Originally Posted by
Turnike
PPF fonları:
Ellerindeki paranın en az %50 sini 10 adet bankada mevduat olarak tutumak zorunda. Eskiden %10 idi.
Mevduata %15 stopaj ödeyecekler, o da yetmeyecek fon getirisinden %10 düşülecek. %2,9 fon yönetim ücreti de var.
Takasbank para piyasasında ortalama %23 net getiri desek,
100TL paranın 50TL'si mevduatta senelik net %17 hesabından 8,5TL, fon kesintisi ile 7,65TL net gelir.
50TL si para piyasasında desek 11TL getiri fon stopaj kesintisi ile 9,9TL net gelir.
Toplam fon büyüklüğünden %2,9 kesinti senelik kabaca 3,5TL kesinti.
Yıllık %14net getiri, mevduat eşleniği 16,5'e düşürecekler.
Fon büyüklüğünden kesinti yarıya düşürülürse(%50 si zorunlu mevduat olacağından) yani %2,9'dan %1,45'e düşürülürse,
Senelik net %15,7 mevduat eşleniği 18,5 gibi bir rakama ulaşır.
Para piyasası fonlarının getirisi her halükarda bizim burada paylaştığımız yüksek oranlı mevduat getirilerinin altına düşecek.
Merhaba açıklama için teşekkürler.
%2,9 fon yönetim ücreti bilgisine nereden ulaştınız?
Tefas'ta baktığım kadarıyla %1'in altı ile %1,5 arasında yönetim ücretleri var ve bugünkü tebliğe göre %50 oranında azaltılacak.
%2,9 bulamadım. Örnek ile desteklerseniz sevinirim.
Ayrıca hem mevduata stopaj hem de alan satana gelir vergisi uygulaması çifte vergilendirmeyi getirir. Bildiğim kadarıyla
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5'inci maddesinin 1 numaralı bendinin (d) alt bendi uyarınca, menkul kıymet yatırım
fonlarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları kurumlar vergisinden istisnadır. Yanlışsam düzeltirseniz sevinirim.
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri