Temel problem anlaþýldý. Aslýnda alttaki yazdýklarýna sonraki aþamada geçmek lazým Önce þunlarý açýða kavuþturmalý yoksa alttaki yazdýklarýnýn önemi kalmýyor benim açýmdan. Sanýyorum olayý anlarsan senin açýndan da önemi kalmayacak.
Peki neresi anlaþýlmasý gereken mevzu
"en kötü temettüsünü yerim" veya "cebimden para çýkmadan bu þirkette ortaklýðýmý arttýrýrým, maliyetimi düþürürüm"
Bunlarýn 2 sininde yatýrýmcýya 0 katkýsý oldugunu biliyor musun ???
Nasýl katkýsý olmaz dediðini duyuyorum. Açýklayayým;
Tamamen þu kural geçerli temettü almak = LOT SATMAK ile eþdeðerdir. Ayný þeydir önce bunun anlaþýlmasý lazým. Ha temettü almýþsýn ha lot satmýþsýn hiçbir fark oluþmuyor.
Kafandan þu an diyorsun ki bu ikisi nasýl ayný þey lotum azalmýyor aksine temettü ile geri yatýrýp lotumu arttýrýyorum. Nasýl ayný þey diyorsun. Ýstersen Hesap yap. A hissesi yap B hissesi yap birinde temettü kadar lot sat birinde temettü al, birinde sattýgýn lotla gerisin geri hisse al diðerinde de temettü ile lot al ortak oranýný arttýr 1 sene sonra tekrar aynýsýný yap.
Sonra her 2 hissede de toplamda ki portfoy deðerine bak bir fark var mý diye ? Komýsyonda vergide düþme.
B hissesinden elde ettiðin getirinin daha çok olacaðýný sanýyorsun çünkü Ortaklýk oranýný arttýrdýn doðru mu ? Ama hesap yaptýgýn da farkedeceksin ki Hiçbir iþe yaramamýþ ortaklýk oranýný arttýrýp seneye daha çok temettü alman.
Ýnanmýyor musun ? AL DEFTERÝ KÝTABI HESAP YAP.
Sen bu hesabý yap resmýný buraya at bu hesabý yapmadan anlaþmamýz imkansýz bence.
Ben yinede bu 2 sinin özet hesabýný anlatmýþ olayým.
En kötü temettüsünü yerim dediðin kýsým Portfoyun içinden veriliyor temettü dolayýsýyla extra bir kar yemiyorsun portfoyundeki paradan yiyorsun. E portfoyundeký mevcut paradan yiyeceksen temettü almana gerek yoktu ki lazým olacak kadar lot satývereydin. Ama oraným düþer o zaman diyorsun deðil mi düþür hiçbirþey deðiþmeyecek hesaplamayý yapýnca göreceksin ilizyonu)
cebimden para cýkmadan oraným artar veya maliyetim düþer kýsmý. Doðru, þöyle doðru cebinden para cýkmaz çünkü portfoyun deki paranýn bir kýsmýný temettü ile satmýþ oluyorsun yani portfoyunden verildiði için cebinden para çýkmýyor. Maliyetinin düþmesinin de bir anlamý kalmýyor çünkü Kar/Zarar kýsmýnda temettü günü Biranda zarar yazýyor veya mevcut karýn azalmýþ görünüyor. Dolayýsýyla gerisin geri alýp maliyetini düþürsen de Toplam Portfoy hala ayný kalýyor. Maliyetinin daha düþük görünmesinin ne kýsa vade de nede uzun vadede bir anlamý kalmýyor. Matematikle hesaplayabilirsin.
Aslýnda temelde napmýþ oluyorsun senin 1 adet 10 liran var. temettü verildiðinde senin 10 lýraný 2 adet 5 lik yapýyorlar biri sað cebinde yani hissede duruyor. deðeri 5 TL diðerini sol cebýne koyuyorlar 1 adet 5 TL þeklinde.
Sende gidip sol cebýndeký 5 TL ni sað cebýne koyuyorsun. Yani hisseye koyuyorsun.
AA diyorsun önceden 1 tane 10 lýran vardý þimdi 2 tane 5 erden 10 lýram var diyorsun 2 tane oldu ne güzel diye seviniyorsun.
KAÇIRDIGIN YER NEREDESÝ 2 tanenin deðeri toplamda 10 TL.
Bedelsiz verilir ya onunla ayný þey oluyor paran bozuluyor aslýnda hiçbirþey farketmiyor. Sen 2 tane param oldu yaþasýn diye seviniyorsun ancak toplam deðeri hala 10 lýra oraya bakmadýgýndan göremiyorsun ilizyonu
DEDÝÐÝM GÝBÝ HESABI YAP RESMINI BURAYA AT BAKALIM TEMETTÜ LOT SATMAKLA EÞ MÝ DEÐÝL MÝ

)
Alýntý yaparak yanýtla
..... ertesi gun yuzde 5 yukarda açtýðýndan yerine koyarken zarar yazacaktir cunku... ideal ortamda dediginiz gibi temettunun etkisi yok hisse satilip da nakit alinabilir ...ancak hisseyi satmak ayni zamanda hissenin ertesi gun ve sonrasinda artma riskini de almak demektir ... gece tam saat döndüðünde isleme giren robotlarla yarismak lazim... tabi tam tersi olup hisse dusebilir de ancak biz hisseye ortak olurken bunun artacagini düþündüðümüzden projelendirdigimizden hisseyi satarak bu riski almak kendi mantigimizla celismek olacaktir...
bilim soðuk füzyonu bulacak neredeyse , hala temettü konusunun gizemi çözülemedi

Yer Ýmleri