@ctugrulun hocamızın büyük harflı yazısına cevaben
Buffet konusunu geçiyorum.
her iki uçtada kötü ve iyi şirketler var dediniz. BU noktada malesef sizler ön yargılısınız. Manzaraya tek bir taraftan bakıyorsunuz. Ben ise her iki taraftan çünkü temettü dağıtan iyi firmaya yatırım yaparım temettü dağıtmayan iyi firmaya yine yatırım yaparım diyebiliyorum. Fakat siz Temettü dağıtmayan iyi bir şirkete asla yatırım yapmam diyorsunuz.
Manzaraya tek taraflı bakıyorsunuz. Yani sadece temettü dağıtan şirketler iyi yönetilen güzel şirketlermiş algısı yaratılıyor tarafınızdan.
Temettü dağıtmanın fiyatı yukarı çekeceği düşüncesinde ayrışıyoruz. Öncelikle temettü dağıtmanın fiyatı yukarı çekeceğinin garantisi yok. ve bir gerçeklik payıda yok bunu daha öncede ıspatladğımı düşünüyorum. Temettü dağıtılmasının pozitif etki yaratabilmesi için bir gerekçe oluşması lazım öyle değil mi. BU gerekçe yok temettüde ? Hatta tam tersine olumsuz etkileri var işte tek taraflı baktıgınız için temettü dağıtmak pozitiftir algısı içerisindesiniz.
Neden kötü algılanabilir söyleyeyim.
OBJEKTŞİF BAKMANIZI İSTİYORUM.
1-Öz kaynaklar azalacağı için bu şirketin risk derecesini arttıracağı için yukarı pozitif fiyatlanmasına olumsuz olarak negatifte fiyatlanabilir. eywah kasadan para eksiliyor çıkarımı.
2- herkes sizler gibi düşünmüyor manzaraya tek taraflı bakmıyor öyle değilmi o halde temettü dağıtan bir firma daha az büyümek istiyor olabilir. buda fiyatı olumsuz yönde etkileyecek bir çıkarım.
3-kimse Boş yere vergi ödemek istemezler öyle değilmi o halde buda şirketin fiyatını olumsuz etkileyecek bir çıkarım değil mi.
Gelelim pozitif etki edeceğini düşündüğümüz çıkarımlara yukardakiler negatif etki edeceğini düşündüğümüz gerekçelerdi. Bunlarda haksızmıyım ? Şimdi pozitif etki edebilecek gerekçe yaratalım.
1- Temettü veren hissenin hiç bilanco bakmayı bilmeyen yatırımcılar için kar etti sonucuna varmasını sağlar. BUda firmanın kar ettiğini bilmeyen yatırımcılar için bir bilgi kaynağıdır. ve pozitif fiyatlamaya etki edebilir.
2-Yapacağı yatırımın riskli olmasını düşündüğü için temettü dağıtmak ister bu fiyata olumlu yansıyabilir. Eğer yapacağı yatırım riski yüksekse riske gireceğini hiç girme dağıt demekte bir pozitif etki yaratabilir.
3-başka bir etki bulamadım. cok düşünmeme rağmen acaba ne olurda pozitif fiyatlanır gerekçesi vallaha bulamadım aklınıza gelirse söyleyin.
Birde şu cıkarımlar var fakat bunların etkisini "temettü etkisizliğiyle yıkabilmekteyiz." Yani hisse senedine nötr(/ne aşşağıu ne yukarı) etki edecek cıkarımlar.
1-Lot sayım artacak algısı pozitif yonde etkıleyemez cunku lot sayısının artması totelde geteriyi değiştirmemektedir.
2-Hisse senedi ortak payımı arttıracak algısı buda pozitif etkileyemez cunku ortaklık payı artsada değeri düşürldüğü için pastanın büyüklüğü olan yanı kaç paralık yatırım yaptıgınız değişmez. dolayısıyla kazanç değişmez. BU sebeple etkii nötrdür.
3-Temettü extra kazançtır yanılgısı bir çok yatırımcı temettüyü faiz gibi extra para zanneder halbukı değildir bu yuzden etki nötrdür.
4-temettü dağıtılınca hisse fiyatı ucuzlar buda yanlış bilinmektedir temettü dağıtılınca hisse fiyatı ucuzlamaz.
5-eldeki kuş dalgadakı kuştan iyidir nakit almak istemeleri sezgisi buda pozitif fiyatlanamaz cunku yatırımcılar istediği oranda temettüyü kendileride yaratabilmektedirler. bu yuzden etki notrdur.
İşte tum bu sebeplerden ötürü hisse fiyatı temettü dağıtıyor diye yukarı gidemez cunku saydıgımız gerekçeler yeterli gerekçeler değil. Negatif gerçekler objektif bakabilen için daha mantıklı görünüyor varsa etki edeceğini düşündüğünüz "gerekçeler" sizde söyleyin.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri