Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 13/106 ÝlkÝlk ... 311121314152363 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 97 - 104 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alýntý Originally Posted by Spartan Yazýyý Oku
    http://www.hisse.net/forum/showthrea...=55286&page=72
    576 nolu girdi, linke ulasamadim ama ozeti bu girdide var.

Saygilarimla

ytd
    bu Döküman daha öncede inceledim önüme getirildi pdfyide okudum. Yine ayný þekilde buradada temettü hisseleri ile bist100 hisselerini almýþ ve bakýn performans daha iyi demiþ.

Fakat bunu yaparken atlanan çok fazla þey var.

1- karþýlaþtýrdýklarý hisseler birbiri ile denk hisseler deðil. Aralarýnda zarar eden þirketinde oldugu bir endeks ile kar eden bir endeksi alýp temettü endeksi baþarýlýdýr çýkarýmý yapmýþlar bu pdfde. Bundan 4 sene öncesinde ayný dökümana ayný bu yorumu yapmýþtým.

2-Bu analizi eðer gerçekten doðru bir biçimde yapacaklarsa bilancolarý ve net karý baz alarak yapmalarý lazým.

3-Temettü hisselerinin normal hisselerden daha fazla prim yapmasý gerçekçi deðil ve teorik olarak mumkun deðildir. Teoride mumkun olmayan birþey gerçek olamaz.

Þimdi neden teoride mumkun olmasýn dediðinizi duyar gibiyim anlatayým....

Bir þirket var ve her yýl 20,000 TL kar etsin ve böyle bir þirket bu karý elde ettiðinde borsada iþlem gören hissesi bu kara karþýlýk %20 yukarý hareket etsin.

Bunda itiraz edilecek herhangibir durum var mý yani 20,000 TL kar eden bir þirketin hisse fiyatý her yýl %20 yukarý gidiyor.

BU þirket herhangibir temettü daðýtmýyor. borç vesaire filanda yapmýyor. her yýl 20,000 TL kar ediyor sabit þekilde.

þimdi bu þirket 5 yýl sonra ben artýk temettü daðýtmak istiyorum der.

her yýl 10,000 TLlýkte temettü daðýtmaya baþlar. peki ozman hisse fiyatý deðiþkenini kontrol edelim.

20,000 TL kar acýklar þirket hisse fiyatý o yýl %20 yukarý gider 10,000 Tl sini daðýtýr hisse fiyatý %10 Düþürülür.

bir sonraký sene tekrar 20,000 TL kar edilir hisse fiyatý düþürüldüðü yerden %20 yukarý gider yine 10,000 TL si daðýtýlýr %10 fiyat düþürlür. bir sonraký sene tekrar 20,000 TL kar ve vesaire diye gider.

burada bir sorun varmý ? bunu anlamayan var mý?

peki eðer temettü veren hisse senetleri daha performanslý ise ayný örnekte þöyle hareket etmeliydi.

Ayný þirket 20,000 TL kar acýklar o sene hisse fiyatý %20 yukarý gider. 10,000 TL dagýtýr hisse fiyatý %10 düþürlür.

Bir sonraký sene hisse 20,000 TL kar eder fakat hisse fiyat %30 yukarý gitmeli hem temettüyü telafi etmek hemde bir sonraký karý fiyatlamak için yine 10,000 TL sini dagýtýr fiyat %10 düþürülür. bir sonraký sene yine 20,000 TL kar eder. fakat hisse fiyatý düþürlen yerden %30 yukarý gider. yine temtetü daðýtýlýr ve vesaire.

verdiðim 3 örnekte ayný þirketin farklý temettü veren vermeyen senaryolarýyla sizlerin ve benim yaklaþýmýmý temsil etmekte.

Son verdiðim örnekteki Þirket sizede garip gelmedi mi ? 10 Yýl sonunda bu þirketin piyasa deðeri elde edilen kara göre çok ucuk olmasý gerekmiyor mu ?

Peki nasýl olur her yýl kasaya 20,000 Tl giren en ustteki 2 örnekteki þirketi yatýrýmcýlar 20,000 TL kar A karþýlýk hisseyi %20 yukarý götürerek cevap verdi.

10 yýl sonunda ikiside %20*10 = %200 yukarý gitmiþ görünecek.

Fakat son örnekteki þirket ise her yýl 20,000 TL kar etmesine karþýn ilk yýl bu %20 yukarý fiyatlama gösterirken diðer yýllar temettü telafý etmeyi varsayýmýna göre %30 yukarý gidiyor.

Hesaplayalým %30 * 9 + %20 = %290

Toplamda 3 þirkettinde gerek HAKIM ortaklarý gerekse þirket kasasý bakýmýnda 10 yýl sonunda 200,000 TL toplamda para yarattýlar.

Ýlk 2 þirket piyasa deðeri bu 200,000 TL doðru þekilde yansýttý ve þirkete buna göre deðer biçerken.

Son verdiðim örnekteki þirkette %90 daha pahalý bir deðer biçti ?

Sizce bu anlamlý mý ? Doðru mu ? Hangi sebeple %90 daha pahalý görünecek elde edilen kar 200,000 TL iken diðer þirketin piyasa deðeri niçin 290,000 Tl görünecek ?
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Eðer 3. þirket fiyatlamasýný doðru kabul ediyorsanýz bildiðiniz herþeyi unutun.

1-Deðerleme analizi Yapmamalýsýnýz ? Çükü 3. þirkete inan birisi deðerleme analizi yaparsa saçma sapan birþey cýkar çok pahalý bir þirket görecek

2-PP/DD F/K larý unutun CUnku 3. þirketin bu rasyolarý 50 60 90 larda hatta 30 yýl sonra 100 ün üzerinde görünecektir.

3-Yüksek oranda daðýtýlan temettü telafi edileceði için elde edilen kar %20 fiyatlanýrken temettü telafisi örnegýn temetüsü %35 ise bunu telafi edeceðine göre %35 birde karý fiyatlayacak %20 = %55 lik bir yukarý hareket demek halbuký hisse sadece 20,000 TL kar etmiþti. Bunu zamana yayin sizce bu everst daðý gibi uçuyor olmalý grafik deðil mi

???????????
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

3. Erhan Bey, temettünün lüzumsuzluðuna iliþkin bilgileri derli toplu bir arada bulabileceðimiz böyle bir baþlýk açtýðýnýz için teþekkür ederim.

Gönderdiðiniz iletilerin epeyce bir kýsmýna bakma þansým oldu, bir iki nokta hakkýnda fikirlerimi söylemek ve bir soru sormak istiyorum.

1- Buffet ve benzeri yatýrýmcýlarýn hareket tarzlarý ile ilgili olarak yapýlan yorumlardan yola çýkarak; BÝST ile Amerikan borsalarýnýn temettü açýsýndan karþýlaþtýrýlmasýnýn çok uygun olmayacaðýný düþünüyorum. Oturmuþ bir piyasa ve borsa anlayýþý ile henüz 20-30 yýllýk bir borsa elbette bir tutulamaz. BÝST'teki þirketlere bakýnca bize özgü kurumsallaþma hikayeleri, bize özgü patronlar ve bize özgü dalavereler maaselef sýklýkla karþýlaþtýðýmýz durumlar. Bu yüzden bizim borsamýzdaki küçük yatýrýmcýnýn çýpalarýnýn yabancý borsalardan ve büyük yatýrýmcýlardan veya þirket sahiplerinden (53 nolu gönderinizde Rahmi Koç örneði vermiþsiniz mesela bizim için pek uygun örnek olduðunu düþünmüyorum) farklý olmasý kaçýnýlmaz.
    2-Bütün küçük yatýrýmcýlarýn ayný düzeyde ekonomi bilgisine, ayný risk ve beklenti anlayýþýna, ayný seviyede borsa bilgi ve tecrübesine sahip olduðu ve benzer þekilde zaman ayýrabileceði varsayýmýyla çok alengirli hesaplamalar yaparak temettünün iyiliði veya kötülüðü üzerine fikirler serdetmek her zaman yararlý ve doðru olmayabilir. Ayrýca tasarruflarýný borsaya yönlendirmek isteyenlerin sadece temettüye bakmalarý ya da hiç dikkate almamalarý gibi bir durumun söz konusu olduðunu düþünmüyorum. Az buçuk birþeyler okuyan herkesin yatýrým kararýný verirken oldukça karmaþýk zihni süreçlerden geçtiðini düþünüyorum. Kimisi daha matematiksel olarak düþünüp þirketin temel/teknik analizini bir kuyumcu titizliðiyle ele alýrken; kimisi tamamen þirketin deðer hesabýný yaparak mümkün olduðunca kelepir bir fiyata þirkete ortak olmak isteyebilir; kimisi de temettü ve büyüme odaklý beklentilerine göre karar verir. Bazýlarý da tamamen duygusal saiklerle hareket edebilirler. Bunun herhangi birisi tek doðru olsa idi buradaki arkadaþlarýn %90'ýnýn ayný 3-5 þirkete yatýrým yapmasý kaçýnýlmaz olurdu.

Þimdi de bir sorum olacak: Alýntý yapacaktým ama ilgili gönderinizi tekrar arasam da bulamadým. Ýlk sayfalardan birinde borsada hisse alan birisinin ihtiyacý olduðunda hissesinin cüzi bir kýsmýný satarak ihtiyacýný karþýlamasýnýn temettü beklemesinden daha evla olacaðýný yazmýþtýnýz. Bu baðlamda;

Profesyonel borsa yatýrýmcýlarý için basit olabilir ancak herkesin anlamasý için aklýma þöyle bir senaryo geldi: Manisa Demirci'de yaþayan bir çiftçi yeni oluþturduðu ceviz bahçesi için her yýl yaz aylarýnda 8-10 bin liralýk ilaç ve gübre harcamasý yapmasý gerekiyor ve bu durum cevizlerden güzelce verim almaya baþlayacaðý zamana kadar 7-8 yýl sürmesi gerekiyor. Yapacaðý bu harcamanýn finansmaný için 100000 TL'lik borsa yatýrýmý yapma kararý aldý.

A Senaryosu: Hektaþ, Aksa veya bunlara benzer düzenli temettü veren *** bir þirketin hissesini alýp her sene yaz aylarýnda yapacaðý harcamasýný temettüden karþýlayabilir. (***=Sizinde iletilerinizde belirttiðiniz gibi bu þirketlerin gelecek yýl temettü vereceðinin garantisi yok ancak yýllardýr düzenli vermeleri aksi kanýtlanmadýðý sürece bunun tekrar edeceðinin göstergesi olarak deðerlendirilebilir)
    B Senaryosu: Büyüme beklentisi olan ancak temettü geleneði olmayan baþka bir þirket alabilir. Bu ikinci senaryoda alacaðý þirketi seçmesi için oldukça karmaþýk ekonomik analiz süreçlerini iþleterek geleceði doðru tahmin etmesi gerekecek. Ayrýca her yaz ilaç ve gübre için ayýrmasý gereken para kadar hisse satýþý yapmak zorunda olacaðý için þirketin fiyat yükselmesinin azalan lot sayýsýný amorti edecek kadar yüksek ivmeli olmasý gerekecek.

Bu durumda yekten A senaryosu gereksizdir B senaryosu bu kiþinin daha menfaatinedir denebilir mi? Þayet B senaryosunun kiþinin daha menfaatine olacaðýný düþünüyorsanýz her yýl yapýlacak satýþ kadar azalan lot sayýsýnýn yatýrýmcýya uzun vadede yeteri kadar kazandýrmaya devam etmesi için neler yapmalýdýr? (lütfen bu kýsma cevap verirken karþýnýzda sürekli borsa ile ilgilenen kendiniz gibi birinin olmadýðýný düþünün karþýnýzdaki kiþi Manisa Demirci'de yaþayan bir çiftçi -veya oluþturulabilecek baþka baþka senaryolarda emekli, iþi baþýndan aþkýn doktor, öðrenci, ev hanýmý gibi benzer kiþiler olduðunu unutmayýn lütfen-

