2018'e ait rportaj. 6 adet gemisi varm.
“30 Milyon Euro’luk Yatrmla Yeni Bir Fabrika Kuracaz”
Tuelik Ynetim Kurulu Bakan Mehmet Nergiz ile gerekletirdiimiz rportajmz sizlerle paylayoruz.
“30 Milyon Euro’luk Yatrmla Yeni Bir Fabrika Kuracaz”
31 Aralk 2018 Pazartesi 10:05
Tuelik‘in u andaki faaliyetlerini anlatr msnz?
lkemizde ve dnyada srekli gelien otomotiv, beyaz eya, telekomnikasyon, elektrik ve mekanik endstrilerinde hzla artan talebi karlamak amacyla yksek basnl alminyum enjeksiyon tesisimizde uluslararas firmalar iin para retmekteyiz. Yksek basn alminyum enjeksiyon yntemiyle dkm, kumlama, vibrasyon, T5 sl ilem, CNC ileme, ykama, szdrmazlk testleri gibi operasyonlar kapsayan retim proseslerine sahip ayrca mhendislik ve proje ksmnda hizmet vermekte olan Tuelik Alminyum, gerek kapasite gerekse kalite bakmndan Avrupa’daki sayl tedariki firmalarndan biridir.
Firmamz, yksek nitelikli personeli, modern tesisleri ve “ISO/TS 16949 Kalite Ynetim Sistemi” ile mterinin her trl rn ihtiyacna ksa srede cevap verme yeterliliine sahiptir. Bugne kadar otomotiv sektrnde zor projeleri hayata geirerek; mevcut projelerde retimlerimize devam etmekteyiz. Yeni paralarn dizayn iin proje ve mhendislik kadromuz tam kapasite ile almaktadr.
Bu ylki kur hareketlerinden irketiniz nasl etkilendi?
irketimizin gnlk retim ve nakit ak ierisinde iletme sermayesi ihtiyac yoktur. Btn retimlerimiz ve kontratlarmz dviz bazl olduu iin yl iindeki kur hareketliliinden etkilenmedik. Kullandmz krediler elimizdeki uzun vadeli kontratlarn retimini gerekletirebilmek iin yaplan yatrm harcamalardr. Btn ihracatlarmz Eximbank’tan Alacak Sigortas kapsamndadr. hracatlarmz gerekletirdiimiz anda byk bir ksm iin Eximbank’ta uygun maliyetlerle nakit kaynak yaratabiliyoruz. Fransa’ya yapm olduumuz ihracatlarda da Fransa Citibank’tan dk maliyetlerle kaynak yaratabiliyoruz. O yzden irket gelirleri ile giderlerimiz ve hammadde almlarmz arasnda nakit akmzda biz sorun olumuyor. 2010 ylndan itibaren rotamz zellikle ihracata evirdik. Hammadde ve tedarik ettiimiz rnlerde oluan fiyat dalgalanmalarn kontrat gerei kar tarafa yansttmz iin hammadde de oluan maliyet farkllklarndan da etkilenmiyoruz.
“Tuelik Alminyum gerek kapasite gerekse kalite bakmndan Avrupa’daki sayl tedariki firmalardan biridir”
Yeni yatrmlarnz var m?
Biz grup olarak son birka yldr yatrmlarmz 2 alana ynlendirdik. Biri deniz tamacl, dieri ise bildiiniz gibi Tuelik A.’de yapm olduumuz alminyum para retimi. Bu iki sektrde de uzun vadeli yatrm planlar yapmaktayz. Yatrmlarmz yaparken dikkat ettiimiz ana temel 2 art var. Birincisi yatrm yapacamz veya ortak olacamz tesis veya iler uluslararas pazarda rekabet edebilecek alt yapya sahip olmal, gnn gerei ekipman ve yazlmlarla donatlm olmal. kinci konu ise uluslararas alanda rekabet edebilmenin ana kural tesis veya mevcut iinizde faaliyetlerinizi srdrrken kur ve faiz dalgalanmalarndan etkilenmeyecek bir yap ierisinde olmaldr. Bu iki temel art olumu ise o zaman yatrm kararlarmz hayata geirmek iin almalara balyoruz. Tuelik tarafnda 2015 ylnda yaptmz 5 yllk program neticesinde 25 milyon Euro’luk yatrm yaptk. Bu sayede 3 milyon Euro ile balayan ihracatmzda 2 yl iinde elimizdeki mevcut kontratlarla birlikte 40 milyon Euro’nun stnde yllk ciroya ulaacaz. 2019 yl ierisinde ilk 5 yllk yatrmn demeleri sonlanacaktr. 2019 ve sonrasndaki 5 ylda yeni nesil elektrikli aralara para retmek iinde bina hari 30 milyon Euro’ya yakn yeni bir retim tesisi oluturmay planlamaktayz.
Planlanan tesis tam kapasite retime ulatnda alminyum sektrndeki yllk ciromuz 100 milyon Euro’nun stnde oluacaktr. retimimizin ihtiyac olan hammadde ve saf malzemenin %90’n yurtiindeki, yerli kaynaklardan salayacaz. Yurtd bamllmz minimum seviyede brakmay hedeflemekteyiz. retimimizin byk bir ksmn Avrupa Blgesi’ne yaplacak ihracatlar oluturacaktr.
2. basamak yatrmlar iin 4 milyon Euro zerinde hat ve ekipman siparii verilmi olup 2019 son eyrei ve 2020 de ilk hatlarn retime balamasn planlamaktayz. Yatrmlarn devam iin uygun artlarn olumasn yakndan takip etmekteyiz. Bu sebepten tr yatrmlarmz uzun vadeli ve uygun finansman kaynaklar bulduumuz srece devam etmekteyiz.
“Deniz tamacl ve alminyum para retiminde uzun vadeli yatrm planlar yapyoruz”
Denizcilik tamacl ile ilgili faaliyetlerinizden de bahseder misiniz?
Karadeniz limanlarndan kan hammaddeleri arlkl olarak Avrupa, ngiltere ve Afrika limanlarna tama yapma amal gen ve dinamik bir filo oluturduk. Denizciliin gerei olan tm faaliyetleri kendi bnyemizde bulunan tecrbeli kadrolarla gerekletirmekteyiz. Faaliyetlerimizi srdrrken an gerei teknolojilere ayak uydurarak evreci bir anlayla faaliyetlerimize devam etmekteyiz. irketimiz 2018 ylnda filomuza katlan son gemi ile birlikte toplam da 6 adet tonajlar 8-10 DWT olan gen bir gemi filosuna sahibiz. nmzdeki dnemde sermaye ve iletme yaps gl, operasyonel olarak hzl hareket eden bir yap ierisinde gemi filomuzu gelitirerek bu alanda bymeye devam ediyoruz.
2019 yl iin birok iadam ve sanayici karamsar siz neler dnyorsunuz?
2019 yln ilk alt ay ve 2. alt ay olarak ikiye ayyoruz. Birinci alt ay lkemizde zorlu bir dnem geeceini ngryoruz. 2. alt aylk dnemde lkemizde kur ve faiz dengelerinin daha stabil hale gelerek ekonomi iin daha ngrlebilir bir alma ortam oluaca kanaatindeyiz. “hracatn Metalik Yldzlar” dln 3 yl st ste aldnz.
Planl olarak yaptmz yatrmlarla, irketimiz bymekte dolaysyla her yl ihracatlarmz artmakta bundan sonra da bymeye devam edeceiz. Bu faaliyetlerimizin deiik kurumlar tarafndan dllendirilmesi memnuniyet verici olup bizi ve irket alanlarmz motivasyonunu arttrmaktadr.
Otomotiv paralar rettiinizi biliyoruz, yerli otomotiv ve savunma sanayi projelerinde yer almak ister miydiniz?
Alt yapmz ve kapasitemiz zellikle para ve rn gelitirme mhendislik ksmmz bu retimleri yapmaya msait, devletimizden ya da savunma sanayi projelerinden teklif gelirse iin maddi boyutuna bakmakszn bunu bir grev bilerek atlacak her adm atmaya hazrz.

Alnt yaparak yantla
Bu arada sirketi tanimiyorum 6 aylikta 30 ml civari ve ustu kar gelirse farkli yerlere tar bizi. Temelci ustadlardan irketi taniyan aratran cok insan da yok gibi. 6 aylik kar su gelir diyebilen var mi ben de merak ediyorum...
Yer mleri