Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,44 Mn 13,09 / 13,09
30,16 9.99% 1,82 Mr 28,14 / 30,16
21,46 9.99% 912,36 Mn 20,00 / 21,46
25,32 9.99% 61,50 Mn 22,70 / 25,32
136,70 9.98% 209,85 Mn 127,20 / 136,70
1.053,00 -10% 4,11 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 976,19 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 36,69 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 400,92 Mn 12,48 / 12,79
3,33 -8.52% 225,91 Mn 3,29 / 3,49
308,75 -1.83% 13,00 Mr 305,25 / 311,50
3,14 -1.88% 9,97 Mr 3,08 / 3,22
279,50 5.87% 9,81 Mr 260,00 / 280,75
420,75 -1.12% 8,27 Mr 418,25 / 431,00
118,00 -2.72% 7,63 Mr 114,00 / 125,10
19,01 2.15% 515,58 Mn 18,36 / 19,05
73,70 0% 6,11 Mr 72,85 / 74,05
279,50 5.87% 9,81 Mr 260,00 / 280,75
742,50 2.13% 2,84 Mr 720,50 / 743,50
95,85 -1.34% 448,59 Mn 94,25 / 96,75
111,80 -0.45% 180,37 Mn 111,20 / 112,40
31,46 1.75% 90,05 Mn 30,10 / 31,66
10,55 3.23% 518,06 Mn 10,12 / 10,70
82,00 -1.38% 337,92 Mn 81,65 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 27/106 ÝlkÝlk ... 1725262728293777 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 209 - 216 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Sn Drizm,
    "Meþaz"ýnýzý aldým, ben hala Hayýr diyorum.

Birincisi programda þunu þunu seçtim, %2.700 çýktý, benimki %20.000 çýktý, demek ki ben haklýyým, teorinizi kanýtlayacak olan o programa sahip deðilim. Diyelim ki doðru söylüyorsunuz ve yine diyelim ki program doðru çalýþýyor ve verdiði veriler doðru.

Ýnsanlar robotik yaratýklar olmadýklarý için rasyonel biçimde hareket etmezler bilirsiniz. Yaklaþýk ayný kalitede, ayný donanýma sahip olmasýna raðmen x aracý almaz gider 17 bin lira fazla para + 2 ay sýra bekleyerek X marka aracý alýrlar. Duygusal davranýþa örnektir bu.

Diðer önemli bir konu Nedensellik ilkesi. Nedensellik de ne ola ki diyen arkadaþlar için hemen ansiklopedik taným yapalým :

Nedensellik ya da determinizm, genel olarak nedensellik ilkesi olarak bilinen ve olay ve olgularýn birbirine belirli bir þekilde baðlý olmasý, her þeyin bir nedeni olmasý ya da her þeyin bir nedene baðlanarak açýklanabilir olmasý ya da belli nedenlerin belirli sonuçlarý yaratacaðý, ayný nedenlerin ayný koþullarda ayný sonuçlarý vereceði iddiasýný içeren felsefe terimi.

Þimdi siz temettü veren þirketin daha fazla getirisine falan inanýrsanýz, 2 yýl önce 38 lira olan sonra 28 lere düþen ve þimdi yine 38 e geri dönen Froto'yu nasýlsa toparlar ve temettü verir, fiyatý düþükken de temettü almaya, temettüyle hisse almaya devam ederim düþüncesinde olursunuz ve alýma devam edersiniz.

Ama Karþýt görüþünüzdeki bir yatýrýmcý, þirketin net karýnda bozulma varsa hisseyi satýp baþka hisseye geçebilir ya da nasýlsa toparlar dese bile ek alým yaomadan baþka hisselere yönelir elindeki parayla.

Zaten sorunun temel sebeplerinden biri bu. Temettücüler elindeki hisseye aþýrý sadýk olup aþýrý fiyat düþüþlerinde bile daha ucuza daha çok lot alabiliyorum, nasýlsa ilerde toparlar daha çok temettü alýrým diyerek hisseye olan taleplerini sürdürmeleri.

Olayý kelime oyunlarýyla baþka mecraya çekiyorsunuz. Dediklerimin hala arkasýndayým. Kuram olarak, sistemsel olarak bizim dediklerimiz doðru. Ama insanlarýn yanlýþ düþüncesi ve inanýþý sebebiyle temettü hisselerine yönelip, raðbet edip o hisselerin daha fazla getiri getirmesine sebep olmasý ise olayýn yanlýþlýðýný deðiþtirmez.

Týpký gençlerin fast food meraký gibi.

Fast food saðlýða zararlýdýr, yemeyin dersiniz, bu yanlýþtýr. Ama dinlemezler, her köþe baþýna gerek küresel markalarýn gerek yerel markalarýn hamburgecileri açýlýr ve iyi de para kazanýrlar. Saðlýklý ev yemekleri yapan bir lokantadan daha fazla kazanmalarý onlarý haklý yaomaz. Örnek tam uymadý gibi ama ne demek istediðimi umarým anlatabilmiþimdir.

Yine olmadýysa Bertolt Brecht'in sözüyle bitireyim.

Sen kazandýn, ama ben haklýydým!

2. Ustad disardayim da cepten yaziyorum.

Oncelikle temettu endeksinde olmayip temettu dagitan bir suru hisse var ona bir aciklik getirelim.

Temettu endeksini neye gore sectiklerini ben anlayamadim.

Karsilastirmanin objektif olabilmesi icin ayni karakterde hisselerin temettu dagitmamis halini orneklemek gerekiyor.

Temettu endeksi full kar aciklayan hisselerin oldugu ve bu endeksi belirleyen kisi neye gore ayiriyor bilmiyoruz. Temettu dagitan cok fazla hisse varken temettu endeksine sadece bazi seckin sirketleri koyuyorlar.

Baz aldiginiz net kar kriterinde ise su sorun var ayninkarakterdekileri secememe sorunu var negatif bir kardan pozitofe gecen bir kar yuzde yuzun uzerinde gorunuyor mesela sisteme net kari yuksekler dediginizde o hisseyide aliyor icine habuki bir onceki donem zarar etmisti. O hisse

Yani hisseler esit sartlarda degil.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Herkesin kafasi karisti. Bir hisse kar ettiði için temettü veriyor orasý kesin de bir hisse temettü verdigi icin mi hisse fiyatý yükseliyor yoksa hisse yükseliyor diyemi temettü alanlar para kazanabiliyor orasý çok anlaþýlmadý.

Eðer hisse yükseliyor diye ben temettüden para kazanýyorsam farklý bir benzetme ile sormam gerekirse yani benim kirasini aldýðým dairenin piyasa degeri yükselmezse benim aldýðým kira anlamsýz mý oluyor, o bir kazanç sayýlmýyor mu? Benim para kazanmýþ sayýlmam icin illa dairenin piyasa deðerinin yükselmesi gerekiyorsa, kiradan elde ettiðim parayý nasýl tanýmlamam gerekir.

Bu topiði okuyupta kafasinda konuyu netlestirememis okuyucular için tecrübeli arkadaþlar yardýmcý olursa belki onlara faydasý dokunur.

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Herkesin kafasi karisti. Bir hisse kar ettiði için temettü veriyor orasý kesin de bir hisse temettü verdigi icin mi hisse fiyatý yükseliyor yoksa hisse yükseliyor diyemi temettü alanlar para kazanabiliyor orasý çok anlaþýlmadý.

Eðer hisse yükseliyor diye ben temettüden para kazanýyorsam farklý bir benzetme ile sormam gerekirse yani benim kirasini aldýðým dairenin piyasa degeri yükselmezse benim aldýðým kira anlamsýz mý oluyor, o bir kazanç sayýlmýyor mu? Benim para kazanmýþ sayýlmam icin illa dairenin piyasa deðerinin yükselmesi gerekiyorsa, kiradan elde ettiðim parayý nasýl tanýmlamam gerekir.

Bu topiði okuyupta kafasinda konuyu netlestirememis okuyucular için tecrübeli arkadaþlar yardýmcý olursa belki onlara faydasý dokunur.

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    o konuya bir anlayýverseniz zaten iþ çözülecek hocamda o kýsmý anlayamýyorsunuz.

Bir evde senelik kria aldýgýný düþün temettü hissesini senelik kiralýk eve benzetebiliriz.

Kiracý napýyor her ay kýrayý biriktiriyor. kenarda henüz ev sahibi olan sana vermedi daha bir senesi dolmadý diye.

evin deðeride þu an diyelimki 10,000 TL olsun aylýk kýrada 100 TL olsun. yani sana 12 ay sonunda 1200 TL vermesi gerekir deðilmi.

Diðer sebeplerle evin deðer artýþýný boþver yada evin hiç deðeri artmamýs varsay.

11. Ay eve bir talipo cýktý ve almak istedi. daha kirayý almadýn halbuký

evi 10,000 TL yemi satmalý yoksa kirayi diðer adama devredeceðin için 10,000 + 1100 TL yemi satarsýn. kýrayla beraber devrediyorsun ýcerde kira parasý býrýktýyor buda evin deðerine yansýyor.

Yani temettüde böyle iþliyor temettü vermemekte böyle iþliyor.

Evi alýyorsun evin deðeri elde edilen kira kasada ayrýldýgý için evi 10,000 TL ye almýþtýn kýracý sana sene sonunda vermek için ilk ayýn kýrasý olan 100 TL yi ayýrýyor.

evin deðeri artýk 10,100 TL ikinci ay 10,200 TL oluyor temettü günü 2. ay geldi diyelimki 200 TL yi kiracý sana veriyor evin deðeri otomatýk olarak 10,000 TL ye düþürülüyor.

Þimdi bu kýracý kirayý odemeseydýde zaten devrederken evý satarken içindeki kýra parasýyla satacaktýn. yani 10,200 TL ye satacaktýn alýnmamýþ birikmiþ bir kira parasý var diye.

Piyasa deðeri yükselmezse sana ek para gelmiyor.

Hisseyi 10,000 Tllik alýyorsun hiç yükselmedi temettü daðýtýý 1000 TL cebýne girdi faraza konusuyom hisse fiyatý 9000 TL ye indiriliyor. kýra parasý nereye kayboldu.

Hocam farklý býn çeþitlerle örneklerle anlattým bunlarý.

daha kolay bir örnek vermeye calýsýyorum.

banka faizinden örnek vereyim bankaya parayý koydugunda 1 sene sonunda paraný alýrsýn diyelimki bu parayý devredebildiðini düþünelim.

Mantýken gidin mantýgý ön plana alýn. düþünürken.

10,000 TL bankaya koydun aradan 5 ay geçti bankada her ay için 100 TL koyuyor hak ettiðin 1200 TL yi yýl sonunda alabiliyorsun ancak devretme satma hakkýn var vadesi dolmadan.

bankada paran 1 ay 10,100Tl oluyor. 2. ay 10,200 TL þeklinde gidiyor.

5 ay bu deðeri satmak istedin. yani bir nevi temettü gününü beklemedin. içerdeki birikmiþ parayýda alamýyorsun. deðilmi.

BU paryý ogluna veya bana satacaksýn diyelimki 5. ay senin ordaki paranýn deðeri kaç paradýr 10,500 TL

Ýþte sen bunu 10,500 TL ye satarsýn. Yani sen 500 TL kar etmiþ olursun bu 500 TL yi hak etmen için baþvurdugun bankanýn 5 ayda bir temettü daðýtmasýna gerek yok zaten senýn hak ettiðin para fiyatýn içine giriyor.

BU örnek kafa bulandýrýcý oldu daha düzgün birþey vereyim.

Bir pizza dükkaný aç gerçek hayatta aç 20,000 TL sermaye gereksin diyelimki dükkaný açtýn.

bu dukkan her ay bürüt 500 Tl kar etsin. bunun içinde yönetim masraflarýný giderlerini cartýný curtunu cýkýnca 100 TL kalsýn yaný 100 tl netkar hani bilancolarda acýklýyorlar ya net karýmýz þu diye onu diðer giderleri düþünce söylüyorlar net kar diye. seninkide ayný hesap iþçilerinin ve sen patron olarak bürüt kazanýlan 500 TL içinden zaten kendi maaþýný ve diðer masraflarý yönetim giderleri zart giderleri diye düþtün ve bilancoya dedinki net karým 100 TL

Elde edilen kar dukkanýn kasasýnda tuttun. kar payý almadýn.

1. ay bu dükkanýný bir talip cýktý dediki ben dukkanýný alacam.

Sen ona ne diyecen ben bu dükkaný 20,000 TL ye açtým 100 TL de net kar ettim kasada duruyor. yani o para dukkanýn parasý bu dukkaný kaça satacak 20,100 TL ye niye biliyormusun satarken kasadaký parayý alamazsýn o dukkanýn parasý cunku.

Aynýþekilde ilk ay kar payý diye net karýn hepsý olan 100 TL yi cebe indirseydin.

Sana gelen adama bu dukkaný 20,100 TL satýyorum diyemezdýn cunku kasada artýk 0 TL var.

Yani kasadaký para bir deðerdir ve bu hisse fiyatýnýn degerine yansýr. DOlayýsýyla temettü almak istesende almamak istesende elde edilen bu 100 TL kar her halukuarda senin cebinde.

Temettü dagýtýrsan Bu parayý cebe indirirsin dagýtmazsan cebe indirmezsýn ama zaten degerin içindedir.

Temettünün mantalitesi iþleyiþi budur böyle hareket eder. aynen pizza dukkanýndaký gibi.

Siz kasadaki parayý hiç hesaba katmýyorsunuz.

Temettü veren hisseded vermeyen hissedede fiyat yükseliþi kasaya para girdi diye oluyor. daha sonra bu kasadaký paradan ne kadarý eksýlýrse dolaylý olarak hisse deðeri düþülüyor. Cunku kasadaký paranýn býr degeri var.

Yani temettü daðýtmasada bu deger zaten piyasa fiyatýnda kendini gösteriyor farkeden ne oldu ki ? Temettü dagýtýnca o degeri kasdaaki deðeri sana veriyor bir nevi otomatýk lot satmak gibi.

TÜm bunlarla anlaþýlmadýysa mesele þu soruma cevap verdiðinizde anlaþabiliriz.

Bir hissenin fiyatý temettü sonrasý niçin düþürülür ?

neden düþüyor ne gerek var. niye ??? ev alýnca kýraya verince kiracýdan parayý alýnca evýn deðerinde bir eksiklik olmuyorken temettü alýnca niye hissenin deðeri otomatýkman düþürlüyor.

BU soruya mantýklý cevaplarýnýzý beklýyorum...
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

5. Temettü daðýtýnca hissenin deðeri otomatikman düþürülmüyor aslýnda. Hisseye o eski fiyatýndan talep gelmediði için fiyatý düþüyor.
    Yani ederi 10 tl olan bir þirketin patronu, þirketin kasasýndan 1tl daðýtýrsa (temettü olarak ya da kasadan para çalýp gece eðlenmeye gitsin farketmez), ben o þirkete artýk 10tl vermem. Þirketin 1tl si eksildi çünkü. Ben alýþ emrimi 9dan yollarým. Ee aklýn yolu bir, kimse 9dan fazla vermek istemeyeceðinden, hisse fiyatý 9a düþer.

6. Erhan Bey ;

Çooook özür dilerim. Siz haklýsýnýz ; temettü veren baþka hisseler olabileceðini düþünenemedim, keþke önce araþtýrsaydým..

http://www.borsaistanbul.com/endeksl...ttu-endeksleri

7. Yeni meþazým þöyle:

Ýnsan bir þeyi bilincini vererek öðrenir, sonra otomatik pilota alýr…Sýk verilen örnek araba kullanmadýr, baþta zor gelen þeyler sonra tecrübe kazandýkça kolaylaþýr. Týp fakültesinde 2. Sýnýf anatomi dersinin ilk saatlerinde kadavra kokusuna dayanamazken yýl sonunda yanak yanaða fotoðraf çektirirsiniz. Ayný yolu kullanýrýz, çayýmýzý ayný içeriz vb.

Beyin deðiþikliðe tepki verir, çayýnýz çok þekerli geldiyse hooop al sana sorun…ya da araba sürerken kahvenizi içer, telefonla konuþursunuz , takip mesafesi, hýz düþünmezsiniz taaaa ki önünüze bir “insan” direksiyon kýrana kadar… ya da istanbula taþýnýrsýnýz….iþte gerginsinizdir, evde gergin….

Kýsaca bazý þeyler otomatik pilotta olmalýdýr ki dikkatimizi daha önemli iþlere verebilelim…

Sonra hayatýnýza borsa girer…..tam bir kaos….birþey yapar para kazanýrsýnýz, ayný þey daha sonra para kaybettirir; bir haber gelir yükselir, ayný habere baþka zaman düþerek tepki verir…onu izlersiniz, bunu dinlersiniz, öyle yaparsýnýz, böyle yaparsýnýz OOOLLLLMMMAAAZZZ. Beyin huzuru kaybetmiþtir, otomatiðe atmak istedikçe yapamaz, iþi etkilenir, eþi etkilenir, yemesi içmesi uyumasý etkilenir…… TEMETTÜ HERÞEYÝ YAPIP BORSAYI OTOMATÝÐE ATAMAYAN ZÝHNÝN KURTULUÞUDUR ,PROSACýdýr, XANAXýdýr….

Temettü yatýrýmý yapacaðým dediðinizde Artýk borsa otomatiktedir : hisseni temettü veren saðlam 3-5 hisseye böl, para oldukça al, temettü aldýðýnda yine al…iþ-eþi- yemesi içmesi düzelir….. Psikolojisini anlamadan temettü anlaþýlmaz. O nedenle bu kadar çok temettü yatýrýmý topiði var…

Burada temettü hakkýnda yazan dostlar kendi oto pilotlarýný farklý oluþturmuþlar (mesela Erhan beyinki temel+teknik, kendiminkini anlattým zaten)

Kýsaca temettüyü anlamak isteyen karþýt görüþ sahibi, temettüye gönül vermiþ kiþinin “çarýklarýnýn içinde bir gün geçirmelidir”.

Bu nedenle TEMETTÜ CANDIR DOSTLAR…..

8. @AceKing,
    Temettu sonrasi fiyat dusurulmesi muhasebe kurallari geregi zorunluluktur. Sizin ya da bir baskasinin hisseye o fiyati verip vermemesiyle zerre ilgisi yoktur, umurunda da degildir. Toplam degeri, duran dönen ziplayan hoplayan varliklarinin ederi 10.000 lira + 2.000 kasasinda nakiti olan sirket o 2 bin lirayi kar payi olarak dagitirsa yeni degeri 10 bin lira olur. Bunun olmasi icin de hisse fiyati dusurulur. Bu kadar basit. Baska anlamlar yuklemenize gerek yok olaya.

@DRÝZM

Meþazýnýzý aldim ve etkilendim. Zira tiptan girip sosyolojik, psikolojik örneklerle devam etmis sürrealizmin sýnýrlarýnda dolastýktan sonra nihilizmin doruklarinda kisa bir mola vermissiniz.

Dediklerinize katiliyorum. Yukarida Erhan beyin dediklerine de sizin katildiginizi biliyorum. Kafam rahat etsin diye temettu hissesi aliyorum demek guzel. Ama kafamin rahat etmesine sebep olan þey hissemin temettu vermesidir derseniz bu dogru degil.

Sayfa 27/106 ÝlkÝlk ... 1725262728293777 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •