Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 100/106 ÝlkÝlk ... 50909899100101102 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 793 - 800 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Temel problem anlaþýldý. Aslýnda alttaki yazdýklarýna sonraki aþamada geçmek lazým Önce þunlarý açýða kavuþturmalý yoksa alttaki yazdýklarýnýn önemi kalmýyor benim açýmdan. Sanýyorum olayý anlarsan senin açýndan da önemi kalmayacak.

Peki neresi anlaþýlmasý gereken mevzu

"en kötü temettüsünü yerim" veya "cebimden para çýkmadan bu þirkette ortaklýðýmý arttýrýrým, maliyetimi düþürürüm"

Bunlarýn 2 sininde yatýrýmcýya 0 katkýsý oldugunu biliyor musun ???

Nasýl katkýsý olmaz dediðini duyuyorum. Açýklayayým;

Tamamen þu kural geçerli temettü almak = LOT SATMAK ile eþdeðerdir. Ayný þeydir önce bunun anlaþýlmasý lazým. Ha temettü almýþsýn ha lot satmýþsýn hiçbir fark oluþmuyor.

Kafandan þu an diyorsun ki bu ikisi nasýl ayný þey lotum azalmýyor aksine temettü ile geri yatýrýp lotumu arttýrýyorum. Nasýl ayný þey diyorsun. Ýstersen Hesap yap. A hissesi yap B hissesi yap birinde temettü kadar lot sat birinde temettü al, birinde sattýgýn lotla gerisin geri hisse al diðerinde de temettü ile lot al ortak oranýný arttýr 1 sene sonra tekrar aynýsýný yap.

Sonra her 2 hissede de toplamda ki portfoy deðerine bak bir fark var mý diye ? Komýsyonda vergide düþme.

B hissesinden elde ettiðin getirinin daha çok olacaðýný sanýyorsun çünkü Ortaklýk oranýný arttýrdýn doðru mu ? Ama hesap yaptýgýn da farkedeceksin ki Hiçbir iþe yaramamýþ ortaklýk oranýný arttýrýp seneye daha çok temettü alman.

Ýnanmýyor musun ? AL DEFTERÝ KÝTABI HESAP YAP.

Sen bu hesabý yap resmýný buraya at bu hesabý yapmadan anlaþmamýz imkansýz bence.

Ben yinede bu 2 sinin özet hesabýný anlatmýþ olayým.

En kötü temettüsünü yerim dediðin kýsým Portfoyun içinden veriliyor temettü dolayýsýyla extra bir kar yemiyorsun portfoyundeki paradan yiyorsun. E portfoyundeký mevcut paradan yiyeceksen temettü almana gerek yoktu ki lazým olacak kadar lot satývereydin. Ama oraným düþer o zaman diyorsun deðil mi düþür hiçbirþey deðiþmeyecek hesaplamayý yapýnca göreceksin ilizyonu )

cebimden para cýkmadan oraným artar veya maliyetim düþer kýsmý. Doðru, þöyle doðru cebinden para cýkmaz çünkü portfoyun deki paranýn bir kýsmýný temettü ile satmýþ oluyorsun yani portfoyunden verildiði için cebinden para çýkmýyor. Maliyetinin düþmesinin de bir anlamý kalmýyor çünkü Kar/Zarar kýsmýnda temettü günü Biranda zarar yazýyor veya mevcut karýn azalmýþ görünüyor. Dolayýsýyla gerisin geri alýp maliyetini düþürsen de Toplam Portfoy hala ayný kalýyor. Maliyetinin daha düþük görünmesinin ne kýsa vade de nede uzun vadede bir anlamý kalmýyor. Matematikle hesaplayabilirsin.

Aslýnda temelde napmýþ oluyorsun senin 1 adet 10 liran var. temettü verildiðinde senin 10 lýraný 2 adet 5 lik yapýyorlar biri sað cebinde yani hissede duruyor. deðeri 5 TL diðerini sol cebýne koyuyorlar 1 adet 5 TL þeklinde.

Sende gidip sol cebýndeký 5 TL ni sað cebýne koyuyorsun. Yani hisseye koyuyorsun.

AA diyorsun önceden 1 tane 10 lýran vardý þimdi 2 tane 5 erden 10 lýram var diyorsun 2 tane oldu ne güzel diye seviniyorsun.

KAÇIRDIGIN YER NEREDESÝ 2 tanenin deðeri toplamda 10 TL.

Bedelsiz verilir ya onunla ayný þey oluyor paran bozuluyor aslýnda hiçbirþey farketmiyor. Sen 2 tane param oldu yaþasýn diye seviniyorsun ancak toplam deðeri hala 10 lýra oraya bakmadýgýndan göremiyorsun ilizyonu

DEDÝÐÝM GÝBÝ HESABI YAP RESMINI BURAYA AT BAKALIM TEMETTÜ LOT SATMAKLA EÞ MÝ DEÐÝL MÝ
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Ustadim insallah kimse nasil olsa fark olmayacak diye eregli temettu vermeden once hisselerini satmamistir ..... ertesi gun yuzde 5 yukarda açtýðýndan yerine koyarken zarar yazacaktir cunku... ideal ortamda dediginiz gibi temettunun etkisi yok hisse satilip da nakit alinabilir ...ancak hisseyi satmak ayni zamanda hissenin ertesi gun ve sonrasinda artma riskini de almak demektir ... gece tam saat döndüðünde isleme giren robotlarla yarismak lazim... tabi tam tersi olup hisse dusebilir de ancak biz hisseye ortak olurken bunun artacagini düþündüðümüzden projelendirdigimizden hisseyi satarak bu riski almak kendi mantigimizla celismek olacaktir...
    ... yillik karini 2ye katlayan bir sirketin bu kari yatirim icin kullanmayip 5 kisiye paylastiracagini acikladiktan sonra hisse fiyatinin normalde gostermesi gereken performansi gosterememesi (ideal ortamda fiyatin da bu karin sermayeyi arttirdigi oranda arttirmasi gerekirdi ancak kar oz sermayeye eklenmeyip patronlara dagitilinca hisse fiyatinin o kadar artmamasi normal cunku oz sermaye olmasi gereken kadar artmadi) acikca sirketin temettu politikasinin hisse fiyati uzerinde ne kadar etkili oldugunu bize gosteriyor... kagit kalemle yaptigimiz hesaplarda hep sirketin kasasina giren yillik kari ile yatirim yapip karini en az kar marji oraninda arttirdigini varsayiyoruz .. kagit kalemi birakip labaratuardan ciktigimizda gercek dunyaya gectigimizde ise yillik kari ile oz sermayesini arttirmasi gerekirken patronuna veren bir sirketle karsi karsiyayiz.... hatta bu sirketin hisse fiyati patronlarina verdikten sonra sermayesine ekledigi karin, ozsermayeyi arttirdigi oranda bile artmadi... gecen yil ile ayni fiyatta .... çünkü bu þirkete yatýrým yapacak fonlar da þirketin elde ettiði karýn nereye gideceðini öðrenmiþ oldu böylece..
    yine burada yatirimci acisindan esas onemli olanin sirketin yatirima harcadigi tutar ile gelecek yil karini ne kadar arttirabildigi oldugundan da bahsetmistik mesala sirketin elde ettigi kar ile yapacagi yatirim ertesi yil karini faiz oranlari kadar bile arttirmiyorsa sirket artik piyasada doyma noktasina gelmis ise karini ortaklarina dagitmasi ortaklari icin daha avantajli en azindan parayi faize koyarlar daha cok kar ederler... ancak sirket bu yatirimdan net kar oranindan daha cok getiri elde edecekse diger bir deyisle ozsermeyesi 100m olan olan bir sirket 20m kar ediyorken bu 20m ile yaptigi yatirimla oz sermayesi 120m oldugunda artik 24m dan daha fazla ornegin 30m kar etmeye baslayacaksa bu yatirimci acisindan kari sermayeye eklemesi daha avantajli... diger durumda ise karini dagitmasi ortaklari acisindan daha karlý ... yine ideal ortamda borsada yapýlmasý gerekenin öz sermayesini muhasebe oyunlarý yapmadan en kýsa sürede en çok katlayacak þirketlerin hisselerini almak olduðunu da kabul etmek gerekiyor ancak benim de anlatmak istediðim ideal ortamda yaþamadýðýmýz ve gerçek dünyada saðlýklý bir þekilde temettü veren þirketleri biriktirmenin de güzel bir strateji olduðu...
    matematik açýsýndan bakarsak temettu verildikten sonra gelen nakit ile ayni hisseye artik daha dusuk fk'dan ortak olmak hissenin ayni fk seviyesinden fiyatlamasi gerektigini dusundugumuzde yatirimci acisindan daha avantajli olacaktir ... dediginiz gibi hisseyi satip sonra ertesi gun cok yukaridan acmamasini ümit edebiliriz de belki tutar belki tutmaz... iyi bir sirket icin burada ihtimalin yuzde 50den çok çok daha az oldugunu kabul etmek gerekir çünkü bu þirketin piyasa degeri dusukken piyasadaki oyuncularin bu hisseye yonelme ihtimali artacaktir...
    Kagit kalem alarak yaptigimiz tablolarda hesaplarda temettu veren sirketle vermeyen sirket ayni cikacak hatta temettu veren dagittigi kardan yuzde 10 vergi odediginden bir adim geride olacak ... ideal ortamda temettunun muhasebe islevi gordugunu zaten havadan para yaratilamayacagini belirtmiþtim... umarim kimse ideal ortamda yasamadigimizi gerçek dünyada piyasanýn psikolojimizle de oynadýðýný deneyimleyerek ogrenmek zorunda kalmaz ... belki aylar sonra hisse fiyatý sermayeye eklenen kar kadar artsa da ozellikle enflasyonun cildirdigi su donemde 1 yildir karini katlamasina ragmen fiyati artmayan bir hissede olmak yatýrýmcýyý psikolojik açýdan da tahrip edecektir. ... saðlýklý temettü veren þirketleri biriktiren yatýrýmcýlar ise fiyata bakmadan ve korkmadan alým yapmaya devam edebiliyor olacak ... bu yüzden sýrf temettü veriyor diye atlamamak nereden geldiðini nereye gittiðini de bilmek gerekiyor
    (bedelsiz sermaye arttitimindan hic bahsetmedim üstadým onun hicbir etkisi olmadigini kabul ediyorum ona sevineni ben de anlamýyorum zaten hatta bir ara patronu finanse etmek icin yapilan bedelliye sevinen bile oldu )
    Son düzenleme : HATAKE; 07-04-2022 saat: 11:15.
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

3. hateke hocam ben lotlarýmýzý temettüden önce satalým demiyorum. Temettü verildiðinde senin lotlarýný zorla satmýþ oluyorlar diyorum. Temettü=Lot satmaktan kastetiðim þey sen istemesende temettü verildiðinde senin lotlarýný zorla satýyorlar. Sen biþi yapmýyorsun lotunu satmýþ oluyor hemde istedikleri zaman.

Mesela hisseyi aldýn 9 Lýrandan 12 liraya cýktý temettüyü orada daðýtmadý. oradan düþtü 9 lýraya ve oradayken temettü daðýttý. Hangisini tercih edersin. 12 lýrada iken temettü daðýtmasý daha avantajlý. Yani adamlar istedikleri bir zamanda senin lotlarýnýn bir kýsmýný zorla satýyorlar. Temettü vererek mý satýyorlar evet temettü vermek lotlarýnýn býr kýsmýný satmak demektir.

Temettüden bir gün önce satmayý bahsetmedim ancak burada demiþsin ki ertesi gün giderse yukardan alacan t+2 de temettüm yatsýn diye tam 2 gün bekliyorsun senin dezavantajýn daha yüksek çünkü 2 gün beklemek zorunda kalýyorsun. Aslýnda yine temettüyü bekleyene göre hem vergiden hemde 2 günlük gecikmeden dolayý hala dezavantajlýsýn.

Bir sonraký paragrafta ise temettü daðýtmayan tüm þirketlerin patronlara para aktardýðý þeklinde bir ön yargýnýz var. bir þirket %30 temettü daðýtýp kalan %70 i yine patronlara aktarabilir mi ? evet. Temettü daðýtmadan da daðýtarakta patron kendi cebine parayi her zaman atabilir. Derki karýmýn %80 ini temettü olarak daðýtýyom %20 si onuda kendime veya bahsettiðin 5 kiþiye veriyorum. Bunu temettü daðýtan bir þirkette yapabilir. O halde bu tüm þirketler için geçerli bir durum. Bunu yaptýðýný tespit ettiðin bir þirket temettü kralý bile olsa yatýrým yapma zaten.

Üstelik temettü daðýtmak sadece ortaklara verilen birþeymiþ gibi görülüyor halbuký patronu ve diðer ortaklarda parayý alýyor. Yani öz sermaye patronun aldýgý temettü yüzünden de düþüyor. Yani temettü veren bir hissede patron temettü sayesýnde gözünün içine baka baka ben karý cebýme attým diyor. Ayrýca yine ek olarak arka plandan kasada kalan diðer parayý da yine alabilir ?

Kaðýt kalem hesabýnda hissenin daðýtmadýðý temettü ile kar marjýný arttýrmadýðýný o parayý 5 yýl sonra (veya ilerde bir gün toptan temettü daðýtacaðý varsayýmý) daðýtmak için ayýrdýðýný varsayýyoruz. O parayla kar marjýný arttýrsa temettü verenlerýn hiç sansý kalmaz çünkü daha yüksek bir kar elde edilecektir. Kar bileþke büyüyecektir. Oysaki karsýlastýrmanýn objektif olmasý için daðýtmadýðý temettüyü yatýrým da kullanmamamýza raðmen eþit performans gösteriyorlar.

Son paragrafta dediðin gibi patron parayý cebe atýyorsa bunu temettü vermesine raðmen de yapabilir. Ayrýca cebe atýlan bu para sonuç olarka muhasabe kayýtlarýnda görünecektir. Adamýn böyle bir niyeti var ise elde ettiði karý düþük gösterir. En baþta karý oldugu gibi açýklar sonra parayý bir þekilde cukkalýyorsa oradaki sakatlýk muhasebe de kabak gibi görünecektir. Dolayýsýyla cebe para atacak patron 50 TL kar etmiþse 40 TL kar ettim gibi göstererek bunu yapmalý. Ayný þeyi temettü veren bir hisse patronuda yapar 50 TL kar eder 40 TL ettim der birde yatýrýmcýya güven vermek için sözde 40 TL karýmýn þu kadarýný dagýtacam der. Yani bir patron cebe para atýyorsa bunu temettü verdirterek engelleyemezsin. Dolayýsýyla temettü patronun para kaçýrmadýðýnýn ýspatý olamaz.

Temettünün sinyal verme hipotezinden bahsedelim mesela senýn konusmalarýndan anladýgým temettünün sinyal verdiðini düþünüyorsun ne sinyali veriyor.

sana göre

1-temettü vererek ben para çalmýyorum sinyali veriyor.
    2-temettü vererek ben güvenilirim sinyali veriyor.
    3-Ben güçlü þirketim sinyali veriyor.

Peki bu sinyal verme hipotezine bir baþka pencereden bakalým.

Þu sinyalleri de verebilir yatýrýmcýya;

1-Ben daha fazla büyeyecek alan bulamýyorum. Dolayýsýyla eski büyümelerým olmayacak sinyali.
    2-Ben parayý kullanmayý bilmiyorum iyi yatýrýmlar yapamýyor ve parayý batýrýyorum. Kötü bir yöneticiyim sinyali
    3-Patron olarak parayý baska yerde daha iyi deðerlendiriyorum bu sebeple þirketteki karlarýmý temettü daðýtarak büyük oranda ben alýyor ve kendi "BENCÝL" yatýrýmýmý yapýyorum. Þirket adýna yatýrým yapmamýþ oluyorum. Böylece siz deðil ben daha çok kazanýyorum. Öyle ya daha iyi bir yatýrým alaný bulmuþsa patron temettü daðýtýlmasýný ister çünkü kendi aldýðý patron temettü payý ile x yatýrýmýndan köþeyi döner. Burada da aldýgýmýz sinyal patronun yatýrýmcýlarý deðil kendi cebini düþündüðü sinyalini elde ediyoruz.

Yani sonuç olarak temettü daðýtan bir þirket iyi þeyler yaptýgýný da düþündürebilir kötü þeyler yaptýgýný da düþündürebilir yatýrýmcýya. Dolayýsýyla sinyal verme hipotezi olumlu da olumsuzda algýlanabilir. Alttaki 3 maddeye de iþaret edebiliyor temettü vermek o halde temettü veren hisselerden uzak durmak gerektiði anlamý cýkacaktýr.

Zaten hali hazýrda en çok kazandýran þirketler büyüyen þirketler

Dolayýsýyla temettü daðýtan þirkete ortak olmak neye göre mantýklý neye göre deðil bir sürü çeliþki var.
    Ayrýca bir sürüde paradox ortaya çýkýyor patron para çalabilir temettü daðýtsýn diyor geri ayný hisseyi alýyorsun. Yani patron hýrsýzlýk yapacaðýndan þüphelenipte ortak oranýný arttýrmak nedir ? Hadi bunu geçtim madem güvenmiyorsun patrona o halde nasýl ortak kalabiliyorsun. Güvenmediðin adamdan kar etmesini bekliyor ve daðýtmasýný bekliyorsun bu bir paradoks. Yok o þirkete güveniyorsan o halde temettü daðýtmasa da olur nede olsa güvenilir adam ki sen gidip ortak olmussun. BU çeliþki ve paradokslar temettünün patron-yatýrýmcý iliþkisi açýsýndan anlamsýz sonuclandýgýný gösteriyor. Ancak yatýrýmcý bu anlamsýzlýðý ve paradoksu anlamamakta ýsrarcý. Temettü daðýtýmak sinyal olarak ben daha fazla büyeyecek alan bulamýyorum demek ise daha fazla büyeyemeyecek þirkette ortaklýgý devam ettirmekte mantýksýz falan fýlan.

Bana göre buraki çözüm temettüden bagýmsýz þirket güzel büyüyor öz sermayesini güzel arttýrýyorsa temettü daðýtsýn yada daðýtmasýn o þirket en yüksek performansý gösterecektir. Dolayýsýyla temettü yatýrýmcýlýðý kalýbý yerine bilanco yatýrýmcýlýgý büyeyen þirket yatýrýmcýlýgý þeklinde bakmak lazým hisselere.

Ancak ben temettü yatýrýmcýsýyým dediðinde yukarýdaki çeliþkiler, mantýksýzlýklar ve paradokslarla baþ baþa kalýyorsun.

Mesela HEKTS çok güzel hissedir çok iyi hatýrlýyorum temettü daðýtmayacam dediði dönemi bir çok yatýrýmcý sayfasýnda HEKTS'a küfürler etti. patrona kýzdý ve hýrsýzlar dediler. Temettü severlerin listesinden çýktý.

HAK ETTÝMÝ BUNU, HAK ETMEDÝ ANCAK BÝLÝNÇSÝZ YATIRIMCI KÜLTÜRÜ ALGILARI SEBEBÝYLE HEKTS'a küfürleri yaðdýrdý. 2017 den itibaren temettüyü kesen hektas 4,5 ylda 22 katlýk bir getiri üretti yatýrýmcýsýna.

HEKTSIN bu gidiþini temettü vermemesine baðlamýyorum. Bunun bir önemi yok yatýrýmcý ne algýlýyor nasýl bakýyor ben bu noktadayým. Her temettü ödemeyen þirket kötü þirket demek deðildir. Hýrsýz patron demek deðildir.

Temettü olumlu sýnyal olarakta algýlanabýlýr olumsuz olarakta algýlanabilir bana göre yatýrýmcýnýn temettüyü iyi algýlamasý lazým ona göre yatýrýmýný yapmasý lazým eðer bunu doðru algýlamazsa HEKTS gibi bir hisseden vazgeçmek zorunda kalýyor. üstelik patrona büyük haksýzlýk ederek ve hakaret ederek.

HEKTS'ýn patronu siz oldugunuzu düþünerek empati yapýn yatýrým yapýp daha da büyümek ve böylece ortaklarýnýn sermaye kazancýný cýddý oranda arttýrmak istiyorsun. Fakat millet vah efendým sen nasýl temettü vermezsin hýrsýz kö.ek diye sana hakaret ediyor.

Ýþin sonuna gelirsek söylediðim hesabý niçin yapmýyorsun üstad onun üzerinden devam edebilirdik. Böyle uzun makaleler yazýp duruyoruz sýra sýra tane tane gýtsek cok daha mantýklý

Bedelsiz nedir ? kar payý daðýtýmýdýr temettü nedir oda bir kar payý dagýtýmýdýr.

Ýkiside ayný þeydir aslýnda ikisininde matematiksel sonucu aynýdýr nasýlký bedelsýz anlamsýz geliyor. Cunku paraný bozduruyorlar ayný þeyi temettüde de yapýyorlar. Tek farký býrýnde senýn yerýne kar payýný lota cevýrýp verýyorlar diðerinde sen al lotlarý diyorlar.

10 lýralýk bir hisse 5 TL temettü daðýtýrsa hisse fiyatý 5 TL ye düþer gelen para ile lot alýrsan lot sayýn 2 katýna cýkar.

Ayný hissenin yarý yarýya bedelsýz yaptýgýný düþün. hisse fiyatý 5 tl ye düþer lot sayýn 2 katýna cýkar.

kar payýný bedelsýz ile ödedi ya onu temettü gibi ödemiþ olsun diyorsan bedelsýzden gelen lotlarý satýp temettü almýþ oldun iþte Yada temettüden gelen parayý bedelsýz verilmiþ gibi yapmak ýstýyorsan gelen nakýtla lot alýrsan aslýnda kar payýný bedelsýzle almýþ gibi olacaksýn.

Benim vardýgým sonuc her ikiside gereksiz.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

üstadým bir önceki yazýmda temettü daðýtacak bir þirket için ideal oramda temettü almadan hisseleri satmak ve ertesi gün tekrar ayný hisseleri alarak lot sayýsýný arttýrmak ile hisseyi satmamak ve temettü almak bu temettü ile lot sayýsýný arttýrmak arasýnda fark olmayacakken, bunlarýn teorik açýdan doðru olduðunu gerçek ortamda ayný þekilde olmayabileceðini öncelikle hisseyi satarak bu hissenin artma riskini aldýðýmýzý bunun hisseyi alma amacýmýzla çeliþtiðini, eðer hisse fiyatý artarsa daha yukarýdan maliyetleneceðimiz için bunun yatýrýmcýnýn zararýna olduðunu, iyi þirketler için hisse fiyatýnýn artmasý ihtimalinin de %50den çok daha az olduðunu çünkü þirketin f/k oraný düþeceðinden piyasadaki diðer oyuncularýn bundan yararlanmak isteyebileceðini açýkladým .. özellikle þirketin ertesi yýl karýnýn daha da artacaðý tahmin edilen ihtimallerde piyasadaki oyuncular bu düþük f/k dan çok büyük ihtimalle yararlanmak isteyecektir .. diðer bir deyiþle þirketin piyasada tekrar ayný fiyat ve kazanç oranýnda fiyatlanacaðýný bunun da yatýrýmcýnýn lehine olduðunu düþünüyorum ...

isteseniz fiyat kazanç oranýnýn temettü alan veya onun yerine lot satan yatýrýmcýnýn portföyü üzerindeki etkisini sizin de dediðiniz gibi tablo þeklinde uzun bir örnek ile somutlaþtýrayým

eþitlik açýsýndan devletin hisse alým satýmýyla elde edilen gelirden de temettü gelirinden de vergi almadýðýný varsayalým
    A- hisse temettü veriyor
    hisse 100 lira piyasada 1000 lot var þirketin piyasa deðeri 100.000t... yýllýk karý 10.000 tl... þirket piyasada 10 f/k ile fiyatlanýyor ... benim 100 lotum var deðeri 10.000 tl
    þirket elde ettiði 10.000 tl kar ile hisse baþý 10 tl temettü verdi hisse fiyatý 90a düþtü benim 100 lotum var = 90x100 =9.000 tl hisse + 1000 tl nakit olmak üzere yine 10.000 tl portföyüm var .. hissemizin toplam piyasa deðeri artýk 90.000 tl çünkü lot fiyatý 90a düþtü ve piyasada 1000 adet lot bulunuyor... fiyat kazanç oraný artýk 9
    A-1. ben parayý harcadým ... þirket tekrar 10 fk olduðunda = piyasa deðeri 100.000 tl olduðunda = 1 hisse deðeri 100 tl olduðunda.... benim 100 lotum var toplam deðeri 10.000 tl +1000 tl nakit harcamýþtým= 11.000 tl param oldu
    A-2. 1000 lira ile tekrar hisse aldým 111 lot hissem oldu çünkü hisse fiyatý 90tlye düþmüþtü ... bu hissenin fk oraný 10 oldu hisse fiyatý 100 oldu toplam 11.100 tl portföyüm oldu...

B HÝSSE TEMETTÜ VERMÝYOR
    hisse fiyatý yine 100 lira þirketin piyasada 1000 lot var piyasa deðeri 100.000tl... yýllýk karý 10.000 tl ... þirket piyasada 10 f/k ile fiyatlanýyor ... benim 100 lotum var deðeri 10.000 tl
    B-1 ben 1000 tl için 10 lot hisse sattým benim 90 lot hissem 1000 tl nakdim var... 9000+1000 tl portföyüm bulunuyor... þirketimizin f/k oraný halen 10... bu þirket 10bin tl yi ortaklarýna daðýtmadý yatýrým yapmakta kullandý, piyasa deðerine ekledi ve artýk 11.000 tl kazanýyor... 100.000 tl piyasa deðeri olan þirketin 10.000 tl kazandýðýný varsaymýþtýk... 110.000 tl piyasa deðeri olan þirketimizde 11.000 tl kazanýyor... yine f/k oraný 10 olduðu için piyasa deðeri 110.000 tl olan hissemizin lot fiyatý 110 oldu.. benim 90 lotum vardý 90x110 =9900 tl + 1000 öncesinde nakit almýþtým 10.900 toplam portföyüm oldu... (bu örnekte eðer sadece parayý sadece kasaya ekler ve yatýrým yaparak geliri arttýrmazsak f/k oranýný 10 kabul ettiðimizden hissenin lot baþýna fiyatý artmayacaktýr)
    B-2 ben nakit almak için hissemi satmadým ve þirket 10bin tl karý ile tekrar yatýrým yaptý ve artýk 11.000 tl kazýnýyor... piyasa deðeri 110.000 tl oldu piyasada 1000 hisse olduðundan, .... fk oranýn 10 olmasý için ... 1 hissenin 110 tl olmasý gerekiyor... benim 100 lot hissem bulunuyor 110 tl'den 11.000 tl'lik portföyüm var

