Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 39/106 ÝlkÝlk ... 2937383940414989 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 305 - 312 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Tüpraþ'ýn yaklaþýk 7 milyon m3 depolama kapasitesi 27milyon ton iþleme kapasitesi var.
    Hepsi sadece ham petrol olsa yaklaþýk 3-3,5 milyar dolar eder.

https://www.tupras.com.tr/rafineriler

2. Ben 2016 aralýk bilançosundaki "stoklar" kalemini yazdým. (finnet 2000 den)..

3. Ben oralet osmanýn düþüncesine katýlmaktayým sebebine gelirsek bir þirketin cebinde stogunda orasýnda burasýnda kaç paralýk mal oldugu ve bu malý dolar üzerinden satýyor olmasýnýn bir önemi yok.

Herkesin stogunda yeterince mal var. TUPRASI SAVUNMAK ÝÇÝN yorum yapýyorsunuz gibi geldi hocalarým sizleri objektif olmaya davet ediyorum.

Biz tarafsýz kýsýmda olmalýyýz. Bir þirket yöneticisi gözüyle ortak oldugumuz þirketin eksik ve artý yönlendirini tartýþýrmýþ gibi bakmalýyýz.

Böyle bakarsak hepimiz için ve okurlar için daha faydalý bilgiler vereceðimize eminim.

Taraf olmak için yazmayýn objektif bir bakýþ açýsý sunalým. Ne farkeder kimse bu iþin sonunda ödül kazanmýyor.

Tüpraþýn yöneticisiyiz. veya yonetým kurulunda yuklu bir ortagýz ve ortaklýgýmýzýda uzun vade devam ettirmek istiyoruz.

Yönetim kurulunda olsak. Belirli bir kur açýðýmýz var yani dolar uzerýnden borçluyuz deðil mi ?

Yönetim kuruluna gelen temettü daðýtalýmmý yönergesine karþýlýk daðýtmayalým oyu kullanýrdým. Neden diye sorarlardý ?

Þirketimiz döviz uzerýnden açýgý var. Daðýtacaðýmýz temettü yerine döviz acýgýmýzý HEDGE etmek amaçlý döviz alalým bu paraya evet fakrýndayým paraya ihtiyacýnýz var sizlerde elde edilen karý harcamak istiyorsunuz. fakat nihayetinde bu þirketin yöneticileriyiz. Þirketin geleceðini düþünmek zorundayýz. Bizlere yatýrým yapmýþ diðer yatýrýmcýlarý diðer ortaklarýda düþünmek zorundayýz.

Bugun yatýrýlacak temettü þirketin gelecekte Döviz açýðýný hedge etmediðimiz için %3 kazanacagýmýza %1 kazanmaýza sabebiyet verir. Cebimizden önce þirketimizi düþünelim. DÖviz acýgýmýzý hesaplamalarýma göre 3 sene içinde 0 lýyoruz hedge ederek. 3 sene sonra dilerseniz temettü yine daðýtalým.

Ýlla paraya ihtiyacýnýz var ise çok küçük oranda temettü daðýtalým kalan paranýn hepsiyle döviz alalým.

ne dersiniz ey ortaklar..........

Ýþte bir þirketin kopyasýný yaratmadan gözünüzde canlandýrmadðýnýz surece tek taraflý bakmak zorunda kalýrsýnýz.

TUPRASIN bir ikizini yaratýn stoklarý filanda ayný olacaktýr fakat temettü parasýyla döviz alýn.

SOnra iki þirketi yan yana koyun.

Hangisini tercih ederdiniz.

BU soruya vereceðiniz cevap ne kadar objektif oldugunu okuyuculara gösterecektir.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. @drzim hocam bir hesaplama yapmýþsýn ve vergiden dolayý temettü veren hisseye yatýrým yapanýn daha eksik kazanacagýný söylemiþsin.

Ben vergi konusuna hiç girmedim bile fakat sen girdiðin için sorayým.

Vergi yüzüdenn daha az kazandýgýný biliyorsan temettü daðýtýlýnca niye seviniyor yatýrýmcýlar. Keþke daðýtmasaymýþ diyeceklerine niye seviniyorlar.

istediðim birþey daha var.

Temettü hissesinin etkisizliði konusuna vergiyi hesaba katmazsak temettü almakta almamakta yatýrýmcýya ekstra birþey katmýyor deðilmi bunda hem fikir isek.

Þimdi temettü hissesi yukarý fiyatlanýr kýsmýný tartýþalým. eðer bu noktaya gelebildi iseniz.

Ve sizden ricam þu temettü hissesinin pozitif etki yaratacak ve negatif etki yaratacak" gerekçeler istiyorum sizden týpký benim gibi aklýnýza ne geliyorsa her iki taraftanda maddeler halinde yazýn.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

5. Ctugrul düzeltmeden ben düzelteyim : vergi deðil stopaj olacak.....

Tablo birbirine girdi ama inþallah anlaþýlmýþtýr......

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    @ctugrulun hocamýzýn büyük harflý yazýsýna cevaben

buffet konusunu geçiyorum.

Her iki uçtada kötü ve iyi þirketler var dediniz. Bu noktada malesef sizler ön yargýlýsýnýz. Manzaraya tek bir taraftan bakýyorsunuz. Ben ise her iki taraftan çünkü temettü daðýtan iyi firmaya yatýrým yaparým temettü daðýtmayan iyi firmaya yine yatýrým yaparým diyebiliyorum. Fakat siz temettü daðýtmayan iyi bir þirkete asla yatýrým yapmam diyorsunuz.

Manzaraya tek taraflý bakýyorsunuz. Yani sadece temettü daðýtan þirketler iyi yönetilen güzel þirketlermiþ algýsý yaratýlýyor tarafýnýzdan.

Temettü daðýtmanýn fiyatý yukarý çekeceði düþüncesinde ayrýþýyoruz. öncelikle temettü daðýtmanýn fiyatý yukarý çekeceðinin garantisi yok. Ve bir gerçeklik payýda yok bunu daha öncede ýspatladðýmý düþünüyorum. Temettü daðýtýlmasýnýn pozitif etki yaratabilmesi için bir gerekçe oluþmasý lazým öyle deðil mi. Bu gerekçe yok temettüde ? Hatta tam tersine olumsuz etkileri var iþte tek taraflý baktýgýnýz için temettü daðýtmak pozitiftir algýsý içerisindesiniz.

Erhan bey ben illa temettü daðýtanýn hisse fiyatý yükselir demedim.lütfen yazýmý iyi okuyun. Yazýþarak bir yere varamýyacaðýz yine.yazý dilinde anlaþamýyoruz.

Ben temettü vermek fiyatý yukarý çekebilir dedim. Bununda doðru veya yanlýþ sebeplerden kaynaklanabileceðini belirttim. Illa yukarý çeker demedim. çektiði durumlar ver hiç etkilemediði durumlar var. Bu piyasanýn d algýsýna baðlý tamamen.
    Yapmayýn allahýnýzý severseniz. Her temettü daðýtan þirket iyidirde demedim. Iyi örnek var kötü örnek var dedim. Bu nasýl tek taraflý bakmak.

Asýl siz tek taraflýsýnýz. Yazýlarýnýzý þöyle bir geçmiþe doðru okuyun bence. Söylediklerinizden çýkan tek yorum temettü kötüdür.
    Alýn iþte aþaðýdaki yazýnýzda bunun tipik bir örneði. Sazý çalmaya bile "neden kötü algýlanabiliri diye baþlýyorsunuz" bumu çok taraflý bakmak.

Nasýl yani temettü verecek diye deðeri yükselen hisse yok mu? Bu bir gerçek deðil mi? Bunun tam tersinin olduðu durumlar kadar buda bir gerçek. Neden bunu bir türlü kabul etmek istemiyorsunuz.

Bu tamamen piyasanýn algýlamasý ile ilgili bir þey. Ister yükseltir ister yerinde saydýrýr.

Neden kötü algýlanabilir söyleyeyim.

Objektþif bakmanýzý istiyorum.

1-öz kaynaklar azalacaðý için bu þirketin risk derecesini arttýracaðý için yukarý pozitif fiyatlanmasýna olumsuz olarak negatifte fiyatlanabilir. Eywah kasadan para eksiliyor çýkarýmý.

Doðrudur piyasa bunu böyle algýlayabilirde algýlamayabilirde. Kesin böyle olacak diye bir þey yok.

2- herkes sizler gibi düþünmüyor manzaraya tek taraflý bakmýyor öyle deðilmi o halde temettü daðýtan bir firma daha az büyümek istiyor olabilir. Buda fiyatý olumsuz yönde etkileyecek bir çýkarým.

Bu bir varsayým. Gene senaryo yazýyosunuz. Senaryo üzerine gerçeklik kurmayýn. öyle olabilir dediðiniz þeyin tam karþý varsayýmýda geçerli olabilir. Yine beni suçluyorsunuz. Benim yazýlarým tek taraflý deðil. Bakýn ben size makul bulduðum noktalarda katýlýyorum. Siz en baþtan bu yana hep mualifsiniz.

3-kimse boþ yere vergi ödemek istemezler öyle deðilmi o halde buda þirketin fiyatýný olumsuz etkileyecek bir çýkarým deðil mi.

þirket temettü daðýtýyor diye vergi ödemez. Bu saçma söylemi artýk kesin. þirket kar ettiði için vergi öder. Kar eden þirket temettü daðýtsada daðýtmasada o vergiyi kar ettiði için öder. Boþ bir sav bu.

Gelelim pozitif etki edeceðini düþündüðümüz çýkarýmlara yukardakiler negatif etki edeceðini düþündüðümüz gerekçelerdi. Bunlarda haksýzmýyým ? þimdi pozitif etki edebilecek gerekçe yaratalým.

1- temettü veren hissenin hiç bilanco bakmayý bilmeyen yatýrýmcýlar için kar etti sonucuna varmasýný saðlar. Buda firmanýn kar ettiðini bilmeyen yatýrýmcýlar için bir bilgi kaynaðýdýr. Ve pozitif fiyatlamaya etki edebilir.

Iþte bu doðru. Yanlýþ bir algý sonucu yatýrýmcý hisseye hücum edip fiyatýný arttýrabilir. Bu sadece temettü için deðil herhangi bir söylenti ilede tetiklenebilir. Olmayan bir þeymiþ gibi bunu sunmayý býrakýn artýk.

2-yapacaðý yatýrýmýn riskli olmasýný düþündüðü için temettü daðýtmak ister bu fiyata olumlu yansýyabilir. Eðer yapacaðý yatýrým riski yüksekse riske gireceðini hiç girme daðýt demekte bir pozitif etki yaratabilir.

Yatýrýmý ikide birde temettüyle niye baðdaþtýrýyorsunuz. Bir yatýrým riskli ise firmanýn zaten girmemsi gerekir. Girmek istediði yatýrým risklidiye vaz geçip temettü daðýtýlýr mý hiç. Yýllardýr genel kurul katýlýmlarý yapýarým ben hiç böyle bir söylemle gelen firma duymadým. Falanca yatýrým riskli e o halde yapmayalým þu zavallý ky'ye temettü daðýtalým diye karar olur mu? Buna çocuklar bile güler.

3-baþka bir etki bulamadým. Cok düþünmeme raðmen acaba ne olurda pozitif fiyatlanýr gerekçesi vallaha bulamadým aklýnýza gelirse söyleyin.

Birde þu cýkarýmlar var fakat bunlarýn etkisini "temettü etkisizliðiyle yýkabilmekteyiz." yani hisse senedine nötr(/ne aþþaðýu ne yukarý) etki edecek cýkarýmlar.

1-lot sayým artacak algýsý pozitif yonde etkýleyemez cunku lot sayýsýnýn artmasý totelde geteriyi deðiþtirmemektedir.

Temettü etkisizliði diye bir þey yok. Bu sizin kendi kendinize uydurdupunuz bir kavram. Bir geliri baþka bir þekilde elde ediyor olmanýz, ilk þekli etkisiz yapmaz. Böyle saçma bir mantýk olmaz.
    Ekþinin üstüne tatlý yiyince ekþi ekþi olmmaktan çýkar demekle ayný þey bu.

2-hisse senedi ortak payýmý arttýracak algýsý buda pozitif etkileyemez cunku ortaklýk payý artsada deðeri düþürldüðü için pastanýn büyüklüðü olan yaný kaç paralýk yatýrým yaptýgýnýz deðiþmez. Dolayýsýyla kazanç deðiþmez. Bu sebeple etkii nötrdür.

Siz etkilemez dediniz diye etkilemiyor olduðu anlamýna gelmez. Sizin matematik hesabýnýz ne kadar doðruda olsa, yatýrýmcýnýn bir psikolojisi var. Bu þekilde yatýrým yapan ve buna inanmýþ milyonlarca insan var. Bu insanlar piyasada bir hareket yaratýyorlar. Artýk bunu kabul edin. Sizin söylemleriniz ve matematik hesaplarýnýzýn doðruluðu, piyasanýn, doðru veya yanlýþ, belli bir algý ve yönde hareket etmesini engellemiyor. Bu hareketin bir etkisi ve yansýmasý oluyor. Etki etkidir. Siz nasýl temettü fonlarýný, temettü emekllilik fonlarýný yok sayarsýnýz. Bunlar var ve gerçek. Nihayetinde sizin matematik hesaplarýnýzdan daha çok etki yaratýyorlar. Ziar ortada bir algý ve o algýya dayalý bir gerçek var.

3-temettü extra kazançtýr yanýlgýsý bir çok yatýrýmcý temettüyü faiz gibi extra para zanneder halbuký deðildir bu yuzden etki nötrdür.

Insanlarýn yanýlýyor olmasý temettü üzerine stratejisi olan insanlarýn, fonlarýn,þirketlerin var olduðu gerçeðini deðiþtirmez. Gerçek canlý kanlý insanlar ve þirketler bunlar. Ve onlarýn dünya finanspiyasalarý üzerinde bir etkisi var. O fonlar oradan oraya akýp duruyor ve dünya piyaslarýný etkiliyor.
    Siz hala temettü etkisizdir diyorsunuz. Neyin etkisizliðinden bahsediyorsunuz. Dünyayý etkileyen bir gerçek var ortada. Siz ister kabul edin ister etmeyin. Olay sadece siz deðilsiniz elbette. Sizin söylediðinizi söyleyen bir sürü kiþi ve kurum var. Ama bu söylemler gerçekleri deðiþtirmiyor.

4-temettü daðýtýlýnca hisse fiyatý ucuzlar buda yanlýþ bilinmektedir temettü daðýtýlýnca hisse fiyatý ucuzlamaz.

Katýlýyorum

5-eldeki kuþ dalgadaký kuþtan iyidir nakit almak istemeleri sezgisi buda pozitif fiyatlanamaz cunku yatýrýmcýlar istediði oranda temettüyü kendileride yaratabilmektedirler. Bu yuzden etki notrdur.

Bu konuyu yukarda irdeledim. Temettü etkisizliði diye bir þey yok. Bu sizin kendi kendinize uydurduðunuz bir kavram. Bir geliri baþka bir þeklde elde ediyor olmanýz, ilk þekli etkisiz yapmaz.

Iþte tum bu sebeplerden ötürü hisse fiyatý temettü daðýtýyor diye yukarý gidemez cunku saydýgýmýz gerekçeler yeterli gerekçeler deðil. Negatif gerçekler objektif bakabilen için daha mantýklý görünüyor varsa etki edeceðini düþündüðünüz "gerekçeler" sizde söyleyin.

gerekçelerimi yukarda belirttim.
    Son düzenleme : ctugrul; 29-04-2017 saat: 21:34.

7. Bu gece daha fazla yazamýyacaðým. Yarýn devam ederim.

Sevgiler

8. Erhan hocam ;

yukarýda alýntýlanan yazýda 3. maddedeki "vergi" aslýnda "stopaj" olmalý....

Sayfa 39/106 ÝlkÝlk ... 2937383940414989 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •