Originally Posted by
ctugrul
Erhan bey, 285 ileti sonra açtýðýnýz temettü etkisizliði nedir konusuna bir tanýmlama getirmiþ oldunuz. Gerek okuyanlar gerek biz yazanlar konuyu farklý mecralara götürüp durmuþuz meðersem.
Sizin temettü etkisizliði tanýmýnýzdan benim anladýðým þu; "Yatýrýmcýlarýn kendileri, ellerinde bulunan hissenin verdiði temettü miktarý kadar rakamý kendileri de üretebilirler"
Anladýðým taným doðruysa, bir itirazým yok, zira matematiksel olarak mümkün olan bir þey.
Þöyle örneklemeye çalýþayým.
Diyelim ki A þirketini hisse baþýna 1 TL temettü daðýtacak ve benim elimde 10.000 hisse var. Hisseninde temettüden önceki son fiyatý 4TL. Dolayýsý ile eðer temettü alýrsam ben 10.000TL alýrým. Ama almayayým dersem; son gün fiyat henüz 4 TL iken 2500 adedini satarým kendime 10.000TL kaynak yaratýrým.
Bu olmayacak þey deðil. Ancak bana göre sürdürülebilir deðil. Niye mi? Diyelimki bu hisse her sene 4 TL'ye yükselip 1 TL temettü veriyor. Bakýn seneler bazýnda iþlem nasýl oluyor;
Aþaðýda kullandýðým kýsaltmalarýn açýklamalarý þöyle.
TÖHA : Temettü öncesi hisse adedim
TSHA : Temettü sonrasý hisse adedim
TÖHF : Temettü öncesi hisse fiyatý
TSHF : Temettü sonrasý hisse fiyatý
1. sene
TÖHA: 10.000 TSHA : 7500
2. sene
TÖHA : 7500 TSHA: 5000
3. sene
TÖHA : 5000 TSHA: 2500
4. sene
TÖHA : 2500 TSHA: 0
Bu arada temettü alan adamýn hisse adedi hep ayný kalýyor.
Hadi bu her sene temettü öncesi 4 TL. 1 TL temettü verdi 3TL'ye düþtü örneði haksýz bir örnek oldu diyelim. Baþka bir örnek verelim.
Yine A hissesi. Bu sefer ilk sene fiyatý 4 TL ve þirket politikasý gereði her sene karýnýn %25'ini veriyor. Ayrýca piyasa A hissesini her sene sürekli %40 artýþ yönünde fiyatlýyor.
1. sene
TÖHF :4 TÖHA:10.000 TSHF: 3 TSHA: 7500
2. sene
TÖHF :4.2 TÖHA: 7500 TSHF: 3.15 TSHA: 5000
3. sene
TÖHF: 4.41 TÖHA: 5000 TSHF: 3.31 TSHA: 2500
4. sene 4.64 2500 3.48 0
Birde %40 hisse fiyatý artýþý %20 temettü daðýtýmý ile deneyelim.
1. sene
TÖHF : 4 TÖHA: 10.000 TSHF: 3.2 TSHA: 8000
2. sene
TÖHF: 4.48 TÖHA: 8000 TSHF: 3.56 TSHA: 6000
3. sene
TÖHF: 5.02 TÖHA: 6000 TSHF: 4.02 TSHA: 4000
4. sene
TÖHF: 5.63 TÖHA: 4000 TSHF: 4.5 TSHA: 2000
5. sene
TÖHF: 6.3 TÖHA: 2000 TSHF: 5.04 TSHA: 0
Umarým hesaplar doðrudur. Bu örnekler deðiþik þekillerde çoðaltýlabilir.
Ama sonuçta evet yatýrýmcý, daðýtýlan temettüyü almak yerine hisse satarak temettü kadar gelir yaratabilir.
Öncelikli cevabým temettü etkisizliðinin ýspatý üzerine olacaðý için Bu matematiði yapan hocamlarýmla konuþayým.
Ben iki adet hem temettü daðýtmýþ hemde temettü daðýtmamaýþ hissenin örneklenmesi þeklinde gidilmesini istemiþtim. Öyle gitmezsen sürdürülebilir deðil yorumu çýkar.
A þirketi temettü daðýtan B þirketi temettü daðýtmayan hersene % sel yükseliþ her iki hissedede ayný olmalý A þirketi ile B þirketi ne yatýrým yapan iki kiþi ne kadar kazanmýþtýr örneði bu þekilde ilerletelim böylece herkes anlar yapýlan hesaplamayý. iki hissenin fiyatýný farklý verebilirsin hesaplamalarýný tam yapmak ve kusuratlarla ugrasmamak için.
Benzer farklý örnekleri 2 þirket içinde kýyasla yaptýgýn ilk örnekte temettü daðýtmayan hisse de de hisse fiyatý 0 TL oluyor yani sürdürülebilir olmuyor.
A þirketi þirket politikasý gereði ne kadar temettü ödüyorsa B þirketindeki yatýrýmcý aynýsýný yaratsýn. Ve bu þekilde devam et.
Örnek sonrasý temettü daðýtmak yatýrýmcý için etkþizdir yorumunu yine yapacaksýn.
BU konuda anlaþtýkmý þimdi buradaki herkes temettünün bu þekilde yaratýldýgýndan eminmi ? hem fikir mi herkes
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri