Originally Posted by
DRZM
Yatrm yapacamz hisseyi nasl seeriz ? :
1- Teknikle alr, teknikle satarz (MATRKS kullanrz)
2- Temele bakar, teknikle alr satarz (FASTWEB + MATRKS kullanrz)
3- Temele bakar, uzun vadeli tutarz (FASTWEB kullanrz)
4- “topikte unu nermiler, uacakm, kaacakm” yntemini izleyenler de vardr.
5- Temelle alr “kafamza gre” satarz.
6- Oran analizi yaparz (QUEENSTOCK kullanrz)(ben bunu kastediyorum).
lk 2 maddede yazdm ekilde baarl yatrm yapanlar tabiidir ki daha iyi sonular alabilirler ve onlar “biz daha iyi kazanyoruz, sen ne anlatyosun, ahan da bunlar sonular bunlar da kant extreler” diyebilirler. Diyebilirler de bu hareketleri yanl olur. Niye ? nk teknik analiz baka bieydir, temel analizle yada yalnz bana iyi getiriler salar; fakat ben ahsen yapamyorum ama yapana saygm sonsuz, baarlarn da inkar etmiyorum…
Konumuz temett olduuna gre getiri karlatrmasnda kullanlacak yntemler de TEMEL’e dayal olmaldr ; saf teknik analiz yapan temettye bakar m, bence ou bu topii farketmemitir bile….
Ammmaaa….. SADECE TEMEL ANALZ ile alm-satm yapacaksak ve amacmz KAZANCIMIZI MAX. ETMEK ise 6. Madde amacmza ulamada iyi bir ALTERNATFTR.
Program yllardr kullanan biri olarak unu biliyorum ki ;
……artlar ET olduunda (ayn program versiyonu : zaten MATRX, FASTWEB gemie ynelik temel analiz kriterlerini test imkan vermiyor, ayn endeks, ayn test sresi, ayn portfy elde tutma sresi, ayn para birimi vb.),
……temel analize ait oranlar kullanldnda (sonuta her program oranlar ayn bilanolardan hesaplyor AMA birka sefer FASTWEB de yanl hesaplanm oranlara rastladm, MATRX verileri gvenilir mi bilmiyorum, fk,pd/dd,tv gibi temel analiz oran hesaplamalar iin konuuyorum),
……Bana sadece TV verseniz dier tm oranlar sizin olsa ; 1veya2veya3 veya daha fazla kombinasyon, permutasyon uygulayarak yapacanz tm hesaplamalar, i KAZANCI MAXMZE ETMEYE GELNCE KAYBEDECEKTR.
Hemen bir rnek vereyim :
BST TM de sadece ZVARLIK KARLILII EN Y olan 10 hisseden, her 3 ayda bir gncellenerek oluturduum portfyn 01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasndaki getirisi % 1561….
Eer “zvarlk karll + temett verimlilii birlikte” kullanlr ve hisse sralamas temett verimine gre yaplrsa getiri %27.610 a kyor…
Ayn artlarda sadece temett verimlilii portfynn getirisi %27.051 e karyor…20 KAT'a yakn FARK VAR….
Topiinizin ad neydi ? TEMETT ETKSZL…. Teorik olarak herkes istediini yazabilir, istediine inanabilir ; syledikleri bazlarna mantkl da gelebilir….Fakat borsa baka trl iler ; grdnz gibi temett konusu da bunlardan biridir. Temel analizde temetty dikkate almayan bir forml uygulamaya karar veren biri, max. Elde edecei getirinin BYK BR KISMINI MASADA BIRAKACAINI BLMELDR….
Yer mleri