@ctugrulun hocamýzýn büyük harflý yazýsýna cevaben
Buffet konusunu geçiyorum.
her iki uçtada kötü ve iyi þirketler var dediniz. BU noktada malesef sizler ön yargýlýsýnýz. Manzaraya tek bir taraftan bakýyorsunuz. Ben ise her iki taraftan çünkü temettü daðýtan iyi firmaya yatýrým yaparým temettü daðýtmayan iyi firmaya yine yatýrým yaparým diyebiliyorum. Fakat siz Temettü daðýtmayan iyi bir þirkete asla yatýrým yapmam diyorsunuz.
Manzaraya tek taraflý bakýyorsunuz. Yani sadece temettü daðýtan þirketler iyi yönetilen güzel þirketlermiþ algýsý yaratýlýyor tarafýnýzdan.
Temettü daðýtmanýn fiyatý yukarý çekeceði düþüncesinde ayrýþýyoruz. Öncelikle temettü daðýtmanýn fiyatý yukarý çekeceðinin garantisi yok. ve bir gerçeklik payýda yok bunu daha öncede ýspatladðýmý düþünüyorum. Temettü daðýtýlmasýnýn pozitif etki yaratabilmesi için bir gerekçe oluþmasý lazým öyle deðil mi. BU gerekçe yok temettüde ? Hatta tam tersine olumsuz etkileri var iþte tek taraflý baktýgýnýz için temettü daðýtmak pozitiftir algýsý içerisindesiniz.
Neden kötü algýlanabilir söyleyeyim.
OBJEKTÞÝF BAKMANIZI ÝSTÝYORUM.
1-Öz kaynaklar azalacaðý için bu þirketin risk derecesini arttýracaðý için yukarý pozitif fiyatlanmasýna olumsuz olarak negatifte fiyatlanabilir. eywah kasadan para eksiliyor çýkarýmý.
2- herkes sizler gibi düþünmüyor manzaraya tek taraflý bakmýyor öyle deðilmi o halde temettü daðýtan bir firma daha az büyümek istiyor olabilir. buda fiyatý olumsuz yönde etkileyecek bir çýkarým.
3-kimse Boþ yere vergi ödemek istemezler öyle deðilmi o halde buda þirketin fiyatýný olumsuz etkileyecek bir çýkarým deðil mi.
Gelelim pozitif etki edeceðini düþündüðümüz çýkarýmlara yukardakiler negatif etki edeceðini düþündüðümüz gerekçelerdi. Bunlarda haksýzmýyým ? Þimdi pozitif etki edebilecek gerekçe yaratalým.
1- Temettü veren hissenin hiç bilanco bakmayý bilmeyen yatýrýmcýlar için kar etti sonucuna varmasýný saðlar. BUda firmanýn kar ettiðini bilmeyen yatýrýmcýlar için bir bilgi kaynaðýdýr. ve pozitif fiyatlamaya etki edebilir.
2-Yapacaðý yatýrýmýn riskli olmasýný düþündüðü için temettü daðýtmak ister bu fiyata olumlu yansýyabilir. Eðer yapacaðý yatýrým riski yüksekse riske gireceðini hiç girme daðýt demekte bir pozitif etki yaratabilir.
3-baþka bir etki bulamadým. cok düþünmeme raðmen acaba ne olurda pozitif fiyatlanýr gerekçesi vallaha bulamadým aklýnýza gelirse söyleyin.
Birde þu cýkarýmlar var fakat bunlarýn etkisini "temettü etkisizliðiyle yýkabilmekteyiz." Yani hisse senedine nötr(/ne aþþaðýu ne yukarý) etki edecek cýkarýmlar.
1-Lot sayým artacak algýsý pozitif yonde etkýleyemez cunku lot sayýsýnýn artmasý totelde geteriyi deðiþtirmemektedir.
2-Hisse senedi ortak payýmý arttýracak algýsý buda pozitif etkileyemez cunku ortaklýk payý artsada deðeri düþürldüðü için pastanýn büyüklüðü olan yaný kaç paralýk yatýrým yaptýgýnýz deðiþmez. dolayýsýyla kazanç deðiþmez. BU sebeple etkii nötrdür.
3-Temettü extra kazançtýr yanýlgýsý bir çok yatýrýmcý temettüyü faiz gibi extra para zanneder halbuký deðildir bu yuzden etki nötrdür.
4-temettü daðýtýlýnca hisse fiyatý ucuzlar buda yanlýþ bilinmektedir temettü daðýtýlýnca hisse fiyatý ucuzlamaz.
5-eldeki kuþ dalgadaký kuþtan iyidir nakit almak istemeleri sezgisi buda pozitif fiyatlanamaz cunku yatýrýmcýlar istediði oranda temettüyü kendileride yaratabilmektedirler. bu yuzden etki notrdur.
Ýþte tum bu sebeplerden ötürü hisse fiyatý temettü daðýtýyor diye yukarý gidemez cunku saydýgýmýz gerekçeler yeterli gerekçeler deðil. Negatif gerçekler objektif bakabilen için daha mantýklý görünüyor varsa etki edeceðini düþündüðünüz "gerekçeler" sizde söyleyin.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri