Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
0,00 0% 0,00? 0,00 / 0,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 53/106 ÝlkÝlk ... 343515253545563103 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 417 - 424 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Ev kirasý geliri / Temettü geliri baðýntýsýna þu yorumu yapayým:

A þirketi 90 lira 10 lira kar ediyor 10 lira temettü veriyor, PD 90 lira oluyor. Toplam 100 lira.
    B þirketi 90 lira 10 lira kar ediyor temettü vermiyor , PD 100 lira oluyor. Toplam 100 lira.

A evi: 90 lira yýllýk 10 lira kar ediyor. Toplam 100 lira.
    B evi: 90 lira yýllýk 10 lira kar ediyor. Ancak kiracý ev sahibi anlaþýp evin deðerini %10 arttýracak bir yatýrým yapýyor. Mesela evi yeniliyor mutfak vs.. Toplam 100 lira.

Daha basit nasýl anlatabilirim bilmiyorum.

2. Ben anlamadim ?
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. bende @erhanacikgoz1 ün temettü hariç diðer söylediklerine katýlýyorum

4. Ýnsanlarýn ayný konuda çok farklý düþünebildiklerinin güzel bir örneði bu baþlýk. Ayný konunun tam tersini savunan ayrýca baþka bir baþlýk olmasýda bunun teyidi. Kimsenin kimseyi ikna edememeside ilginç bir ayrýntý.

Birisinin beni Ahmet'e veya Mehmet'e benzetmesi beni Ahmet veya Mehmet yapmaz. Bu temettü iþinide kira veya baþka bir yatýrým þekli ile açýklamaya çalýþmak sonuç vermiyor. Çünkü farklý þeyler.

Borsaya yatýrýmýn temelde iki sebebi var,
    1- Bir þirketin hissesini alýp ortak olmak dolayýsý ile edeceðini ve daðýtacaðýný düþündüðünüz kara ortak olmak.
    2- Spekülatif fiyat hareketlerinden faydalanarak, para kazanmaya çalýþmak.

Nihayetinde her ikiside getiri garantisi olmayan hedefler. Neyse konumuz bu deðil.

Dikkat edin burada kar payý daðýtýmýnýn borsada nasýl dizayn edidiðini deðil iþin felsefesini konuþuyorum.

Birinci hedef doðrultusunda ilerlemek yanlýþ veya gereksizdir demek öncelikle borsalarýn bu iki ayaðýndan birisi gereksizdir demekle eþ.

Bir bakkal dükkaný açsanýz içini elinizdeki sermaye ile doldursanýz ve yaptýðýnýz satýþtan kar elde etseniz, bütün karý tekrar dükkana koyup, güçlü sermayeli içi aðzýna kadar mal dolu bir dükkaným olsun, varsýn ben aç gezeyim üstüm baþým paspal olsun sosyal yaþantým olmasýn filan demezsiniz. Ýhtiyacýnýz kadarýný içerden çekersiniz. Bu kadar basit. Boþ argümanlarla bunu çürütmeye çalýþmayýn. Yok daha çok mal koyar daha çok kazanýrým filan gibi. Açsýnýz, kiranýzý ödeyemiyorsunuz ihtiyaçlarýnýzý karþýlýyamýyorsunuz çünkü.

Bir temettü yatýrýmcýsý konuya bu noktadan bakýyor. Konuya bu noktadan bakan birisine güçlü sermaye güçlü bakkal hikayesi iþlemez.

Bu ülkede veya baþka ülkelerde, parasýný bir veya daha fazla hisseye yatýrýp, yatýrdýðý parayý kat be kat fazlasý ile almýþ, çocuk okutmuþ, emekliliðinde rahat eden yatýrýmcýlar var. Bu tip insanlarýn varlýðýný çevresinde, sosyal medyada gören bazý kiþilerin bundan etkikenmesiu bunu benimsemesi gayet doðal.

Allah aþkýna arkadaþlar, bu yatýrým modelinin bir adý, bunu benimsemiþ milyarlarca dolarlýk fonlar var. Bu fonlar veya bu fonlara para koyan insanlar bu yatýrým þeklinde fayda saðlamasalar paralarýný bir saniye o þekilde tutarlarmý?

Siz bu insanlara veya fonlara, son derece basit bir felsefe olan "Hisse fiyatý verdiði temettü kadar düþer", argümaný ile yaklaþýp, etkisiz eleman argümanýnýzý nasýl kabul ettirebilirsiniz? Eðer etki'nin tanýmýný anlýk bir þey olarak yapýyorsanýz, evet doðrudur bu tanýmla haklý olursunuz. Ama bu taným doðru olmaz zaten deðil.

Bu, midesi aðrýyan hastaya baþka hiç bir konsültasyon yapmadan mide ilacý veripte evine gönderen sonrada hastayý kalp krizinden kaybeden doktorun iþine benzer. Evet ilk etki mide aðrýsýdýr ama tek etki o deðildir.

Temettü dar tanýmla etkisizdir doðru ama, geniþ tanýmla öyle deðildir. Konuya geniþ tanýmdan bakan, o getiri ile çocuk okutan, rahat emeklilik yaþayan adamýn yaptýðýnýz dar tanýmla iþi olmaz. Boþa uðraþmayýn.

Ha gelelim ikinci hedefe, yani borsadaki fiyat farklýlýklarýndan para kazanma meselesine. Buda yanlýþ deðildir. Yapabilen için iyi kazançlar getirir. Ben kendimde bunu yaparým. Ama KY'nin bundan para kazanan kesmi çok azdýr. Sürekli takip ve çok iyi finansal okur yazarlýk gerektirir.

Ýyi finansal okur yazarlýk diðeri içinde gerekir ama sürekli takip için konu birinci seçenekte farklýlaþýr.

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5. @ctugrul hocam çok güzel açýklamýþsýnýz bakýn ne güzel tanýmlarý dogru kurmuþsunuz

özellikle bakkaldan alýnan kar karnýný doyurmak için alýnan kar kýsmý çok hoþuma gitti güzel.

Þuralar bence þöyle düzeltilebilir yazýnýzda:

Borsada yatýrým temelinin Tek sebebi var oda para kazanmak herkesin en temel ihtiyacý bu.

BU para kazanma olayý iki þekilde yapýlabilir.

1-Bir þirketin hissesini alýp ortak olmak, dolayýsý ile elde edeceði karýn fiyatlanmasý sonrasý verilen temettü ile karýn payýndan para kazanmak.

2-Bir þirketin hissesini alýp ortak olmak, dolayýsý ile elde edeceði karýn fiyatlanmasý sonrasý temettü þartý beklemeden karýnýzýn payýnýn bir kýsmýný satarak para kazanmak.

BU iki taným bu sekýlde deðiþtirmek daha uygundur. Biri ortakken diðeride ortaktýr. bir ikinciside elde ettiði kar fiyatlanmaz ise elde edeceðimiz kar payý kazanç saðlamaz bu sebeple fiyatlanmasý diye ibare koydum.

Gelelim yazýnýza her kim ki 1. kazanma þeklinin yanlýþ/gereksiz oldugunu söylüyorsa yanýlýyordur. Çünkü 1. yöntemlede para kazanýlýr.

Onun haricindeki teþhisleriniz güzel fakat bizlerin sýkýntýsý þu yada kendi adýma benim sýkýntým þu

1. Yöntem ile Ýkinci yöntem arasýnda bir uçurum varmýþ gibi 1. yöntem süpermiþ harikaymýþ filan gibi maniplasyonlar yapýlýyor benim þahsen sýkýntým bu.

1. Yöntemle para kazanmak isteyen teknik analize ve fiyat hareketine ihtiyaç duymaz ama ikinci yöntem analiz etmeli fiyata bakmalý vesaire deniliyor. Hayýr böyle deðil. 1. YÖNTEM HANGÝ GÜN kar payý alacaksa 2. yöntemi uygulayanda ayný gün bir kýsým hisse satarak ayný parayý kazanabiliyor. Bu yüzden 1. yöntem daha kolay 2. yöntem daha zordur diyemeyiz. Yine keza 2. yöntemi uygulayan adam uygun fiyatý beklemeli efendim teknik yapmalý gibi birþey söz konusu deðildir.

Dolayýsýyla 1. yöntemle 2. yöntemde oldukça basittir ne finansal okur yazarlýga ne tekniðe ihtiyaç duyar mehmet 1. yötenmi uygulayar 31,05,2017 gününde sabah temettüsünü alýr ayný þekilde erhanda 2. yöntemi uygular ve 31,05,2017 günü sabah istediði kadar kar payýný bir kýsým hisse satarak yapar. Satarken herhangibir teknik analiz vesaire bilgisine gerek yoktur sabah açýlýr açýlmaz satabilir. üstelik bu kiþiler kazanç olarakta ister kýsa vadede ister uzun vadede ayný getiri elde edeceklerdir. 2. yötenmi uygulayanýn lot miktarý eksiliyor olmasýna raðmen.

Kýsacasý 1. ve ikinci yöntemin uygulanýþý itibariyle herhangibir zorlugu veya birinin diðerine göre daha üstün olduðu bir durum yoktur. Bende bunun tam tersini yapan yani 1. yöntem süperdir diyenlere yazýyorum.

diðer meselemiz ise 1. ve 2. yöntemin avantaj ve dezavantajlarýndan bahsetmek.

Avantaj veya dezavantajlarýndan bahsediyor olmak Niçin 1. yöntem savunucularýný kýzdýrýyor veya tepki göstermelerine sebebiyet veriyor ?

Bu konuda bilinçlenmek mi istemiyoruz ?

yani bizim buradaki amacýmýz Yöntemlerin avantaj ve dezavantajýndan bahsetmek. Yatýrýmcý ister 1. Yötenmin avantajlarýný görüp ona yatýrým yapar gerekirse 2. yöntemin avantajlarý hoþuna gider onu yapar.

KÝMÝSÝDE 1. YÖNTEMÝ UYGULARKEN ÞÝRKETÝ BÝRAN TEMETTÜ VERMEMEYÝ TERCÝH ETTÝÐÝNDE ÜZÜLMEZ ÇÜNKÜ BÝLÝRKÝ BU KEZ 2. YÖTENMÝN AVANTAJLARINDAN YARARLANABÝLECEÐÝM DER. BOÞ YERE KAPI GÝBÝ HÝSSESÝNÝ SATMAZ. AÐLAYIP ULUMAZ. YÖNETÝME KÜFRETMEK ZORUNDA KALMAZ. DLDAN DALA HÝSSE DEÐÝÞTÝRÝP TEMETTÜSÜ EN YÜKSEK HÝSSEYE GEÇMEK ZORUNDA KALMAZ. TEMETTÜ STRATEJÝSÝNÝN ANLAM VE ÖNEMÝNÝ AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARINI ÝDRAK ETTÝÐÝ ÝÇÝN EZBERE YATIRIM YAPMADIÐI ÝÇÝN TEMETTÜ VERÝLDÝÐÝ ZAMAN GEREKSÝZ YERE SEVÝNÇ NAÐRALARI ATMAYACAÐI GÝBÝ TEMETTÜ VERÝLMEDÝÐÝ ZAMANDA GEREKSÝZ YERE KÜFRETMEKTEN KURTULUR. YÝNE AYNI ÞEY 2. YÖTENMÝ UYGULAYAN ÝÇÝNDE GEÇERLÝ HÝSSESÝ TEMETTÜ DAÐITMAYA KALKTIGINDA GEREKSÝZ YERE HÝSSE DEÐÝÞTÝRMEZ. GEREKSÝZ YERE NÝYE TEMETTÜ DAÐITTINIZ SALAK YÖNETÝM DÝYE ÞÝRKETÝNÝ AÞAÐILAMAZ. VESAÝRE.

AMACIMIZ EZBERE YATIRIM YAPMAYI BIRAKIP ANLAYARAK ÖÐRENEREK/ÖÐRETEREK BÝLÝNÇLÝ YATIRIMCILAR YETÝÞTÝRMEK. MALSEF ÜLKEMÝZDE 1. VE 2. YÖNTEMÝN ARASINDA POPULER VE YAYGIN YANLIÞ ANLAÞILMALAR VAR. YATIRIMCI TÝPLERÝMÝZ ÜLKE OLARAK OKUMAK VE ÖÐRENMEK YERÝNE DAHA ÇOK HAZIRCILIK VE EZBER ÜZERÝNE KURULU OLDUÐU ÝÇÝN 1. VE 2. YÖNTEM ARASINDA DAÐLAR KADAR FARK OLDUÐUNU ZANNEDEREK HÝSSE SEÇÝYOR. HADÝ SEÇTÝK DÝYELÝM BÝRDE GÝDÝP SANKÝ ÇOK ÞEY OKUMUÞUSUZDA ÖÐRENMÝÞSÝZ GÝBÝ SAÐDA SOLDA 1.YÖNTEMÝN PROPAGANDASI YAPILIYOR. MADEM EZBERE YATIRIM YAPIYORSUN. BARÝ YATIRIMIN KENDÝNE KALSINDA PROPAGANDASINI REKLAMINI YAPMA. DEÐÝL MÝ ?

NOT: ALDIGIM BÝR ÇOK HÝSSE 1. YÖNTEMÝ UYGULAYANLARA HÝTAP EDÝYOR HÝSSEYÝ YÖNTEMLERDEN BAÐIMSIZ BÝR ÞEKÝLDE TEMEL AMAÇ OLAN PARA KAZANMAK ÝÇÝN ALIRIM. ALDIGIM BU HÝSSE 1.YÖNTEME UYGUDUR. SORUN YOK 1. YÖTENMÝN ÞARTLARIYLA PARA KAZANIRIM 2. YÖNTEME UYAR 2. YÖNTEMLE PARA KAZANIRIM. YADA ALIRIM ÝLK SENE 2. YÖTENME UYGUN SEKILDE TEMETTÜ DAÐITMADAN GÝDER ÞÝRKET BÝR SONRAKÝ SENE ÝSE 1. YÖNTEME UYGUN HALE GELÝR YANÝ TEMETTÜ DAÐITIR BENÝM ÝÇÝN SORUN TEÞKÝL ETMEZ BU DURUM. PARA KAZANIYORMUYUM EVET HA 1. YÖTENMLE HA 2. YÖNTEM 2017 DE 1. YÖNTEMLE KAZANMIÞIMIÞDIR 2018 DE 2. YÖTENMLE 2019 DA 1. YÖNTEMLE KAZANABÝLÝRÝM. BENÝM YATIRIM FELSEFEM YÖNTEM ÜZERÝNE KURULU DEÐÝLDÝR. VE YÖNTEM ÜZERÝNE KURULU YATIRIMLARIN SAÐLIKLI OLDUGUNU DÜÞÜNMÜYORUM BU YÜZDEN TEMEL AMAÇ OLAN PARA KAZANMAK ÜZERÝNE KURULMALIDIR.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. Erhan bey size bir sorum olacak:
    Bir hissenin Temel analize göre deðerini nasýl belirleyebiliriz?
    Bunun herhangi bir formülü var mýdýr?
    Bir hisse neye göre iskontolu neye göre pahalýdýr?

Bir tanýdýk þöyle bir formül önermiþti:

Hisse deðeri= hisse baþý kar * f/k
    Siz ne dersiniz ?

hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

Ýyi ki bilmiyor kalabalýklar,/ Yaðmura bakmayý cam arkasýndan/
    Ýnsandan insana þükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /Ýyi ki bilmiyor kalabalýklar

7.  Alýntý Originally Posted by monaroza Yazýyý Oku
    Erhan bey size bir sorum olacak:
    Bir hissenin Temel analize göre deðerini nasýl belirleyebiliriz?
    Bunun herhangi bir formülü var mýdýr?
    Bir hisse neye göre iskontolu neye göre pahalýdýr?

Bir tanýdýk þöyle bir formül önermiþti:

Hisse deðeri= hisse baþý kar * f/k
    Siz ne dersiniz ?

hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
    Deðerleme analizi uzun ve bir çok deðeri baz alýnan bir hesaplamadýr bir çok farklý yöntemi vardir. Bazýlarý senin bahsettiðin hesaplamalarda kýsa bir hesap yapar bazýlarý ise bir çok deðerin çarpýlýp bölünmesi ile hesaplar.

ben açýkçasý hiç deðerleme analizi yapmadým. ucuzluk ve pahalýlýk kavramlarýnýn görece olduðunu düþünüyorum bu yüzden deðer analizinde bir baþkasýna göre ucuz iken bir baþkasýna göre pahalýda olabilir.

bazý tecrübe ve fikirlerimden bahsedeyim bu konuyla ilgili.

mesela f/k oldum olasý hesaplamasýný deðersiz buldugum bir rasyo görece bir kavram sana net ve tam olarak ucuzmu pahalýmý söylemez. sürekli emsal diðer þirketlerin f/klarýyla mukayese sonrasý ucuz veya pahalý diyebilirsin. Bu yüzden tüm hisselerde düzgün çalýþmaz. sektörden sektöre f/k oranlarý deðiþir. ADEL gibi sektöründe tek olan bir hissenin f/k'sinin ucuzmu pahalýmý oldugunu anlayamazsýn. f/k nin baþkabir anlamýda eðer cok yüksek cýkarsa ilerde karlarýnýn çok artacaðý anlamýda çýkar.

deðerleme analizi bahsettiðin kadar basit hesaplanabilecek birþey olmadýðýný düþünüyorum. karýþýk bir çok deðeri baz alan hesaplamalar oldugunu düþünüyorum.

Ben nasýl karar veriyorum. Piyasa deðerini önceki açýklanmýþ karlarla mukayese ediyorum. örnegýn þu kadar net kar acýkladýðýndan piyasa deðeri buymuþ þimdi þu kadar net kar acýklamýþ piyasa deðeri 2 katýna çýkmýþ vesaire gibi. Bu duruma göre pahalýlaþmýþ veya hala fiyatlanmamýþ diyorum. fakat fiyatlanmýþ olduguna karar versem bile eðer bir sonraki bilanco karlýlýgý devam edecekse yine almaya deðer buluyorum.

Size tavsiyem þu öncelikle istikrarlý kar eden firmalarý bulmaya çalýþýn. Ýstikrarlý kar eden firma buldugunuzda o anki deðeri pahalý fiyatlanmýþ olsa bile bir sonraki dönem yine daha fazla kar açýklayacaðý için bir sonraki bilancosunda pahalý olmadýðýný göreceksiniz bir sonraki dönemde ise bu sefer ucuz kalmaya baþlayacak.

yani bir hisse her 3 aylýk dönemlerde sürekli karýný arttýrarak gittiði sürece. o hisseye hiçbirzman pahalý olmayacaktýr. çünkü her dönem kar üstüne kar ediyor. Yatýrýmcýlar en fazla taþ çatlasýn 2 dönem bilanco karlarýný tahmin edip þimdiden fiyatlayabilir.

ancak 2 dönemi fiyatlanmýþ ancak istikrarlarý sürekli artarak kar açýklayan bu firmayý almýþ olsanýz bile en fazla 6 ay zaman kaybedersiniz 6 ay sonra yeni gelecek olan karlýlýk yine fiyatlanacaktýr.

Bu yuzden temel kurallar bence þöyle olabilir.
    FÝLÝTRE:

1-Kar açýklamýþ firmalarý bul
    2-Karýný bir önceki dönemine göre arttýrmýþ firmalarý bul
    3-Karýný her dönem sürekli arttýrmayý baþarabilen firmalarý bul.
    4-Önceki dönemlerin piyasa deðerlemesi ve karlarý ile son açýklanan bilancodaki piyasa deðerlemesi ve karý mukayese et. Buna göre görece fiyatlanmadýðýný düþündüðün firmalara yatýrým yap.

Örnegýn kaydýrýlmýþ 20,000 TL net kar 10,000 TL Esas faaliyet karý olan bir firma piyasa deðeri 40,000 diyelim.
    Þimdi ise 25,000 net kar 15,000 Efk ancka piyasa deðeri hala 40,000 bu durumda piyasa deðerinin önceki dönemle kýyasladýgýmýzda fiyatlanmamýþ oldugunu görürsün. Ancak bu yeterli deðildir. Belkide önceki bilancoda 40,000 fiyatlamalarý doðru deðildi. Bu sebeple daha önceden açýklanmýþ karlýlýklara ve piyasa degerlerinide mukayese etmek lazým ve bunlarýn hepsini bir bütün olarka düþünüp karar vermek lazým.

Afyon çimentoda eskiden yaptýgým bir analiz vardý ucuzluk ve pahalýlýkla ilgili onu göstereyim.

benim ucuzluk pahalýlýk kavramýmým bu þekildedir.

8. üstteki afyonun þu anki deðerinden bahsedersek.

açýklanmýþ kaydýrýlmýþ karlarý

birisi -3 kk da

diðeri ise +1 kk da

ancak piyasa deðeri 870 kk da.

resmi iyice analiz ettiðinizde ortalama 11 kk efk 15 kk net kar açýklayan bu firmaya piyasa ortalamada genellikle 610 kk piyasa deðeri biçmiþ. Þu anda ise

-3kk efk ve +1 kk net karý olan bu firmanýn piyasa deðeri sizce 870 kk olabilirmi. rahat 610 kk nin altýna düþmeli. yani afyon çimento oldukça pahalý bir fiyatta bu bilancoya göre. gellecek bilancoda arttýracaksa iþ deðiþir.

Ancak sektörün sýkýntýda oldugunu bildiðim için karlar dahada zayýflayacaðýný düþündüðüm için. bu firmanýn alýnasý bir tarafý olmadýgý gibi elde tutanlarýndan biran evvel vedalaþmasýný öngörüyorum mesela. isterseniz bu yazýmý alýn 3-6 ay sonra tekrar hatýrlatýn bakalým.

Not ha þunuda hatýrlatayým þirket mutlaka ederine inecektir. ancak bu hemen olacak diyemeyiz þirketin beklentileri yapacaðý projeler gibi durumlar þirketin piyasa deðerine olumlu/olumsuz etkileri vardýr. BU sebeple piyasa deðeri uzun bir süre sonra düþebilir veya þirket gerçekten beklenen projelerini saglýklý þekilde yapar hiç düþmeyebilir. BU sebeple bu durumlar þirket piyasa deðeri üzerinde etkileri vardýr. Ancak baktýgýnýzda hangi hissenin bir projesi yokki. girin herhangibir hisse sayfasýna bu þirket gelecekte neyi var deyin bir çok senaryo sayarlar.

BU projelerin karlý olup olmayacaðý yapýlýp yapýlmayacaðý belirsizdir. O yüzden siz önünüzde duran rakamlara bakýp gelecekteki projenin ne olup biteceðini bilmediðiniz için önündekine göre yorumu yapýp satarsýn. Yapacaðý ilerdeki projeleri yapar ve yaptýgý proje ile kar açýklar onuda zaten onumdeki ekranda göreceðim ozman tekrar düþünürüm.

Ama þu an olmamýþ ve gerçekleþmemiþ bir projeyi karlý olup olmyacaðýný dahi bilmeden beklenti teorisiyle satýn almam.

Sayfa 53/106 ÝlkÝlk ... 343515253545563103 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •