Sn t.axaray daha önce bu konuda bilgi vermiþti ama aklýmý kurcalayan bir þey var.
Mevduat garantisi 100bin TL ile sýnýrlýyken para piyasasý fonlarýnýn yüzde yüz devlet garantisi altýnda olmasý bana mantýklý gelmiyor.
Bu demek oluyor ki, X bankasýnda 500bin mevduatý olan adam bankanýn default olmasý durumunda 100bin lirasýný alacak fakat X bankasýnýn yatýrým hesabýndan yine o bankanýn para piyasasý fonunda 500bin lirasý olan adam 500bin lirasýnýn hepsini alacak doðru mu anlýyorum?
Bir üst sýnýrý veya þartý olmadan hepsinin devlet güvencesinde oldugunu söyleyebilir miyiz?
- Mal Varlýðýnýn Korunmasý
Fon tüzel kiþilik sahibi olmamakla beraber fonun mal varlýðý kurucudan ayrýdýr. Ayrýca Sermaye Piyasasý Kanunu uyarýnca, fon malvarlýðý rehnedilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü kiþiler tarafýndan haczedilemez. Yani fon malvarlýðýnýn korunmasý kanun ile güvence altýna alýnmýþtýr.
Aþaðýdaki sayfada SPK'nýn fonlar hakkýnda bilgilendirmesi mevcut okuyabilirsiniz.
http://www.spk.gov.tr/Sayfa/AltSayfa/253
Sn Admustafa, yanýtýnýz için teþekkür ederim. Bilgilendirmeyi de okudum. Fon malvarlýðýnýn korunmasý konunu ile güvence altýnda ve rehnedilemez, haczedilemez ve teminat gösterilemez. Bunlarýn hepsi anlaþýldý ama hiç bir üst limiti olmadýðýna dair ya da aracý portföy yatýrým þirketinin batmasý durumunda fondaki paranýn devlet tarafýndan ödeneceðinin bir garantisi var mý? Bununla ilgili bir açýklama göremiyorum.
Yatýrým Fonlarýnýn malvarlýðý, kurucu ve yöneticisinin malvarlýðýndan ayrý olarak BIST'nin resmi Takas ve Saklama Bankasý olan Takasbank güvencesi altýnda saklanmaktadýr. Portföy þirketi batsa bile fonlar sizin MKK hesabýnýzda gözükmektedir. Baþka bir hesabýnýza aktarabilirsiniz fonlarýnýzý. Devletin size ödeyeceði bir miktar yok mevduat hesaplarýna benzer þekilde. Fonlar için saklama güvencesi bulunmaktadýr.
Son düzenleme : admustafa; 31-01-2019 saat: 15:46. Sebep: Yazým
Ýyi akþamlar .para piyasasý fonu güzel gýdiyor þimdilik.birazda altýn fonu almayý düþünüyorum.araþtýrýyoruö .sizin düþünceleriniz neler altýn hakkýnda.ülkeler bile merkez bankalarý altýn býrýktýrýyo.Fed sabýrlý olun dedikçe altýna yararý olur deniliyor genel olarak.sizin fikrýnýz nedir .Altýn konusuna hakim arkadaþlar fikir beyan ederlerse sevinirim..
Yer Ýmleri