1. cevap : simdi temettü üzerinden stopaj olarak vergi kesildiðini o nedenle A-2 maddesinde 11 lot alýnamayacaðýný ileri sürebilirsiniz ... ayný þekilde eþitlik açýsýndan B-1 maddesinde 10 lot satarak elde ettiðiniz 1000 tl gelirden de %10 devlete vergi ödemediðinizi orada da elinize geçen tutarýn azalmadýðýný varsaydýðýmýzý hatýrlatmak isterim... a-2 durumunda temettü alýndýðýnda vergi de ödediðimiz halde b-1 durumunda hisse satýþý gelirinden vergi ödenmemesi þirketin büyümesi veya karýnýn artmasý ile deðil devletin bir gelirden vergi alýrken diðerinden almamasý ile ilgili bir durum

2. cevap þimdiki yazýnýzda belirttiðiniz gibi eðer þirket yaptýðý 10.000 tl lik yatýrým ile artýk net kar marjýný da arttýracak ve 11.000 tl deðil 12.000, 15.000 tl kazanacaksa bunun ortaklar açýsýndan parayý temettü olarak daðýtmaktan daha avantajlý olduðunu ancak eðer yapacaðý bu yatýrýmýn etkisi karý 10.500 tl'ye çýkarmakla sýnýrlý kalacak ise ortaklar için temettü vermesinin daha avantajlý olduðunu kabul ettiðimi önceki yazýmda zaten açýkladým üstadým. .. bu ihtimalde þirket artýk eski halinden çok daha verimli bir þirket haline gelmiþ olacaðýndan zaten artýk ayný þirketten bahsedemeyeceðiz ... . piyasa deðeri 100.000 tl olan þirket 10.000 tl kazanýrken ,piyasa deðeri 110.000 tl olan þirketin de 11.000 tl kazanmasý tamamen doðru orantý

yine þirketin yöneticilerinin 12 liradan deðil de istedikleri 9 liradan temettü vererek beni zarar ettirdiði fikrine katýlamayacaðým üstadým... þirket bir yýl önce elde ettiði karý daðýtacaðý için onun lot baþýna verebileceði temettü tutarý zaten bellidir.. yani bu þirket lot baþýna 1 tl temettü verecekse 12 iken vermesi yerine 9 dan yani daha düþük piyasa deðerinden vermesini ve bu piyasa deðerinden tekrar maliyetlenmeyi tercih ederim.. þirket 9 lira dayken atýyorum 21 fk ile fiyatlanýyorsa 12 lirayken 28 fk ile fiyatlanýyor olmasý gerekir ... burada eðer temettü tarihi belli olduktan sonra patronlarýn hisse fiyatýný arttýracaðýný ve gelen para ile tekrar hisse alýrken beni yüksek fkdan maliyetlendireceðini düþünüyorsak, ve ben þirket için28 fknýn bu þirket için çok olduðu yakýn vadede bu kadar büyüyemeyeceði fikrindeysem tekrar bu seviyelerden alým yapmayabilirim hatta hisselerimi bu uygun fiyattan satabilirim
    Son düzenleme : HATAKE; 09-04-2022 saat: 11:00.
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

þimdi "temettüyü yemek= þirketin temettü verilmediði ihtimalde lot satmak" , "temettüyü hisseye tekrar yatýrmak = temettü verilmeyen ihtimalde hiç hisse satmamak" olarak düþünelim.... sonuçta þirketler ayný ... elimizde ayný piyasa deðerinden farklý sayýda lot olacak...
    piyasa depresyondayken, þirket olmasý gerekenden düþük fk ile fiyatlanýyorken ... en kötü temettüsünü yerim demek elimize geçen nakdi istediðimiz gibi harcayabilmek olacaktýr... bu temettüyü harcamamýz, temettü verilmemesi ihtimalinde hisseden lot satmak anlamýna gelecek... düþük fk dan lotlarýmýzý satmýþ olacaðýz ... piyasa tekrar normale döndüðünde þirket normal fkya çýktýðýmýzda zarar etmiþ olacaðýz
    piyasanýn depresyon döneminde temettü verilmesi ise þirketin fk 'sýný ikinci kez düþürecek ... biz bu nakit ile temettülerle , ikinci kez düþmüþ fk dan hisse alarak ortalama düþürebiliriz... þirketin temettü vermediði yatýrýmcýnýn da hissesini satmadýðý ihtimalde ise bu þansý elde edemeyeceðiz... bunun psikolojik üstünlüðünün bile olmadýðý iddia etmek mantýksýz olacaktýr ...
    hissenin tekrar olaðan fk düzeyine çýkacaðýný düþündüðümüzde depresyon döneminde veya yatýrým yapmayý býraktýðým yatýrýmlarý yemeye baþladýðým dönemde temettü hissesi sahibi olmak güzel bir strateji ...
    eðer piyasa ralli dönemindeyse þirket temettü verdiðinde fk düþeceði için yine temettü alanýn daha düþük fk dan alým yapma þansý olacaktýr
    yatýrým yapmayý býraktýðýmýzý nakit ihtiyacý için temettü verilmeyen ihtimalde lot sattýðýmýzý düþünelim .. bu beraberinde þirketten güzel bir fk oranýndan çýkma yükümlülüðünü de getiriyor... hem hissede hikaye bitmediyse neden satýyoruz ... ben bu yolu tercih etmiyorum

diðer konular belirttiðiniz gibi temettü verilmesine nasýl yaklaþtýðýmýz ile ilgili .. önceki yazýmda karýný daðýtmayan þirketlere karþý ön yargým olmadýðýný bu þekilde bir çok güzide þirketimiz olduðunu hatta þiþecam ve iþmen'in ikisinin de patronun iþ bankasý olduðunu belirtmiþtim... ben sadece þirketin temettü politikasýnýn hisse fiyatýna etkili olduðunu örneklendirmek açýsýndan yýl içerisinde elde ettiði karýn yarýsýný sahiplerine daðýtan ortaklarýna ise bu tutarýn yaklaþýk 17de 1 paylaþtýran bir þirketin hisse fiyatýnýn sermayeye eklediði kar kadar dahi artmadýðýný yazdým...
    temettü veren þirkete bakýþ açýmýz bu þirketin artýk yatýrýmlarýndan verim alamadýðý þeklindeyse tabii ki bu þirkete yatýrým yapmanýn anlamý yok... borsada ideal olanýn öz sermayesini en kýsa sürede en çok arttýran þirketlere yatýrým yapmak olduðunu ancak ideal ortamda yaþamadýðýmýzý ve temettü hissesi biriktirme fikrinin kötü bir fikir olmadýðýný düþündüðümü de yine belirtmiþtim...
    son dönemde bazý arkadaþlarýn tamamen temettü sevdalýsý olduðunu bunun neden kaynaklandýðýný, etkilerini bilmeden sürekli yücelttiðini kabul ediyorum bu nedenle yatýrýmlarýna devam eden ve mutlaka ihracat yapan saðlýklý bir þekilde temettü veren þirketleri tercih ediyorum ...
    genel olarak ayný þeyleri yazýyoruz ... olay temettüye bakýþ açýsý ve piyasada psikolojiyi yönetebilmekte kullanýlan araçlarla ilgili .. bu temettü de olabilir þirketin olmasý gerekenden çok ucuz fiyatlandýðýný bilmek de olabilir ... çok abartacak üstünlük veya geride kalma söz konusu deðil kesinlikle... þirketler yatýrýmlarýndan ayný þekilde kazanç saðlayacaksa bir taraf warren buffet olurken diðeri Medine fukarasý olamayacaktýr
    sizinle konuþmak büyük keyif üstadým...þu sýra iþlerim çok yoðun olduðundan forumda olsam bile sadece okuyacak zamaným olacak gibi ... sevdiklerinizle birlikte mutlu saðlýklý hafta sonlarý dilerim... saygýlar
    Son düzenleme : HATAKE; 09-04-2022 saat: 11:39.

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Temel problem anlaþýldý. Aslýnda alttaki yazdýklarýna sonraki aþamada geçmek lazým Önce þunlarý açýða kavuþturmalý yoksa alttaki yazdýklarýnýn önemi kalmýyor benim açýmdan. Sanýyorum olayý anlarsan senin açýndan da önemi kalmayacak.

Peki neresi anlaþýlmasý gereken mevzu

"en kötü temettüsünü yerim" veya "cebimden para çýkmadan bu þirkette ortaklýðýmý arttýrýrým, maliyetimi düþürürüm"

Bunlarýn 2 sininde yatýrýmcýya 0 katkýsý oldugunu biliyor musun ???

Nasýl katkýsý olmaz dediðini duyuyorum. Açýklayayým;

Tamamen þu kural geçerli temettü almak = LOT SATMAK ile eþdeðerdir. Ayný þeydir önce bunun anlaþýlmasý lazým. Ha temettü almýþsýn ha lot satmýþsýn hiçbir fark oluþmuyor.

Kafandan þu an diyorsun ki bu ikisi nasýl ayný þey lotum azalmýyor aksine temettü ile geri yatýrýp lotumu arttýrýyorum. Nasýl ayný þey diyorsun. Ýstersen Hesap yap. A hissesi yap B hissesi yap birinde temettü kadar lot sat birinde temettü al, birinde sattýgýn lotla gerisin geri hisse al diðerinde de temettü ile lot al ortak oranýný arttýr 1 sene sonra tekrar aynýsýný yap.

Sonra her 2 hissede de toplamda ki portfoy deðerine bak bir fark var mý diye ? Komýsyonda vergide düþme.

B hissesinden elde ettiðin getirinin daha çok olacaðýný sanýyorsun çünkü Ortaklýk oranýný arttýrdýn doðru mu ? Ama hesap yaptýgýn da farkedeceksin ki Hiçbir iþe yaramamýþ ortaklýk oranýný arttýrýp seneye daha çok temettü alman.

Ýnanmýyor musun ? AL DEFTERÝ KÝTABI HESAP YAP.

Sen bu hesabý yap resmýný buraya at bu hesabý yapmadan anlaþmamýz imkansýz bence.

Ben yinede bu 2 sinin özet hesabýný anlatmýþ olayým.

En kötü temettüsünü yerim dediðin kýsým Portfoyun içinden veriliyor temettü dolayýsýyla extra bir kar yemiyorsun portfoyundeki paradan yiyorsun. E portfoyundeký mevcut paradan yiyeceksen temettü almana gerek yoktu ki lazým olacak kadar lot satývereydin. Ama oraným düþer o zaman diyorsun deðil mi düþür hiçbirþey deðiþmeyecek hesaplamayý yapýnca göreceksin ilizyonu )

cebimden para cýkmadan oraným artar veya maliyetim düþer kýsmý. Doðru, þöyle doðru cebinden para cýkmaz çünkü portfoyun deki paranýn bir kýsmýný temettü ile satmýþ oluyorsun yani portfoyunden verildiði için cebinden para çýkmýyor. Maliyetinin düþmesinin de bir anlamý kalmýyor çünkü Kar/Zarar kýsmýnda temettü günü Biranda zarar yazýyor veya mevcut karýn azalmýþ görünüyor. Dolayýsýyla gerisin geri alýp maliyetini düþürsen de Toplam Portfoy hala ayný kalýyor. Maliyetinin daha düþük görünmesinin ne kýsa vade de nede uzun vadede bir anlamý kalmýyor. Matematikle hesaplayabilirsin.

Aslýnda temelde napmýþ oluyorsun senin 1 adet 10 liran var. temettü verildiðinde senin 10 lýraný 2 adet 5 lik yapýyorlar biri sað cebinde yani hissede duruyor. deðeri 5 TL diðerini sol cebýne koyuyorlar 1 adet 5 TL þeklinde.

Sende gidip sol cebýndeký 5 TL ni sað cebýne koyuyorsun. Yani hisseye koyuyorsun.

AA diyorsun önceden 1 tane 10 lýran vardý þimdi 2 tane 5 erden 10 lýram var diyorsun 2 tane oldu ne güzel diye seviniyorsun.

KAÇIRDIGIN YER NEREDESÝ 2 tanenin deðeri toplamda 10 TL.

Bedelsiz verilir ya onunla ayný þey oluyor paran bozuluyor aslýnda hiçbirþey farketmiyor. Sen 2 tane param oldu yaþasýn diye seviniyorsun ancak toplam deðeri hala 10 lýra oraya bakmadýgýndan göremiyorsun ilizyonu

DEDÝÐÝM GÝBÝ HESABI YAP RESMINI BURAYA AT BAKALIM TEMETTÜ LOT SATMAKLA EÞ MÝ DEÐÝL MÝ
    size katýlýyorum hocam .temettü veriliyor lot azalmýyor ama paran eksiliyor .temettüden sonra senet i aþaðý basýyorlar .örnek doaþ senedi. 71,10 dan temmettü verdi 6lira civarý senet ertesi gün 6540 dan iþlem gördü .sonrada aþaðý bastýlar eksi 3 civarý .birde vergisi kesiliyor.oda ayrý cabasý. temmettüden önce alýrsýn yükselince temmetü verdiði günden önce satarsýn .temmettüden sonra aþaðý basýyorlar ordan istersn fazlasýyla al.doaþta öyle yaptým sattým hem param ayný kaldý aþaðýdan yerine fazlasýla yerine koydum .yükselirse ne ala .yükselmezse bakarýz ..saygýlar

Alýntý Originally Posted by atmaca124 Yazýyý Oku
    size katýlýyorum hocam .temettü veriliyor lot azalmýyor ama paran eksiliyor .temettüden sonra senet i aþaðý basýyorlar .örnek doaþ senedi. 71,10 dan temmettü verdi 6lira civarý senet ertesi gün 6540 dan iþlem gördü .sonrada aþaðý bastýlar eksi 3 civarý .birde vergisi kesiliyor.oda ayrý cabasý. temmettüden önce alýrsýn yükselince temmetü verdiði günden önce satarsýn .temmettüden sonra aþaðý basýyorlar ordan istersn fazlasýyla al.doaþta öyle yaptým sattým hem param ayný kaldý aþaðýdan yerine fazlasýla yerine koydum .yükselirse ne ala .yükselmezse bakarýz ..saygýlar
    aynýsýný ereglide yapsaydýnýz zarar edecektiniz üstad... çünkü hisse temettü verince ertesi gün yanýlmýyorsam yüzde 5 veya en kötü yüzde 3 yukarýdan açtý ... burada hisse düþerse karlý artarsa zararlý olduðundan sanki %50 ihtimali kabul etmiþ gibi oluyoruz ancak ... temettüden önce hisse satýp, hissenin yükselme riskini almanýn gereði olmadýðýný, burada aldýðýmýz riskin yüzde 50den fazla olduðunu çünkü zaten bir sonraki yýl da karýný arttýracak þirketlerde, piyasadaki diðer oyuncularýn bir gün öncesinden daha düþük fk'dan bu hisseye yönelme ihtimalinin artacaðýný düþünüyorum .. ..
    ama doasta iþe yaradýðý ve lotlarýnýzý arttýrdýðýnýz için gerçekten çok sevindim .. piyasada bu kadar çakal robot at koþturup milletin parasýný alýyorken forumdaþlarýn para kazanmasýna gerçekten çok seviyorum... bereketli olsun inþallah saygýlar

Duhul
    Oct 2021
    Ýkamet
    St.Tropez . Miami . Panama . Los Angeles . Sütlüce daimi terk 84
    Gönderi
    3,668
    erhan neredeyse on yýl oldu hala ayný konudasýn bilim soðuk füzyonu bulacak neredeyse , hala temettü konusunun gizemi çözülemedi
    kainatýn BÝR varlýðýndan bütünleþip! kendi birliðinde meçhul bir menzile yol almakta olan, insan dediðimiz yüce varlýða salat ve selam olsun ! hamza sütbýyýk -aka- klaus maximilian kerpenter münche

Sayfa 100/106 ÝlkÝlk ... 50909899100101102 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •