Ulan býr tanede temettü baþlýðýna yazma be erhan bir kerede hayýrlý olsun de-yip geçiver nolacak erhan bir kerede þu dilini tutuver yaw her temettü baþlýðýna azrail gibi çökme be erhan.
Diyorrrrrrrrr benim yazýmý görenler.
Tamam bu baþlýklardan ben sýkýldým ama "yeni üye" yatýrýmcýlar sýkýlmadý. Bu yuzden ben uyarýmý yapýp gýdecem. Söz karýþmayacam kendý yagýnýzda kavrulun ama
vicdanen uyarýmý yapayým da
siz yine bildiginizi okuyun vallaha karýsmayacam.
Þimdi efendým Uzun vadeli yatýrým yapmanýzda bana göre
hiçbir sakýnca yok bakýn söylüyorum
uzun vadeli yatýrýmý istediðiniz hisseye yapýn
bunda hiçbir sakýnca görmüyorum.
Ancak Uzun vadeli yatýrýmý
temettüsü en yüksek hisselere yapýyorum deyince ben cellat gibi topiðe çöküyorum.
Benim ön yargýlý oldugumu
düþünmeden önce bir sor de ki; ERHAN tamam da buna niye takýlýyorsun sebep ne yaný ne var burada bana yapacaðýn uyarý diye bir sor.
Hah anlaþtýk mý okey. Þimdi web sitendeki yazýyýda okudum hayýrlý olsun diyerek önce bir baþlayalým. Sonra konuya gelelim.
Çok güzel açýklamýþsýn web sitede temettü en yüksek verenler vesaire þunlar ancak bunlar büyümelide demiþsin çok güzel takdire þayan bir yazý harika kutluyorum.
Fakat demiþsiniz ki temettüsü ile birlikte büyüyen þirketlere yatýrým yapacaðým. Tamam yapabilirsin hiçbir sakýnca yok.
Fakat temettü ödemekle büyüme bir PARADOX oluþturuyor malesef. Bunlarýn ikisini aslýnda birbirine ne kadar zýt olduðunu kendi yazýnda belirtmiþsiniz. Yani bu bir paradox oluþturuyor hani beyaz þovun psikopatý vardý ya "
Sigara içmeni istiyorum ama duman çýkarmaný istemiyorum." Hani onun gibi birþey.
Birisi hem sigara içip hemde duman çýkaramayabilir mi sigara içiyorsa mecburen duman çýkarmak zorundadýr öyle deðil mi ?
E erhan hem temettü verip hemde büyüyen þirketler yok mu ? Var tabiki var. ANcak dikkat et.
Eðer temettü ödüyorsa potansýyel
büyümesinden fedakarlýk ediyordur. %50 büyüme potansýyelý varken temettü olarak bir kýsmýný dagýttý için atýyorum %25 büyür. Dolayýsýyla her ikisini birden
isteyemezsin.
Þuna karar vermelisin önceliðin büyümemi yoksa temettü ödenmesi mi ? Temettü istiyorum diyorsan. Yarýn burgun o þirket büyümez ise þikayet etmemelisin.
Yok büyüme istiyorsan yarýn burgun o þirket bir kaç seneliðine temettü ödemez ise
küfretmeyeceksin.
Çünkü yarýn sana dönüp der ki o þirket; Sevgili yatýrýmcým sen demedin mi, ben hem þirket büyüsün hem de temettü versin. Erhan sana bu ikisinin
paradox oluþturdugunu dolayýsýyla bir taraftan bazen
fedakarlýk etmemiz gerektiðini anlatmadý mý? anlattý bu konuda sende hem fikir deðil miydin ? Hem fikirdin. O halde þimdi biz þirket olarak bir kaç seneliðine temettü ödemeyince veya çok düþük oranda temettü verince mi
kötü olduk. Sen ne istediðin farkýnda bir yatýrýmcý mýsýn? bunu tekrar düþünsen iyi olur der o þirketin sahipleri.
BU paradoxlar ilerde sizin karþýnýza çýkacak eðer kararýnýzý yeniden gözden geçirmezseniz. Ne istediðinize karar vermelisiniz.
Benim anladýðým kadarýyla önceliðiniz temettü ödenmesi gibi duruyor. Cunku hem açtýgýnýz baþlýktan hemde web sitenize temettü en yüksek ödeyenlerý koymuþ ve belli analizlerden geçirmiþsiniz. O halde bu stratejinin ilerde size yaþatacaðý muhtemel
paradokslar ve sýkýntýlardna bahsedeyim ki yarýn yaþayýnca hata yaptým demeyin.
-Temettüyü nispeten yüksek ve her yýl veren bir þirketi seçti iseniz ve gelecek 5 yýl sonra þirket hiç büyüme yaratamadan sadece temettü ödediyse. 5 yýl sonra tüm ödenen
temettü dahil ayrýca
portfoy deðerinizin toplamý %0 kazanç ortaya çýkacaktýr.
Þundan þikayet edeceksiniz temettü veriyorsun ama büyümemiþsin be hisse ben okadar temettü almama raðmen hiç param büyümedi.
Aldýgým temettüleride hesaba katmama raðmen halen 5 yýl önceki ana param toplam para+temettü ana parayla eþit. Ben temettü istediðim ve büyümeden biraz fedakarlýk istedim. Ama sen temettü verirken büyümedin. Diye þikayet etme hakkýn yok cunku sen her ikisinide istediðinde
potansýyel büyüme
yaratabilecek hisse, yaratamamýþ olacak. O gün yaþandýgýnda (inþallah yaþanmaz) þikayet edemezsin. Çünkü burada suçlu sensin bir
paradoks istediðin için.
Ne istemelisin. Her ikisini de istemek hakkýndýr. Fakat
bazý dönemler þirket büyümeyi bazý dönemler ise temettü ödemeyi tercih edebilir
senin istediðini gerçekleþtirmek için. O halde her ikisini birden her yýl yapacak diye bir kaide
koymaman lazým. Bir þirket hem büyümesini hemde temettü ödemesini istediðin de yarýn þirkette yaw biz 2 sene temettü dagýtmayak da yatýrým yapak dediði zaman
küfretme o þirkete o þirketi
kötü belleme. Çünkü temettü vermeye devam etse bile büyümeyeceði için totalde sana kar býrakmayacak bunun örnegý MARDIN cimentoyu inceleyerek görmüþ olmalýsýn. 2010 da mardýn alan adam bugune kadar tam
10 kere temettü almýþ. BU temettü paralarýyla tekrar Lot alýp gelecek sene daha fazla temettü almaya hak kazanmýþ olmasýna raðmen.
DÝKKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2010 yýlýndaký ana parasý ile buugnký ana parasý ayný. enflasyonu hesaplarsan zarar da hatta.
Þimdi böyle bir hisse seçmek istermisin. O halde böyle bir þirketin yüksek oranda temettü vermesinin hiçbir anlamý kalmýyor bir yatýrým 8 yýl boyunca 10 kere temettü almana raðmen
temettüler dahil olmasýna raðmen %0 büyürmü yaw. AMa mardýnde olan bu. Bunu þirketin kendiside bilmesine raðmen inatla temettü ödemeye devam ediyor. Fakat yatýrýmcý bu temetüleri almasýna raðmen hiç getiri elde edememesine raðmen 2019 da mardýn temettü
daðýtmayýnca küfrediyor.
Tmettü veriyorum diye yatýrým yaptýydým ben sana EYYYYYYYY PATRON
HIRSIZ HERÝF NÝYE KAR PAYINI ÖDEMÝYORSUN Diyor.
Saçmalýk 
deðilmi yatýrýmcýnýn bu noktada mardýnden hala daha temettü ödemesini istemesi
mantýksýz deðil mi iþin kötü tarafý þirkette bunlarý bilmesine ragmen inatla temettü ödemeye devam ediyorsa
kafasý güzel bir patron tarafýndan yönetildiði
gayet açýk deðil mi ?
O halde bir yatýrýmcýya
temettüyü bol keseden
saçan hisseye
yatýrým yapýn demek ne kadar mantýklý. Yine keza hem büyüyen hemde temettü daðýtan hisse seçin demek nasýl bir
paradox bir taraftan bazen
fedakarlýk ederse ne olacak.
3 sene büyümek istiyoruz derse ne olacak ? Veyahutta temettü daðýtmayýp büyüyen 5 yýl sonrada temettü daðýtacak bir hisseye
HAKSIZLIK yapmýyormusunuz ?????
O hisselerde
senin istediðini yapýyor önce
büyüyor sonra
temettü ödeyecek ama yeni bir yatýrýmcýya niye þunu öneriyorsunuz "
Siz temettüyü yüksek ödeyen ve büyüyen hisseleri tercih edin" Tavsiyesi niye
Önce büyüyp sonra temettü ödeyecek hisseler yok mu ?

Mesela çoðunlukla büyüyen ama çok azda olsa temettü veren ASELSANI
almasýnlar mý hiç almayacaklarsa niye almamalarý gerektiðini de açýkla.
Yazýnýzda vurgu yaparak temettü verip büyüyen demiþsiniz. Yani bugun froto çýksa dese ki ben
5 yýl yatýrým yapcam temettü ödemeyecem veya çok düþük oranda %1 ödeyecem dese.
Cevabýnýz ne olacak ?
Ayný þekilde þu an
hiç temettü ödemeyen veya çok az ödeyipte
5 yýl sonra temettü þampiyonlarý listesine girecek þirketler
"TÜ, KAKA" þirketler mi ?
Deðil dimi öyle demek istemediniz deðil mi ?
E öyle demek
istemediyseniz web sitenize
niçin "Bunlar bir kenara ama illa temettü verenleri seçmek zorunda
deðilsiniz bu benim stratejim ancak siz öncelikle büyümek isteyen þirketlere de keza yatýrým yapabilirsiniz. Bu þirketlerde belki
ilerleyen yýllarda temettü daðýtacaktýr. Bunlarý almanýzda da sakýnca yoktur.
ÝBaresini niye koymuyorsunuz.

Yatýrýmcýlarý niye sadece temettüyü yüksek verip büyüme gösterecek hisseler paradoxuna yönlendiriyorsunuz ?

Benim
isyaným
buna iþte Uzun vadeli yatýrým yap hay hayyyyyy
baþým gözüm üstüne fakat insanlara þunu de; seçim sizin ister az büyüyp temettü verene yatýrým yapýn ister az temettü ödeyip çok büyüyene yatýrým yapýn. Bir taraftan mecburen
fedakarlýk ediyorsunuz.
2 tarafýda kýyaslamalýsýnýz. Eðer þirketim yüksek temettü veriyor ayný zamanda büyüyorsa iyidir ancak
potansýyel büyümesinden biraz
fedakarlýk etmiþ olur mecburen fedakarlýk etmiþ olacak.
Az temetüt ödeyorsa çok büyümeli bunun sana getirisi nedir ? Portfoyun hýzla büyür 5 yýl 10 yýl sonra bu þirket temettü dagýtmaya baþladýgýn da zaten yüksek portfoy üzerinde misler gibi temettünü alýrsýn kafan rahat olur.
YÜksek temettü ödüyorsa az büyümeli bunun sana getirisi nedir ? toplam portfoyun yavas büyür ama her yýl temettünü cebine atarsýn.
10 yýl sonra iki portfoyu karþýlaþtýrsa ikiside ayný büyüme oranýný yaratmýþ olsa dahi ki bu
mantýksýz. 10 yýl sonra, öncelikli olarak büyümeyi seçen hisseye yatýrým yapmýþ kiþiler
11. yýl çok daha fazla temettü alacaklar ayrýca toplam portfoy büyümesi daha
yüksek olacak.
Yani demek istediðim seçiminizi yapýn ve ondan sonra þikayet etmeyin. Çünkü kendi seçiminizin sonucunu yaþayacaksýnýz. Bir PARADOKSA yatýrým yapýyorsunuz.
Ýnsanlarada bu paradoxa yatýrým yapmasý için teþvik etmiþ oluyorsunuz.
Benim okuyuculara ve size nacizane tavsiyem þu. Bence Önceliðiniz büyüme olsun. Önceliðiniz büyüme olup temettü veren hisseleride tercih edebilirsiniz. böylece yarýn burgun bir süreliðine temettü
ödememeyi tercih eden þirketlere; olsun ya bir kaç senede þirket kendini büyütsün buda güzel birþey çünkü þirketimin büyümeside gerekiyor
yatýrým yapmasýda gerekiyor dersiniz.
Sizin bu yazýnýzý okuyan gariban ve yeni yatýrýmcýlar da ASELSAN gibi önceliði büyüme olan þirketleride analiz etmelerini temettü ödemeyen bir þirketin TÜ KAKA
OLMADIGINIIII onlarýn önceliðinin büyümek oldugunu anlamalarýný saðlar ve EN ÖNEMLÝSÝ TEMETTÜYÜ AZ ÖDEYEN VEYA HÝÇ ÖDEMEYEN ÞÝRKETLERE "
HAKSIZLIK" ETMEMÝÞ OLURSUNUZ. Temettü
ödemeyip büyümeyi tercih eden þirketlerin hepside kötü þirket patronu hýrsýz þirket demek deðildir. BU
algýyý yaratmamýþ olursunuz. Yatýrýmcýlarýn büyük bir kýsmýnýda MARDIN gibi þirketlerden de korumuþ olursunuz.
EÐER TÜ KAKA BÝR PATRON ARANIYORSA EN BAÞTA MARDIN CIMENTOYA BAKIN HEM ÝNSANLARA TEMETTÜ ÖDÜYORUM DÝYE ÞÝRÝN GÖZÜKÜYOR HEMDE YATIRIMCIYA 8 YILDA HÝÇ PARA KAZANDIRMAMIÞTIR.
EN AZINDAN BAZI TEMETTÜ ÖDEMEYÝP KÖTÜ YÖNETÝLEN ÞÝRKETLER ÞÝRÝN GÖRÜNMÜYOR BEN HIRSIZIM DÝYOR ACIK ACIK KABAK GÝBÝ BELLÝ EDÝYOR KENDINI AMA MARDIN EN AHLAKSIZINI YPAMIÞ OLUYOR SAF YATIRIMCILARI TEMETTÜ ÝLE GÖZÜNÜ BOYAYIP 8 YILLIK BÝRÝKÝMLERÝNÝ HEBA EDÝYOR.

Ben buna dayanamýyorum iþte.
farkettimde giriþ bölümünde sakin ve mutluymuþum, geliþme bölümünde sinirlenmiþim, sonuç bölümünde üzülmüþüm.

Yer Ýmleri