Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 54/106 ÝlkÝlk ... 444525354555664104 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 425 - 432 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    @ctugrul hocam çok güzel açýklamýþsýnýz bakýn ne güzel tanýmlarý dogru kurmuþsunuz

özellikle bakkaldan alýnan kar karnýný doyurmak için alýnan kar kýsmý çok hoþuma gitti güzel.

Þuralar bence þöyle düzeltilebilir yazýnýzda:

Borsada yatýrým temelinin Tek sebebi var oda para kazanmak herkesin en temel ihtiyacý bu.

BU para kazanma olayý iki þekilde yapýlabilir.

1-Bir þirketin hissesini alýp ortak olmak, dolayýsý ile elde edeceði karýn fiyatlanmasý sonrasý verilen temettü ile karýn payýndan para kazanmak.

2-Bir þirketin hissesini alýp ortak olmak, dolayýsý ile elde edeceði karýn fiyatlanmasý sonrasý temettü þartý beklemeden karýnýzýn payýnýn bir kýsmýný satarak para kazanmak.

BU iki taným bu sekýlde deðiþtirmek daha uygundur. Biri ortakken diðeride ortaktýr. bir ikinciside elde ettiði kar fiyatlanmaz ise elde edeceðimiz kar payý kazanç saðlamaz bu sebeple fiyatlanmasý diye ibare koydum.

Gelelim yazýnýza her kim ki 1. kazanma þeklinin yanlýþ/gereksiz oldugunu söylüyorsa yanýlýyordur. Çünkü 1. yöntemlede para kazanýlýr.

Onun haricindeki teþhisleriniz güzel fakat bizlerin sýkýntýsý þu yada kendi adýma benim sýkýntým þu

1. Yöntem ile Ýkinci yöntem arasýnda bir uçurum varmýþ gibi 1. yöntem süpermiþ harikaymýþ filan gibi maniplasyonlar yapýlýyor benim þahsen sýkýntým bu.

1. Yöntemle para kazanmak isteyen teknik analize ve fiyat hareketine ihtiyaç duymaz ama ikinci yöntem analiz etmeli fiyata bakmalý vesaire deniliyor. Hayýr böyle deðil. 1. YÖNTEM HANGÝ GÜN kar payý alacaksa 2. yöntemi uygulayanda ayný gün bir kýsým hisse satarak ayný parayý kazanabiliyor. Bu yüzden 1. yöntem daha kolay 2. yöntem daha zordur diyemeyiz. Yine keza 2. yöntemi uygulayan adam uygun fiyatý beklemeli efendim teknik yapmalý gibi birþey söz konusu deðildir.

Dolayýsýyla 1. yöntemle 2. yöntemde oldukça basittir ne finansal okur yazarlýga ne tekniðe ihtiyaç duyar mehmet 1. yötenmi uygulayar 31,05,2017 gününde sabah temettüsünü alýr ayný þekilde erhanda 2. yöntemi uygular ve 31,05,2017 günü sabah istediði kadar kar payýný bir kýsým hisse satarak yapar. Satarken herhangibir teknik analiz vesaire bilgisine gerek yoktur sabah açýlýr açýlmaz satabilir. üstelik bu kiþiler kazanç olarakta ister kýsa vadede ister uzun vadede ayný getiri elde edeceklerdir. 2. yötenmi uygulayanýn lot miktarý eksiliyor olmasýna raðmen.

Kýsacasý 1. ve ikinci yöntemin uygulanýþý itibariyle herhangibir zorlugu veya birinin diðerine göre daha üstün olduðu bir durum yoktur. Bende bunun tam tersini yapan yani 1. yöntem süperdir diyenlere yazýyorum.

diðer meselemiz ise 1. ve 2. yöntemin avantaj ve dezavantajlarýndan bahsetmek.

Avantaj veya dezavantajlarýndan bahsediyor olmak Niçin 1. yöntem savunucularýný kýzdýrýyor veya tepki göstermelerine sebebiyet veriyor ?

Bu konuda bilinçlenmek mi istemiyoruz ?

yani bizim buradaki amacýmýz Yöntemlerin avantaj ve dezavantajýndan bahsetmek. Yatýrýmcý ister 1. Yötenmin avantajlarýný görüp ona yatýrým yapar gerekirse 2. yöntemin avantajlarý hoþuna gider onu yapar.

KÝMÝSÝDE 1. YÖNTEMÝ UYGULARKEN ÞÝRKETÝ BÝRAN TEMETTÜ VERMEMEYÝ TERCÝH ETTÝÐÝNDE ÜZÜLMEZ ÇÜNKÜ BÝLÝRKÝ BU KEZ 2. YÖTENMÝN AVANTAJLARINDAN YARARLANABÝLECEÐÝM DER. BOÞ YERE KAPI GÝBÝ HÝSSESÝNÝ SATMAZ. AÐLAYIP ULUMAZ. YÖNETÝME KÜFRETMEK ZORUNDA KALMAZ. DLDAN DALA HÝSSE DEÐÝÞTÝRÝP TEMETTÜSÜ EN YÜKSEK HÝSSEYE GEÇMEK ZORUNDA KALMAZ. TEMETTÜ STRATEJÝSÝNÝN ANLAM VE ÖNEMÝNÝ AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARINI ÝDRAK ETTÝÐÝ ÝÇÝN EZBERE YATIRIM YAPMADIÐI ÝÇÝN TEMETTÜ VERÝLDÝÐÝ ZAMAN GEREKSÝZ YERE SEVÝNÇ NAÐRALARI ATMAYACAÐI GÝBÝ TEMETTÜ VERÝLMEDÝÐÝ ZAMANDA GEREKSÝZ YERE KÜFRETMEKTEN KURTULUR. YÝNE AYNI ÞEY 2. YÖTENMÝ UYGULAYAN ÝÇÝNDE GEÇERLÝ HÝSSESÝ TEMETTÜ DAÐITMAYA KALKTIGINDA GEREKSÝZ YERE HÝSSE DEÐÝÞTÝRMEZ. GEREKSÝZ YERE NÝYE TEMETTÜ DAÐITTINIZ SALAK YÖNETÝM DÝYE ÞÝRKETÝNÝ AÞAÐILAMAZ. VESAÝRE.

AMACIMIZ EZBERE YATIRIM YAPMAYI BIRAKIP ANLAYARAK ÖÐRENEREK/ÖÐRETEREK BÝLÝNÇLÝ YATIRIMCILAR YETÝÞTÝRMEK. MALSEF ÜLKEMÝZDE 1. VE 2. YÖNTEMÝN ARASINDA POPULER VE YAYGIN YANLIÞ ANLAÞILMALAR VAR. YATIRIMCI TÝPLERÝMÝZ ÜLKE OLARAK OKUMAK VE ÖÐRENMEK YERÝNE DAHA ÇOK HAZIRCILIK VE EZBER ÜZERÝNE KURULU OLDUÐU ÝÇÝN 1. VE 2. YÖNTEM ARASINDA DAÐLAR KADAR FARK OLDUÐUNU ZANNEDEREK HÝSSE SEÇÝYOR. HADÝ SEÇTÝK DÝYELÝM BÝRDE GÝDÝP SANKÝ ÇOK ÞEY OKUMUÞUSUZDA ÖÐRENMÝÞSÝZ GÝBÝ SAÐDA SOLDA 1.YÖNTEMÝN PROPAGANDASI YAPILIYOR. MADEM EZBERE YATIRIM YAPIYORSUN. BARÝ YATIRIMIN KENDÝNE KALSINDA PROPAGANDASINI REKLAMINI YAPMA. DEÐÝL MÝ ?

NOT: ALDIGIM BÝR ÇOK HÝSSE 1. YÖNTEMÝ UYGULAYANLARA HÝTAP EDÝYOR HÝSSEYÝ YÖNTEMLERDEN BAÐIMSIZ BÝR ÞEKÝLDE TEMEL AMAÇ OLAN PARA KAZANMAK ÝÇÝN ALIRIM. ALDIGIM BU HÝSSE 1.YÖNTEME UYGUDUR. SORUN YOK 1. YÖTENMÝN ÞARTLARIYLA PARA KAZANIRIM 2. YÖNTEME UYAR 2. YÖNTEMLE PARA KAZANIRIM. YADA ALIRIM ÝLK SENE 2. YÖTENME UYGUN SEKILDE TEMETTÜ DAÐITMADAN GÝDER ÞÝRKET BÝR SONRAKÝ SENE ÝSE 1. YÖNTEME UYGUN HALE GELÝR YANÝ TEMETTÜ DAÐITIR BENÝM ÝÇÝN SORUN TEÞKÝL ETMEZ BU DURUM. PARA KAZANIYORMUYUM EVET HA 1. YÖTENMLE HA 2. YÖNTEM 2017 DE 1. YÖNTEMLE KAZANMIÞIMIÞDIR 2018 DE 2. YÖTENMLE 2019 DA 1. YÖNTEMLE KAZANABÝLÝRÝM. BENÝM YATIRIM FELSEFEM YÖNTEM ÜZERÝNE KURULU DEÐÝLDÝR. VE YÖNTEM ÜZERÝNE KURULU YATIRIMLARIN SAÐLIKLI OLDUGUNU DÜÞÜNMÜYORUM BU YÜZDEN TEMEL AMAÇ OLAN PARA KAZANMAK ÜZERÝNE KURULMALIDIR.
    Erhan bey,

Tanýmlamalarý benim yaptýðým þekilden alýp aþaðýdaki þekilde yaptýðýnýzda,

1-Bir þirketin hissesini alýp ortak olmak, dolayýsý ile elde edeceði karýn fiyatlanmasý sonrasý verilen temettü ile karýn payýndan para kazanmak.

2-Bir þirketin hissesini alýp ortak olmak, dolayýsý ile elde edeceði karýn fiyatlanmasý sonrasý temettü þartý beklemeden karýnýzýn payýnýn bir kýsmýný satarak para kazanmak.

Karþý tarafýn bakýþ açýsýný yine kaçýrmýþ oluyor, konuyu yine "Fiyat temettü kadar düþer" basit mantýðýna indirgemiþ oluyorsunuz.

Bu basit mantýðýn, hesaplamada doðru olduðu konusunda zaten anlaþtýk. Artýk bunu tartýþmýyoruz. Bunu aþýn.

Bakkal örneðine dönersek, karný aç olan adamýn bakkalýn toplam deðerinden çok hayatýný sürdürebilmesi için gereken parayý cebine koymasý gerektiði konusunda anlaþmýþsak, sizin tarafýnýzdan temettü yatýrýmcýsýnýn mantýðý anlaþýlmýþ demektir.

Burada kiþi, spekülatif hisse artýþ deðerinden çok, þirkete belli bir oranda ortak olmayý ve bu ortaklýðýndan dolayý, þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay almayý hedefliyor. Elbette bakkal dükkanýnýn temel verilerini sürekli kontrol ederek. Ama piyasadaki hareketlerden sürekli etkilenen bir aþaðý bir yukarý süzülen spekülatif hisse fiyatý ile fazla ilgilenmeden en azýndan odak noktasý o olmadan.

Bunu anlayýp saygý gösterebilirsek herkes için adil olacaktýr.

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Erhan bey,

Tanýmlamalarý benim yaptýðým þekilden alýp aþaðýdaki þekilde yaptýðýnýzda,

Karþý tarafýn bakýþ açýsýný yine kaçýrmýþ oluyor, konuyu yine "Fiyat temettü kadar düþer" basit mantýðýna indirgemiþ oluyorsunuz.

Bu basit mantýðýn, hesaplamada doðru olduðu konusunda zaten anlaþtýk. Artýk bunu tartýþmýyoruz. Bunu aþýn.

Bakkal örneðine dönersek, karný aç olan adamýn bakkalýn toplam deðerinden çok hayatýný sürdürebilmesi için gereken parayý cebine koymasý gerektiði konusunda anlaþmýþsak, sizin tarafýnýzdan temettü yatýrýmcýsýnýn mantýðý anlaþýlmýþ demektir.

Burada kiþi, spekülatif hisse artýþ deðerinden çok, þirkete belli bir oranda ortak olmayý ve bu ortaklýðýndan dolayý, þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay almayý hedefliyor. Elbette bakkal dükkanýnýn temel verilerini sürekli kontrol ederek. Ama piyasadaki hareketlerden sürekli etkilenen bir aþaðý bir yukarý süzülen spekülatif hisse fiyatý ile fazla ilgilenmeden en azýndan odak noktasý o olmadan.

Bunu anlayýp saygý gösterebilirsek herkes için adil olacaktýr.

ustadým ben zaten senin bakkalýn karýndan gelen parayý almak istediðin konusunu çok net biliyor ve anlýyorum hatta çok güzel açýklamýþsýn diye bu yüzden dolayý söyledim.

Fakat bunu þimdiden anlattýgýn gibi sanki hisse senedi hiç hareket etmessede yukarý yönde biz bakkaldan karýmýzý alýrýz gibi yansýtýyorsun.

mesela diyorsunki bir aþaðý bi,r yukarý hareket eden hisse fiyatýndan ilgilenmeden diyorsun yani hisse fiyatý düþsede hatta adlgýý fiyattan hiç düþmesede kardan pay alýyorssan temettü ile yine kar etmiþ olursun diyorsun.

Böylemi ? deðil bende böyle anlatma böyle yansýtma diyorum. Yazýnýzý okuyunca vallaha böyle algýlanýyor hocam.

Hisse fiyatýný sallamayýn siz ortaksýnýz ve operasyonlardan gelen parayla bunuda temettü ile verilmesi sonucu kar ederiz demiþ gibi anltýyorsun. ee sonra 10 lýradan adam mal alýyor 1 sene sonunda hisse çýkmýþ inmiþ ama yine 10 lýrada 1 lýra temettü daðýtýyor.

Sonra senin baþýna geliyor adam diyorký

tugrul abeyyyyyyy sen dedinki spekülatif hisse fiyat artýþýný hiç önemseme dedin bende öyle yaptým.

hatta arkadaþým erhan bana dediki bak senin hisse 11 lýraya çýkýp yine aldýgýn fiyat maliyetin olan 10 lýraya geri düþtü dedi.

Bende ben hissenin spekülatif hareketlerine deðil de þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay almayý hedefliyorum dedim. nihayetinde o gün geldi temettü günü.

10 lýradan 1 lýra temettü, yani þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay alma durumuna geldim.

Aldým da ama bir baktým ki toplam param eksilmiþ bankaya yatan extra bir parada var ikisini topladým 1 sene öncekiyle ayný parayý aldýgýmý gördüm üstelik ufak bir miktarda vergi ödemiþim.

Þimdi ctugrul abi.

benim þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda payým nereye kayboldu.

sen demedinmi hisse fiyatý spekülatif hareketi önemsiz. senin hedefin þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay almaktýr dedin.

iyide abi ben bunu senin dediðin gibi yapmama raðmen kar edemedim nasýl oldu bu iþ.

YOKSA ERHAN ARKADAÞIMIN DEDÝÐÝ GÝBÝ. HÝSSE FÝYATI ARTIÞI OLMADAN ONUN YÜKSELÝÞÝNÝ TAKÝP ETMEDEN ELDE ETTÝÐÝMÝZ þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay alma HAKKIMIZ BOÞAMI GÝDÝYOR KAYIP MI OLUYOR ? GÖRDÜÐÜM KADARIYLA KAYBOLDU BENDE ABÝÝÝÝÝ

EEE DURUM BUYSAAAAA ABÝ ÞÝRKETÝN FÝYATININ SPEKÜLATÝF ÝNÝÞ VE CIKISLARINI TAKÝP ETMEK GEREKMÝYORMU TAMAM AMACIMIZ þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay almak OLSADA DEMEKKÝ BÝZDE TIPKI TEMETTÜ ALMAYANLAR GÝBÝ ASLINDA HÝSSE FÝYATININ SPEKÜLATÝF ÝNÝÞ VE CIKISLARINI TAKÝP ETMEK ZORUNDA KALIYORMUÞUZ.

DURUM BUYSA þirketin operasyon/satýþ veya hizmetlerinden oluþacak kardan ortaklýðý oranýnda pay alma hakký olsa ne deðiþir olmasa ne deðiþir ???????????????

DESE NE DÝYECEKSÝN.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Ustadim,
    Su lastigi girdigi cukurdan bir cikarabilsen, cok yol katedeceksin karþý tarafi anlama konusunda da bir turlu cikmiyor.

Cukurda fiyatin temettu kadar dusmesi cukuru. 😊

Sirketin kar edip karini daðýtmasý farkli bir sey fiyatin artip inmesi farkli bir sey.

Evet sirket karini dagittiktan sonra sirketin degeri dagittigi oranda dusuyor ama toplamda yarattigi deger azalmiyor. (Temettu dagittiktan sonra sirketin degeri+ ortaklarin cebindeki temettu) Toplam degerin bir kismi sirkette bir kismida ortaklarin cebinde.

Sonra dunyanin hangi borsasinda gorulmus, temettu dagitip dagitip fiyati sifirlanan bir sirket. Sirket dolandirici degilse cok kotu yonetilmiyorsa boyle bir sey olmaz. Sirket kotu niyrtli veya kotu yonetiliyorsa zaten batiþ temettüye kalmaz. O sirket yine batar gider.

Nihayetinde, temettü dagitiminin ertesi gunu çukurundan bir cikabilirsek, uzun vadede isin hissenin fiyatiyla ve temettü yatirimcisinin toplam pirtfoy buyuklugu ile ilgisi olmadýðýný anlayabilecegiz.

Bakin tekrar söylüyorum, temettü yatirimcisi körü körüne gidip hisse alsin demedigim gibi, hisse hareketlerinden para kazanmaya calismakta yanlýþtýr demiyorum.

Sadece temettüye gonul vermis kisilere cok yanlýþ kotu bir sey yapiyormus yaklasiminin doðru olmadýðýný soyluyorum.

4.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku

Sadece temettüye gonul vermis kisilere cok yanlýþ kotu bir sey yapiyormus yaklasiminin doðru olmadýðýný soyluyorum. .
    temettüyü kötüler hangi yazýyý buldugunuzu merak ediyorum.

100 tane hisse almýþsam bugune kadar bunlarýn %95'i temettü dagýtan hisselerdi. bundan sonrada bundan öncede öyle olacak.

Dolayýsýyla bunu hala daha söylemeye devam eden birinin temettü ile bir alýp veremediði oolmadýgýný görebildiðinizi umuyorum.

eðer temettü kötü ise veya ben onu kötülüyor isem nasýl olurda hisselerimin %95 i temettü daðýtýyor diyebilirim.......

O halde bu kötüleme noktasýný artýk kapatalým.... kötüleme yokkkkkk.

benim sýkýntým derdim temettü kötüdür algýsý yaratmakta deðil. temettü iyidir algýsý zaten popüler.

Ben ise temettü mantalýtesýný mantýgýný anlatarak temettü alsanýz da almasanýz da farketmez siz hissenin kendisine bakýn diyorum. BUndan daha gerçekçi ne var ??????????? bunda temettüyü kötüler ne buldunuz.

bu temettü vernler bu temettü vermeyenler bu bedelsýz verenler diye ayýrmayýn þirketlerin kar dagýtým politikalarýna yatýrým yapmayý býrakýp hisse iyi oldugu için o hisseyi seçelim. bu seçtiðiniz hisselerin cogu temettü veriyormuþ yine al vermiyormuþ yine al. Benim amacým bu hissenin kendisine bakmanýzý saglamak.

Herkes hissenin kendisine bakmayý bir kenara býrakýp temettü iyidir algýsýyla en yüksek temettü veren þirketi seçiyor. BU doðrumu deðil. Peki ben ne anlatýyorum temettüye bakmayýnda þirketin kendisine bakýn temettü veredebilir vermeyedebilir boþverrrrrr.

Demenin kötüler tarafý neeeeeeeeee.

BU yuzden yukardaki örnegý verdim. BU algýlar yaratýlýyor malesef siz ilk deðilsiniz. Temettüye gönül vermiþ deniliyor ?

Temettüye gönül vermek ne demek bu bir algý yaratýyor insanda iþte temettüye gönül vermiþler diye okuyan bir yatýrýmcý vahy be demekki temettü devasa birþeymiþ imajý yaratýlýyor.

Bizde bak bu gözünde büyüttüðün temettü olayý aslýnda versede vermesede ayný ikiz þirketi yan yana koy hesapla ayný getiriyi kazanýyormusun kazanýyorsun.

Dolayýsýyla bunu deyince temettü gönül vermiþler cümlesinin anlamý olan imajý büyük temettü biranda yatýrýmcýnýn gözünde düþüyor. Olmasý gerektiði gibi çünkü büyük bir anlamý imajý olmadýgýný hesaplayarak görmüþ oluyorlar.

Ancak bunu deyince sen temettü düþmasnýsýn deniliyor yaw ne alakasý var benim amacým size verilen yanlýþ algýlarý temettü cümlesini maniple edilerek imajýný deðerini göklere cýkaranlarýn aslýnda isteyerek/istemeyerek temettüyü olumlu yonde maniple ediyorlar. bende bunu olmasý gereken deðerinin ne oldugunu aktarýyorum.

Bedelsize gönül verenler diye duydunuz mu yada yýllarda bedelsize yatýrým yapmýþlar filan gibi cumleler duymadýnýz.

Yani temettü cümlesi okadar maniple edilmiþ ki. Temettüye gönül verenler temettü yatýrýmý yapanlar temettüyle kazananlar vesaire þeklinde.

Temettünün insanlarýn gözündeki imajý þiþirilmiþ. temettü ile bedelsizin insanlarýn aklýnda imajý ayný seviyede olmalý.

yani insanlarýn gözünde temettü nün imajý 10 lýrada bedelsizin imajý 5 lýrada hiçbirþey vermeyen þirketin imajý ise 1 lerde.

BU doðrumu ?

bedelsizi temettü verenide vermeyenide bir kenara atýn...

A þirketi B þirketi C þirketi deyin hangisinin ne verdiðini bie kenara atýn. BU önemsiz. Hesaplayýn.

Þirket bedelsiz verince portfoyunuzde ne deðiþiyor. Hiçbirþey deðiþmiyor deðil mi. Bunu gördüðünüz için bedelsiz için içi boþ diyenleriniz var yok mu ?????????????? var.

Ayný þekilde temettüyüde böyle hesaplayýn hiçbirþey deðiþmediðini gördünüz deðilmi o halde temettüde boþ. fakat insanlarýn maniplasyonlarý sebebiyle bu böyle anlaþýþmýyor farklý algýlar sebebiyle. iþte ne bileyim bedelsiz verince hisse kýsa süreli bir yukarý hareket yapýyor. SOnra algýlarý kapalý yatýrýmcý. yaw bedelsiz daha iyimiþ diyor.

Saçma sapan bir çýkarým bedelsiz verince yukarý gitti diye bedelsiz veren hisselere dalýyor. o hisse kýsa süreli hareket etse dahi o seviyede gezmeyeceði belli. temelle uyuþmuyor cunku.

Hahhhhh iþte temettüde öyle temettü hissesi temettü verilecek diye pirim yaptýgýný görmedim ama oyle oluyorsa bile bu temelle çakýþtýgý için zaten hisse geri deðerine inecektir. týpký bedelsiz verildiðinde oldugu gibi.

o haldeeee bedelsize nasýl ki içi bom boþ diyebiliyorsak temettünün için boþtur.

Temettüye gönül vermeyi bir açýkla mesela ne demektir temettüye gönül vermek.
    Mesela niye bedelsize gönül verilmiyor.

eðer maksat kar payý ödeniyor olmasý ise bedelsizde bir kar payý çeþidi olmasýna raðmen niye ayný degerde deðil imaj olarak. veyahutta nakit kar payý dagýtýmýnýn þirketin iç dinamiklerine olan negatif etkisi niçin konulmuyor. Yada konulmak istenmiyor.

Bunlar Gerçekler deðil mi ? karýn bir kýsmýnýn þirket dýþýna cýkarýlýyor olmasýnýn negatif bir tarafý yokmu þirketin geleceði acýsýndan. Bunlarý konusup tartýsmayak mý.

Yada bunlarý konusunda Sanki yalan söylüyormuþcasýna niçin sen temettü düþmanýsýn yaftasý yapýlýyor. ben yalan mý konuþtum.

yani diyeceðim o ki bu maniplasyonlara anlam veremiyorum ben hocam. temettü hisselerinin farklý bir deðeri oldugu aktarýlýyor ve manipule ediliyor.

Ýþte dünyada bilmemne temettü veriyormuþ bak.
    Temettü hisselerinden þaþmam
    temettü veren patronlar þöyle iyi insanlardýr.
    temettü veren hisse þöyle kar ettirmiþtir.
    temettü vermiyor tüüü kaka.
    temettüye gönül vermek.
    temettü emeklilk yatýrýmýdýr.

daha sayabilirim..........

bende diyorumký bak saydýgýn bu þeyler soyut þeylerdir. SOmut olan nedir?

Nakit kar payý dagýtýmýnda þirketin cebinden eksilen paradýr. O halde somut olan bu þeye baktýgýnýzda.

Yukarda saydýgýnýz yorumlarý yapabilecek misiniz ? yapamazsýnýz. Ýnsanlara temettü verilince þirketten eksilen paranýn ne tür bir etkisi olabileceðini aktarýrsak yukarýdaki soyut maniplasyonlara yapacak adam bulunmaz. Böylece insanlar gereksiz yere hiçbirþeye bakmadan temettüye yatýrým yapmaz. veyahutta temettüye yatýrým yapan adam temettü verilecek diye hisse satmaz.

Temettüye gönül verenler deniliyor böyle bir taným nerden cýktý ? Kimler temettüye gönül veren yatýrýmcýlardýr.

mesela ben bundan 3 sene öncesinde temettü hisse aldým.2 senedir temettü alýyorum. bu sene temettü vermeyecekmiþ.

Þimdi ben temettü gönül verenlerden miyim vermeyenlerdenmiyim. ????????

yada eðer bu bir taným topluluksa ben kendimi nasýl temettüye gönül verenler topluluguna atabilirim.

veyahutta bu temettüye gönül verenler toplulugu yarýn burgun hissesi temettü dagýtmadýgýnda ne oluyor ? temettü tanýmazlar toplulugunamý ait oluyor.

Yada temettüye gönül verenler toplulugunda kalmak için güzel olan bu þirketini satýp temettü vermiþ herhangibir hisseye mi geçiyor ?
    Peki bu yatýrýmcýlar bir topluluga ait olmak içinmi yoksa para kazanmak içinmi yatýrým yapýyor.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

5. temettünün yatýrýmcýlar gözündeki imajýnýn daha iyi anlaþýlmasý için þöyle örnek vereyim.

örnegýn temettü imajýnýn bir bakkalýn deðeriymiþ gibi düþünelim.

BU bakkal normalde olmasý gereken deðeri 10,000 TL fakat yatýrýmcýlar bunun deðerine 15,000 TL diyorlar.

Ben ne yapýyorum iþte þiþirilmiþ ve maniple edilmiþ bu bakkalýn gerçek deðerinin 15 deðilde 10 TL olmasý lazým diyor ve bunu acýklýyorum.

Gösteriyorum içerdeki malzemeleri topla hesapla bakkýn deðerine bak kaç para etti diyorum 10,000 TL etti diyor.

O halde bu bakkalýn deðeri 10,000 TL deðil mi diyorum.

Hayýr diyor neden diyorum

E cunku bu bakkala gönül vermiþler var. Yýllarca emeklilik yatýrýmý için bu bakkala yatýrým yapmýþlar var.

O yüzden bunun deðeri 15,000 TL dir diyor. Bak onu gönül veriyor olmasý bu þirketin deðerini deðiþtirmez diyorum.

O da diyorki hayýr deðiþtirir cünkü bu bakkala gönül vermiþ insanlar var demekki bu bakkal deðerli bir bakkal bu yuzden fiyatý 10 deðil 15 dir diyor. Okadar deðerli ki gönül verenler var. :D (SANKÝ KAPSININ ÖNÜNE GÝDÝP HERGUN DUA EDÝYORLAR ÝYÝKÝ VARSIN FÝLAN DÝYE)

Öyle bir imaj çizilince yatýrýmcýyý bakkalýn gerçek deðerine ikna etmek oldukça zor oluyor. Ne kadar hesaplama yaptýrýrsan yaptýr.

Ýþte bu inanmýþlýk yüzünden herkes okuduguna inandý ve bu bir inanç biçimine dönüþtü. Birileri cýktý dediki yaw burada bir terslik var. Temettünün imajý boþ yere gerçek deðerinin üzerine geziyor. Olmasý gereken yeri burasý dedi.

Gerçekten sorgulayanlar doðru yola geldi. Fakat Sorgulamayanlar okduklarýna inanmaya devam etti.

EÐER SORGULAMAYI ÖÐRENÝRSEK ÝNAN BANA GERÇEKLER GÜN YÜZÜ GÝBÝ ORTAYA CIKACAK.

BENÝM GÖRDÜÐÜM GERÇEK ÝSE ÞU TEMETTÜ VERSÝN YADA VERMESÝN BÝR HÝSSEYÝ ÝYÝ DÝYE ALIRIM. GÖRDÜÐÜM GERÇEK ÞU DEÐÝL TEMETTÜ KÖTÜDÜR GERÇEK BU DEÐÝL TEMETTÜ NE ÝYÝDÝR NEDE KÖTÜDÜR.

GERÇEK OLAN ÞEY ÞÝRKETÝ KAR PAYI POLITIKASINDAN BAGIMSIZ BÝR BÝÇÝMDE DEGERLENDÝRMEK.

6. neden yatýrýmcýlarýn gözünde kar payý dagýtým polýtýkasýndan bagýmsýz bir þekilde degerlendirme yapýlmýyor abi.

Niçi temettü dagýtanlar bir kenara ayrýlýyor.

Bu sorunun cevabýný bulalým ? Niye temettüye gönül verenler oldugu içinmi.

Yani soyut þeyler üzerine mi yatýrým yapacaðýz veya inançlarýmýzý buna göremi belirleyecez.

Ozman hýrýstýyanlýk daha yaygýn diye hýrýstýyanmý olalým. müslümanlýga gönül verenler çok diye onamý inanalým.

Hiçmi öðrenmek okumak anlamak çözmek istemyeceðiz. hep birilerinin soyut inançlarý uzerýne yatýrýmmý yapmalýyýz.

GERÇEÐÝ BÝZ BULAMAZMIYIZ. ONLAR NASIL KI GERÇEÐÝ BULDUGUNU IDDA EDÝYORSA ONLARDA SENDEN FARKLI DEGIL SEN ACIZ VEYA EKSIK DEGÝLSÝN SENDE ONLAR GÝBÝ GERÇEÐÝ KENDIN BULABILIRSIN.

TEK YAPMAN GEREKEN DÜÞÜNÜP SORGULAMAK!!!

7.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku

Bizde bak bu gözünde büyüttüðün temettü olayý aslýnda versede vermesede ayný ikiz þirketi yan yana koy hesapla ayný getiriyi kazanýyormusun kazanýyorsun.
    Böyle yazdýðýnýz zaman Fredy'nin kabusu gibi dönüp dolaþýp ayný sokaða çýkýyoruz. Bu tek yumurta ikizi þirket meselesi asýl soyut olan. Böyle bir þey olur mu? Ya "Temettü sonrasý fiyat düþer" çukurundayýz yada "Ayný ikiz þirket hesabý" tek yumurta ikizlerinin çýkmaz sokaðýnda.

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    temettüyü kötüler hangi yazýyý buldugunuzu merak ediyorum.

bu temettü vernler bu temettü vermeyenler bu bedelsýz verenler diye ayýrmayýn þirketlerin kar dagýtým politikalarýna yatýrým yapmayý býrakýp hisse iyi oldugu için o hisseyi seçelim. bu seçtiðiniz hisselerin cogu temettü veriyormuþ yine al vermiyormuþ yine al. Benim amacým bu hissenin kendisine bakmanýzý saglamak.

Herkes hissenin kendisine bakmayý bir kenara býrakýp temettü iyidir algýsýyla en yüksek temettü veren þirketi seçiyor. BU doðrumu deðil. Peki ben ne anlatýyorum temettüye bakmayýnda þirketin kendisine bakýn temettü veredebilir vermeyedebilir boþverrrrrr.

.
    Peki temettü kötü deðildir noktasýnda anlaþtýk o zaman. Bunu geçelim.

Ýkinci ve üçüncü paragraflarda belirttiðiniz "Hisse iyi olduðu için alýnmalýdýr" yaklaþýmýna hiç bir itirazým yok. Zaten bende sýrf temettü veren alýnmalýda demedim hiç.
    Dediðimiz þu ; "Hisse hem iyi olsun hem temettü versin"

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    neden yatýrýmcýlarýn gözünde kar payý dagýtým polýtýkasýndan bagýmsýz bir þekilde degerlendirme yapýlmýyor abi.

Niçin temettü dagýtanlar bir kenara ayrýlýyor.

Bu sorunun cevabýný bulalým ? Niye temettüye gönül verenler oldugu içinmi.

Yani soyut þeyler üzerine mi yatýrým yapacaðýz veya inançlarýmýzý buna göremi belirleyecez.

Ozman hýrýstýyanlýk daha yaygýn diye hýrýstýyanmý olalým. müslümanlýga gönül verenler çok diye onamý inanalým.

Hiçmi öðrenmek okumak anlamak çözmek istemyeceðiz. hep birilerinin soyut inançlarý uzerýne yatýrýmmý yapmalýyýz.

GERÇEÐÝ BÝZ BULAMAZMIYIZ. ONLAR NASIL KI GERÇEÐÝ BULDUGUNU IDDA EDÝYORSA ONLARDA SENDEN FARKLI DEGIL SEN ACIZ VEYA EKSIK DEGÝLSÝN SENDE ONLAR GÝBÝ GERÇEÐÝ KENDIN BULABILIRSIN.

TEK YAPMAN GEREKEN DÜÞÜNÜP SORGULAMAK!!!

Ayrýlýrlarsa ayrýlsýnlar. Kime ne zararlarý var? Temettücüler çoðunluk filan deðil kanýmca. Ayrýca çoðunluðun yaptýðý doðrudur diye bir yaklaþýma katýlmam mümkün deðil. Çoðunluðun yaptýðý þey sadece diðerlerinden çok yapýlan þeydir bana göre. Doðruluk meselesi tartýþýlýr. Duruma görede deðiþir. Dolayýsý ile din deðiþtirmeye gerek yok

Temettüye gönül veren demekle kastýmýz "Temettüden fayda gören kimse". Körü körüne temettü veren þirkete aþýk olsun anlamýnda kullanýlan bir ifade deðil. Eminim ki A hissesinden bir kaç dönem temettü alýpta yerlere göklere koymayan bir yatýrýmcý, sadece bir dönem o temettüyü almasýn tüm gönül iliþkisi biter A hissesi ile

Temettüye gönül verenler deðil, fayda saðlayanlar olarak tanýmlamak gerekir. Siz kabul etsenizde etmesenizde, adam çocuk okutmuþ, evinin ihtiyacýný gidermiþ, arabasýný yenilemiþ bilmem ne yapmýþ bu temettü parasý ile. Yani fayda görmüþ.

Þu Freddy'nin kabusu sokaðýndan yada bahsi geçen çukurdan bir çýksanýz sizde anlayacaksýnýz temettüden fayda saðlayan adamý.
    Nasýl anlatsam bilemiyorum ki? Birde þöyle deneyeyim;

Borsayý unutun. Diyelim ki mahalledeki süpermarkete ortak olacaksýnýz. Gittiniz, satýþlara baktýnýz, bilançoya, gelir gider tablolarýna, stoklara vb. bakmanýz gereken her þeye baktýnýz ve %10 ortak olmaya karar verdiniz. Borsalýk iþimiz olmadýðýna göre, piyasanýn fiyatlamasý falanda yok. Yani spekülatif bir fiyatlama yok. Atýyorum bir milyon TL'lik markete birisi gelip, XXX sebepten spekülatif olarak bir milyon yüz filan demiyor. Neyse o.

Bir dönemin sonunda ortaklarla oturup hesap yapýyorsunuz vergi sonrasý 200.000TL kazanmýþsýnýz size düþen 20.000TL. Sizinde ihtiyacýnýz var. Ama ortaklar diyor ki tüm karý iþe geri yatýralým , nohut alalým fasulye, domates patates alalým falan. Biliyorsunuz ki ortaklarýn dediðinde bir yanlýþlýk yok aslýnda. Ama sizinde o paraya ihtiyacýnýz var. Almaya karar veriyorsunuz ve alýyorsunuz, paranýzý. Aslýnda sizin yaptýðýnýzda da bir yanlýþlýk yok, zira sizin zaten ortak olmaktaki amacýnýz, kendinize marketten bir gelir yaratmaktý. Öyle ya, sürekli marketi büyütüp, aç gezecek haliniz yok.

Ýþte temettücü'nün yaklaþýmý bu, diyor ki ben parayý alýp çekilirim, diðer ihtiyaçlarýmý karþýlarým veya baþka yerde yatýrým yaparým aldýðým parayla.

Tekrar dönelim marketimize. E borsada deðiliz ya, marketin deðeri spekülatif bir artýþ veya azalýþada sahne olmadýðýna göre diyorsunuz ki, e niye satayým hissemi%20 kazanan bir yere ortaðým. Kazanýr dururum.
    Ýþte borsadaki temettücü arkadaþlarda diyor ki, ben hissenin borsadaki fiyatýyla ilgilenmiyorum. Adam kendini bu hareketten arýndýrmýþ. Ben diyor þirketin %000,5 ortaðýyým. Hissem sabit kalsýn. Sürekli kardan pay alayým.

Bilmem ki böyle mantýklý geliyor mu?

Ha ben o süpermarketteki ortak olsam, birisi çýkýp 3ay sonra bir milyonluk þeye bir milyon yüz verirse satarým, gözünün yaþýna bakmam. Alýrým parayý, baþka markete ortak olurum Ama bende %100 temettücü deðilim, ondan böyle düþünüyorum tabi.

8. Ýkinci ve üçüncü paragraflarda belirttiðiniz "Hisse iyi olduðu için alýnmalýdýr" yaklaþýmýna hiç bir itirazým yok. Zaten bende sýrf temettü veren alýnmalýda demedim hiç.
    Dediðimiz þu ; "Hisse hem iyi olsun hem temettü versin"

Þu cumle noksan olmuþ :D hem iyi olsun temettü versin demekle aslýnda yine temettü veren iyi hisseleri ayýrýyorsunuz.

Bir türlü temettü versin yada vermesin iyi hisseyi hep alalým dedittiremedim gittim. :D

çukur meselesinden malsef bahsetmek zorunda bu olmasaydý zaten bu konu baþlýgý olmazdý.

Temettüye gönül veren demekle kastýmýz "Temettüden fayda gören kimse". Körü körüne temettü veren þirkete aþýk olsun anlamýnda kullanýlan bir ifade deðil. Eminim ki A hissesinden bir kaç dönem temettü alýpta yerlere göklere koymayan bir yatýrýmcý, sadece bir dönem o temettüyü almasýn tüm gönül iliþkisi biter A hissesi ile

Bende bunu eleþtiriyorum ya. eðer sen dersenki hem iyi hisse olsun hem temettü versin yani temettü kriterinide koyarsan. iyi hisseyþi 3. dönem temettü dagýtmadý diye satarsýn bu doðru bir davranýþ deðil diyorum. Çünkü mantýkla hareket etmeyi býrakýp temettüyle hareket etme evresine geçiliyor ve asýl amaç olan para kazanma amacý bir kenara atýlýyor. Hoþ para kazanacak olan sizlersiniz beni niye bu durum geriyor bilmiyorum ama benim insanlara yardým etmek ister bir misyonum varmýþ gibi var gücümle anlatýyorum iþim gücüm yokmuþ gibi.

temettüye coluk cocuk geçindirme olayýnda bir problem yok iyi hisseyi seçersin hissen iyi gider gittikçe temettü verir para kazanýrsýn. bunda itiraz edilmiþ herhangibirþey yok. ayný þeyi temettü olmadanda yapýlabiliyor. bunun örnegýný daha öncede defalarca verdik. yani coluk cocuk geçimi vb geçimi için temettü almak þart deðil. BU sadece temettüye özgü birþey deðil bunda da anlaþalým.

BUnda kabul ewdilmeyecek birþeyim yok yani kabul ediyorum o sekýlde geçim saglayanlar sizde benim dediðim þekilde temttü olmadanda geçim saglanabileceðinde hem fikir olmalýsýnýz zanýmca.

gelelim senin bakklýna ve nakit alma sezgine. Bunlarý cok cok iyi farkýndayým amacýnýn bakkalýn karýndan pay almak oldugunu biliyorum.

O halde bakkaldan nakit almayanlarýn SUÇU NE DÝYORUM BENDE. HER YATIRIMCI ÝLLA BAKKALDAN PAY ALMAK ÝÇNMÝ ORTAK OLMAK ZORUNDA.

Hayýr deðil ama sen diyorsun ki.

þirket hem iyi olsun hem temettü versin.

Niye herkes senin gibi bakkaldan elde edilen karýn bir kýsýmýný almak istesin.

Deki iyi bir bakkala ortak olun bu bakkal kar payýný daðýtmak isteyedebilir istemyedebilir burada seçim sizin. demek yerine

iyi bakkal ancak kar payýný dagýtandan alýn. dersen.

Bende malesef üzülerek derimki Bakkaldan nakit almak istemeyip bakkalýn içine malzeme alarak büyütmek isteyenler kötü birþeymi yapmýþ olur. olmaz peki sana göre daha mý az kazanýr ? hayýr.

EEE o halde herhangibir yatýrýmcýya niçin illa kar payý ödeyeni seç diyorsun yanýnda kar payýda olsun diye anlatýyorsun kar payý almayanlar bir eksiklikmi var da ön plana kar payýný koyuyorsun.

Yoksa objektif bakmadanmý yorumluyorsun. NEDÝR ? mesele?

Sayfa 54/106 ÝlkÝlk ... 444525354555664104 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •