Originally Posted by
aydin.kayaz
Erhan Bey merhaba ;
Forumu az ok okudum. Daha nceden de takip ettiim bir yorumcusunuz. Size yle bir soru sormak istiyorum.
Kar eden irket deeri artar burda hem fikiriz. llaki kar datmas gerekmez. Fakat irketin karnn gerek mi yoksa bilano sslemesi mi olduunu ancak reel olarak elimize geince anlarz. Uzun yllar yksek kar rakamlar yazm bu kar datmam, fakat daha sonra tek kuru datmadan iinin bo olduu anlalp batp giden firmalar mevcut. Yani ksaca sorum u ? Temett deyen irket ettii karn gerek olduunu ispat asndan temettnn bir gven anlamna geldiini gstermez mi ? ahsen 2 irket olsa ve biri datsa kar dieri datmasa. datan firma 5 yl sonra batsa ben en azndan 5 yl temett alm olurum. Lakin hep kar aklayan firma kar datmayp 5 yl sonra batsa bilanoda kar yazsa ne olacak ? ABD gibi denetimin sper olduu bir lkede yaamyoruz ... Denetim olmayan bu lkede ortak illaki temet yoluyla kasay boaltmaz :D bilaboda kar grdn rakkam pek ala hayal rn de olabilir. Elindeki hisseleri el altndan satmak iin

Merak ettiim iin sordum .. sanrm benim bilmediim bir baka konu var bunla alakal ?
bilmediin bir konu var hemen aydnlataym yanlz aydnlanmak okumakla olmuyormu imdi onu anladm bu yuzden anlamak istiyorsanz sizden ricam soyleyecegm seyn matematiini sizin yapmanz. nk dnp dolap ayn sey yazmak zorunda kalyorum eksik gidiyorsunuz atlayarak gidiyorsunuz konular.
Sorunun cevab atladgn bir noktada gizli.
Temetty kopyalamak NEDR sorusunun cevabn ver nasl oldugunu br ornek ile akladgnda.
Anlayacaksn k firma hi temett dagtmasa bile ben kendime bir temett yaratabiliyorum stelik kazancnda temett dagtm ikiz irketinle ayn oluyor. Bunu hesaplamadgn ve anlamadgn surece bu tarz sorularn envayi eidini kendne sormak zorunda kalacaksn.
CEvaplaman istediim soru u.
10,000 TL ikimizinde paras var.
ikimizde ayn ikiz bir irket aldk tek fark birinin temett dagtyor olmas dierinin dagtmyor olmas senn ornegndek gibi.
Sen 10 lralk bu hisseyi aldn
bende senin ikizin olan hisseyi aldm onun fyatda 1 TL olsun.
lk yl hisseler %50 yukar gitsin ve seninki 2 TL temett dagtsn. temett parasn al bankana koy.
Benim hissemdende senin aldgn nakt kadar hisse sat ka lot satmam gerekiyorsa filan hesapla artk.
kinci sene hisseler kaldg yerden %20 daha gtr yine 2 TL dagt seninkinden. Yine benmkndende senn aldgn nakt para kadar edecek seklde lot sat.
3. sene %20 daha yukar gitsin. Tam bu noktadan sonra kimizinde portfoy deeri ve bankada oluan paray buraya yaz.
Bunu yaptgnda aslnda sorunun cevabn kendi kendine vermi olacaksn.
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer mleri