Herkese saðlýk sýhhat ve bol kazanç dilerim.
    ""Koyun verdi kuzu verdi süt verdi, Yemek verdi ekmek verdi et verdi,Kazma ile döðmeyince kýt verdi...
    Benim sadýk yârim kara topraktýr" Koca Veysel

4. @ekzi hüseyin öncelikle yazýn için teþekkür ederim.

Ýþte senin gibi oturalým böyle örneklerle gidelim düzgünce meseleyi anlayalým anlaþalým..

cevaplara geçiyorum.

1-Bu konuda haklýsýn. Tabiki bizim borsamýz ile amerýkan borsasýný karþýlaþtýrma yapmamýz doðru deðil. Fakat Kiþiler bak dividend bilmem ne bak þu þöyle yapmýþ diye amrýkalýlardan aldýklarý bazý stratejilerle gelip yazýyorlar. Zaten amacým oradaki þirketlerle yine orayý karþýlaþtýrmak bizim þirketlere deðil.

orada temettü daðýtan þirketler ile yine orada temettü daðýtmayan þirketlere bakýn. Yani amerýkadaki þirketleri yine amrýkadaký temettü daðýtan baþka þirketlerle kýyaslayýn. Diyorum. Hani temettü hissesi performansý daha iyi deniliyor ya bu kural niçin amrýkada iþlememiþ diyorum.

kýyaslama þeklinde algýlandýysada özür dilerim yanlýþ anlaþýlmýþtýr.

2-BU meseleye gelirsek. Renkler zevkler tarzlar stratejiler. BU kural aslýnda her yerde var. Eðer böyle düþünürsek hiçbirþeyi anlayamayýz. Bir örnek vereyim. Politikacýlar niye tartýþsýn ki herkesin tarzý farklý kimisine göre a iyi kimisine göre b yani böyle düþünüp kimse için tartýsmamalarý lazým iken tartýsýp konusuyorlar.

Matematik üzerine mesela 2+2 = 4 eder deðil mi fakat bir baþkasý 2+2 = 5 eder diyor. o senin rengin zevkin o senin bakýþ açýn diyebilirmiyiz. Temettü meselesinde olan þey aynen budur 2+2 = 4 etmesi örnegýdýr. cunku tartýþtýgýmýz þey zaten matematik.
    Farkettiyseniz ne temettü hisse almayýn diye bir durum yok. Tartýþtýgýmýz þey temettü daðýttýgýnda ve ya daðýtmadýgýnda ne olacaðýnýn matematiksel sonuçlarý.

Aslýnda siz farketmesenizde tartýþtýgýmýz þey renk ve zevk meselesi deðil tamamiyle matematik üzerine tartýþýyoruz.
    Halbuký matematiksel bir sonuç üzerine tartýþýldýgý nerede görülmüþ ???

Ýþte beni yýllarca bu konuya hala daha atamama sebebim bu cunku 2+2= 5 eder diyorlar. renk ve zevk meselesý olsa bu kadar konuþulmazdý bile yýllardý bu meseleyý formda anlatabildiðim kiþi sayýsý 10 filandýr. bir kýsmý zaten biliyor ancak kalan büyük bir çoðunluk hala farkýnda deðil. Havuz problemi gibi düþün mutlaka çözmüþsündür. 1 havuzu 1 musluk 2 saatte dolduruyor 2 muslukla havuz kaç saate dolar cevap 1 dir deðilmi yani bunun tartýsalacak bir tarafý yoktur. denediðinde de bu sonuca ulasýrsýn. Ýþte benle mualefet edenler yok bu havuz 1,5 saate dolar diyorlar. Haliyle bende tutamýyorum kendimi yaw nasýl 1,5 saatte dolacak acýkla bana matematiðini yap bu iþin diyorum. KÝmsede matematikle açýklama yapmýyor. Bu konu baþlýgýnda önce daha eski konu baþlýgýmda matematikle açýkla dediðim arkadaþlardan ikisi dur ben su erhanin gözüne sokayým diye matematikle olayý açýklamaya calýstý Ne oldu bir sor ? BU arakdaþlarýn ikiside harbinden erhan senin dediðin doðruymuþ bu nasýl oldu böyle bunca yýldýr biz temettü alacaz diye boþa sevinmiþiz dediler. Yazýþmalarý var istersen KANITLAYABÝLÝRÝM. Daha sonra benle beraber daha önce bana mualefet olan bu iki arkadaþ ayný þeyi savunmaya baþladý ve formdan 2 kere benle beraber ban yediler. Ayný ben gibi yazdýlar týpký kendilerinin mualefet ettiði gibi mualefet ettiler daha sonra bu iki arkadaþ sinirlerinden yaw nasýl anlamadýnýz hesaplayýn falan filan dediler karþý cýkmalar devam etti onlar açýklamaya calýstý karþýsýnda bir ordu habýre karþý cýkýyor ama kýmse oturup hesap etmýyordu nihayetinde sinirlerine hakým olmayan bu iki arkadaþ banlandý bir süreliðine. Üstelik ben onlarýn tartýþtýgý baþka bir baþlýga özellikle girmiyor ve yazmýyordum. Yani kendi kendilerine tartýstýlar.

ben Hodri meydan diyorum yapýn matematiðini diyorum yapamýyorlar zaten yapsalar sonucu bulacaklar. Ama karþý cýkmaya devam ediliyor. Sorun kýmde ?

Gelelim senaryolarýna süper bir örnek iþte böyle þeylerle gelip konuyu daha iyi anlayacagýnýzý umýt ediyorum. Gelin bana örnekle gelin. Hatta örnegýnizin saglamasýnýda beraber yapalým. Ben bunlarýn HEPSÝNE AÇIÐIM...

Þimdi örnegýnýzde A þirketinin de B þirketininde AYNI KARI ELDE ETTÝÐÝNÝ ANCAK BÝRÝNÝN TEMETTÜ DAÐITIP DÝÐERÝNÝN DAÐITMADIGINI EKLEMEMIZ GEREKIR AKSÝ TAKDÝRDE HANGÝSÝNÝN DAÐA KARLI OLACAÐI DEÐÝÞKENLÝK GÖSTERECEKTÝR BU MADDEYÝ BELIRTMEDÝÐÝNÝZ ÝÇÝN BEN BELÝRTMÝÞ OLAYIM TÜM BILANCO KARLARI AYNI SADECE TEMETTÜ POLITIKASI FARKLI ÝKÝ ADET ÝKÝZ ÞÝRKET ÜZERÝNDEN SERNAYOLARINIZI YÜRÜTÜYORUM.

Ýki þirketinde hisse fiyatý 10 TL olsun. A senaryosu SEN OL B senaryosunuda ben uygulamýþ olayým.

A Senaryosundaký þirket isminede A hissesi Diyelim B senaryosundaki Þirket ÝSMÝNEDE B hissesi diyelim.

A hissesi temettü daðýtsýn.
    B hissesi temettü daðýtmasýn.

01,01,2018 YIlýnda 10 TL den SEN A þirketinde 100,000 Tllik alým Yaparsýn Bende B þirketin ayný tarihte 100,000 TLlik alým yaparým.

Buraya kadar anlaþtýk mý artýk ikimizde uzun vadeli yatýrýmcýyýz. ayný tarihte alým yaptýk analiz manaliz etmedik cunku biz anlamayýz ikimizde cahiliz.

Senin hissende benim hissemde 1 yýl içinde %10 yukarý gitti ayný bilancoyu ve karý yayýnladýklarý için

10 TL nin %10 u kaçtýr ? 11 TL doðrumu Ýkimizin hisseside 11 TL ye cýktý.

SOnra sen beni telefonunla aradýn cahil erhannnn dedin benim þirketin 01,05,2019 da hisse baþý 1 TL temettü daðýtacak. Ben ekinlerim için kaynaðýmý buldun diye telefon açtýn bana. Ben iyi bakalým memet aða hadi yine iyisin dedim. 01.05.2019 tarihini NOT aldým senin temettü alacaðýn günü not aldým.

Temettü günü geldi çattý erhan kara kara düþünüyor mehmet aða tarlasý için kaynagý temettü hissesinden alacak acaba ben ne yapmalýyým diyor. sonra aklýna bir fikir geliyor SATMAK.

01.05.2019 tarihinde ayný gün HÝÇBÝR ANALÝZ VESAÝRE GEREK DUYMADAN.

mehmet aða (yani sen) 01.05.2019 tarihinde hisse fiyatý 11 TL 1 TL temettü Daðýtýyor. Cebine kaç para giriyor Bürüt =10,000 TL para giriyor deðil mi ? Hisse fiyatý otomatýk olarak 10 TL ye düþürülüyor 01.05.2019 tarihinde Doðrumu ?

Senin portfoyunde artýk 100,000 TL banka hesabýnda ise 10,000 TL bürüt para oluyor doðrumu.

Erhan ayný gün 01.05.2019 tarihinde onun hisseside 11 TL de idi temettü daðýtýlmadýgý için herhangibir düþüþ olmayacak 11 TL de iken erhanýn portfoy deðeri 110,000 TL deðil mi Tam 10,000 TL edecek þekilde lot satýyor. 11 TL den ayný tarih ve zamanda (yani sabah senin temetü aldýgýn gün ile ayný gün ayný dakýka)

Erhanýn banka hesabýnda 10,000 TL portfoyunde ise 100,000 TL kalýyor erhanýn hissesi hala 11 TL de.

erhan herhangibir analiz yapmasýna gerek kaldýmý ??? kalmadý erhan senin temettü alacaðýn ayný gün senin temettü tutarýn kadar lot satarak senle ayný parayý elde etti mi ? Üstelik erhanýn þu anda lotu seninkinden daha az ama her ikinizinde portfoy deðeri 100,000 TL

BURAYA KADAR SORUN VAR MI ????????

Gelecek yýla geçelim gelecek yýlda iki ikiz þirket yine ayný karlý bilancolarýný yayýnladýlar týpa týp ayný karý elde ettiler.

O yýl hisseleri bu kez %20 yukarý gitti Hemen hesaplayalým A hissesinin hisse fiyatý kaç TL idi 10 TL doðrumu peki

10 TL %20 si =12 TL ye cýkar doðrumu ?

B hissesi otomatik olarak düþürülmemiþti bu yüzden 11 TL idi deðil mi ? peki

11 TL nin %20 si = 13,2 TL ye cýkar doðrumu ?

A hissesine yatýrým yapan sen 120,000 TL portfoy deðerine ulaþýrsýn.

B hissesine yatýrým yapan ben de 120,000 TL ye ulasýrým Ýstersen eksik lotlarýmla hesapla (Lot hesaplamasýný özellikle sana býraktým eksik lotla nasýl 120,000 TL ye cýktýgýmý daha iyi anla diye)

sen bana telefon açarsýn cahil erhannnn 01.08.2020 yýlýnda benim þirketim bu kez hisse baþý 2 TL temettü daðýtacak ekinlerim için daha fazla para alacaðým dersin. Bende iyi bakalým mehmet aða malý götürdün derim. Ve 01.08.2020 tarihini not aldým.

01.08.2020 Tarihi gelir A hissesinin fiyatý 12 TL demiþtik. B hissesin ayný tarihte fiyat 13,2 TL demiþtik.

Senin temettü günün benim ise sýradan bir günüm.

Piyasa açýlmadan yarým saat öncesinde bir portfoy deðerlerimize bakalým senin portfoyunde 120,000 TL görünüyor ayný þekilde benim portfoyumdede 120,000 TL görünüyor senin lot kýsmýnda 10,000 Lot görünürken benimkinde daha az eksik lot görünüyor(benim lot kýsmýný sana býraktým)

Ancak ikimizide portfoy deðeri eþit.

A hissesi piyasa açýlýnca temettü düþürlmesi sebebi ile 12 TL den 10 TL ye düþürülür. 20,000 TL BÜRÜT senin banka hesabýna yatar.

Cahil erhan ayný gün ayný anda AYNI SANIYEDE 13,20 TL de olan hissesinde 20,000 TL edecek sekýlde lot satar.

B hissesinin fiyatý hala 13,20 TL dir A hissesin fiyatý ise 10 TL dir.

A hissesindeki ahmet aða 20,000 TL Banka hesabýnda bürüt görünürken, 100,000 TL de portfoy deðerinde görür hisse sayýsý hala 10,000 adettir.

B hissesindeki cahil eran banka hesabýnda 20,000 TL görünürken. Portfoy deðerinde 100,000 TL görünür hisse fiyatý otomatýk düþürülmediði için. hisse adedi ise önceki seneye göre daha da eksilmiþtir.

Bir sonraký seneyi geçelim.

Ayný ikiz þirket ayný karý ve bilancoyu yayýnlar. ve o yýl iki þirkette bu kez %40 yukarý gider.

Hesaplayalým A hissesinin fiyatý 10 TL idi %40 ý = 14,00 TL eder.

B hissesi 13,20 TL idi %40 ý =18,48 TL ye yükselir.

ve vesaire ayný üstteki senaryoyu devam ettir yine bana telefon aç tarih ver ve bende yine ayný tarihte herzmanký yaptýgým þeyi ayný tarihte ve zamanda yapayým.

Deðiþen ne oldu ? Senin temettülerini bürüt hesapladým üstelik.

Dikkat ettinmi cahil erhanýn herhangibirþey analiz etmesine bu fiyat yüksekmi düþükmü demesine gerek kalmadý.

Senin temettü aldýgýn tarihte cahil erhanda kendine temettü yarattý ? DÝKKAT ET YÜKSEK FÝYATMI DÜÞÜK FÝYATMI TEKNIK ANALIZMIÞ FÝLAN GIRMEDI SENIN TEMETTÜ ALACAGIN GUN AYNI SEKILDE TEMETTÜ ALMIÞ GÝBÝ YAPTI. TEMETTÜYÜ KOPYALADI ÜSTELÝK VERGÝSÝZ.

üstelik lotlarý seninkine nazaran her geçen yýl azalmasýna raðmen senle ayný getiriyi elde etti. ve bu ornegý istersen 100 yýl boyunca uzat cahil erhanýn hiçbirzman lotlarý 0 a ulaþamaz.

5. http://www.acikders.org.tr/file.php/...s/Ders-a-6.pdf

bu dökümaný boþ yere paylasmadým bana inanmadýnýz bari buna inanýn diye paylaþtým gördüðünüz gibi bunu sadece ben deðil bu adamda açýklamýþ. YUkardaký gönderidede bunun nasýl oldugunu anlattým!!!!!

6. buda bonus olsun ;)

Adam bile demiþ :D

7.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Gelecek yýla geçelim gelecek yýlda iki ikiz þirket yine ayný karlý bilancolarýný yayýnladýlar týpa týp ayný karý elde ettiler.

O yýl hisseleri bu kez %20 yukarý gitti Hemen hesaplayalým A hissesinin hisse fiyatý kaç TL idi 10 TL doðrumu peki

10 TL %20 si =12 TL ye cýkar doðrumu ?

B hissesi otomatik olarak düþürülmemiþti bu yüzden 11 TL idi deðil mi ? peki

11 TL nin %20 si = 13,2 TL ye cýkar doðrumu ?

Bu þirketler ikiz yani her þeyi aynýysa, ikinci yýlda piyasa deðerlerinin arasýnda temettü kadar fark olmasý gerekmez mi? Dolayýsýyla hisse fiyatlarýnýn arasýnda, hissebaþý ödenen temettü kadar fark olmasý gerekmiyor mu?

Bu þirketler ikizse, ayný karý elde ediyorsa B þirketi neden yüzde 10 deðerli oluyor?

8.  Alýntý Originally Posted by tcspirit Yazýyý Oku
    Bu þirketler ikiz yani her þeyi aynýysa, ikinci yýlda piyasa deðerlerinin arasýnda temettü kadar fark olmasý gerekmez mi? Dolayýsýyla hisse fiyatlarýnýn arasýnda, hissebaþý ödenen temettü kadar fark olmasý gerekmiyor mu?

Bu þirketler ikizse, ayný karý elde ediyorsa B þirketi neden yüzde 10 deðerli oluyor?
    sorgulayan yatýrýmcý tipi iþte böyle olun anlam veremediðiniz yeri mutlaka sorun ve sorgulayýn.

ben yanýtlamaktan býkmam aksine mutlu olurum.

Açýklayayým hemen aslýnda deðerli deðil deðerini yansýtýyor.

Nasýl mi

A þirketi zamanla %20 yukarý gidiyor 20,000 TL kar edeceðk diye ve hakkettende 20,000 TL kar ediyor bir hisse niye fiyatlanýr kasaya para girecekse fiyatlanýr bir hissenin toplam içindeki malzemeler kasadaki para dahil deðeri piyasa deðeridir.
    piyasa deðeri = dolaþýmdaký lot * hisse fiyatýdýr.

20,000 Tl kar acýkladý ve %20 yukarý gitti ya temettü daðýtýyor 20,000 TL yani elde dilen karýn hepsini daðýtýyor bu ne demek kasadaki 20,000 TL hem sizlere hemde hakým ortaklarýn cebine gidiyor demek yani þirketin kasasýnda duran para eksiliyor bu sebeple þirketin hisse fiyatý OTOMATIK olarak düþürlüyor. Bu sebeple 10 lýradan 12 lýraya kar edecek beklentýsýyle gidipte gerçekten 20,000 TL kar eden bu þirket temettü daðýtýktan sonra zaten fiyatlanmýþ olan bu karý OTOMATIK olarka borsa bu para eksildi diye hissenin piyasa deðerinden bu parayý düþüyor. Ve hisse fiyatý 12 den 10 TL ye düþürülüyor.

Buyraya kadar SORUN VARSA YAZ.

B þirketinde ise ayný kar elde edileceði beklentisi ile oda %20 yukarý gitmiþ ve beklentýgý gibi 20 bin TL kar acýklanmýþtý.

Fakat kasadan duran 20,000 TL hiç dagýtýlmýyor þirketin kasasýnda duruyor Bu sebeple otomatýk olarak hisse fiyatý düþülemiyor cunku dagýtýlan bir temettü yok.

Ýçindeki malzelerle ve kasadaki 20,000 Tl para ile B þirketinin piyasa deðeri atýyorum 100,000 TL ise Piyasa

Ýçindeki malzemeler ve kasadaki 0 TL ile A þirketinin piyasa deðeri 100,000 TL olurmu ?

Birinde elde edilmiþ kar kasada duruyor yatýrým için veyahutta ilerde dagýtýlmak için.

BÝrinde ise elde edýlen kar kasadan cýkartýlýp hakim ortaklar ile yatýrýmcýlar arasýnda bölüþülüyor. Yani artýk þirket kasasýnda deðil.

Bu yuzden aralarýnda fark var. Temettü daðýtýlmadan önce aralarýnda hiçbir fark yoktu temettü daðýtýldýktan sonra fark oluþmaya baþlýyor.

Dikkatini çekmek istediðim ikinci nokta iki þirkette ne pahalýdýr nede ucuzdur ikiside gerçek deðerini yansýtýyor niye ? birinde kasada hazýr duran 20 bin varken diðerinde yok yani iki þirketin biri pahali biri ucuz deðildir.

Sayfa 13/106 ÝlkÝlk ... 311121314152363 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •