Beyin fýrtýnasý yapalým Fon alarak fona nakit giriþi yapýyoruz. Fon ne yapýyor bu parayý mevduatta ve ters repoda deðerlendiriyor ve getiriyi fon yönetim ücretini düþtükten sonra fiyata yansýtýyor. Bileþik faiz getirisi nasýl oluþuyor faiz getirisi ana paraya eklenirse. Yani fondaki para miktarý sabit olsaydý ve bu paradan hiç çýkýþ olmasaydý bileþik faiz getirisi fon icerisinde oluþabilirdi. Fakat 90.000 yatýrýmcý olan bir fonda birileri alýrken birileri satýyor tüm fonlar satýlmýyor bazen. Belki þu durum da bileþik faizi getiriye ekleyebiilirdik, bana yatýrdýðýnýz parayý 12 dönem %24 faizle mevduat yapacaðým veya tpp'de deðerlendirecegim diyen bir fona para yatýrsaydýk bilirdik ki 12 dönem sonunda ana param yaklaþýk %26 gibi getiri elde edecek. Böyle bir fonda yok. Siz sadece kendi yatýrdýðýnýz para üzerinden düþünüyorsunuz. Fakat fon tüm yatýrýmcýlarýn parasýný deðerlendiriyor. Giriþler ve çýkýþlar hergün oluyor. Benim düþüncem bu bir fon yöneticisi olsaydý daha güzel açýklardý belki. Getirisi fiyatla belirlenen bir enstrümanda bileþik faiz getiri hesabý yapýlmaz sanýrým. 100 tane küçük altýnýmýz var diyelim 400 TL olsun aldýðýnýz fiyat bir sene sonra 500 TL olursa burda neyi hesaplarsýnýz. Altýnlardan %25 kazanç elde ettiginizi dimi? Bunun bileþiði basiti neydi demeyiz.
Bileþik basit meselesini ben konu biraz rahat anlaþýlsýn diye yazdým.
Asýl sorum þu.
Fon o gün 1000 birimi deðerlendirip, elde ettiði getiri ile 1010 birim yapýyorsa ertesi gün 1010 birimi mi deðerlendirmeye sokuyor.Yoksa gene 1000 birim üzerinden mi devam ediyor.
(Giriþ çýkýþlarý, yönetim ücretini görmezden gelelim þimdilik).
Somut olay da þu:Getiri oranlarýnýn % 0.059 olduðu her gün bana ayný getiri miktarýný veriyor.Halbuki ben kaç gündür nema alýyorum, bu nema da deðerlendirilseydi getirim artmýþ olacaktý.
Benim bundan anladýðým þuki ben fona ilk giriþte ne koyduysam sürekli o miktar üzerinden nemalandýrýyor, nemayý ayrý bir yerde karým olarak tutuyor, ama nemayý deðerlendirmiyor.
Ben fona girdiðimde merak edip bunu kendim incelemiþtim. YKB ile çalýþýyorum ve gözlemlediðim þu ki 100 birim 101 birim olsa veya 1000 birim 1010 birim olsa hiçbir þey deðiþmiyor. Ana birim üzerinden getiri ekleniyor. Ancak þunu da unutmayýn, getirilerde yazan 0.04-0.05 veya 0.06 gibi kuruþ göstergeleri her 100tl'ye karþýlýk birime ekleniyor. Yani 100tl karþýlýðý fon adetiniz varsa ve 0.06 kuruþ gecelik kazanç elde ediyorsanýz bu rakam 110tl karþýlýðýnda olduðunda getiriniz deðiþmeyecek ama 200 olsa +0.06 daha yani 0.12 krþ kazanç gelecektir.
Sizin sorunuzda 1000 tl karþýlýðý fonunuz varsa ve bunun için 0.60 krþ gecelik alýyorsanýz 1010 olduðunda da 0.60 almaya devam edeceksiniz fakat 1100 olduðunda 0.66 olacak (bir 100 kademe daha geldiði için). Tabii tüm bunlarý fon getirisini sabit alarak söyledim. Yine de o gördüðünüz getiriler her ortalama 100tl birimlik deðerlere ekleniyor. Dolayýsýyla her 100tl civarýnda bir eklemeye ekstradan kazanç saðlayacaksýnýz.
Yani kýsaca çoðu para piyasasý fonunun günlük getirisi 0,06 aylýða vurduðumuzda nette 1,8 civarý (yuvarladým 1,70-1,8 arasý)
Asýl sorunuzun cevabý þu olabilir fonun deðerlendirdiði tüm yatýrýmcýlarýn parasý. Elde ettiði kazancýda kazandýðý oranda fiyata yansýtýyor. Anapara kýsmýna ekleme kýsmý fiyat artarak gidiyor zaten kazanç oranýnda. Yani bir nevi sizin dediðiniz bileþik faiz getirisi gibi oluyor.
Somut olay kýsmýna gelirsek, getiri oraný yani basit faiz sabit bileþik faiz hesabýnda. Yani % 24 faizle 32 gün 12 ay mevduat yaparsanýz ve kazancýnýzý anapara üzerine eklerseniz %26-27 bileþik faiz getirisi elde etmiþ olursunuz. Yani getiri oranýna deðil getiri miktarýna bakmanýz gerekiyor bileþik getiri için.
Fon içersinde bileþik faiz getirisi oluþabilir fakat bunu hesaplamak güç. Fonda getiriyi belirleyici fiyattýr. Fiyat üzerinden giderek getiri hesabý yapýlýr.
Mevduatta ve faiz ürünlerinde getiriyi belirleyici % faiz ve dönemdir. Bileþik faiz getiriside faizin anaparaya eklenmesi sonucunda oluþur.
Yer Ýmleri