Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
29,70 10% 5,61 Mn 27,02 / 29,70
68,75 10% 865,28 Mn 68,75 / 68,75
103,40 10% 9,37 Mn 103,40 / 103,40
37,40 10% 75,39 Mn 32,86 / 37,40
47,36 9.99% 154,19 Mn 42,42 / 47,36
12,42 -10% 773,06 Mn 12,42 / 13,30
41,08 -9.99% 35,75 Mn 41,08 / 41,08
23,24 -9.99% 716,42 Mn 23,24 / 26,24
11,63 -9.98% 295,01 Mn 11,63 / 13,02
8,23 -9.96% 30,33 Mn 8,23 / 8,23
240,50 0.12% 19,58 Mr 234,00 / 241,50
294,00 0.17% 8,83 Mr 290,50 / 295,50
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
13,18 0% 6,28 Mr 12,95 / 13,34
192,60 1.74% 5,42 Mr 189,00 / 192,60
16,73 -2.68% 538,85 Mn 16,56 / 17,34
66,90 -0.52% 5,27 Mr 66,10 / 68,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
670,50 -0.37% 2,44 Mr 670,50 / 685,00
86,95 -1.02% 351,46 Mn 86,25 / 88,45
110,50 -0.72% 132,84 Mn 109,70 / 112,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
27,20 -0.8% 92,71 Mn 26,92 / 27,58
10,79 -4.09% 454,26 Mn 10,75 / 11,55
71,60 -4.15% 513,73 Mn 71,55 / 75,40

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 30/101 lklk ... 2028293031324080 ... SonSon
Arama sonucu : 806 madde; 233 - 240 aras.

Konu: orta vade model portfy ( temel-teknik-kademe analizi )

1. Darvas Swing
    Bilinli yatrm iin aldm notlar...Mal paylanca azalr (azalan fayda), bilgi paylanca oalr (artan fayda).

Temel Analiz mi Teknik Analiz mi?

Bugn kk yatrmclarn sevmedii bir konuya deinmek istiyorum. Genelde kk yatrmc temel analizi gereksiz bulur. nk o herkesten farkl olarak borsadan veya foreksten ksa zamanda paray vuracaktr. Fakat iten ie acaba temel analizi rensem mi diye kendine sormadan da yapamaz.

ncelikle temel analizde hisseyi deerlendirmek iin farkl yntemler vardr. Bu i ayrca kiiden kiiye de deiebilir. Fakat piyasada genel olarak kullanlanlar aada belirttim. Bunlarn aklamalar ve yorumlamasn web’de aratrsanz ok rahatlkla bulursunuz:

Piyasa Deeri/Defter Deeri (PD/DD)
    Fiyat/Kazan Oran (F/K)
    Gelecekteki Nakit Akmlarnn Bugnk Deeri
    Firma Deeri/FAVK

Genelde bunlar kullanarak firmaya zgn deerler/oranlar bulunur ve bulunanlar firmann kendi gemi deerleriyle ve ilgili olduu sektrle karlatrlarak karar verilir. rnein bankaclk sektrnn tarihsel PD/DD 1.5 ise bankalarn ounluunun oran 1.1 ise sektrn ucuz kald dnlebilir veya teknoloji sektrnde LOGO’nun gncel F/K oran 15 ise; bu hissenin tarihsel ortalamas 13 ise ve teknoloji sektrnn ortalama F/K oran 11 ise LOGO’nn pahal olduu kansna varlabilir.

Warren amca bu konuyu kendi dilince zetlemi (“Bakalar agzllk yaparken korkun ve sadece bakalar korkarken agzl olun”)

Daha da somut syleyeyim sylemek istediimi. Endeks ykseli trendindeyken F/K oran 25 olan hisseyi almak iin yatrmclar yarrken, ekonominin kt olduu bir dnemde ayn hissenin F/K oran 5 olsa bile bu hissenin yzne bakmayabilirler. Bazen de firmann nne ok gzel i olanaklar kar ya da firma gerekletirdii yenilikler ile nemli bir i hacmi kazanr. Byle bir durumda da fiyatnn ok arttn varsaydnz bir hissenin fiyat daha da artabilir. Yalnz unutmayn ki siz byle dnyorsunuz diye piyasa da byle dnmek zorunda deil. Siz hisseyi alrsnz ve aylarca (belki yllarca) beklemek zorunda kalabilirsiniz tekrar satmak iin.

Temel analize eer olumsuz yaklamak istersem:

Temel analizi yaparken kullandnz mali tablolarda yer almayan ama firmadakilerin (insider) haberdar olduu durumlar olabilir. Belki byk yatrmc size gre daha ansl olabilir o bilgiyi almak iin fakat siz rendiiniz zaman i iten gemi olabilir.
    Belki mali tablolarda yanllklar/eksiklikler vardr. Enerji irketi Enron ve denetim firmas Arthur Andersen bu konuda rnek olabilir.
    Dviz kuru, hammadde maliyeti, iletme sermayesi, pazar bymesi vs. temel analiz de etki eden faktrlerdir. Fakat bunlarn hibiri sabit deildir. Srekli deiirler. Dier bir ifadeyle temel analizin olabildiince dinamik olmas gerekir.
    Ortaya kan bir ekonomik kriz firmalarn batmasna yol aabilir (rnein 2001 krizi ve yok olan firmalar: Demirbank, Yaarbank vs) veya siyasi sebeplerden dolay firmalar kapanabilir.
    Firmann i yapt yerde yaan bir ekonomik veya siyasi kriz ortaya kabilir. O lkenin para biriminin deeri ok debilir ve firmann bilano deeri dolar baznda nemli dler gsterebilir.
    Firma teknolojik deiime ayak uyduramayabilir. NOKIA ve Blackberry’nin yaadklar buna rnek olarak verilebilir.

Teknik analize eer olumsuz yaklamak istersem:

Ksa ve z olarak syleyeyim: Hibir indikatr gelecei syleyemez. rnein MACD al diyor diye ya da 10 gnlk ortalama 20 gnlk ortalamay yukarya kesiyor diye hisse alyorsanz veya RSI 80’i geti diye hisseyi satyorsanz iiniz olduka zor demektir (Buraya tklayarak bu konuda gzel bir yorum okuyabilirsiniz).
    Temel analiz olmazsa acaba neyin teknik analizini yapacaktk desem abarm m olurum?

Varsayalm yatrm yapmak istiyorsunuz, ben size bir tane bakkal gsterdim ve buna ortak olur musun? diye sordum. O an ieride mteriler var ve kpr kpr (teknik analize uygun). Hemen tamam ortak olurum mu dersiniz yoksa ka mterisi var, etrafta baka bakkal/market var m, etrafa yeni evler/siteler yaplacak m, vergi borcu var m, bizim ileri etkileyecek yeni bir yasal dzenleme var m vs. (temel analiz) gibi sorularn cevabn arar msnz? Al-veri yaparken 10 saat gezip en kaliteyi en ucuza (burada ucuz kelimesine dikkat edin ltfen. Benim ilgilendiim hisseler genelde ou kiiye gre ucuz deildir) almaya alan insanlar olarak acaba hisse seerken ayn zeni gstermemiz gerekmez mi?

Sonu olarak araba kullanrken her kavaa yaklatnzda ivme, hz, srtnme, moment, a vs. tarz mhendislik hesaplamas yapmyorsunuz ama arabanzn zelliklerini biliyorsunuz ya da yolu grp deerlendirebiliyorsunuz. nk biliyorsunuz ki araba yle srlmez. Yatrm yapmakta biraz byledir. Temel ve teknik analizi birletirmek gerekiyor bence. Herhangi birini dlamann kk yatrmc hibir getirisi olmayacaktr. “Temel teknie uyar”, “gzne apak kam kurbaa formasyonu”, “nceden fiyatlanmt” vs. ile uramayn derim naizane. Siz kendi ynteminizi gelitirin ve onu uygulayn bence!
    Yukarda eitli alardan bakmaya altm temel vs. teknik tartmasna. Benim deinmediim birok adan konuya yaklalabilir. Bir kii hissenin F/K oran ok yksek bulduu iin almamay tercih edereken, dieri nemli bir direnci geti demek ki piyasa benle ayn ynde dnyor diyebilir. Bir bakas Bollinger bandnn dna tat almam derken bir dieri ierden bilgi almtr ve hisseyi almaya tercih edebilir. Ksacas hisseyi deerlendirenin bak asna gre size yapacaa yorum deiir. Szn z, her iki analizi bir arada kullanarak, kendi gelitirdiimiz sisteme uygun olarak ve stop-loss'a uyarak yatrm karar vermek bence en dorusu!

hisse.net kullanarak iPhone araclyla gnderildi
    Zihin fukara olunca,akl ukala olur..Yazdklarm Yatrm Tavsiyesi Deildir...

2. YENI INDIKATOR FORUM INDIKATORU

bugun size bir indikatorden bahsedeyim ...

bu piyasada islem yapan asagi yukari herkes buyuk olsub kucuk olsun forumlara ugrar ...

peki forumlar bize bilgi paylasimindan baska nasil bir yol gostericilik yapabilir .... bu indikatorude ben buldum forum indikatoru

pazar olmadi hasebiyle forumda hisse sayfalarini gezdim biraz arkadaslar sizde gezin....

aslinda bu indikator hem teknik hem temel gosterge

bir hissenin topigindeki seviyeye bakin yazanlarin borsa bilgisine bakin birbirlerine hitaplarina bakin hisse hakkindaki beklentilerine bakin al sat kararlarini ve ongorulerini neye gore olusturduklarina bakin . ...

bu size hissenin alinabilecek bir hissemi alinamayscak bir hissemi oldugu hususunda hisseyi tanimasaniz bile inanilmaz yol gosterir ...

saglam ve yatirim yapilabilir hisselerde egitim seviyesi yuksek neyi niye yaptigini bilen kisilerin bir kafede bulusup konustuklarini hissederisniz.... yorumlairn alti doludur bir bilgiye dayanir yatirim miktarlari orta olcege yakindir .... birbirlerine saygili hitaplar kullanirlar seviye yukaridador beklentiler gercekci analizler dayanaklidir.....

yatirim yapilamayacak hisselerin topiklerinde ise sunu hissederisniz....sanki bir grup at yarisi muptelasi arka sokaktaki izbe bi kahvede oturup at yarisi izliyor gibidir... egitim seviyeso dusuktur mantik kumar mantigidir analizler beklentiler al sat kararlari altyapisiz ve tuyoya dayalidir kisa yoldan kose donme hayali olan kisilerin toplastigi bir kahve gibidir... yatirim miktarlari oldukca kucuktur borsa bilgileri yoktur birbirlerine hitaplari yorumlari yaklasimlari seviyesizdir ....

luks kafe ve izbe at yarisi kahvesi arasindaki farklar daha sayfalarca betimlenebilir lakin okuyan arkadaslar zaten gerisimi tamamlayacaktir ...

isin esprisi bi yana olmakla beraber ciddi sekilde soyluyorumk bu yontem i bir hisse alinabilir bi hissemi uzak durulmasi gerekn bir hissemi sorusuna -hisse hakkinda sifir bilgiye sahipseniz bile- cevap bulmaniza yardimci olur...

3. bu paylasimi onlere alalim .... onumuzdeki hafta lazim olacak ....

bu hafta referandum riskini almak istemeyen yatirimcilarin satislariyla bir miktar dinlenmeye gecebilir ve dip olusumunu tamamlamasi icin firsat dogar ....

arkadaslar sizden ricam diger havayolu sektor hisseleriyle TAVHL in grafigini karsilastirin ... neden bu hisseyi sectigim hakkinda fikir verecektir ...

aektor olarak bence havacilik sektpru bir sure daha dip olusumuna devam edecek ....
    lakin tavhl in pozitif ayrisacagini dusunuyorum ....

gecen haftaki ek alimlara ilave olarak bu haftada sanirim bir miktar ilave edecegim ...

(investingde ftemmettu fiyatduzeltmesi yapilmadan calisilan bi grafik odugu icin kafa karistirici olabilir ... sadece dip bolgesi denen yere odaklanmak yeterli .... ucgen isliyor .... )

Alnt Originally Posted by Aksakal Yazy Oku
    TAVHL

4. bir arkadas ozelden TATGD. neden izleme listesinden cikti durumu cokmu kotu demis ....

burdan aciklayimki bu konuda bi yanlis anlasilma olmasin ....

izleme listem kendi kriterlerimce alinip satilabilecek hisselerden olusur ve sadece bu listedeki hisselerden al sat yaparim ....

TATGD da izleme listemde olan benim kriterlerimce alinip satilabilir hisseler kategorisindedir ve bu listeden cikmasi sozkonusu degil ...

bir hisseyi stopladigimiz zaman o hisse artik alinip satilabilirlikten cikti anlamina gelmez...

hala izliyorum ve 8 ustu fiyatlarda yeniden portfoye girebilir ...

ancak su an icin bu fiyattan almam .... pozusyona girmem ...

8 ustu model portfoye girdiginde belki bazi arkadaslar 7.68 den stopladik 8 ustu alacaktik madem neden sattik diyebilir...

bu kisim borsanin en basit ve uygulamasi en zor degismez kuralina isaret eder..

cikiyorsa al dusuyorsa sat...

TATGD. dasu anki fiyat benim icin pahalidir 8 ustu ucuzlar....

unutmayin borsadaki en buyuk maliyet ZAMAN maliyetidir ....

ama tekrar ediyorum . tatgd 7.68 den portfoyden cikti ve ben buralardan almam ....

yeniden model portfoye girersede burdan paylasiriz....

zetle:
    BIR HISSENIN MODEL PORTFOYDEN CIKMASI IZLEME.LISTESINDEN ALINABILIR HISSELER GRUBUNDAN CIKTIGI MANASINA GELMIYOR ...IZLENMEYE DEVAM EDILEN HISSELERDEN BIRI OLARAK DEVAM EDER PORTFOYDE OLMASADA

5. Sayn aksakal bu konuda ne dnrsnz?[emoji846]

6.  Alnt Originally Posted by sancaktar Yazy Oku
    Sayn aksakal bu konuda ne dnrsnz?[emoji846]

katlmyorum.....

icinde bulundugumuz teknoloji cagi bu onermeleri oldurdu.... 15 20 yil once gecerliligi olabilirdi ....

icerige hic girmeden once kitabin uslubuna biraz dikkat edelim derim ...

yerli bir kaynakmi ?

cunleler sanki kadinlari etkilemenin yuz yolu tadinda ve pazarlama odakli gibi....

mesela bu kisma baya gldm....

"paranizi iki katina katladiniz demektir "

7. [emoji3] harika bir yorum ve tesbit..teekkrler

8. Merhaba sayn Aksakal THYO ile ilgili goruslerinizi alabilirmiyim nasil bir sirkettir sizce? Teekkr ler

Sayfa 30/101 lklk ... 2028293031324080 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •