Sn Drizm,
"Meþaz"ýnýzý aldým, ben hala Hayýr diyorum.
Birincisi programda þunu þunu seçtim, %2.700 çýktý, benimki %20.000 çýktý, demek ki ben haklýyým, teorinizi kanýtlayacak olan o programa sahip deðilim. Diyelim ki doðru söylüyorsunuz ve yine diyelim ki program doðru çalýþýyor ve verdiði veriler doðru.
Ýnsanlar robotik yaratýklar olmadýklarý için rasyonel biçimde hareket etmezler bilirsiniz. Yaklaþýk ayný kalitede, ayný donanýma sahip olmasýna raðmen x aracý almaz gider 17 bin lira fazla para + 2 ay sýra bekleyerek X marka aracý alýrlar. Duygusal davranýþa örnektir bu.
Diðer önemli bir konu Nedensellik ilkesi. Nedensellik de ne ola ki diyen arkadaþlar için hemen ansiklopedik taným yapalým :
Nedensellik ya da determinizm, genel olarak nedensellik ilkesi olarak bilinen ve olay ve olgularýn birbirine belirli bir þekilde baðlý olmasý, her þeyin bir nedeni olmasý ya da her þeyin bir nedene baðlanarak açýklanabilir olmasý ya da belli nedenlerin belirli sonuçlarý yaratacaðý, ayný nedenlerin ayný koþullarda ayný sonuçlarý vereceði iddiasýný içeren felsefe terimi.
Þimdi siz temettü veren þirketin daha fazla getirisine falan inanýrsanýz, 2 yýl önce 38 lira olan sonra 28 lere düþen ve þimdi yine 38 e geri dönen Froto'yu nasýlsa toparlar ve temettü verir, fiyatý düþükken de temettü almaya, temettüyle hisse almaya devam ederim düþüncesinde olursunuz ve alýma devam edersiniz.
Ama Karþýt görüþünüzdeki bir yatýrýmcý, þirketin net karýnda bozulma varsa hisseyi satýp baþka hisseye geçebilir ya da nasýlsa toparlar dese bile ek alým yaomadan baþka hisselere yönelir elindeki parayla.
Zaten sorunun temel sebeplerinden biri bu. Temettücüler elindeki hisseye aþýrý sadýk olup aþýrý fiyat düþüþlerinde bile daha ucuza daha çok lot alabiliyorum, nasýlsa ilerde toparlar daha çok temettü alýrým diyerek hisseye olan taleplerini sürdürmeleri.
Olayý kelime oyunlarýyla baþka mecraya çekiyorsunuz. Dediklerimin hala arkasýndayým. Kuram olarak, sistemsel olarak bizim dediklerimiz doðru. Ama insanlarýn yanlýþ düþüncesi ve inanýþý sebebiyle temettü hisselerine yönelip, raðbet edip o hisselerin daha fazla getiri getirmesine sebep olmasý ise olayýn yanlýþlýðýný deðiþtirmez.
Týpký gençlerin fast food meraký gibi.
Fast food saðlýða zararlýdýr, yemeyin dersiniz, bu yanlýþtýr. Ama dinlemezler, her köþe baþýna gerek küresel markalarýn gerek yerel markalarýn hamburgecileri açýlýr ve iyi de para kazanýrlar. Saðlýklý ev yemekleri yapan bir lokantadan daha fazla kazanmalarý onlarý haklý yaomaz. Örnek tam uymadý gibi ama ne demek istediðimi umarým anlatabilmiþimdir.
Yine olmadýysa Bertolt Brecht'in sözüyle bitireyim.
Sen kazandýn, ama ben haklýydým!

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri