şeytana uyup pozisyonda haddi aşmak en büyük risk oluyor geneldeBence de görelim bakalım, hele ki borçları kapatırsa..
Coin yazdığın için de ek bir istatistik vereyimYanlış anlaşılmasın; bu istatistiği olumlu bir şey için değil, - özellikle yeni arkadaşlara - uçana kaçana atlarken başa gelebileceklere örnek olması için veriyorum..
Son 5 yılda (en az 5 yıldır işlem gören hisseler için);
gördüğü zirveye en uzak hisse adese -%1373 (Zirve:11.05 Dip:0.54)
2. sırada da -%1183 ile nibas var (Zirve:94.60 Dip:0.55 Bugün kapanış:7.37)..
Not: Bu tablo hisseleri ASLA ucuz veya pahalı yapmaz, sadece dip ve zirve mesafelerini gösterir!!!
![]()
Biçare gönüller! Ne giden son gemidir bu!
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu.
Daha bölmeyi beceremiyorsun. 0.41+3/3 kac yapıyor onu öğren
İnsanız, tabii ki hata olabilir veya bilmiyor olabiliriz.. Hatamızı adabınca dile getirene de sadece yürekten teşekkür ederiz.
0,41+3/3 = 1,41 yapar
Ancak benim yazdığım (0.41+3)/3=1.136¯ yapar, 6 devam ettiğinden 1.137 yazmam lazımdı aslında
Şimdi hesap makinesini eline al: Rüçhana 41 kuruş ödedin + 3tl de katılıma ödeyeceksin, etti 3.41.. Karşılığında 3 hissen olacak; maliyetin=3.41/3.. bir zahmet işlemi yapıver..
Matematikte işlem sırası diye bir konu var. Yani 0.41+3/3 ile (0.41+3)/3 eşit değildir.
0.41+3/3 işlemini hesaplarken, önce bölme 3/3=1 sonra 0.41+1=1.41 olur..
(0.41+3)/3 işlemiyse, önce parantez 0.41+3= 3.41 sonra bölme 3.41/3 olur..
Standart İşlem Sırası
1)Önce parantez.
2)Üslü-Köklü
3)çarpma-bölme.
4)Toplama-çıkarma.
5)Çoklu işlemlerde işlem soldan sağa olur.
Sen şimdi 1.137 sayısı 1.22 den büyüktür, "iskonto yok" da dersin; en basit haliyle noktadan sonra sayı adedi az olanın sonuna 0 koyarak basamakları eşitle..
1.137 : noktadan sonra 3 sayı var 1.22: noktadan sonra 2 sayı var, yani az olan bu
1.137 - 1.220 : şimdi hangisinin büyük olduğunu anlamak daha kolay;
ilk durumda 1.137TL ödeyeceğin hisseye, 2. durumda 1.220TL ödersin..
Hadi iyisin, ODTÜ mezunundan bedava dersi de kaptın arada!
Pazartesi
Adese hisse tabanı 1.10
Rüçhan tabanı 0.21 ..... 3,21/3= 1.07
Maksat, hisse alıp taşımaksa ikisi de taban olduğunda rüçhan tercihi daha iskontoludur.
*İskontolu olması kâr edileceği anlamına gelmez, sadece spota göre indirimli alım anlamı taşır: 1.10 yerine 1.07 den almış gibi olursun.. Misal; hisse 1 TL ye düşerse %10 yerine %7 zarar edersinYani, "bu hisse bana 1 TL den yarar" diyorsan hissenin 1TL ye düşmesini beklemen gerek..
*1.000 lot rüçhan aldığında, haftaya +3.000TL nakit yatıracaksın ve sonrasında toplam 3.000 lot hissen olacak demektir..
**Taban olmadıkları durumlarda (AdeseR+3)/3 sonucu bulduğunuz rakam ile Adese fiyatını kıyaslamanız gerekir..
Zaten çoğunluk bunları biliyordur, ama belki bilmeyen birkaç kişi varsa diye özetledim. Rüçhanlar gerçek anlamda hisse değildir, sermaye artırımına katılım kuponudur. Rüçhan satışı bittikten sonra, elinizde kalan kuponlar için, ya süresinde katılım bedelini yatırırsınız ya da kupon yanar(sıfırlanır)..
*Salı günü rüçhan tahtası için son ve aşağıdaki madde sebebiyle ben trade amaçlı r almam; alana bol şans dilerim...
--Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan paylar 2 (İki) iş günü süreyle nominal değerden(1TL) düşük olmamak üzere Borsa İstanbul A.Ş. Birincil Piyasa'da oluşacak fiyattan halka arz edilecektir. https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/974769
ADESE.R (Kaydi Pay, Kapanış tarihi: 16/11/2021) https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/975493
Üstad kusura bakmaz isen bu pazartesi Rüçhan alıp bedelliye katılmak istiyorum veya salı günü . Kendi çapımda yüklü mesela 200 bin lot kadar almayı düşünüyorum. O yüzden siziden tecrübenize binaen sorayım dedim..Rüçhan 30 kuruş altına inermi beklemek lazım mı. Yoksa cikarmi nasıl sizin fikriniz. Merak etmeyin beni etkilerin.diye düşünmeyin..sizce nasıl olur pazartesi salı. Pazartesi taban 21 salı 11 kuruş. Pazartesi tavan 61 salı 91 kuruş . Bayağı fark ediyor gibi
Önceki yazına beğeni ile basit bir yorum eklemiştim ama mobilden bakıyorsan görmemişsindir..
Kusura bakacak bir durum yok, ancak net "şu olur" diyebilecek bir tecrübem de yok. İçeriden olmayan birinin net bilme şansı da yok zaten. Holdingte Mecnur Çolak'ın oğlunun hisseleri var, yani tahtadaki ekip bunlar gibi görünüyor. Bunlar işin uzmanı; her türlü resmi(yönetmelik vs) gayriresmi(yatırımcı nasıl çekilir-dökülür, takas-pasta oyunları, kimde kayda-değer ne lot var ve ne kadarı kredili vs) konuya hakimler.. Tahtayı; istediklerinde basacak hisseleri, istediklerinde kaldıracak paraları, şirket yönetiminde adamları.. Yani sen-ben ne desek boş aslında, işler istedikleri gibi ilerlemiyorsa anında manevra yapabilirler.. Bu sebeple, kesin hatlara ve beklentilere sahip bir stratejiden ziyade; biraz daha esnek ve geniş banta-zamana dayalı strateji bana makul geliyor.
Kâr etmek için alıyoruz ama aşağı sürerlerse psikolojin ne kadar sağlam kalabilecek, süründürürlerse ne kadar bekleyebilirsin? gibi sorulara verdiğin cevaplar önemli! Rüçhan tahtası salı son olacağından bedelliden çok hisseye odaklı düşünmek lazım; pazartesi rüçhan tavanı(0.61), tabanın(0.21) neredeyse 3 katı ama bunları hisseye çevirdiğinde 1.07 - 1.20 ve marjı %12-13 eder. Geçtiğimiz pazartesi bölündüğünde fiyat zaten 1.06 dan açmıştı. Cuma günü hacimli taban oldu, düz mantık gider ve akdye bakarsan sattılar. Ama "diğer" kısımlarındaki hacme bakarsan ana hissenin neredeyse yarısı ve rüçhanın üçte biri orada olmuş; yani akd anlamını yitiriyor. Şöyle ki; "diğer" kısmında alanlara mal mı verdiler yoksa verenlerin malını mı karşıladılar bilemiyoruz! İşlemlerin çoğu da karşılıklıdır zaten..
Buraya kadar yazdıklarım, dediklerimi gerçekten az önemsemen için hatırlatmaydıBu kadar lot almayı düşünüyorsan izahnameyi falan okumuşsundur diye düşünüyorum, okumadıysan okumanı tavsiye ederim. Bedelli sonrasında orta-uzun vade için olumluyum ama kısada biraz daha alttan alım fırsatı verebilir diye düşünüyorum. Kararsızsam parçalı hareket ederim.. Ben gözüm keserse dip avcılığı yapmam, grafiğe bakar kabaca nerelere kadar düşebileceğine psikolojimi hazırlar, düşerse nerelerden kademeli alım gireceğimi düşünürüm.. Çoğunlukla 1-3 yıl arası beklemeyi(ilave ve trade le) de göze alırım; o kadar bekletmezse memnun olurum tabi
![]()
Yer İmleri