Darvas Swing
Bilinli yatrm iin aldm notlar...Mal paylanca azalr (azalan fayda), bilgi paylanca oalr (artan fayda).
Temel Analiz mi Teknik Analiz mi?
Bugn kk yatrmclarn sevmedii bir konuya deinmek istiyorum. Genelde kk yatrmc temel analizi gereksiz bulur. nk o herkesten farkl olarak borsadan veya foreksten ksa zamanda paray vuracaktr. Fakat iten ie acaba temel analizi rensem mi diye kendine sormadan da yapamaz.
ncelikle temel analizde hisseyi deerlendirmek iin farkl yntemler vardr. Bu i ayrca kiiden kiiye de deiebilir. Fakat piyasada genel olarak kullanlanlar aada belirttim. Bunlarn aklamalar ve yorumlamasn web’de aratrsanz ok rahatlkla bulursunuz:
Piyasa Deeri/Defter Deeri (PD/DD)
Fiyat/Kazan Oran (F/K)
Gelecekteki Nakit Akmlarnn Bugnk Deeri
Firma Deeri/FAVK
Genelde bunlar kullanarak firmaya zgn deerler/oranlar bulunur ve bulunanlar firmann kendi gemi deerleriyle ve ilgili olduu sektrle karlatrlarak karar verilir. rnein bankaclk sektrnn tarihsel PD/DD 1.5 ise bankalarn ounluunun oran 1.1 ise sektrn ucuz kald dnlebilir veya teknoloji sektrnde LOGO’nun gncel F/K oran 15 ise; bu hissenin tarihsel ortalamas 13 ise ve teknoloji sektrnn ortalama F/K oran 11 ise LOGO’nn pahal olduu kansna varlabilir.
Warren amca bu konuyu kendi dilince zetlemi (“Bakalar agzllk yaparken korkun ve sadece bakalar korkarken agzl olun”)
Daha da somut syleyeyim sylemek istediimi. Endeks ykseli trendindeyken F/K oran 25 olan hisseyi almak iin yatrmclar yarrken, ekonominin kt olduu bir dnemde ayn hissenin F/K oran 5 olsa bile bu hissenin yzne bakmayabilirler. Bazen de firmann nne ok gzel i olanaklar kar ya da firma gerekletirdii yenilikler ile nemli bir i hacmi kazanr. Byle bir durumda da fiyatnn ok arttn varsaydnz bir hissenin fiyat daha da artabilir. Yalnz unutmayn ki siz byle dnyorsunuz diye piyasa da byle dnmek zorunda deil. Siz hisseyi alrsnz ve aylarca (belki yllarca) beklemek zorunda kalabilirsiniz tekrar satmak iin.
Temel analize eer olumsuz yaklamak istersem:
Temel analizi yaparken kullandnz mali tablolarda yer almayan ama firmadakilerin (insider) haberdar olduu durumlar olabilir. Belki byk yatrmc size gre daha ansl olabilir o bilgiyi almak iin fakat siz rendiiniz zaman i iten gemi olabilir.
Belki mali tablolarda yanllklar/eksiklikler vardr. Enerji irketi Enron ve denetim firmas Arthur Andersen bu konuda rnek olabilir.
Dviz kuru, hammadde maliyeti, iletme sermayesi, pazar bymesi vs. temel analiz de etki eden faktrlerdir. Fakat bunlarn hibiri sabit deildir. Srekli deiirler. Dier bir ifadeyle temel analizin olabildiince dinamik olmas gerekir.
Ortaya kan bir ekonomik kriz firmalarn batmasna yol aabilir (rnein 2001 krizi ve yok olan firmalar: Demirbank, Yaarbank vs) veya siyasi sebeplerden dolay firmalar kapanabilir.
Firmann i yapt yerde yaan bir ekonomik veya siyasi kriz ortaya kabilir. O lkenin para biriminin deeri ok debilir ve firmann bilano deeri dolar baznda nemli dler gsterebilir.
Firma teknolojik deiime ayak uyduramayabilir. NOKIA ve Blackberry’nin yaadklar buna rnek olarak verilebilir.
Teknik analize eer olumsuz yaklamak istersem:
Ksa ve z olarak syleyeyim: Hibir indikatr gelecei syleyemez. rnein MACD al diyor diye ya da 10 gnlk ortalama 20 gnlk ortalamay yukarya kesiyor diye hisse alyorsanz veya RSI 80’i geti diye hisseyi satyorsanz iiniz olduka zor demektir (Buraya tklayarak bu konuda gzel bir yorum okuyabilirsiniz).
Temel analiz olmazsa acaba neyin teknik analizini yapacaktk desem abarm m olurum?
Varsayalm yatrm yapmak istiyorsunuz, ben size bir tane bakkal gsterdim ve buna ortak olur musun? diye sordum. O an ieride mteriler var ve kpr kpr (teknik analize uygun). Hemen tamam ortak olurum mu dersiniz yoksa ka mterisi var, etrafta baka bakkal/market var m, etrafa yeni evler/siteler yaplacak m, vergi borcu var m, bizim ileri etkileyecek yeni bir yasal dzenleme var m vs. (temel analiz) gibi sorularn cevabn arar msnz? Al-veri yaparken 10 saat gezip en kaliteyi en ucuza (burada ucuz kelimesine dikkat edin ltfen. Benim ilgilendiim hisseler genelde ou kiiye gre ucuz deildir) almaya alan insanlar olarak acaba hisse seerken ayn zeni gstermemiz gerekmez mi?
Sonu olarak araba kullanrken her kavaa yaklatnzda ivme, hz, srtnme, moment, a vs. tarz mhendislik hesaplamas yapmyorsunuz ama arabanzn zelliklerini biliyorsunuz ya da yolu grp deerlendirebiliyorsunuz. nk biliyorsunuz ki araba yle srlmez. Yatrm yapmakta biraz byledir. Temel ve teknik analizi birletirmek gerekiyor bence. Herhangi birini dlamann kk yatrmc hibir getirisi olmayacaktr. “Temel teknie uyar”, “gzne apak kam kurbaa formasyonu”, “nceden fiyatlanmt” vs. ile uramayn derim naizane. Siz kendi ynteminizi gelitirin ve onu uygulayn bence!
Yukarda eitli alardan bakmaya altm temel vs. teknik tartmasna. Benim deinmediim birok adan konuya yaklalabilir. Bir kii hissenin F/K oran ok yksek bulduu iin almamay tercih edereken, dieri nemli bir direnci geti demek ki piyasa benle ayn ynde dnyor diyebilir. Bir bakas Bollinger bandnn dna tat almam derken bir dieri ierden bilgi almtr ve hisseyi almaya tercih edebilir. Ksacas hisseyi deerlendirenin bak asna gre size yapacaa yorum deiir. Szn z, her iki analizi bir arada kullanarak, kendi gelitirdiimiz sisteme uygun olarak ve stop-loss'a uyarak yatrm karar vermek bence en dorusu!
hisse.net kullanarak iPhone araclyla gnderildi
Zihin fukara olunca,akl ukala olur..Yazdklarm Yatrm Tavsiyesi Deildir...
Yer mleri