Baþlýða aldanmayýn, ilginizi çekti deðil mi? Bu baþlýkta balýk almayý deðil, balýk tutmayý öðreneceðiz.
Bir çoðumuz bir bütün olarak, denemediðimiz yollar, yapmadýðýmýz þeyler kalmamýþtýr. Keza ayný þey benim içinde geçerli. Yýllarýmý ve gecelerimi bu iþe adadým. Bunun bir formülü vardýr dedim.
Formülü söylüyorum; RESSAM olmak.
tek farký, bu ressamlar resimi parayla çiziyorlar. Örneðin bir ressam, bir kiþinin tablosunu kaleme aldýðýnda, kiþinin bir gözünü yapmadan veya bir kaþýný, veya bir kulaðýný eksik yaparsa resimi tamamlamýþ olur mu?
Ya da þöyle örneklendireyim,
Ortalama insan omuriliði kaç cm 'den oluþmaktadýr? Erkeklerde 45cm, kadýnlarda 43 cm. Bunlar ortalama rakamlar, rakamlar þaþmaz. Bunu deðiþtirebilir miyiz? Hayýr. Bu bilimsel doðruluðu bir veridir.
Bugün bana desen ki, omurilik yakýnda 80CM olacakmýþ, dersen inanýr mýyým? Tabii ki hayýr. Çünkü bilimsel verisi 45CM ortalama.
Borsa da böyledir, birileri çýkar endeks uçacak, kaçacak, þu rakama gidecek. Ýnanýr mýyým? Hayýr. Çünkü gidebileceði alan belli. Ancak; rakamlar tahmin edilebilir ve ortalamalar üzerinden konuþulabilir.
Þimdi gelelim esas meseleye;
RESSAM bize ne çiziyor? Bir tablo, bir þeyler anlatmaya çalýþacak.
Hemen altta atacaðým grafiði iyi inceleyin, ben bazý kýsýmlarda yardýmcý oldum. Bu resim 10 yýlda çizilen bir resim.
Ressam gayet baþarýlý.
Dikey trend, yatay trend, dikey trend, yatay trend. Sýralamalarda ayný þekilde 1-2-3 þeklinde. 1. 'yi çizmiþ 2.'yi çizmeye baþlayacak.
Ýþte istatistik bilimi burada devreye giriyor. Ressamýn elini nereye süreceðini, ne renk kullanacaðýný öngörebiliyoruz. Ressam farklý yol deneyebilir mi kulaðý çizmek için? Evet deneyebilir, fakat bunu biz bilemeyiz, ancak TAHMÝN edebiliriz.
Not; grafik bir süre sonra kalkacaktýr.
Devam edecek.....
![]()

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri