Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 3/103 ÝlkÝlk 123451353 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 17 - 24 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alýntý Originally Posted by Börsianer Yazýyý Oku

Þu resimde 3. madde çok deðerli, ben de sana bizatihi bu iþi yaptýðýmý(zý) söylüyorum

BÝST ile mükemmel piyasa (etkin piyasa) laflarý yanyana gelemez, hadi diyelim geldi. Benim bahsettiðim temettü ile lot alarak sermayeyi büyütmek o olay iþte.

Ayrýca yeni farkettim bir mantýk hatasý da yapmýþým. Yeni alýnan lotlarýn da temettü getirmesi ile 10 yýlýn sonunda toplam yatýrým deðeri 18.500'den ve ortaklýk yüzdesi %1.85'den fazla çýkmalýydý. 1.085'in 9'uncu üssü ile 10.000'i çarparsak 20.838 TL çýktý.

Erhan laflarýmý geri alýyorum temettü iyiymiþ Þaka þaka, verginin kötü etkisini yeni lotlarýn ürettiði gelir anca nötralize etti. Daðýtan ile daðýtmayan arasýnda yine anlamlý bir fark yok. Sadece birinde þirket büyüyor diðerinde büyümüyor ancak yatýrýmcýnýn parasý yaklaþýk ayný oldu

Syg.

Öncelikle mukemmel piyasa hiçbiryerde yok dünya üzerinde mükemmel piyasa bir kavram örneklendirmek için öyle diyor yani bana bizim piyasa söyle sizinki böyle diyemeyesiniz diye baþýna mükmemel piyasa demiþ. Yani o kavramý bilerek size anlatmak için koyuyor. yoksa mükemmel piyasa zaten yok.

Olayý daha iyi kavrayasýnýz diye veriyor onu.

senin hangini kastetiðini bilmiyorum. sermayeyi büyütmekten.

hesaplaman yine hatalý ben hesaplamadým senýn hesabý ancak bu hesabý tonlarca farklý sekýllerde yaptýgým için temettü ile ortaklýk yüzdesini arttýran bir yatýrýmcý hiç vergi bile ödemese temettü vermeyen kopya þirket ile ayný karý elde ediyor. yani sanký hiç vergi yok gibi hesaplarsan.

A þirketi 20,000 TL cýktý ise toplam portfoy deðeri.

B þirketi 20,000 TL çýkacaktýr. Toplam portfoy deðeri.

A þirketinin atýyorum %1'i 20,000 TL eder.

B þirketinin %2'si 20,000 TL eder.

A þirketine sahip yatýrýmcýnýn atýyorum 1000 lotu varsa.

B þirketine sahip yatýrmcýda 2000 lotu vardýr.

hiç vergi vesaire ödemeseler bile.

Dolayýsýyla pastanýn büyüklüðü deðiþtimi deðiþmedi pastadan iki tarafta ayný dilimi alýyor.

haa vergileri düþsen ne olur biri 20,000 biri 19,000 cýkar belki. yani aþýrý derecede afaký ucuk farklýlýklar cýkmayacaktýr. tabi para büyük olursa bu fark baya hissedilebilir o ayrý.

zaten meselemizde bu deðil meselemiz TEMETTÜNÜN ETKÝSÝZLÝÐÝ þimdi kendine þu soruyu sormuyormusun hocam.

Evet yatýrýmcýya kattýgý extra bir getiri kar vesaire olmadýðýný matematikle gördük.

Peki bu yatýrýmcýlar temettü alacaðýna niçin sevinir ?

Niçin ohh ne güzel kira getirisi elde edeceðim emeklýlýk planý kuracaðým diye hayal alemine girer zaten ayný þeyi temettü vermeyen hissedede yapýyor olmalarýna raðmen emeklýlýk planý için illa temettü vermesi þartmý hissenin. ?

Temettü hisseleri raðbet görürmüþ öyle diyenler varya onlara þu soruyu sormak istemezmisin ? Hangi gerekçe bak ben burada hesapladým temettü verende vermeyende vergi ödemese bile ayný getiriyi kazanýrken temettü hissesi nasýl daha fazla raðbet görebilir ki anlamsýz deðil mi ?

temettü bedelsizin yandan çarklýsý lota cevireleceðine paraya dönüþüyor tek farký bu halbuký sizler demiyormusunuz bedelsiz bomboþ birþeydir diye. ne farký var ?

ortaklýk yüzdesinin artýp deðerinin düþmesinin ne anlamý kaldý demiyormusunuz ?

bir zmanlar benle cok dalga geçilmiþti :D bir örnek vermiþtim. küçükken kardeþimin bayram parasý 10 TL si vardý.

benimde 3 adet 1 tl kaðýt param vardý.

kardeþime bak benim param seninkinden daha çok bende tam 3 tane para var sende ise 1 tane var derdim.

Ben sana 3 tane vereyim sen bana bir tane ver derdim. Oda sevinir ve paralarý bu þekilde deðiþirdik.

Halbuký para sayýsý 3 tane olmasýna raðmen deðeri 3 lira ederken bende 1 tane para ama deðeri 10 tl idi.

Temettü de yapýlan þey ayný mantýktadýr. önemli olan ne kadar para (lot) ya sahip oldugunuz deðil deðerinin kaç lýra oldugudur. bedelsizdede muhabbet aynýdýr. tek yaptýklarý þey paranýzý bozdurmaktan ibarettir.

2. Birde temettü daðýtmayýp düþenler var. Endeksi aþaðý sürükleyen ekgyo. Her sene olduðu gibi daðýtacak beklentisinin aksine yatýcýmcýya çalým attý hisse bir haftadýr düþüþte.

TURKCELL T70 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Yukarýda gördükleriniz yatýrým tavsiyesi deðildir, þahsi görüþlerimdir.

3. sýrf iþyat vb. yüksek temettü veriyor diye girenlerin bilinçlenmesi için güzel baþlýk. fakat Erhan Bey bide farklý bi yatýrýmcý kitlesi de var tüpraþ soda petun tavhl gibi hisseleri uzun süre taþýyýp satmak istemeyen ama parasal ihtiyaçlarýný ya da yeni hisselere girmek için kaynaðý olmayan bu temettüyü kaynak için kullanan bi yatýrýmcý portföyü var

4.  Alýntý Originally Posted by lucaredkit Yazýyý Oku
    sýrf iþyat vb. yüksek temettü veriyor diye girenlerin bilinçlenmesi için güzel baþlýk. fakat Erhan Bey bide farklý bi yatýrýmcý kitlesi de var tüpraþ soda petun tavhl gibi hisseleri uzun süre taþýyýp satmak istemeyen ama parasal ihtiyaçlarýný ya da yeni hisselere girmek için kaynaðý olmayan bu temettüyü kaynak için kullanan bi yatýrýmcý portföyü var
    çözüm basit slaytta aldýgým resimlerde ne diyor Temettü ödemeyen bir þirketten temettü isteyen yatýrýmcýlar, Týpký temettü veren hisseyi kopyalamak için hisselerinin bir kýsmýný satabilirler...

10 lýradan aldýn aldýgýn hisse hiç temettü ödemiyor ama kar eden güzel bir þirket. hisse fiyatý gel zaman git zaman 11 12 15 18 20 vb þeklinde zmanla yükselecektir.

Diðer hisseler ne zman temettü veriyorsa veya sen ne zman temettü ihtiyacýn var ise

diyelimki fiyat 12 TL de iken diðer hisseler temettü daðýtmaya basladý.

sen ne yapacaksýn diyelimki frotoda olsan 500 TL temettü alacaktýn ama sen baska hissedesýn 500 TLlýk lot satacaksýn

sattýnmý sattýn hisse fiyatý hala 12 TL portfoy degerin sadece 500 TL eksilecek.

Frotoda olsaydýnda ayný þey olacaktý bu sefer portfoy degerin 500 TL eksilecek bu 500 banka hesabýna yatacak hisse fiyatý eðer 12 TL de ise temettü verim oraný kadar atýyorum 11,5 TL ye düþürülecekti.

ayný tas ayný hamam hiçbirþey farketmedi fakat frotodakýler vergiden dolayý 500 TL deðilde atýyorum 425 TL alacaklardý.

5.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    çözüm basit slaytta aldýgým resimlerde ne diyor Temettü ödemeyen bir þirketten temettü isteyen yatýrýmcýlar, Týpký temettü veren hisseyi kopyalamak için hisselerinin bir kýsmýný satabilirler...

10 lýradan aldýn aldýgýn hisse hiç temettü ödemiyor ama kar eden güzel bir þirket. hisse fiyatý gel zaman git zaman 11 12 15 18 20 vb þeklinde zmanla yükselecektir.

Diðer hisseler ne zman temettü veriyorsa veya sen ne zman temettü ihtiyacýn var ise

diyelimki fiyat 12 TL de iken diðer hisseler temettü daðýtmaya basladý.

sen ne yapacaksýn diyelimki frotoda olsan 500 TL temettü alacaktýn ama sen baska hissedesýn 500 TLlýk lot satacaksýn

sattýnmý sattýn hisse fiyatý hala 12 TL portfoy degerin sadece 500 TL eksilecek.

Frotoda olsaydýnda ayný þey olacaktý bu sefer portfoy degerin 500 TL eksilecek bu 500 banka hesabýna yatacak hisse fiyatý eðer 12 TL de ise temettü verim oraný kadar atýyorum 11,5 TL ye düþürülecekti.

ayný tas ayný hamam hiçbirþey farketmedi fakat frotodakýler vergiden dolayý 500 TL deðilde atýyorum 425 TL alacaklardý.
    dedikleriniz doðru ama þöyle bir þey var temettü veren hissenin kýsa sürede temettüden önceki fiyatýna döneceði düþüncesi hakim ve genelde de öyle oluyor.bence asýl mesele eðer þirket yatýrým yapýcaksa temettü daðýtmasýn tabi ki para kasa da duracaksa bi manasý yok temettü daðýtsýn hissedar deðerlendirsin

6.  Alýntý Originally Posted by lucaredkit Yazýyý Oku
    dedikleriniz doðru ama þöyle bir þey var temettü veren hissenin kýsa sürede temettüden önceki fiyatýna döneceði düþüncesi hakim ve genelde de öyle oluyor.bence asýl mesele eðer þirket yatýrým yapýcaksa temettü daðýtmasýn tabi ki para kasa da duracaksa bi manasý yok temettü daðýtsýn hissedar deðerlendirsin
    Temettüden önceki fiyatýna kýsa sürede dönüyor durumu bir maniplasyon bence ben böyle bir durum oluþtuguna kanaat getiremedim.

Test edip istatistik tutalým isterseniz bir konu baþlýðý açalým. Temettü daðýtan hisseleri temettü sonrasý günde almýþ gibi not alalým. 1 2 ay sonra tekrar fiyata bakalým ne kadarýnda karlý ne kadarýnda karsýz çýkacaðýmýzý kontrol edelim. daha sonra bu istatistikleri yorumlayalým.

paranýn kasada durmasý konusuna gelince.

ORtak oldugun tüm þirketlerin bankaya borcu var deðil mi ? Temettü ödeyeceðini borcu kapatsana kapatmaz cunku seni düþünmüyor kendi ortaklarýný kurucularýn cebine para gitsin diye temettü daðýtýyor yatýrýmcýya giren cýkan yok hisse fiyatýnýn hareketinde para kazanýyorsun ki temettü daðýtsa nee daðýtmasa ne ? bize giren çýkan olmuyor baþlýgý eksik okudugunu düþünüyorum. yada kendin hesaplamadýn. Hissedar parasýnýn bir kýsmýný kendi deðerlendirmek istiyorsa bir kýsým ufacýcýk temettü parasý kadar lotu satacak yatýrýmýný yapacak dikkat et eksýlen hiçbirþey olmuyor Lot satýnca sen eksilmiyorsun temettü alsanda ayný þey olacaktý.

Fýrsat maliyeti hiç duydun mu ?

herhangi bir malýn üretimini bir birim artýrmak için baþka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulmasý gereken mal ve/veya kazanç miktarýdýr. Baþka bir deyiþle iktisadi bir seçim yapýlýrken vazgeçilmek zorunda kalýnan ikinci en iyi alternatiftir.

þirketin cebindeki kasasýndaký para eksilince fýrsat maliyetini kaçýrýr þirket önüne cok iyi bir arsa veya yatýrým cýktýgýnda bunu deðerlendiremez cunku parasý yok veya eksýktýr. kredi çekerek kredi maliyetine katlanarak yatýrým yapmak zorunda kalýr.

Temettü veren ve/veya temettü oraný yüksek hisse senetleri malsef fýrsat malýyetini kaçýrýr veya kredi malýyetýný üstlenerek yatýrým yapmak zorunda kalýr. %50 kar edeceðý arsadan kredi malýyetý yüzünden %40 kar etmek zorunda kalýr.

Yani þirketin illa sana temettü dðaýtmýyorum ama yatýrým yapacam demesýne gerek yok. Zaten borsanýn kuralý veya þirketlerin borsada olmasýnýn temel sebebi þirketin yatýrým yapýp büyümek istemesidir. Senin burada olma sebebinde bu büyümenin içinde olmaktýr. Þirket yeni yatýrým yapmayýp olanla yetineyim ben nasýlsa bu fabrýkam kar üretiyor ikinciye gerek yok diyorsa senin büyümende yavaþlayacak demektir.

Þirket elde ettiði bu karý kasasýnda tutmasý þirketin elini güçlü yapar bir darbe oluyor ulke tepetaklak oluyor git o paraya dolar al hemen mesela ? þirketin elini güçlü yapar dediðim bu.

Ha yatýrýmcýnýn parayamý ihtiyacý var þirket temettü daðýtmasa dahi ayný þeyi yatýrýmcý yaratabiliyor.

Haa diyorsanký temettü verdikten sonra hisse hemen çýkar bunun istatistiðini tutalým derim.

Ama eðer piyasa degeri ve bilanco bilgin var ise. Aslýnda hisse senedinde temettü sonra yukarý yonde eský fýyata gitme nisbeten daha hýzlý oluyorsa. Bunun sebebi bir sonraký karlýlýktýr. Hiçbir þirket hak etmediði bir deðerde durmaz bir yükseliþ olsa bile gerisin geri hak ettiði deðere inecektir.

Senin dediðin gibi bir kural var ise bu þirketlerin piyasa deðerleri daha yüksek çýkardý. Hatta daha yüksek oranda temettü daðýtan þirketlerin fiyatý telafý etmesi durmuna bakalým.

Örnegýn %20 verimlilikte temettü daðýtan þirket fiyatý geri %25 çýkartmasý gerekiyor.

þöyle:

10 lýrada hisse 2 tl temettü daðýtýrsa %20 verimlilik oranýyla temettü daðýtmýþ olur.

Hisse fiyatý 8 lýraya düþürlür tum geçmiþ fiyatlar %20 düþecek þekilde düzeltilir.

Peki 8 lýradan olan bu hissenin tekrar 10 lýra olmasý için

8 lýranýn %25'i = 10 TL eder.

Dolayýsýyla temettü sonrasý yatýrým yapan adam %25 i garanti. senin dediðin varsayým üzerine.

O halde temettü verimlilik oraný en yüksek hisseyi almak daha iyi cünkü telafý edilecek kar yükseliyor nasýlsa telafi edeceði kesin senin deyiminle.

haa eðer bu þekilde oluyorsa ki olamaz ama oldugunu varsayarsak þirketin bilancosu ve piyasa deðeri arasýnda ucuruma sebep olur bu durum. gerçek deðeri 10,000 TL olan bir þirketin borsadaki deðeri 15,000 filan görünür zaman geçtikce fark dahada açýlýr cunku her temettü sonra %25 i garanti yapacak. 4kere temettü verse %100 bir getiri demek bu.

erhan bey
    yükseliþin nedenini öðrenmek istememiþtim
    sadece ''temettü veren hisselerin deðeri verilen temettü kadar düþer'' sözünün bir þehir efsanesi olduðunu ifade etmek istemiþtim

bu soruyu size ikinci kez soruyorum, yine topu taca attýnýz
    borsa yatýrýmcýlar içindir.

8.  Alýntý Originally Posted by mikroyatýrým Yazýyý Oku
    erhan bey
    yükseliþin nedenini öðrenmek istememiþtim
    sadece ''temettü veren hisselerin deðeri verilen temettü kadar düþer'' sözünün bir þehir efsanesi olduðunu ifade etmek istemiþtim

bu soruyu size ikinci kez soruyorum, yine topu taca attýnýz
    taca atmýyorum soruyu yanlýþ anlamýþým.

Temettü alan bir yatýrýmcý iseniz buna þahit olmuþ olmalýsýnýz.

20 Tl de bir hisse ertesi gün 1 TL temettü daðýtýnca sabahleyin hisse fiyatý 19 TL den iþlem baþlýyor ?????

baþka birþeydenmi bahsediyorsan daha acýk ifade et. YOk 20 TL den iþleme baþlar demeyeceksiniz herhalde.

Sayfa 3/103 ÝlkÝlk 123451353 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •