Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 24/106 lklk ... 1422232425263474 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 185 - 192 aras.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Yatrm yapacamz hisseyi nasl seeriz ? :

1- Teknikle alr, teknikle satarz (MATRKS kullanrz)
    2- Temele bakar, teknikle alr satarz (FASTWEB + MATRKS kullanrz)
    3- Temele bakar, uzun vadeli tutarz (FASTWEB kullanrz)
    4- topikte unu nermiler, uacakm, kaacakm yntemini izleyenler de vardr.
    5- Temelle alr kafamza gre satarz.
    6- Oran analizi yaparz (QUEENSTOCK kullanrz)(ben bunu kastediyorum).

lk 2 maddede yazdm ekilde baarl yatrm yapanlar tabiidir ki daha iyi sonular alabilirler ve onlar biz daha iyi kazanyoruz, sen ne anlatyosun, ahan da bunlar sonular bunlar da kant extreler diyebilirler. Diyebilirler de bu hareketleri yanl olur. Niye ? nk teknik analiz baka bieydir, temel analizle yada yalnz bana iyi getiriler salar; fakat ben ahsen yapamyorum ama yapana saygm sonsuz, baarlarn da inkar etmiyorum

Konumuz temett olduuna gre getiri karlatrmasnda kullanlacak yntemler de TEMELe dayal olmaldr ; saf teknik analiz yapan temettye bakar m, bence ou bu topii farketmemitir bile.

Ammmaaa.. SADECE TEMEL ANALZ ile alm-satm yapacaksak ve amacmz KAZANCIMIZI MAX. ETMEK ise 6. Madde amacmza ulamada iyi bir ALTERNATFTR.

Program yllardr kullanan biri olarak unu biliyorum ki ;
    artlar ET olduunda (ayn program versiyonu : zaten MATRX, FASTWEB gemie ynelik temel analiz kriterlerini test imkan vermiyor, ayn endeks, ayn test sresi, ayn portfy elde tutma sresi, ayn para birimi vb.),
    temel analize ait oranlar kullanldnda (sonuta her program oranlar ayn bilanolardan hesaplyor AMA birka sefer FASTWEB de yanl hesaplanm oranlara rastladm, MATRX verileri gvenilir mi bilmiyorum, fk,pd/dd,tv gibi temel analiz oran hesaplamalar iin konuuyorum),
    Bana sadece TV verseniz dier tm oranlar sizin olsa ; 1veya2veya3 veya daha fazla kombinasyon, permutasyon uygulayarak yapacanz tm hesaplamalar, i KAZANCI MAXMZE ETMEYE GELNCE KAYBEDECEKTR.

Hemen bir rnek vereyim :

BST TM de sadece ZVARLIK KARLILII EN Y olan 10 hisseden, her 3 ayda bir gncellenerek oluturduum portfyn 01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasndaki getirisi % 1561.

Eer zvarlk karll + temett verimlilii birlikte kullanlr ve hisse sralamas temett verimine gre yaplrsa getiri %27.610 a kyor

Ayn artlarda sadece temett verimlilii portfynn getirisi %27.051 e karyor20 KAT'a yakn FARK VAR.

Topiinizin ad neydi ? TEMETT ETKSZL݅. Teorik olarak herkes istediini yazabilir, istediine inanabilir ; syledikleri bazlarna mantkl da gelebilir.Fakat borsa baka trl iler ; grdnz gibi temett konusu da bunlardan biridir. Temel analizde temetty dikkate almayan bir forml uygulamaya karar veren biri, max. Elde edecei getirinin BYK BR KISMINI MASADA BIRAKACAINI BLMELDR.

2.  Alnt Originally Posted by DRZM Yazy Oku
    Yatrm yapacamz hisseyi nasl seeriz ? :

1- Teknikle alr, teknikle satarz (MATRKS kullanrz)
    2- Temele bakar, teknikle alr satarz (FASTWEB + MATRKS kullanrz)
    3- Temele bakar, uzun vadeli tutarz (FASTWEB kullanrz)
    4- “topikte unu nermiler, uacakm, kaacakm” yntemini izleyenler de vardr.
    5- Temelle alr “kafamza gre” satarz.
    6- Oran analizi yaparz (QUEENSTOCK kullanrz)(ben bunu kastediyorum).

lk 2 maddede yazdm ekilde baarl yatrm yapanlar tabiidir ki daha iyi sonular alabilirler ve onlar “biz daha iyi kazanyoruz, sen ne anlatyosun, ahan da bunlar sonular bunlar da kant extreler” diyebilirler. Diyebilirler de bu hareketleri yanl olur. Niye ? nk teknik analiz baka bieydir, temel analizle yada yalnz bana iyi getiriler salar; fakat ben ahsen yapamyorum ama yapana saygm sonsuz, baarlarn da inkar etmiyorum…

Konumuz temett olduuna gre getiri karlatrmasnda kullanlacak yntemler de TEMEL’e dayal olmaldr ; saf teknik analiz yapan temettye bakar m, bence ou bu topii farketmemitir bile….

Ammmaaa….. SADECE TEMEL ANALZ ile alm-satm yapacaksak ve amacmz KAZANCIMIZI MAX. ETMEK ise 6. Madde amacmza ulamada iyi bir ALTERNATFTR.

Program yllardr kullanan biri olarak unu biliyorum ki ;
    ……artlar ET olduunda (ayn program versiyonu : zaten MATRX, FASTWEB gemie ynelik temel analiz kriterlerini test imkan vermiyor, ayn endeks, ayn test sresi, ayn portfy elde tutma sresi, ayn para birimi vb.),
    ……temel analize ait oranlar kullanldnda (sonuta her program oranlar ayn bilanolardan hesaplyor AMA birka sefer FASTWEB de yanl hesaplanm oranlara rastladm, MATRX verileri gvenilir mi bilmiyorum, fk,pd/dd,tv gibi temel analiz oran hesaplamalar iin konuuyorum),
    ……Bana sadece TV verseniz dier tm oranlar sizin olsa ; 1veya2veya3 veya daha fazla kombinasyon, permutasyon uygulayarak yapacanz tm hesaplamalar, i KAZANCI MAXMZE ETMEYE GELNCE KAYBEDECEKTR.

Hemen bir rnek vereyim :

BST TM de sadece ZVARLIK KARLILII EN Y olan 10 hisseden, her 3 ayda bir gncellenerek oluturduum portfyn 01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasndaki getirisi % 1561….

Eer “zvarlk karll + temett verimlilii birlikte” kullanlr ve hisse sralamas temett verimine gre yaplrsa getiri %27.610 a kyor…

Ayn artlarda sadece temett verimlilii portfynn getirisi %27.051 e karyor…20 KAT'a yakn FARK VAR….

Topiinizin ad neydi ? TEMETT ETKSZL…. Teorik olarak herkes istediini yazabilir, istediine inanabilir ; syledikleri bazlarna mantkl da gelebilir….Fakat borsa baka trl iler ; grdnz gibi temett konusu da bunlardan biridir. Temel analizde temetty dikkate almayan bir forml uygulamaya karar veren biri, max. Elde edecei getirinin BYK BR KISMINI MASADA BIRAKACAINI BLMELDR….
    SOn rnegnz farkl sekllerde deneme yapp sonuca varmak istiyorum.

Denemeden birey soylemek istemem ama tahminimce olan ey Temett kriteri burada bir nevi temett endeksini semek gibi bist 30 u semek gibi bir kriter koyacandan farkettiini dnyorum.

dur bakalm deneyelmde sizden yardm alabilirim program bilmediim iin.

Bu arada ben temel + teknik kullanlmas taraftarym.
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3.  Alnt Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazy Oku
    Yani sizin yaznzdaki olay aktar biiminiz temetty mutlaka datmas gerekir noktasnda. Datmazsa kt eyler olur imasyla yaz yazyorsunuz. Bende buna istinaden bak bu datmam ve iyi eyler olmu diyorum. Yani benim oradaki iki irketi rneklemem temett vermeyenin daha iyi olaca iin deil sizin yaklamn olan "temett vermemek ktdr" algsn ykmak iindi.
    ''Yani sizin yaznzdaki olay aktar biiminiz temetty mutlaka datmas gerekir noktasnda. Datmazsa kt eyler olur imasyla yaz yazyorsunuz.''

Benim yazdmdan nasl byle bir ey kardnz anlayamadm. Ben bu anlama gelecek bir ey yazmadm. Verdiim bir rnei genelleyemezsiniz.

Temett vermemek ktdr diye temett iin yatrm yapan,biraz yatrmdan anlayan biri dnmez. Ancak maalesef temett bir gven unsurudur lkemizde. Buda bir gerektir. Bunun sebebide lkemizde piyasa regulasyonlarnn salksz olmasdr diyorum. Verdiim kt rnek bunun iindi.

''Bende buna istinaden bak bu datmam ve iyi eyler olmu diyorum.''

Bende size ''bu irket her yl yzde 1 temett verse yatrmcsna ayn getiriyi salamayacan nereden biliyorsunuz? He ayn getiriyi salamayacan sylyorsanz A, B diye gerek olamayacak irketler zerinden deil, bahsettiiniz irket zerinden, gerek rakamlarla anlatn.'' diye soruyorum ki neyi bilmiyorum, neyi atlyorum reneyim.

4.  Alnt Originally Posted by tcspirit Yazy Oku
    ''Yani sizin yaznzdaki olay aktar biiminiz temetty mutlaka datmas gerekir noktasnda. Datmazsa kt eyler olur imasyla yaz yazyorsunuz.''

Benim yazdmdan nasl byle bir ey kardnz anlayamadm. Ben bu anlama gelecek bir ey yazmadm. Verdiim bir rnei genelleyemezsiniz.

Temett vermemek ktdr diye temett iin yatrm yapan,biraz yatrmdan anlayan biri dnmez. Ancak maalesef temett bir gven unsurudur lkemizde. Buda bir gerektir. Bunun sebebide lkemizde piyasa regulasyonlarnn salksz olmasdr diyorum. Verdiim kt rnek bunun iindi.

''Bende buna istinaden bak bu datmam ve iyi eyler olmu diyorum.''

Bende size ''bu irket her yl yzde 1 temett verse yatrmcsna ayn getiriyi salamayacan nereden biliyorsunuz? He ayn getiriyi salamayacan sylyorsanz A, B diye gerek olamayacak irketler zerinden deil, bahsettiiniz irket zerinden, gerek rakamlarla anlatn.'' diye soruyorum ki neyi bilmiyorum, neyi atlyorum reneyim.

ncelikle piyasa regulasyonu her lkede saglkl deil dzgn regule edilse zaten abdde kriz ckmazd.

Birazck yatrmdan anlayan ka kii var formda acaba herkes birilerinin azyla hareket etmekte. Temett bir gven unsurudur demisiniz ya te bu bir ima mesela Gven unsuru hmm ozman froto hissesi almalym alaym peki hmm aa bu sene temett datmayacakm vahy hrszlar vahy bata bunlara zaten guvenmemitim sataym ozman.

te bizim yatrmc profili bunu yapacak bunu syleyecek hissesini aldktan sonra.

----------------------------

Dostum bilancolardan ne kadar farkndasn temettnn hangi kalemden ne kardgn kasadan ne eksildiini biliyorsan bu soruyu sorman ilgin.
    Napaym bilancomu aaym.

Bu irket yatrm yapyor magza ayor deil mi. lk atg magzadan 1 sene ierisinde 50,000 TL kar etti. bir magza ama masrafda 50,000 TL.

imdi bu irket 25,000 TLlik temett datrsa kasada sadece 25,000 TL kalacak yeni ubeyi amak iin 25,000 Tl kredi ekip 35,000 TL kredi borcu deyecek.

Yeni magzay at ve ondanda 50,000 TL kar ederse 10,000 TL daha az kazanacak kredi faizi sebebiyle.

ayn irket temett datmadgnda kasadaki 50,000 i ak diye kullanp magzay aacak

Bundan daha realist ve basit hangi yaklam var. Bunu 15 yandaki cocuga anlat evet daha iyi bir byme iin temett datmamak daha salkl grnyor der.

Ama koca adamlar diyorki reel rnek ver :D Yani bu kadar basit bir mantg bile reel rnek ver diyorsunuz.

Kendi atgmz magzadanm rnek vereyim.

2 ortak bir giyim magzas atk 25 erden 50,000 TL tutarnda. ilk bir senede 50,000 TL para kazandk hepsi bankadayd.
    Ortagm erhan biz bu ii tuturduk gzelde para kazandk 2. ubeyi aaliimi dedi.

Bende aak emme dedim. ben sana gvenmiyorum. dedim.

Nasl yani olm ortaz ya dedi. bende olsun arkada bellimi olur hesaptan paray ekesin belki dedim. benden habersiz.

YUH be olm ozman niye ortaksn bana hala dedi. bende byle dengesizlikler var hem gvenmiyor hemde ortak oluyorum ite dedim.

EE madem gvenini nasl kazanrm diye sordu.

Bende kasadaki paray blelim kar paymz alalm dedim. tamam dedi ve parlarmz aldk.

2.ubeyi ama kararmz vard olm getirseydin parayda ikinci ubeyide aaydk dedi. Bende yok olm para cepte iyidir dedim ben altma bir bmw ekecem dedim.

ama ikinci ubeyi aalim biz yine, bu ii kvryoruz naslsa dedim.

EE olm paraya gittin bmw aldn 2. ubeyi hangi parayla aaz dedi. bende kredi ekeris dedim.

Yaw olm hazr paramz vard ite onu gidip bmw alp yiyeceine gidip irkete ikinci ubeyi asaydk ya dedi.

Laa get senn sagna soluna belli olmaz ekem kredi dedim.

ortagm kzd senin kafan calsmyormu olm dedi.

Nediyon len sen dedim.

OLM bak sayyorum dedi.

1-Bana gvenmiyorsun ama benle ortaklk yapyorsun madem payn baka bir ortaga veya bana sat defol git ne magzas alyorsan al magzan dedi.

2-yeni ube almasn istiyorsun ama bunun iin kredi ekmemizi istiyorsun. bou bouna niye kredi faizi dettiriyorsun.

3-Asl ben sana gvenmiyorum benden kar pay istedin iyi allm kar paymz dedik gitti paray bmw araba aldn. imdi kim kime gvenmeli ?

4-elde edilen kar irkete kullanacamza 2. ubeyi ap seneye daha ok kazanacamza; senin kendi keyfin iin araba zevkin iin temett dattrp o parayla araba aldn.

5-Sen bencilsin irketi dnmek yerine kendi keyfin iin temett istedin ve o paraya kendine bmw aldn.

6-lla bmwye binmek istiyorsan naslsa kasada temett ncesi 50,000 TL paramz vard gider 25,000 TL sine bmw alrdk irketin adna tabi bmw %50 si senin %50 si benim olurdu yine binerdin bmwne hem irket deerde kaybetmezdi cunku bmw irketin adna olacakt.

7-Oysak sen naptn kar payn alp kendi adna kaytl bir bmw ektin altna.

8-Hala daha utanmadan birde ben sana ancak temett datrsam gvenirim diyorsun. yazk be yazk asl ben sana gvenmiyorum irketten cok kendini dnyorsun. Birde gvenmiyormu yalana bak gvenmeyip ortak olmaya devam edenide yeni gryorum.

sayd sayd. Nihayetinde sustu.

Dndm dedimki.

Varsaymlar zerine konuma gerek rakamlarla anlat bana dedim.
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..

5. Temett ile ilgili bir sorum olacak.Temettu sonras fiyat belirleme yaplrken teoride brt temett miktar dusuluyor deil m? Bu durumda 0,05% teorik zararla balyoruz.Ornek jantsa, aof 25,07 ( kapan 25,08) net temett 0,6375 brt 0,75 kuru..Fiyat oluumu 24,32 veya 24,43 hangisi?

6. Fiyat geldi.24,33

7. Programn kullanmn 169 nolu iletideki admlar izlerseniz 15-30 dk aras bir zamanda renebilirsiniz. Eer Borfinden momentum eitimi ni 175 liraya alrsanz PROFESSONAL i 2 ay BEDAVA kullanrsnz; hem sper formller renirsiniz hem de yazara her trl sorunuzu sorabilirsiniz

12. maddede SONULAR sekmesine tkladnzda en aadaki grafiin stnde PORTFY-HSSE GETR TABLOSU var. Burada hisselerin ilk alnma tarihi ile son satlma tarihi ve her ay iin edinilen getiri miktarIar yer alyor. Sistem alm ilk alm tarihinin 1 gn sonrasnda veriyor zira kapan verileri kullanyor. unu yapabilirsiniz :
    Alm iin : hisseler belirlendikten sonra hisse getiri tablosundaki alm gn kapan fiyatn renip, ertesi gnlerde o fiyattan alm yapmay deneyebilirsiniz.
    Satm iin : ayn son gn kapan fiyatna yakn bir fiyattan satabilirsiniz. (bunlar tabbi ki biliyorsunuz, belki bilmeyenler olabilir diye yazdm)
    Bu tablo ayrca getiriyi aylk olarak hisse baznda grmenizi de salyor.

Bunun dnda investor modelinde istediiniz trde bilgi yokProfessional uzun sredir kullanmadm, u an da yeliim yok

Haklsnz alm-satm fiyatlar getiriyi uzun vadede etkiler, mutlaka gtrs olacaktr. Rakamlarla konualm m ? (saylar yuvarladm biraz)

Farzedelim ki 10 ylda % 27.000 kazandm , programa gre bu srede her 3 aylk dnemdeki getirim % 13 olur. Ama gerek hayatta diyelim ki % 4 alm-satm ilemleri srasnda gitti.10 yl boyunca3 ayda 1..% 4 alm-satm zarar.. bu durumda her 3 aylk dnemde getirim % 9 oldu. Ayn sre sonunda kazancm % 12.500 e der. (bu arada benim portfym bu haliyle bile Gizmen Beyinkinden daha iyi).

Bu aamada ,

1- temetty iin iine katmadnzda batan kaybetmi olmuyor musunuz? Bu program olmasayd analizlerinizde temetty darda brakacak ve ne kardnz bilmeden mutlu-mesut yaayacaktnz. % 27.000 i kardnzdan habersiz % 2000 civarnda getirileriniz olacakt. Hem ahsen benim iin 2.si de iyi bir getiri..

2- Bu programn hatas ; benim portfym nasl etkiliyorsa dier portfyleri de o oranda etkileyecektir. Bu durumda zvarlk karllnn gdk getirisi de decektir.

Bu arada, dndm de..beenmediim getiriye bakar msnz : % 2000. 100 bin lira yatrsam 2 trilyon lira olmu..2008 gibi devasa krize ramen..Trkiyenin durumuna ramen..

8.  Alnt Originally Posted by blackbull Yazy Oku
    Temett ile ilgili bir sorum olacak.Temettu sonras fiyat belirleme yaplrken teoride brt temett miktar dusuluyor deil m? Bu durumda 0,05% teorik zararla balyoruz.Ornek jantsa, aof 25,07 ( kapan 25,08) net temett 0,6375 brt 0,75 kuru..Fiyat oluumu 24,32 veya 24,43 hangisi?
    gzel. Zaten net kadar drlse vergi dyoruz denilmezdi. Brt kadar drlr.

Fiyat dm verimlilik oran kadar yaplr Tm fiyat grafikleride gemie dnk verimlilik oran kadar drlr.

Yani al fiyat brt verimlilik oranndan yaplr. Al sonras fiyat hareketi olmas gereken olacak olan fiyat hareketidir. yani temett datlmasaydda olmas gereken bugunku fiyat hareketilili yaanacakt. Dattktan sonrada olmas gereken fiyat hareketlilii yine yaanacak. Dolaysyla seni ilgilendiren tek ksm al fiyat ksm. Altan sonrasndaki hareketler zaten olacak olan hareketlerdir.

Sayfa 24/106 lklk ... 1422232425263474 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •