Erhan Bey, temettünün lüzumsuzluðuna iliþkin bilgileri derli toplu bir arada bulabileceðimiz böyle bir baþlýk açtýðýnýz için teþekkür ederim.
Gönderdiðiniz iletilerin epeyce bir kýsmýna bakma þansým oldu, bir iki nokta hakkýnda fikirlerimi söylemek ve bir soru sormak istiyorum.
1- Buffet ve benzeri yatýrýmcýlarýn hareket tarzlarý ile ilgili olarak yapýlan yorumlardan yola çýkarak; BÝST ile Amerikan borsalarýnýn temettü açýsýndan karþýlaþtýrýlmasýnýn çok uygun olmayacaðýný düþünüyorum. Oturmuþ bir piyasa ve borsa anlayýþý ile henüz 20-30 yýllýk bir borsa elbette bir tutulamaz. BÝST'teki þirketlere bakýnca bize özgü kurumsallaþma hikayeleri, bize özgü patronlar ve bize özgü dalavereler maaselef sýklýkla karþýlaþtýðýmýz durumlar. Bu yüzden bizim borsamýzdaki küçük yatýrýmcýnýn çýpalarýnýn yabancý borsalardan ve büyük yatýrýmcýlardan veya þirket sahiplerinden (53 nolu gönderinizde Rahmi Koç örneði vermiþsiniz mesela bizim için pek uygun örnek olduðunu düþünmüyorum) farklý olmasý kaçýnýlmaz.
2-Bütün küçük yatýrýmcýlarýn ayný düzeyde ekonomi bilgisine, ayný risk ve beklenti anlayýþýna, ayný seviyede borsa bilgi ve tecrübesine sahip olduðu ve benzer þekilde zaman ayýrabileceði varsayýmýyla çok alengirli hesaplamalar yaparak temettünün iyiliði veya kötülüðü üzerine fikirler serdetmek her zaman yararlý ve doðru olmayabilir. Ayrýca tasarruflarýný borsaya yönlendirmek isteyenlerin sadece temettüye bakmalarý ya da hiç dikkate almamalarý gibi bir durumun söz konusu olduðunu düþünmüyorum. Az buçuk birþeyler okuyan herkesin yatýrým kararýný verirken oldukça karmaþýk zihni süreçlerden geçtiðini düþünüyorum. Kimisi daha matematiksel olarak düþünüp þirketin temel/teknik analizini bir kuyumcu titizliðiyle ele alýrken; kimisi tamamen þirketin deðer hesabýný yaparak mümkün olduðunca kelepir bir fiyata þirkete ortak olmak isteyebilir; kimisi de temettü ve büyüme odaklý beklentilerine göre karar verir. Bazýlarý da tamamen duygusal saiklerle hareket edebilirler. Bunun herhangi birisi tek doðru olsa idi buradaki arkadaþlarýn %90'ýnýn ayný 3-5 þirkete yatýrým yapmasý kaçýnýlmaz olurdu.
Þimdi de bir sorum olacak: Alýntý yapacaktým ama ilgili gönderinizi tekrar arasam da bulamadým. Ýlk sayfalardan birinde borsada hisse alan birisinin ihtiyacý olduðunda hissesinin cüzi bir kýsmýný satarak ihtiyacýný karþýlamasýnýn temettü beklemesinden daha evla olacaðýný yazmýþtýnýz. Bu baðlamda;
Profesyonel borsa yatýrýmcýlarý için basit olabilir ancak herkesin anlamasý için aklýma þöyle bir senaryo geldi: Manisa Demirci'de yaþayan bir çiftçi yeni oluþturduðu ceviz bahçesi için her yýl yaz aylarýnda 8-10 bin liralýk ilaç ve gübre harcamasý yapmasý gerekiyor ve bu durum cevizlerden güzelce verim almaya baþlayacaðý zamana kadar 7-8 yýl sürmesi gerekiyor. Yapacaðý bu harcamanýn finansmaný için 100000 TL'lik borsa yatýrýmý yapma kararý aldý.
A Senaryosu: Hektaþ, Aksa veya bunlara benzer düzenli temettü veren *** bir þirketin hissesini alýp her sene yaz aylarýnda yapacaðý harcamasýný temettüden karþýlayabilir. (***=Sizinde iletilerinizde belirttiðiniz gibi bu þirketlerin gelecek yýl temettü vereceðinin garantisi yok ancak yýllardýr düzenli vermeleri aksi kanýtlanmadýðý sürece bunun tekrar edeceðinin göstergesi olarak deðerlendirilebilir)
B Senaryosu: Büyüme beklentisi olan ancak temettü geleneði olmayan baþka bir þirket alabilir. Bu ikinci senaryoda alacaðý þirketi seçmesi için oldukça karmaþýk ekonomik analiz süreçlerini iþleterek geleceði doðru tahmin etmesi gerekecek. Ayrýca her yaz ilaç ve gübre için ayýrmasý gereken para kadar hisse satýþý yapmak zorunda olacaðý için þirketin fiyat yükselmesinin azalan lot sayýsýný amorti edecek kadar yüksek ivmeli olmasý gerekecek.
Bu durumda yekten A senaryosu gereksizdir B senaryosu bu kiþinin daha menfaatinedir denebilir mi? Þayet B senaryosunun kiþinin daha menfaatine olacaðýný düþünüyorsanýz her yýl yapýlacak satýþ kadar azalan lot sayýsýnýn yatýrýmcýya uzun vadede yeteri kadar kazandýrmaya devam etmesi için neler yapmalýdýr? (lütfen bu kýsma cevap verirken karþýnýzda sürekli borsa ile ilgilenen kendiniz gibi birinin olmadýðýný düþünün karþýnýzdaki kiþi Manisa Demirci'de yaþayan bir çiftçi -veya oluþturulabilecek baþka baþka senaryolarda emekli, iþi baþýndan aþkýn doktor, öðrenci, ev hanýmý gibi benzer kiþiler olduðunu unutmayýn lütfen-
Herkese saðlýk sýhhat ve bol kazanç dilerim.
""Koyun verdi kuzu verdi süt verdi, Yemek verdi ekmek verdi et verdi,Kazma ile döðmeyince kýt verdi...
Benim sadýk yârim kara topraktýr" Koca Veysel
Yer Ýmleri